Να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους:
1) Ειπώθηκε παραπάνω ότι δεν έχει νόημα ο ίδιος ο καθηγητής να ζητήσει από τους μαθητές να τον αξιολογήσουν, γιατί όλοι θα γράψουν καλά λόγια για να πάρουν καλό βαθμό.
Καταρχήν η αξιολόγηση που ζήτησα εγώ από τα παιδιά ήταν ανώνυμη. Και έτσι πρέπει για να νιώσει ελεύθερος ο μαθητής να εκφράσει χωρίς φόβο αυτό που πιστεύει.
2)Ειπώθηκε ότι αν κάποιος έχει χαμηλό βαθμό τότε θα γράψει αρνητικά σχόλια.
Σας πληροφορώ ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι ώριμοι και ειλικρινείς. Ένας μαθητής θα πρέπει να ζει σε άλλον κόσμο και να μην ξέρει τι του γίνεται για να μιλάει αρνητικά για κάποιον καθηγητή ο οποίος κάνει άριστα τη δουλειά του, είναι συμπαθής, είναι κοντά στα παιδιά, είναι φιλικός μαζί τους κλπ κλπ αλλά τι να κάνουμε του έχει χαμηλό βαθμό αφού ο μαθητής δεν ανοίγει βιβλίο και γράφει μονάδες στα διαγωνίσματα. Προσωπικά τα περισσότερα καλά σχόλια τα πήρα από τους χειρότερους σε απόδοση μαθητές στην τάξη οι οποίοι γνωρίζουν τον εαυτό τους και αναγνωρίζουν κάποια πράγματα. Είπαν κύριε εσείς είσασταν πολύ σωστός και σας πάμε πολύ, αλλά έχετε δίκιο εμείς δεν διαβάζαμε. Επίσης μια κοπέλα μου είπε χθες κύριε μπράβο σας, δεν με νοιάζει καθόλου ο βαθμός, αυτό είναι το τελευταίο που μετράει.Μπράβο σας για την στάση σας και το ενδιαφέρον σας για εμας.
3)Όσον αφορά ότι οι καθηγητές πρέπει να περνάμε από εξετάσεις έχω να πω ότι καμια εξέταση, καμία επιμόρφωση, κανένα σεμινάριο, κανένα διάβασμα παιδαγωγικών βιβλίων δεν μπορεί να χτίσει έναν σωστό καθηγητή. Το ότι κάποιος καθηγητής έγραψε 100 στον ΑΣΕΠ στην διδακτική και διορίστηκε δεν λέει τίποτα. Ο καθηγητής δίνει καθημερινά εξετάσεις μέσα στην τάξη και μόνο οι εμπειρίες που αποκτά χρονιά με την χρονιά θα τον κάνουν πιο σωστό.
Θα τονίσω για άλλη μια φορά την άποψή μου την οποία στηρίζω απόλυτα: Ο μόνος που δέχομαι να με αξιολογήσει και να πει στο Υπουργείο ότι είμαι ανίκανος να διδάξω και πρέπει να απομακρυνθώ από τον χώρο της εκπαίδευσης, είναι οι μαθητές και μόνο οι μαθητές. Και ναι, κυρίως οι μαθητές που έχουν χαμηλούς βαθμούς!!
Σκέφτεστε λάθος παιδιά όταν ζητάτε να μπουν στα σχολεία γραβατωμένοι από το Υπουργείο να μας αξιολογήσουν (τους καθηγητές) ή να ζητάτε να περνάμε από εξετάσεις. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και ζητήστε εσείς και μόνο εσείς να αξιολογείτε και κανείς άλλος. Έτσι θα αλλάξει η εκπαίδευση!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.