1)Όπως έλεγε και ο VouDou παλαιόθεν, το 5+3 δεν θα αλλάξει (κάτι ήξερε προφανώς) με ό,τι συν και πλην θεωρεί ο καθένας.
2)Δεν συμφωνώ. Ίσα-ίσα είναι το αντίθετο από αυτά που λες. Δηλαδή, επιστήμονας δεν μπορείς να θεωρηθείς πρακτικά και ουσιαστικά με 3 έτη σπουδών και έτοιμος να εξασκήσεις επάγγελμα (ίσως φαντάζομαι σε σπουδές με οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων, δεν έχω απόλυτη γνώση εκεί)... Δεν προλαβαίνεις να μάθεις ούτε τα βασικά σε δεδομένο γνωστικό αντικείμενο και επειδή αποκτάς μόνο γενική επιστημονική γνώση σε "αναγκάζει" μετά για το επάγγελμα να πας σε μεταπτυχιακό. Εδώ τα ΙΕΚ είναι πια 3ετή.
3)Εννοείται ότι στο 3ο και 4ο έτος, που λες, δεν κάνεις "πασαλείμματα", αλίμονο!
4)Εκτός από τα 10 εξάμηνα, σε δεδομένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας, είναι: α) θεμελίωση σε βασικές επιστήμες και τέχνες, β) μαθήματα κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος, γ) εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων.
5)Λανθασμένα λοιπόν πιστεύουν οι περισσότεροι, ότι 5ετία = integrated master. Αυτό δίνεται μετά από κρίση από τους αρμοδίους, αφού ελεγχθεί αν, επιπλέον, το κάθε 5ετές Τμήμα πληροί και τα ανωτέρω.
6)Δεν έχω κανένα ακαδημαϊκό σπίτι, π.χ. δεν είμαι μόνιμος κάπου ή να βγάλω περισσότερα λεφτά. Λέγαμε και λέμε προς τα που πάει το πράγμα και οι νεότεροι να κάνουν τις ορθές/ορθότερες επιλογές τους βάσει των θέλω του. Ενημέρωση κάνουμε εδώ. Αν θέλει κάποιος να αλλάξει υπάρχουν και οι επιλογές των κατατακτηρίων ή να κάνει και μάστερ ή και δεύτερο μάστερ σε άλλο κλάδο, κ.λπ..
1)Γιατί όμως "δεν θ' αλλάξει";

Εγώ ξέρω την απάντηση, περιμένω να διαβάσω και τη δική σου...
2)Μη συμφωνείς, δικαίωμά σου...το ότι οι συνάδελφοί μας σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική κ.λπ. κ.λπ. ακολουθούν ως επί το πλείστον σπουδές 3ετούς φοίτησης κι επαγγέλλονται δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί και πάσης φύσεως επιστήμονες μ' αυτά τα πτυχία βεβαιώνει του λόγου το αληθές...και ξέρεις γιατί γίνεται έτσι;
Γιατί έτσι κερδίζουν χρόνο (άλλο 3 έτη, άλλο 5 έτη στα χαρτιά και 6-7 στην πράξη) και χρήμα (πρώτα κοιτάνε αν μπορούν να σταδιοδρομίσουν σ' αυτό που σπούδασαν και μετά ξοδεύουν επιπλέον χρήματα και φαιά ουσία για μετεκπαίδευση), γνωρίζοντας ότι για το 95% των θέσεων εργασίας η όποια θεωρητική γνώση θα έχουν αποκτήσει απ' το πανεπιστήμιο ως τότε είτε θα έχει ξεχαστεί σε κάποια σκοτεινή γωνιά του εγκεφάλου τους είτε θα τους είναι άχρηστη...και το κυριότερο, την "πολιτική" τους αυτή (στην Ε.Ε. τουλάχιστον) την έχουν θεσμοθετήσει μέσω κοινοτικής οδηγίας (τη γνωστή συνθήκη με το όνομα της πόλης της Ιταλίας), με την οποία εναρμονίζονται άπαντες...πλην Μπανανίας που θέλει τα perks της Ένωσης, χωρίς όμως τις υποχρεώσεις!
