Τι πιστεύετε για την πατρίδα μας;

natasoula...

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Νατάσα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 1,907 μηνύματα.
Διακρίνω μια έντονη ειρωνεία στα λόγια σου και βέβαια όλοι είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή πορεία της Ελλάδας, αλλά αυτό σε σημαίνει ότι πρέπει να τα ισοπεδώσουμε όλα. Φυσικά δεν είπε κανείς ότι θα είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους Έλληνες και θα επαναπαυτούμε σε αυτό. Όμως όλα είναι μια συνέχεια και αν θέλεις τι γνώμη μου η πρόκληση κάθε λαού είναι να θυμάται, να τιμά, να στέκεται αντάξιος και να ξεπερνά το παρελθόν του. Οκ η Ελλάδα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στη σύγχρονη εποχή, θυμηθείτε όμως όλοι εσείς που απαξιείτε να δηλώσετε Έλληνες ότι πρόκειται για ένα κράτος που καλά καλά δε έχει συμπληρώσει 200 χρόνια ζωής μετά την Τουρκοκρατία. Που είναι 10.000.000 και έχει αναδείξει τόσους επιστήμονες και καλλιτέχνες ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΟΝ. Παραδεχτείτε κάποια στιγμή ότι δεν έχουμε ούτε πραγματικούς συμμάχους -παρά μόνο γείτονες με εχθρικές διαθέσεις- και ως μηδαμινή δύναμη κατά συνέπεια είμαστε έρμαιο της αμερικανικής- ευρωπαϊκής πολιτικής. Και όταν τα Σκόπια πασχίζουν να κατοχυρώσουν το όνομα Μακεδονία και υπερηφανεύονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προφανώς για να έχουν αργότερα εδαφικές διεκδικήσεις, όταν η Τουρκία πανηγυρίζει ακόμη κάθε χρόνο για την άλωση της Κωνσταντινούπολης από το 1453!, εμείς ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες. Κι όταν αυτή η χώρα έχει δοξαστεί με στίχους ποτισμένους από τον ανθρώπινο πόνο και τη γνήσια φιλοπατρία, όταν ο Σολωμός έβλεπε τη μαύρη πέτρα της πατρίδας του ολόχρυση και το ξερό της χορτάρι, ας βγει ο καθένας να πει ότι τόσοι αγώνες πήγαν χαμένοι ότι όλα είναι ένα τίποτα και ότι το παρελθόν δεν έχει τίποτα αξιομνημόνευτο. Επιτρέψτε μου μόνο να μην αφήνω τον εαυτό μου να λησμονήσει τους στίχους του Ρίτσου "Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,
αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,
αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,
αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο."
Κι αν όλα αυτά φαντάζουν ξένα και ανυπόστατα για κάποιους, σκεφτείτε ότι δεν έχουν και τόσα χρόνια που γράφτηκαν, κι αν δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτούς τους στίχους, τουλάχιστον ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ και να μην τους μάθουμε στα παιδιά μας. Κι εγώ ως σύγχρονη Ελληνίδα είμαι οργισμένη για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μου. Κι εγώ θέλω να φύγω και να πάω στο εξωτερικό μήπως εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα. Δε θα ανεχτώ όμως να βλέπω από τους Γερμανούς το άγαλμα της Αφροδίτης να κάνει κ_λ_δάχτυλο. Και υπάρχει μέσα μου μια ισχνή φωνή που μου λέει ότι υπάρχει ελπίδα αρκεί να αγωνιστεί ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Μα κι αν εγκαταλείψω τελικά την πατρίδα μου, ποτέ όμως δε θα την ξεχάσω και προπαντός ποτέ δε θα βεβηλώσω τη μνήμη όσων είχαν το θάρρος να αγωνιστούν για αυτή. Και αν το ιδανικό είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα -πιστεύω όλοι συμφωνούμε- ο κόσμος αυτός όμως δε θα πρέπει να είναι πολιτισμικός οδοστρωτήρας και για τουλάχιστον κάποιους αιώνες ακόμη παραμένει χιμαιρικός. Δεν υποτιμώ κανέναν λαό -και ο καθένας έχει μαύρες σελίδες στην ιστορία του- γιατί λοιπόν να απαξιώνω τη δική μου πατρίδα? Πάρτε χαμπάρι επιτέλους ότι ένα έθνος διαλύεται μόνο όταν τα παιδιά του χάουν την πίστη του σε αυτό. Και βέβαια το έθνος δεν είναι κάτι απρόσωπο , είμαι εγώ, εσύ, ο Έλληνας της Αγγλίας. Ποιό το νόημα όμως να προσπαθώ να σας πείσω ότι είστε Έλληνες, νομίζετε ότι θα βγει κανένας Γερμανός να πει ότι ντρέπεται για την πατρίδα του? Και όμως, η Γερμανία γέννησε το Χίτλερ και αυτό δε δα είχε καμία απολύτως σημασία αν δεν υπήρχαν και σήμερα ακόμη υποστηρικτές της ναζιστικής ιδεολογίας. Συγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος, αλλά ήθελα να πω πολλά και παρασύρθηκα.
Χωρίς πολλά σχόλια,οι απόψεις σου εξέφρασαν απόλυτα αυτό που είχα στο μυαλό μου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

qwertyuiop

Διάσημο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Φιλοθέη (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
Εντάξει, μόνο εμείς την έχουμε σε εκτίμηση και κανείς άλλος, οπότε ας κοπεί το παραμυθάκι περί "οι ευρωπαίοι θα θελανε να ειναι ελληνες αλλά εμείς φτύνουμε τη χώρα μας" , ακούγεται εξίσου ηλίθια με το "τα παιδάκια στην αφρική πεινάνε, μην πετάς το φαΐ".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Διώνη

