Αυτά με μπερδεύουν και εμένα

. Αν υπάρχουν τριβές κτλ..
Δε ξέρω, θα ρωτήσω τον φυσικό μου όταν έχω μάθημα και θα σας πω
Κατέληξα σε ένα συμπέρασμα με τις εξής παραδοχές:
1) Οι σφαίρες έχουν την ίδια μάζα m και την ίδια ακτίνα R
2) Τα κέντρα βάρους των ακραίων σφαιρών απέχουν από τα τοιχώματα του τραπεζιού απόσταση

. Τα κέντρα βάρους δύο διαδοχικών σφαιρών απέχουν απόσταση

. Σύμφωνα με την εκφώνηση ισχύει

.
3) Δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας
4) Η 1η σφαίρα κινείται προς την γειτονική της σφαίρα και όχι προς το τοίχωμα του τραπεζιού.
Αριθμούνται οι σφαίρες ως 1,2,3,4 με αριθμό 1 εκείνη που τίθεται σε κίνηση με ταχύτητα

. Επειδή η κρούση είναι κεντρική και ελαστική και οι σφαίρες έχουν την ίδια μάζα τότε η επόμενη σφαίρα μετά από την κρούση με την προηγούμενη της θα κινηθεί με ταχύτητα

και η προηγούμενη θα μείνει ακίνητη.
Συνεπώς το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να συγκρουστεί η σφαίρα 1 με την 2, η 2 με την 3 και η 3 με την 4 είναι
Η σφαίρα 4, μετά την κρούση της από την σφαίρα 3, θα διανύσει απόσταση

και θα συγκρουστεί με το τοίχωμα του τραπεζιού. Συνεπώς εδώ δεν ισχύει η ΑΔΟ καθώς η σφαίρα 4 δέχεται την επίδραση της δύναμης του τραπεζιού. Επειδή όμως η κρούση είναι ελαστική η σφαίρα 4 θα κινηθεί μετά την κρούση της με το τοίχωμα με ταχύτητα ίδιου μέτρου και αντίθετης φοράς με αυτήν που είχε πριν την κρούση (παραδοχή 3). Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη του τοιχείου του τραπεζιού άσκησε στην σφαίρα 4 την στιγμή της σύγκρουσης τέτοια ώθηση ώστε η ορμή της να γίνει ίσου μέτρου αλλά αντίθετης κατεύθυνσης. Μετά την σύγκρουση με το τοίχωμα του τραπεζιού η σφαίρα 4 διανύει διάστημα

μέχρι να συγκρουστεί με την σφαίρα 3. Συνεπώς η σφαίρα 4 από την στιγμή που θα συγκρουστεί από την σφαίρα 3 για πρώτη φορά μέχρι την στιγμή που η σφαίρα 4 θα συγκρουστεί με την ακίνητη σφαίρα 3 θα διανύσει διάστημα

με ταχύτητα μέτρου

σε χρονικό διάστημα
Ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να περάσει η σφαίρα 1 από την αρχική της θέση με αντίθετη φορά είναι:
Αν θέσεις R=0 τότε οι σφαίρες εκφυλλίζονται σε υλικά σημεία και το χρονικό διάστημα αυτό γίνεται