Και εγώ "θεωρητικού" είμαι.
Εντάξει το σύστημα είναι βράστα. Δήθεν με το νέο σχολείο οι μαθητές θα επιλέγουν τα πάντα ανάλογα με το τι θέλουν και θα έχουν σφαιρικές γνώσεις!
Ο θεωρητικός κλάδος θα εξευτελιστεί ακόμη περισσότερο! Όσον αφορά τα ταμπού, δεν ισχύουν τα ίδια παντού και πάντα. Πολλές φορές στα μαθήματα γενικής υπάρχουν φιλόλογοι που επίτηδες βάζουν δύσκολα θέματα για να "παρακινήσουν" τους θετικοτεχνολογικούς να διαβάσουν και να απαξιώνουν λίγο λιγότερο το μάθημά τους. Υπάρχουν φυσικοί/χημικοί/μαθηματικοί που εκτιμούν την προσπάθεια των "εκτός της κατεύθυνσής τους" μαθητών (όσων ενδιαφέρονται και προσπαθούν στα θετικά μαθήματα γενικής), και άλλοι βέβαια που απλά νομίζουν ότι οι θεωρητικοί είναι καλύτεροι για να μαθαίνουν μόνο τους ορισμούς και δεν ασχολούνται μαζί τους, κάνουν ότι δεν υπάρχουν στην τάξη.
Γενικά υπάρχει αυτή η αντίληψη περί παπαγάλων θεωρητικών, όπως και αυτή ότι είναι εντελώς ανίκανοι κάθε πολύπλοκης σκέψης (μαθηματικής). Πληγωμένοι από την κοροιδία αυτή, πολλοί αντιτίθενται λέγοντας ότι οι θετικοί είναι αμόρφωτοι, δεν έχουν καμία καλλιέργεια. Η γενίκευση της γενίκευσης. Έλα που όμως οι γενικεύσεις δεν οφελούν κανέναν ;! Κανέναν!
Προσωπικά, έχω γνωρίσει άτομα των θετικών μαθημάτων , εντελώς προκατειλημμένα για τη θεωρητική κατεύθυνση, υπάρχουν όμως και άλλοι που όχι μόνο δεν λένε κουβέντα, αλλά και συμμετέχουν ενεργά στα φιλολογικά της γενικής ! Και μάλιστα είναι και από τους καλύτερους!Επίσης είναι αλήθεια ότι ΠΟΛΛΟΙ πάνε θεωρητική μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν τις άλλες κατευθύνσεις... και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν την ποιότητα του μαθήματος.
Στόχος είναι να επιλέγει καθένας αυτό που του ΑΡΕΣΕΙ και αυτό που ΘΕΛΕΙ, χωρίς την επιρροή κανενός κομπλεξικού/ής τύπου/τύπισσας, που κοροιδεύει γιατί είναι ανίδεος/η και γεμάτος/η ανασφάλειες.
Στους προκατειλημμένους :
Ας εκτιμούσαν όλοι ένα αρχαίο κείμενο, που τόσο μισούν πολλοί και ο κόσμος θα ήταν λίγο καλύτερος. Εδώ κυβερνήσεις και στρατοί βασίζονται σε αυτά και κάποιoι τα σνομπάρουν, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να δουν, τί να είναι αυτό ; Εξάλλου, σήμερα είναι ντροπή να σκέφτεσαι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.