Νεοφερμένος

Η Διώνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 89 μηνύματα.
Όχι,δεν είμαι περήφανος.Δεν καταλαβαίνω καν την έννοια της "εθνικής υπερηφάνιας".Τι,να είμαι περήφανος που έτυχε να γεννηθώ Έλληνας?Γιατί,εγώ το προκάλεσα?Άλλωστε η περηφάνια έχει συγκεκριμένο ορισμό,είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν αναγνωρίζονται οι κόποι μας.Στην περίπτωση της "εθνικής υπερηφάνιας" ο εθνικά υπερήφανος νιώθει περήφανος για πράγματα που έκαναν άλλοι.Δεν έχει νόημα να νιώθεις περήφανος για πράξεις άλλων,όσο κοντά σου και αν είναι αυτοί,ακόμα και αν είναι οικογένεια.Περήφανος νιώθεις για τα δικά σου κατορθώματα.Για τα κατορθώματα των άλλων μπορείς να νιώσεις σεβασμό,θαυμασμό,ή να έχεις τους άλλους ως πρότυπα,όχι όμως να είσαι περήφανος.Αν νιώθω σεβασμό/θαυμασμό για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και το αρχαιοελληνικό ήθος?Ναι,νιώθω.Θαυμασμό και σεβασμό όμως νιώθω και για ένα σωρό πολιτισμού και ανθρώπους μη ελληνικούς,για παράδειγμα για τον κινεζικό πολιτισμό ή για τον Νίτσε.Αγαπώ την πατρίδα μου,όχι επειδή γεννήθηκα εδώ,επειδή είμαι "Έλληνας" και λοιπά πατριωτικά,αλλά επειδή είναι ο τόπος που μεγάλωσα,ζω,εδώ ζουν όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ (οικογένεια,φίλοι) και όλα μου τα βιώματα και οι εμπειρίες είναι συνυφασμένες μ'αυτόν τον τόπο.

Συγνώμη, αλλά επίτρεψε σε μια μητέρα να είναι υπερήφανη που το παιδί της πέρασε στο Πανεπιστήμιο ή έγινε καλός άνθρωπος κλπ. Επίτρεψε σε ένα παιδί να είναι υπερήφανο για τη μητέρα του που κάνει δύο δουλειές για να το μεγαλώσει. Επίτρεψε σε ένα νεοέλληνα να πονά για τη χαμένη πατρίδα των Μικρασιατών παππούδων του. Και φαντάσου τώρα να είχες μπροστά σου τους ανθρώπους στης αντίστασης και να τους έλεγες, όχι, γιατί να είμαι υπερήφανος για εσάς, σας θαυμάζω αλλά εσείς είστε κάτι ξένο προς εμένα. Οι αγώνες και τα βασανιστήριά σας δεν ήταν ούτε αρκετά αιματηροί ούτε αρκετά γενναίοι για να είναι υπερήφανες οι επόμενες γενιές για εσάς, ούτε καν τα παιδιά σας δεν πρέπει να υπερήφανα που οι γονείς τους ήταν αφανείς- ή γνωστοί- ήρωες. Επίτρεψέ μου να είμαι υπερήφανη για τους γονείς μου που είναι σύγχρονοι αφανείς ήρωες. Επίτρεψέ μου να είμαι υπερήφανη για την πατρίδα μου και άλλο τόσο οργισμένη μαζί της. Και μην τα ισοπεδώνετε όλα παιδιά. Η ζωή δεν είναι μοναχική για να είσαι υπερήφανος μόνο για τον εαυτό σου. Κι αν είσαι πραγματικά ΑΝΘΡΩΠΟΣ τότε μπορείς να είσαι υπερήφανος και για όλα τα κατορθώματα της ανθρωπότητας και για όλους τους λαούς. Και τότε ναι, σου βγάζω το καπέλο, αλλά η δική σου οικογένεια και η δική σου πατρίδα θα έχουν πάντα -τουλάχιστον έτσι συμβαίνει στους περισσότερους- μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου. Και το ότι είσαι Έλληνας δε σε εμποδίζει να είσαι και Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Zopy

Νεοφερμένος

Η Zopy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 35 μηνύματα.
Καταρχάς, Πατρίδα μου είναι όλη η γη.

Δε μπορώ να νοιώσω περήφανη για ένα τυχαίο γεγονός (εθνικότητα).
Δεν ήρθε κανένας πριν γεννηθώ να με ρωτήσει "Από ποιά χώρα θες να'ναι οι γονείς σου;".
Δε μπορώ να νοιώσω περήφανη για κάτι το οποίο δεν απέκτησα προσπαθώντας.
Νοιώθω περήφανη όταν πετυχαίνω κάποιον στόχο.

Προσοχή, δεν είμαι ανθελληνίδα ή κάτι τέτοιο.
Νοιώθω σεβασμό και θαυμασμό για τον -κάποτε- ελληνικό πολιτισμό.
Όχι περηφάνεια.
Όπως σεβασμό και θαυμασμό νοιώθω και για άλλους πολιτισμούς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

petrosod

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο petrosod αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος και μας γράφει απο Καλλιθέα (Αττική). Έχει γράψει 242 μηνύματα.
γιατι μπορουμε να πουμε οτι δεν καταγομαστε βιολογικα απο τους αρχαιους ελληνες???διαβαστε αυτο το αποσπασμα απο αρθρο σου science illustrated

Όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται να αναζητήσει πληροφορίες για όλους τους ανιόντες συγγενείς του, αλλά θέλει να τεκμηριώσει τη συγγένειά του με κάποιο προϊστορικό πρόσωπο, αυτό μπορεί να γίνει με μια ανάλυση DNA. Το 1997, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν πως ο καθηγητής ιστορίας Adrian Targett συγγενεύει με τον Άνθρωπο του Cheddar, ένα σκελετό ηλικίας 9.000 ετών που βρέθηκε κοντά στο ομώνυμο χωριό το 1903. Ανάμεσα στον Targett και τον Άνθρωπο του Cheddar μεσολαβούν τουλάχιστον 300 γενεές.

Αργότερα, ωστόσο, αποδείχτηκε ότι ο Targett δεν ήταν ο μόνος εν ζωή άνθρωπος που το προφίλ του DNA του ταυτιζόταν με εκείνο του Ανθρώπου του Cheddar. Μεταξύ άλλων, δύο μαθητές από το Cheddar αποδείχθηκε ότι συγγενεύουν επίσης με τον Άνθρωπο του Cheddar, και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το DNA του 1% των Άγγλων θα πρέπει να ταυτίζεται με το DNA του Ανθρώπου του Cheddar.

