Όχι. Μιλάμε για την παιδεία του Λυκείου, την γενικότερη που ίσως θα λάβεις ποτέ σου. Δεν χωρούν διακρίσεις.
Γενικά η κριτική ανάλυση και ο διαχωρισμός που περιγράφεις είναι (ή θα έπρεπε να είναι) δουλειές του σχολείου. Η γενική παιδεία δεν είναι ανάγνωση εφημερίδας για να κρατήσεις μόνο τις γνώσεις που θα σου χρειαστούν. Ας σταματήσει πια αυτή η υλική αντιμετώπιση της μάθησης. Μαθαίνεις για να μαθαίνεις όχι για να βρεις δουλειά, για να βγάλεις λεφτά, για να χτίσεις σπίτι κ.λπ. Τώρα τυχαίνει μέρος του πρώτου να ταυτίζεται με ορισμένα από τα τελευταία. Αυτό όμως δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, ο κανόνας. Στο κάτω κάτω της γραφής, μιλάς για δικά σου προσωπικά κριτήρια. Ναι, για κριτήρια που θα αλλάξουν και αλλάζουν με με την πάροδο του χρόνου.
To τι θα μάθει ο καθένας είναι καθαρά θέμα δικό του. Δε νομίζω να υπάρχει σοβαρός μαθητής ο οποίος να δέχεται να περιοριστεί ή να "προσαρμοστεί" στο τι ορίζει το παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Αλίμονο, κουτός θα ήταν εκείνος που δεχόταν άκριτα οποιαδήποτε γνώση του προσφέρεται δίχως να την φιλτράρει και να κρατήσει αυτά που θέλει αυτός. Γιατί στο κάτω κάτω, διαβάζουμε για εμάς και όχι για το παιδαγωγικό ινστιτούτο. Οι απόψεις "δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός" φαίνονται, σ' εμένα τουλάχιστον, αστείες. Εγώ δε γουστάρω να μάθω κάποια απ' αυτά που διδάσκομαι στο Λύκειο, θεωρώ ότι σε εμένα θα είναι άχρηστα και πραγματικά δε μου καίγεται καρφί αν κάποιος το παίζει ανώτερος μου γιατί ταχα ξέρει δύο τρία πράγματα παραπάνω από εμένα. Ανώτερος είναι αυτός που ξέρει τι θέλει και εφαρμόζει τις δικές του επιλογές, όχι αυτός που δέχεται να κάνει ότι του πούνε, και ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης...
Κάπου είχα διαβάσει
"Στο σχολείο κουρδισμένα παιδιά
στο στρατό σου αλλάζουν τα μυαλά
σε κάνουν πολίτη με το δικό τους τρόπο
έναν ρομπότ με το δικό τους νόμου
Μια μηχανή εργάτη δίχως καριέρα και ζωή
που δέχεται διαταγές δίχως αντιστάσεις και φωνές"
Παρατραβηγμένο; Ίσως. Όταν όμως δεχόμαστε αποφάσεις χωρίς αντιρρήσεις, τότε μάλλον εκεί θα καταλήξουμε.
Και επιπλέον, επειδή όλη αυτή η συζήτηση πηγάζει από τον διαχωρισμό των μαθημάτων ανάλογα με τις κατευθύνσεις, βαρέθηκα πλέον να είμαι ο αμόρφωτος γιατί δεν ξέρω αρχαία ή ιστορία και ξέρω
φυσική και μαθηματικά. Γι' αυτό οι γνώμες "θα μείνεις αμόρφωτος αν δε μάθεις την ιστορία του τόπου σου', με αφήνουν προσωπικά παγερά αδιάφορο.
-Δημήτρης