Γιατί 2π/3? Αφού τα 2π/3 rad έχουν αρνητικό συνημίτονο ενώ θέλουμε θετική ταχύτητα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πριν από μέρες ένας φίλος της παρέας μας, ρωτούσε για τη
φάση και του είπα τα σχετικά και γιαυτό με ευχαρίστησε.
Σας είπα να διαβάσετε τα σχετικά κάνοντας χρήση του τριγωνομετρικού κύκλου.
Πως δουλεύουμε? Απάντηση:
Βρίσκουμε τη θέση του σημείου που κάνει ταλάντωση πάντοτε πάνω στην κατακόρυφη διάμετρο του τριγωνομετρικού κύκλου. Από αυτή τη θέση φέρω παράλληλο στην οριζόντια διάμετρο του τριγωνομετρικού κύκλου. Τέμνει τον κύκλο σε δύο σημεία. Ενα δεξιά και ένα αριστερά. Τα δύο αυτά σημεία έχουν την ίδια προβολή στην κατακόρυφο διάμετρο. Ερώτηση: Ποιο σημείο αντιστοιχεί στο σημείο που ταλαντώνεται;
Οταν το σημείο κινείται στο θετικό ημιάξονα και απομακρύνεται από τη Θ.Ι. (κέντρο του κύκλου) το σημείο στον κύκλο βρίσκεται στο 1ο τεταρτημόριο, όταν πλησιάζει στη Θ.Ι. βρίσκεται στο 2ο τεταρτημόριο, επίσης όταν κινείται στον αρνητικό ημιάξονα απομακρυνόμενο από τη Θ.Ι. είναι στο 3ο τεταρτημόριο και όταν πλησιάζει στη Θ.Ι. στο 4ο τεταρτημόριο του κύκλου.
Στην άσκησή μας στο σώμα που ταλαντεύεται είναι στον θετικό ημιάξονα και κινείται
προς τη Θ.Ι. το αντίστοιχο σημείο στον κύκλο είναι στο 2ο τεταρτημόριο. Συνδέω το σημείο του κύκλου με το κέντρο του κύκλου και υπολογίζω την επίκεντρη γωνία που σχηματίζεται από αυτό το σημείο, το κέντρο του κύκλου και το δεξιό άκρο της οριζόντιας διαμέτρου. Σχηματίζεται και ένα ορθογώνιο τρίγωνο. Από το συνημίτονο μιας γωνίας αυτού την βρίσκω 30° (και 90° από το 1ο τεταρτημόριο) βρίσκω την αρχική φάση 120° ή 2π/3.
Εχετε καμία απορία? Υπάρχει και η αλγεβρική- τριγωνομετρική λύση. Εγώ μπορώ. Αν μπορείτε και σεις κανένα πρόβλημα. Το δικό μου δόγμα είναι να είμαστε
έξυπνοι ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ.
Nemesis1990 η εργασία σου είναι σωστή αλλά από λάθος (αυτό μου λέει η πείρα μου) στην άσκηση έχει γραφεί η ταχύτητα 2,5cm/s. Να τη γράψεις 2,5m/s και οι αριθμοί για τη φάση θα είναι απλοί και θα μορέσεις να βρεις και τη φάση και ότι άλλο ζητάει. Οτι θέλεις στη διάθεσή σου.
Γεια
Υ.Γ.Αυτά που γράφω δεν γίνονται κατανοητά αν δεν κάνετε σχήμα.
-----------------------------------------
-----------------------------------------
α) Αλλο περίπου 10cm και άλλο ακριβώς 10cm.
β)Τώρα αν το παίζω έξυπνος φίλε semfer η απάντησή μου είναι ότι: είμαι έξυπνος, αν δεν το κατάλαβες.
γ)Κάνε τον κόπο με αυτά που βρίσκεις εσύ να βρεις την αρχική φάση. Περιμένω.
δ) η απάντηση στην απορία σου είναι η
πείρα που αποκτάται, δεν μαθαίνεται.