οταν λοιπον απο ενα ατομο βρεθηκε η καταγωγη του 1% των αγγλων τεκμηριωστε μου ολοι εσεις που λετε οτι δεν εχουμε βιολογικη συγγενεια με τους αρχαιους την αποψη σας...εξαλλου οι ελληνες δεν ηταν και σαν τους εβραιους να εγκαταλειψουν την περιοχη τους και να αρχισουν να μεταναστευουν παντου...και οταν ακομα και στην σικελια πολλοι εχουν κρατησει την ενοτητα μεταξυ αυτων και των προγονων τους που ιδρυσαν εκει τις αποικιες μας εμεις θα λεμε εγω δεν ειμαι βιολογικα ελληνας??? ωραια ρε φιλε δεν εισαι βιολογικα ελληνας εισαι πολιτισμικα γιατι και αυτο να μην σου αρεσει?? και αληθεια δεν εχουμε καταφερει τα '50 χρονια ' τιποτα??? το τεστ παπ που κανετε ολες οι γυναικες ειναι τιποτα??? ο σεφερης ο ελυτης ειναι τιποτα?? γιατι να καταπατειται τα κατορθωματα τοσων ελληνων που εχουν λαμπρο μυαλο και εχουν καταφερει πολλα πραγματα λεγοντας ενα τιποτα???και ναι μπορει να μην τα εκαναν στην ελλαδα αυτο δεν παυει ομως να δειχνει την εκπαιδευση και την ανατροφη την οποια πηραν στην ελλαδα...το να μην εχεις λοιπον σχεση με τους αρχαιους ελληνες εμενα με προβληματιζει...ειναι ο πολιτισμος σου και η βαση ολου του συγχρονου πολιτισμου τον οποιον βιωνεις καθημερινα....αρα το να μην σου κινει το ενδιαφερον ο αρχαιος ελληνας μηπως ειναι και η απαντηση στην ερωτηση σου γιατι ταχα δεν εχουμε καταφερει στην συγχρονη ελλαδα τιποτα?? μηπως επειδη πολυ απλα εσυ δεν καθησες να ασχοληθεις και να αναρωτηθεις τι ηταν αυτο που εκανε τους αρχαιους ελληνες να καταφερουν τοσα πολλα?? και γιατι αυτο να μην το δοκιμασω και εγω? γιατι πολυ απλα αμα το δοκιμασω θα φτιαξω και εγω κατι και δεν θα λεω απλα ενα τιποτα...ετσι οσοι καταφεραν κατι το καταφεραν...οι αρχαιοι ελληνες δεν νιωθεις καμια υπερηφανεια γι'αυτους και κανενα δεσιμο??? δηλαδη εγω οταν πηγαινω επιδαυρο και βλεπω μια τραγωδια ειμαι τρελος που αισθανομαι υπερηφανος και χαιρομαι που την τεχνη του θεατρου(και παρεπιμπτοντως και της οπερας αφου το δραμα ειναι η βαση που δημιουργηθηκε η οπερα) την ανακαλυψαν οι προγονοι μου?? τι θα αισθανεται αρα ο προγονος μου που εγω του λεω οτι δεν νοιαζομαι γι'αυτον και ακομα και αν ηρθε σε περιοχες του ελλαδικου χωρου πριν απο 1000 χρονια ηρθε και εγκατασταθηκε γιατι του αρεσε τι θα αισθανεται που εγω του λεω γιατι με εκανες ελληνα??? τι θα αισθανεσαι εσυ αργοτερα αν το πουν τα παιδακια σου αυτο???

Καταρχάς, Πατρίδα μου είναι όλη η γη.

Δε μπορώ να νοιώσω περήφανη για ένα τυχαίο γεγονός (εθνικότητα).
Δεν ήρθε κανένας πριν γεννηθώ να με ρωτήσει "Από ποιά χώρα θες να'ναι οι γονείς σου;".
Δε μπορώ να νοιώσω περήφανη για κάτι το οποίο δεν απέκτησα προσπαθώντας.
Νοιώθω περήφανη όταν πετυχαίνω κάποιον στόχο.

Προσοχή, δεν είμαι ανθελληνίδα ή κάτι τέτοιο.
Νοιώθω σεβασμό και θαυμασμό για τον -κάποτε- ελληνικό πολιτισμό.
Όχι περηφάνεια.
Όπως σεβασμό και θαυμασμό νοιώθω και για άλλους πολιτισμούς.
ουτε να γεννηθεις ρωτηθηκες μηπως θελεις και να μην ειχες γεννηθει???δεν νοιωθεις περηφανη που γεννηθηκες???
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

alex2395

Δραστήριο μέλος

Ο Aλεξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 600 μηνύματα.
Παμε:

Καταρχην δεν ξερουμε με σιγουρια [ουτε και μπορουμε να το αποδειξουμε με καποιον τροπο] αν ειμαστε απευθειας απογονοι των αρχαιων Ελληνων. Κατοικοι της ιδιας περιοχης ναι, απογονοι οχι. Ως εκ τουτου, μου φαινεται περιεργο να νιωθω "περηφανος" για κατι που σκεφτηκε ενας αρχαιος φιλοσοφος, για καποια θεωρηματα ενος αρχαιου μαθηματικου, για δημιουργηματα ενος αρχαιου αρχιτεκτονα. Η συγχρονη ιστορια της Ελλαδος [το διαστημα δηλαδη για το οποιο μπορουμε με σχετικη σιγουρια να μιλαμε για προγονους και απογονους], ας πουμε, τα τελευταια 50 χρονια, μονο ντροπη μου προκαλουν, με μερικες φωτεινες εξαιρεσεις, οπως για παραδειγμα οι Ολυμπιακοι Αγωνες της Αθηνας, και αυτο με αστερισκο, αν φανταστω το φαγοποτι και τις αλλαξοκωλιες που συντελεστηκαν.

Δευτερον: Οι επαναστατες του '21 δεν επαναστατησαν για να πηγαινουμε εσυ και εγω βολτες αμεριμνοι. Για τους εαυτους τους επαναστατησαν και τα παιδια τους, αντε για τα εγγονια τους. Ως εκ τουτου, δεν νιωθω ουτε για αυτους καποια υποχρεωση ή καποιο αλλο αισθημα. Μαγκια τους, μπραβο. Αν δεν το εκαναν αυτο, δεν ξερουμε πως θα ηταν τα πραγματα σημερα. Παλι ομως θα μπορουσα να κοβω βολτες αμεριμνος, ισως μιλωντας καποια αλλη γλωσσα. Slow the eggs.

