Μα κι εμείς για τη Γ' Λυκείου μιλάμε. Ούτε στα δημόσια σχολεία μπαίνουν τόσο εύκολα οι βαθμοί στις μικρότερες τάξεις. Πάντως γεγονός είναι πως οι καλοπληρωτές έχουν πάντα καλύτερη μεταχείριση (το ξέρω γιατί έχω κάνει κι εγώ σε ιδιωτικό, ευτυχώς χρόνια πριν), άσχετα με το πόσο αυστηρό θέλει το σχολείο να προβάλλεται. Το γεγονός αυτό (αληθές), δεν αποκλείει το άλλο γεγονός (επίσης αληθές) ότι υπάρχουν συναλλαγές κάτω απ'το τραπέζι. Πάντως όντως ισχύει το εξαγόμενο της έρευνας του ΠΙ, ότι το περιβάλλον στα δημόσια, όπως και η εκπαιδευτική αρτιότητα των καθηγητών, είναι πολύ καλύτερη στα δημόσια. Απλά στα ιδιωτικά οι μαθητές πάνε όντας απο πριν προσεγμένοι απ'τα σπίτια τους και γι'αυτό έχουν μεγαλύτερες επιδόσεις. Όπως επίσης επειδή η χρονιά είναι κατά δύο μήνες μεγαλύτερη και το ημερήσιο πρόγραμμα κατά μια-δύο ώρες μακρύτερο. Πάντως δε μπορεί κανείς ν'αμφισβητησει το γεγονός οτι αν οι καθηγητές των ιδιωτικών ήταν άξιοι να περάσουν τις εξετάσεις ΑΣΕΠ και να γίνουν δημοσιοι υπάλληλοι, θα το έκαναν. Κι αυτό ισχύει σχεδόν για όλους τους καθηγητές ιδιωτικών σχολείων, εκτός φυσικά των πεντέξι μεγάλων, εκ των οποίων τα 1-2 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στην Αθήνα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.