Παιδια εχω προβλημα στα διαγραμματα.Τα τυπικα ξερω να τα κανω,δλδ τα κλασσικα,για Π/2,π,3π/2,2π
Για π.χ εχουμε εξισωση θεσης x=5ημ(10t+Π/2)
Το διαγραμμα πως βγαινει?Μου δινει θεσεις στο διαγραμμα π/20,π/10 , 3π/20,π/5
πως προκυπτουν αυτα?
αντε ξερω οτι το ω=10 ,αρα Τ=2π/10=π/5
α) Για να εξηγούμαι από την αρχή, αυτά που έκανε ο
dimosgr είναι όλα τα λεφτά. Υποκλίνομαι. Δεν έχω αυτές τις ικανότητες.
β) Να σε βοηθήσω λίγο με σχεδόν ... πρακτικό τρόπο.
Γνωρίζεις ότι το ημίτονο αποδίδεται με τη γνωστή "περισπωμένη". Η αρχή της είναι t=0. Το μέσο της t=T/2, το τέλος της t=T και οι μέγιστες απομακρύνσεις t=T/4 , t=3T/4
1) μηδενίζεις τη φάση. π.χ. ωt+Π/3=0
2) Λύνεις ως προς t. Δίνει t=-T/6
3) Τοποθετείς την τιμή στον άξονα των χρόνων (Η παρούσα είναι αριστερά της αρχής των αξόνων)
4) Από αυτό το σημείο αρχίζεις τον σχεδιασμό της "περισπωμένης", του ημιτόνου δηλαδή, που έχει στον άξονα t , μήκος Τ.
5) Επεκτείνεις τη γραφική παράσταση πέραν του τελευταίου σημείο που ανάφερα στην αρχή , κατά το χρόνο που βρήκες μηδενίζοντας τη φάση και έχεις , από την αρχή των αξόνων μέχρι αυτό το σημείο , τη γραφική παράσταση διάρκειας Τ.
Αν ο χρόνος από το μηδενισμό της φάσης βγει θετικός, εννοείται ότι την "περισπωμένη" θα την επεκτείνεις (όχι μετατοπίσεις) αριστερά μέχρι να κόψει τον άξονα ψ και το τέλος της γραφικής παράστασης θα είναι αριστερότερα του ακραίου δεξιού άκρου της "περισπωμένης", διάρκειας Τ.
Για το συνημίτονο σε χρόνο Τ το σχήμα είναι κύπελο.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα και πόσο. Πάντως όταν το διαβάζεις κάνε σχήμα (αφού εγώ δεν μπορώ) και τα ξαναλέμε.