Τριτον: Οι κυβερνησεις απαρτιζονται απο βουλευτες. Οι βουλευτες εκλεγονται απο τον λαο. Τωρα αν ο λαος ειναι ηλιθιος και εκλεγει τους "επιτηδειους" οπως τους λες, προβλημα του. Οι λαοι εχουν τους πολιτικους που τους αξιζουν, εφοσον δεν εχει γινει καποιο πραξικοπημα τα τελευταια 30 χρονια ή δεν ξερω, ισως και να μου διεφυγε, τι να πω.

Τεταρτον: Δεν μπορουμε να γινουμε ενα. Μπορουμε βεβαια να εχουμε ολοι κοινωνικη συνειδηση, οπως την αντιλαμβανεται ο καθενας, αλλα ενα δεν μπορουμε να γινουμε.

Πεμπτον: Δεν χρειαζεται να εχουμε εναν πλανητη με μια χωρα για να μην ειμαστε φανατισμενοι. Ειναι θεμα παιδειας, οχι θεμα συνορων.

Αυτα :Ρ



τωρα γιατι το χαλας...ενα πραγμα εχω να ειμαι περηφανος και αυτο ειναι η ιστορια μας...
τελος παντων....:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

manos4

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Μαθητής Γ' λυκείου και μας γράφει απο Ηράκλειο (Κρήτη). Έχει γράψει 893 μηνύματα.
εγω παντως θα ηθελα οπως ειπε και ενας φίλος στην αρχή του θέματος,να ενωθούν όλες οι χώρες του κόσμου για να μην υπάρχουν διακρίσεις και για να εξαλειφθούν οι πόλεμοι που μονο καλό δεν κάνουν.Βέβαια αυτο είναι πολύ δύσκολο καθώς ο εγωισμός μας(των ανθρώπων γενικά) δεν μας αφήνει.Θέλουμε πάντα να πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτεροι απο τον άλλο είτε σε ατομικο είτε σε συλογγικό επίπεδο της ομάδας, γιατί θέλουμε να νοιώθουμε ξεχωριστοί.Πάντα βάζουμε στο κέντρο εμάς και όχι το είδος μας.Αν δεν γινόταν αυτό ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Orthologistis

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
ρε παιδια πολυ ανθελληνισμο παρατηρω σε αυτο το φορουμ.... θα ηθελα να αναφερω οτι εχω ταξιδεψει παρα πολυ στο εξωτερικο και οτι οσες χωρες επισκεφτηκα ειχαν βρει την εθνικη τους ταυτοτητα ακομα και αν δεν ειχαν... ποιος μιλησε για εξ αιματη συνδεση με τους αρχαιους ελληνες??? αυτο που λεω ειναι οτι ειμαστε συνεχιστες και δεχτες του λαμπρου πολιτισμου τους (το βασικοτερο ενος πολιτισμου ειναι η γλωσσα του!!!)... εδω οι φιλανδοι και ολοι οι αγγλωσαξονες εχουν δημιουργησει απο το τιποτα πολιτισμο και τον προβαλουν σε ολον τον κοσμο(ακομα και η ΦΥΡΟΜ θελει να λεγεται μακεδονια) και εμεις ειμαστε ανικανοι να προβαλουμε ακομα και τον παρθενωνα και να υπερασπιστουμε το ονομα μας!!! (ναι αισθανομαι υπερηφανος για την προσφατη ιστορια μου (προσφυγια απο την Μ.ασια) και για το οτι ειμαι αποδεχτης ενος πολιτισμου που δεν υπαρχει πουθενα αλλου στον κοσμο)... (ετσι οπως παμε σε λιγα χρονια θα ντρεπωμαστε να λεμε οτι ειμαστε ελληνες και θα μετανομαστουμε σε: απογωνους ουνων με πολιτισμο αρχαιων ελληνων!!! :worry: )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

petrosod

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο petrosod αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος και μας γράφει απο Καλλιθέα (Αττική). Έχει γράψει 242 μηνύματα.
συμφωνω να ενωθουμε ολοι και να μην υπαρχουν πια συνορα πρεπει ομως πρωτα να βρουμε εκεινες τις παραμετρους που θα βοηθησουν στο να μην χαθει κανενας πολιτιμος διοτι πολλοι λετε γιατι να εχουμε πολλους πολιτισμους?...πολυ απλα διοτι μεσω αυτης της διαφορετικοτητας μπορουμε να παμε μπροστα διοτι αυτη βοηθαει στο να βλεπουμε τα πραγματα πολυπλευρα και εχοντας αποκτησει μια σφαιρικη γνωμη να προχωραμε στο μελλον...γιατι να πρεπει να παρω πρασινη καρτα να παω καπου??? ομως ποιοι πρεπει τελικα να ειναι και οι κανονες της μεταναστευσης?? να μπαινει ο καθενας ο οποιος δεν σεβοταν ουτε την χωρα του και ουτε την δικια μας προκειται να σεβαστει? καποιος που ειναι ικανος να διαπραττει εγκληματα κατα των συνανθρωπων του μπορει να μεταναστευει σε μια αλλη χωρα και γιατι η χωρα του πρεπει επισης να τον υπομενει? μηπως καπως αυτος ο ανθρωπος πρεπει να μορφωθει εκτος αν ειναι ψυχολογικο-ψυχιατρικο το προβλημα μηπως χρειαζεται αλλου ειδους υποστηριξη?? ολα καλα ειναι να μην υπαρχουν συνορα αυτο ομως προυποθετει μια παγκοσμια κυβερνηση η οποια θα πρεπει να μην υποτιμα καμια περιοχη του πλανητη....αλλα ποσο αυτο ειναι εφικτο...μηπως τελικα και το αντιθετο της αποκεντρωσης δεν ειναι τοσο καλο??? αλλιως ποιος ο λογος να ακουμε παγκοσμιποιηση και να βγαζουμε σπυρακια?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