Αν η Ελλάδα λοιπόν θέλει να παριστάνει την "κοιτίδα των επιστημών" αυξάνοντας τα έτη σπουδών στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων (στην πραγματικότητα για να βολεύει σε καθηγητικές θέσεις το κάθε βύσμα) ας το κάνει με τα λεφτά όσων από εσάς δηλώνετε υπέρμαχοι αυτής της "πολιτικής", όχι με τα δικά μου και του κάθε διαφωνούντα ή/και άσχετου!
3)Τότε γιατί οι πτυχιούχοι πολυτεχνείων και λοιπών σχολών πενταετούς φοίτησης πάνε και κάνουν μεταπτυχιακά όπου και όπως βρουν;
Αφού είναι "εξειδικευμένοι"!
4)Γενικόλογες περιγραφές που δε βγάζουν κανένα νόημα και παραπέμπουν πιο πολύ σε πολιτικάντη παρά σε επιστήμονα...εξήγησέ μας σε παρακαλώ με σαφήνεια κι απλά λόγια για να καταλάβουμε ποιες είναι οι τρεις "προϋποθέσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα" που είναι απαραίτητες για να πάρει κανείς δίπλωμα Ελληνικής σχολής πενταετούς φοίτησης και οι οποίες είναι «μοναδικές» γι' αυτά τα προγράμματα σπουδών;
Τι σημαίνει «εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων» ως ακαδημαϊκή προϋπόθεση λήψης διπλώματος μοναδική γι' αυτά τα τμήματα;!
Δηλαδή οι φοιτητές άλλων τμημάτων πλην πενταετών Μπανανοσχολών δεν εμβαθύνουν στην επιστήμη τους, είτε κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είτε αργότερα, εντός ή/και εκτός πανεπιστημιακών στεγανών;Και το επίπεδο π.χ. του MIT ή άλλων κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που παρέχουν πτυχία 3ετούς φοίτησης είναι "χαμηλό" επειδή δεν κάθονται οι Αμερικανοί φοιτητές να φάνε ακόμη δύο χρόνια απ' τη ζωή τους χωρίς λόγο στα θρανία;
5)Όχι αγαπητέ, η αλήθεια σε διαψεύδει...στην Ελλάδα integrated master έγιναν με υπουργικές αποφάσεις του Γαβρόγλου μέσα σε μια νύχτα ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι σχολές 5ετούς φοίτησης στην Ελλάδα χωρίς ΚΑΜΙΑ "κρίση", "αξιολόγηση" κ.λπ. από ΚΑΝΕΝΑΝ αρμόδιο κι από ΚΑΜΙΑ επιτροπή...όλες ΠΛΗΝ των σχολών των πρώην Τ.Ε.Ι. για τις οποίες (κατόπιν παρεμβάσεων επιμελητηρίων και λοιπών ομάδων συμφερόντων ξαναλέω) θεσπίστηκαν επιτροπές και προϋποθέσεις για τα μάτια του κόσμου και με μόνο στόχο να μην ολοκληρωθούν ποτέ!
6)Η πιο "ορθή" επιλογή που μπορούν να κάνουν πλέον τα νέα Ελληνόπουλα που θέλουν να σπουδάσουν μια επιστήμη και να βιοποριστούν, ανελιχθούν κ.λπ. από αυτή με περηφάνια κι αξιοπρέπεια (κι όχι τσανακογλύφοντας καθηγητές ή/και πολιτικάντηδες για να τους βολέψουν ως καθηγητές σε κάνα πανεπιστήμιο ή ως οτιδήποτε άλλο στο Δημόσιο) είναι να φύγουν για σπουδές σε όσο το δυνατόν καλύτερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό...το ν' ασχοληθούν με σπουδές σε Ελληνικές σχολές από τις οποίες θα βγουν στην καλύτερη των περιπτώσεων 23-24 ετών, με «0» εργασιακή εμπειρία και χωρίς κανένα άλλο συγκριτικό "πλεονέκτημα" και (το κυριότερο) σε μια μικρή έως ανύπαρκτη αγορά εργασίας είναι απλά χάσιμο χρόνου!