manos4

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Μαθητής Γ' λυκείου και μας γράφει απο Ηράκλειο (Κρήτη). Έχει γράψει 893 μηνύματα.
ρε παιδια πολυ ανθελληνισμο παρατηρω σε αυτο το φορουμ.... θα ειθελα να αναφερω οτι εχω ταξιδεψει παρα πολυ στο εξωτερικο και οτι οσες χωρες επισκεφτηκα ειχαν βρει την εθνικη τους ταυτοτητα ακομα και αν δεν ειχαν... ποιος μιλησε για εξ αιματη συνδεση με τους αρχαιους ελληνες??? αυτο που λεω ειναι οτι ειμαστε συνεχιστες και δεχτες του λαμπρου πολιτισμου τους (το βασικοτερο ενος πολιτισμου ειναι η γλωσσα του!!!)... εδω οι φιλανδοι και ολοι οι αγγλωσαξονες εχουν δημιουργησει απο το τιποτα πολιτισμο και τον προβαλουν σε ολον τον κοσμο(ακομα και η ΦΥΡΟΜ θελει να λεγεται μακεδονια) και εμεις ειμαστε ανικανοι να προβαλουμε ακομα και τον παρθενωνα και να υπερασπιστουμε το ονομα μας!!! (ναι αισθανομαι υπερηφανος για την προσφατη ιστορια μου (προσφυγια απο την Μ.ασια) και για το οτι ειμαι αποδεχτης ενος πολιτισμου που δεν υπαρχει πουθενα αλλου στον κοσμο)... (ετσι οπως παμε σε λιγα χρονια θα ντρεπωμαστε να λεμε οτι ειμαστε ελληνες και θα μετανομαστουμε σε: απογωνους ουνων με πολιτισμο αρχαιων ελληνων!!! :worry: )

(η)θελα
αυτή η γλώσσα του λαμπρού ελληνικού πολιτισμού που αναφέρεις έχει και κανόνες γραμματικής
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Orthologistis

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
εγω παντως θα ηθελα οπως ειπε και ενας φίλος στην αρχή του θέματος,να ενωθούν όλες οι χώρες του κόσμου για να μην υπάρχουν διακρίσεις και για να εξαλειφθούν οι πόλεμοι που μονο καλό δεν κάνουν.Βέβαια αυτο είναι πολύ δύσκολο καθώς ο εγωισμός μας(των ανθρώπων γενικά) δεν μας αφήνει.Θέλουμε πάντα να πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτεροι απο τον άλλο είτε σε ατομικο είτε σε συλογγικό επίπεδο της ομάδας, γιατί θέλουμε να νοιώθουμε ξεχωριστοί.Πάντα βάζουμε στο κέντρο εμάς και όχι το είδος μας.Αν δεν γινόταν αυτό ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.

μα τι σχεση εχουν οι πολεμοι με το εθνος :confused: ??? οι πολεμοι γινονται καθαρα για οικονομικους σκοπους (απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα..)και αν δεν εκλειψουν αυτοι οι οικονομικοι λογοι δεν προκειται να σταματησουν ποτε!!! (ακομα και αν ενωθουμε σε ενα ενιαιο εθνος,....)οι διαφορες μεταξυ των εθνων μπαινουν καθαρα για προκαλυμα!! ο παπους μου, μου ελεγε πριν πεθανει(αν και ηρθε προσφυγας απο την Μ.Ασια και εχωντας ζησει την εκτελεση του πατερα του και την απομακρυνση απο τον αδερφο του που σταλθηκε στα καταναγκαστικα εργα στα βαθη της ανατολης) οτι αυτο που χωριξει τους λαους ΔΕΝ ειναι οι ανθρωποι ΑΛΛΑ οι πολιτικοι.... με τους τουρκους δεν εχουμε να χωρισουμε τιποτα ... αυτοι εχουν να χωρισουν τα κερδη απο τους εξοπλισμους...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Συγνώμη, αλλά επίτρεψε σε μια μητέρα να είναι υπερήφανη που το παιδί της πέρασε στο Πανεπιστήμιο ή έγινε καλός άνθρωπος κλπ. Επίτρεψε σε ένα παιδί να είναι υπερήφανο για τη μητέρα του που κάνει δύο δουλειές για να το μεγαλώσει. Επίτρεψε σε ένα νεοέλληνα να πονά για τη χαμένη πατρίδα των Μικρασιατών παππούδων του.

Κατ'αρχάς,Διώνη,για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση,χρειαζόμαστε ορθολογιστικά επιχειρήματα και όχι συναισθηματισμούς.Ήμουν σαφής,η περηφάνεια ως συναίσθημα,εγείρεται για κάτι όταν έχουμε συνδράμει στην υλοποίηση αυτού.Για παράδειγμα,θα μπορούσες να είσαι ως ένα βαθμό περήφανη για ένα επίτευγμα κάποιου κοντινού σου προσώπου (π.χ. των παιδιών σου),με την έννοια ότι ζώντας κοντά σε αυτό,το επηρέασες με συνέπεια να συμβάλλεις και εσύ στο αποτέλεσμα (π.χ. ψυχολογική υποστήριξη).

Και φαντάσου τώρα να είχες μπροστά σου τους ανθρώπους στης αντίστασης και να τους έλεγες, όχι, γιατί να είμαι υπερήφανος για εσάς, σας θαυμάζω αλλά εσείς είστε κάτι ξένο προς εμένα. Οι αγώνες και τα βασανιστήριά σας δεν ήταν ούτε αρκετά αιματηροί ούτε αρκετά γενναίοι για να είναι υπερήφανες οι επόμενες γενιές για εσάς, ούτε καν τα παιδιά σας δεν πρέπει να υπερήφανα που οι γονείς τους ήταν αφανείς- ή γνωστοί- ήρωες.

I've already explained,το αίσθημα της υπερηφάνειας για κάτι,εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμμετοχή μας σ'αυτό.Συμμετείχαμε στο να γίνει κάτι,έχει νόημα να είμαστε περήφανοι γι'αυτό,δεν συμμετείχαμε,δεν έχει νόημα.Therefore,στην περίπτωση που δεν έχουμε συμμετάσχει καθόλου σ'ένα γεγονός (π.χ. οι αγώνες που αναφέρεις),η ένταση των συμμετεχόντων (η γενναιότητα κλπ),είναι τελείως άσχετη με την ύπαρξη υπερηφάνειας (που όπως είπαμε,εν προκειμένω δεν έχει νόημα).

Επίτρεψέ μου να είμαι υπερήφανη για τους γονείς μου που είναι σύγχρονοι αφανείς ήρωες. Επίτρεψέ μου να είμαι υπερήφανη για την πατρίδα μου και άλλο τόσο οργισμένη μαζί της. Και μην τα ισοπεδώνετε όλα παιδιά. Η ζωή δεν είναι μοναχική για να είσαι υπερήφανος μόνο για τον εαυτό σου. Κι αν είσαι πραγματικά ΑΝΘΡΩΠΟΣ τότε μπορείς να είσαι υπερήφανος και για όλα τα κατορθώματα της ανθρωπότητας και για όλους τους λαούς. Και τότε ναι, σου βγάζω το καπέλο, αλλά η δική σου οικογένεια και η δική σου πατρίδα θα έχουν πάντα -τουλάχιστον έτσι συμβαίνει στους περισσότερους- μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου. Και το ότι είσαι Έλληνας δε σε εμποδίζει να είσαι και Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου;)

Η οικογένειά σου έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου επειδή είναι κοντά σου,σε αγαπάει και σε στηρίζει,ενώ ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες σου προκαλέι συναισθήματα επειδή έχεις πολλά βιώματα της παιδικής σου ηλικίας συνδεδεμένα με αυτόν.Δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό σ'όλο αυτό.

γιατι μπορουμε να πουμε οτι δεν καταγομαστε βιολογικα απο τους αρχαιους ελληνες???

Γιατί δεν υπάρχει "ελληνικό" DNA.Η έννοια του έθνους δεν έχει κανένα βιολογικό verification.Δεν υπάρχουν "ελληνικά γονίδια",σε αντιδιαστολή με "ιταλικά γονίδια","σουηδικά γονίδια" κλπ.Υπάρχει μόνο το ανθρώπινο γονιδίωμα,το οποίο είναι κατά 99% ίδιο σ'όλους τους ανθρώπους,ανεξαρτήτου εθνικότητας.Μέσα από ένα τεστ DNA μπορείς να καταλάβεις οικογενειακούς δεσμούς,όχι όμως και εθνικούς.Δες και αυτό:Do races exist?

ουτε να γεννηθεις ρωτηθηκες μηπως θελεις και να μην ειχες γεννηθει???δεν νοιωθεις περηφανη που γεννηθηκες???

Wtf.εδώ ο παραλογισμός για χάρη του συναισθηματισμού αγγίζει τα όρια του φαιδρού.Πασά μου,γιατί να νιώθεις περήφανος που γεννήθηκες?Είναι κανά κατόρθωμα?Απλά έτυχε και γεννήθηκες.Τυχερός πρέπει να νιώθεις,όχι περήφανος.

τωρα γιατι το χαλας...ενα πραγμα εχω να ειμαι περηφανος και αυτο ειναι η ιστορια μας...
τελος παντων....:hmm:

"The cheapest sort of pride is national pride; for if a man is proud of his own nation, it argues that he has no qualities of his own of which he can be proud" Arthur Schopenhauer

μα τι σχεση εχουν οι πολεμοι με το εθνος :confused: ??? οι πολεμοι γινονται καθαρα για οικονομικους σκοπους (απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα..)και αν δεν εκλειψουν αυτοι οι οικονομικοι λογοι δεν προκειται να σταματησουν ποτε!!! (ακομα και αν ενωθουμε σε ενα ενιαιο εθνος,....)οι διαφορες μεταξυ των εθνων μπαινουν καθαρα για προκαλυμα!! ο παπους μου, μου ελεγε πριν πεθανει(αν και ηρθε προσφυγας απο την Μ.Ασια και εχωντας ζησει την εκτελεση του πατερα του και την απομακρυνση απο τον αδερφο του που σταλθηκε στα καταναγγαστικα εργα στα βαθη της ανατολης) οτι αυτο που χωριξει τους λαους ΔΕΝ ειναι οι ανθρωποι ΑΛΛΑ οι πολιτικοι.... με τους τουρκους δεν εχουμε να χωρισουμε τιποτα ... αυτοι εχουν να χωρισουν τα κερδη απο τους εξοπλισμους...

True.Αλλά μια ιδέα,όπως το έθνος π.χ. ή η θρησκεία,είναι αυτή που θα παρακινήσει τον απλό λαό να πάρει τα όπλα για χάρη του αφέντη του.Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να θυσιαστεί αν του πούνε "πάνε και πολέμα για τα συμφέροντα του ηγεμόνα σου".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

gregory nub

Διάσημο μέλος

Ο gregory nub αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,619 μηνύματα.
"The cheapest sort of pride is national pride; for if a man is proud of his own nation, it argues that he has no qualities of his own of which he can be proud" Arthur Schopenhauer

-----------------------------------------------------
Τι ανοησιες ειναι αυτες.
Περηφανια για μια ικανοτητα δικη σου ειναι πολυ εγωκεντρικη, ενω η περηφανια για τη πατριδα σε ωθει να δουλευεις για το κοινωνικο οφελος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

petrosod

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο petrosod αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος και μας γράφει απο Καλλιθέα (Αττική). Έχει γράψει 242 μηνύματα.
Κατ'αρχάς,Διώνη,για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση,χρειαζόμαστε ορθολογιστικά επιχειρήματα και όχι συναισθηματισμούς.Ήμουν σαφής,η περηφάνεια ως συναίσθημα,εγείρεται για κάτι όταν έχουμε συνδράμει στην υλοποίηση αυτού.Για παράδειγμα,θα μπορούσες να είσαι ως ένα βαθμό περήφανη για ένα επίτευγμα κάποιου κοντινού σου προσώπου (π.χ. των παιδιών σου),με την έννοια ότι ζώντας κοντά σε αυτό,το επηρέασες με συνέπεια να συμβάλλεις και εσύ στο αποτέλεσμα (π.χ. ψυχολογική υποστήριξη).



I've already explained,το αίσθημα της υπερηφάνειας για κάτι,εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμμετοχή μας σ'αυτό.Συμμετείχαμε στο να γίνει κάτι,έχει νόημα να είμαστε περήφανοι γι'αυτό,δεν συμμετείχαμε,δεν έχει νόημα.Therefore,στην περίπτωση που δεν έχουμε συμμετάσχει καθόλου σ'ένα γεγονός (π.χ. οι αγώνες που αναφέρεις),η ένταση των συμμετεχόντων (η γενναιότητα κλπ),είναι τελείως άσχετη με την ύπαρξη υπερηφάνειας (που όπως είπαμε,εν προκειμένω δεν έχει νόημα).



Η οικογένειά σου έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου επειδή είναι κοντά σου,σε αγαπάει και σε στηρίζει,ενώ ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες σου προκαλέι συναισθήματα επειδή έχεις πολλά βιώματα της παιδικής σου ηλικίας συνδεδεμένα με αυτόν.Δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό σ'όλο αυτό.



Γιατί δεν υπάρχει "ελληνικό" DNA.Η έννοια του έθνους δεν έχει κανένα βιολογικό verification.Δεν υπάρχουν "ελληνικά γονίδια",σε αντιδιαστολή με "ιταλικά γονίδια","σουηδικά γονίδια" κλπ.Υπάρχει μόνο το ανθρώπινο γονιδίωμα,το οποίο είναι κατά 99% ίδιο σ'όλους τους ανθρώπους,ανεξαρτήτου εθνικότητας.Μέσα από ένα τεστ DNA μπορείς να καταλάβεις οικογενειακούς δεσμούς,όχι όμως και εθνικούς.Δες και αυτό:Do races exist?



Wtf.εδώ ο παραλογισμός για χάρη του συναισθηματισμού αγγίζει τα όρια του φαιδρού.Πασά μου,γιατί να νιώθεις περήφανος που γεννήθηκες?Είναι κανά κατόρθωμα?Απλά έτυχε και γεννήθηκες.Τυχερός πρέπει να νιώθεις,όχι περήφανος.



"The cheapest sort of pride is national pride; for if a man is proud of his own nation, it argues that he has no qualities of his own of which he can be proud" Arthur Schopenhauer



True.Αλλά μια ιδέα,όπως το έθνος π.χ. ή η θρησκεία,είναι αυτή που θα παρακινήσει τον απλό λαό να πάρει τα όπλα για χάρη του αφέντη του.Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να θυσιαστεί αν του πούνε "πάνε και πολέμα για τα συμφέροντα του ηγεμόνα σου".
απαντησε μου σε παρακαλω αν θες και σε ολα τα υπολοιπα ερωτηματα που σου εθεσα...και οχι να σχολιασεις απλα το κομεντ που εκανα...πραγματικα θελω να δω την απαντηση σου...διοτι οπως ειπα δεν ξερω τιποτα απο αναρχισμο αλλα ολα αυτα μου φαινονται μεγαλες αποριες...ευχαριστω προκαταβολικα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Yannis92

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Yannis92 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 331 μηνύματα.
Ειμαι περηφανος για το παρελθον , απογοητευμενος απο το παρον και αγχομενος για το μελλον....Ομως ειμαι Ελληνας και θα επιβιωσω παντος καιρου!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Διώνη

Νεοφερμένος

Η Διώνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 89 μηνύματα.
Κατ'αρχάς,Διώνη,για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση,χρειαζόμαστε ορθολογιστικά επιχειρήματα και όχι συναισθηματισμούς.Ήμουν σαφής,η περηφάνεια ως συναίσθημα,εγείρεται για κάτι όταν έχουμε συνδράμει στην υλοποίηση αυτού.Για παράδειγμα,θα μπορούσες να είσαι ως ένα βαθμό περήφανη για ένα επίτευγμα κάποιου κοντινού σου προσώπου (π.χ. των παιδιών σου),με την έννοια ότι ζώντας κοντά σε αυτό,το επηρέασες με συνέπεια να συμβάλλεις και εσύ στο αποτέλεσμα (π.χ. ψυχολογική υποστήριξη).



I've already explained,το αίσθημα της υπερηφάνειας για κάτι,εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμμετοχή μας σ'αυτό.Συμμετείχαμε στο να γίνει κάτι,έχει νόημα να είμαστε περήφανοι γι'αυτό,δεν συμμετείχαμε,δεν έχει νόημα.Therefore,στην περίπτωση που δεν έχουμε συμμετάσχει καθόλου σ'ένα γεγονός (π.χ. οι αγώνες που αναφέρεις),η ένταση των συμμετεχόντων (η γενναιότητα κλπ),είναι τελείως άσχετη με την ύπαρξη υπερηφάνειας (που όπως είπαμε,εν προκειμένω δεν έχει νόημα).


Η οικογένειά σου έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου επειδή είναι κοντά σου,σε αγαπάει και σε στηρίζει,ενώ ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες σου προκαλέι συναισθήματα επειδή έχεις πολλά βιώματα της παιδικής σου ηλικίας συνδεδεμένα με αυτόν.Δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό σ'όλο αυτό.
".
Ποιός μίλησε για μεταφυσική? Μην αλλοιώνεις τα λόγια των άλλων.
Κι όσο για τον εξοβελισμό του συναισθήματος που υποστηρίζεις, η καθαρή λογική μπορεί να μας οδηγήσει σε ακραίες θέσεις που σε έναν άνθρωπο, νους-συναίσθημα αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, φαντάζουν επίσης παράλογες!
Το παράδειγμα με την οικογένεια το έφερα επειδή το παιδί παραπάνω είχε πει ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ακόμη και για τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους, όπως είναι η οικογένειά μας. Και αν θέλεις να σχολιάζεις ειρωνικά να διαβάζεις λίγο προσεκτικότερα τα μηνύματα.
Αν αγαπάς τον τόπο σου δεν αγαπάς μόνο ό,τι είναι αλλά και ό,τι ήταν , όχι μόνο αυτούς που ζουν εδώ σήμερα αλλά και αυτούς που ζούσαν, όπως ακριβώς αν αγαπάς έναν άνθρωπο πρέπει να μάθεις να αποδέχεσαι και να αγαπάς και το παρελθόν και το παρόν του. Δεν μπορώ παιδιά να σας επιβάλω την άποψή μου ούτε και είναι θεμιτό ή έχει κάποιο νόημα. Προφανώς εσείς αισθάνεστε υπερηφάνεια μόνο για το πτυχίο που πήρατε και ό,τι τέλος πάντων καταφέρατε. Δεχτείτε όμως ότι υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που μπορούν και θέλουν να αισθανθούν υπερηφάνεια για το ποιοί είναι, και ο καθένας δεν είναι μόνο βιολογική οντότητα είναι και ιστορική και πολιτισμική. Νομίζεις ότι αν ήσουν από την Αφρική θα είχες σήμερα τον ίδιο πολιτισμό και τις ίδιες απόψεις? Προσωπικά, από όπου και να ήμουν θα αισθανόμουν υπερηφάνεια για την καταγωγή μου. Διαφορετικά ποιά είναι η θέση μου μέσα στον κόσμο. Και αν συνέβαινε κάτι και τα παιδιά μου δε με γνώριζαν ποτέ -οπότε δε θα τους είχα προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη κλπ - θα ήθελα αν μη τι άλλο να είναι υπερήφανα για τη μητέρα τους και όχι να πουν: Τί σχέση έχουμε εμείς με αυτή, αυτή απλώς έτυχε να μας φέρει στον κόσμο. Α, και τα αγγλικά που παρεμβάλλεις δίνουν κάποιο ιδιαίτερο υφάκι στα λόγια σου?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Admiral

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Admiral αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 187 μηνύματα.
True.Αλλά μια ιδέα,όπως το έθνος π.χ. ή η θρησκεία,είναι αυτή που θα παρακινήσει τον απλό λαό να πάρει τα όπλα για χάρη του αφέντη του.Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να θυσιαστεί αν του πούνε "πάνε και πολέμα για τα συμφέροντα του ηγεμόνα σου".
Hahaha, μια απο τις ελαχιστες φορες που συμφωνουμε και διαφωνουν ολοι οι υπολοιποι μαζι σου (για τα -4 λεω)
Ωντως ιδεες οπως τα εθνη και οι θρησκειες διευκολυνουν τη διοχετευση της ενεργειας ενος λαου. Ακριβως για αυτο το λογο θεωρω επιθυμητη την υπαρξη της εννοιας του εθνους. Θελω να υπαρχει ενα "κουμπι" που μπορει να κανει τους πολιτες να βαλουν στην ακρη το προσωπικο τους συμφερον. Αν το κουμπι θα το πατησει καλοβουλος ή κακοβουλος ηγετης, ειναι ενα ρισκο που ειμαι διατεθειμενος να παρω. Γιατι θεωρω οτι ο δεσμος που δημιουργει αναμεσα σε ενα συνολο ανθρωπων φερνει περισσοτερα καλα απο οσα καταστρεφουν οι τυχον πολεμοι. Και επαναλαμβανω κατι που εχω αναφερει και σε αλλο thread. Το ολο hype περι κοσμοπολιτισμου και διεθνισμου προοθειται απο lobby ενος εθνους που δεν ειναι διατεθειμενο να κανει την ελαχιστη εκπτωση στην εθνικη του υποσταση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
Περιφανη για το παρελθον...απογοητευμενη για το παρον(με καποιες εξερεσεις)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

SICX

Διάσημο μέλος

Ο GEORGE αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 2,257 μηνύματα.
νιωθω περιφανος για τον αρχαιο ελληνικο πολιτσιμο, οπως και για τον κινεζικο, κι ας μην ειμαι κινεζος. ηταν μια προοδος της ανθρωπινης σκεψης...και το τυχαιο γεγονος της εθνικοτητας μου, ναι μου δινει μια ευχαριστιση. αυτο ομως που εχει σημασια δεν ειναι αν κυλαει στις φλεβες μου το αιμα του αριστοτελη, γιατι απλα ΔΕΝ κυλαει....αλλα που σκεφτομαι με τη γλωσσα που σκεφτοταν, που εχω τις ιδιες διοδους σκεψης και λογικης, λογω γλωσσας....που εχω ασπαστει τα λογια των αρχαιων φιλοσφων και η σκεψη τους ζει στο μυαλο μου.....δεν νομιζω να ζει η σκεψη του αριστοτελη σε πολους δανους για παραδειγμα, γιαυτο ναι μπορω να θεωρησω πως εχω σχεση με αυτους τους αρχαιους ελληνες. οπως και διαβαζοντας κινεζικα κειμενα, ναι τοτε στον εγκεφαλο μου κυλουν οι σκεψεις των κινεζων και αποκτω μια σσχεση με αυτους. η εθνικοτητα δεν ειναι θεμα DNA αλλα τροπου ζωης!!!.....οσο για την ιδια την κατασταση της χωρας αυτη τη στιγμη...ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dante ravenclaw

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο dante ravenclaw αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 241 μηνύματα.
Ναι δεν αντιλέγω να σεβόμαστε το παρελθόν αλλά αυτός ο σεβασμός δεν πρέπει να ξεπέσει στο επίπεδο της προγονοπληξίας.,γεγονός εύκολα παρατηρήσιμο στις μέρες μας και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα.Σκοπός της ιστορικής ανάμνησης δεν είναι η νοσταλγία για μία <<χρυσή εποχή>> που έχει εξαφανιστεί αλλά η κινητοποίηση,η πνευματική και ηθική αφύπνιση που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις στο μέλλον αποφεύγοντας λάθη που έγιναν τότε.Είμαστε ένας πολύ ικανός λαός αλλά αν το δείτε ιστορικά οι κοινωνικές,οικονομικές και πολιτικές περιστάσεις κάθε περιόδου είναι ίδιες.Από τη χρεωκοπία του 1893 και τον Κωλέττη μέχρι και την οργάνωση των κομμάτων των περασμένων αιώνων γίνεται μια συνεχής ανακύκλωση αυτών των αρνητικών περιστάσεων που ασφαλώς φτάνει μέχρι τις μέρες μας.Αντί λοιπόν να δηλώνουμε υπερήφανοι για ένα πράγματι ένδοξο παρελθόν και να στεκόμαστε σε αυτό,οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις που τόσο απλόχερα μας παρέχουν οι πρόγονοί μας για να πάμε μπροστά,για να εξαλείψουμε όποια λάθη έγιναν.Μην είστε απογοητευμένοι επομένως από το παρόν αλλά ας προσπαθήσουμε να το μεταβάλλουμε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top