Η συμβουλή που έχω για εσένα αγαπητή μου (αν και δεν μας δίνεις πουθενά λεπτομέριες για το τι ακριβώς σε δυσκολεύει από τα μαθηματικα ή ποιά τάξη είσαι) είναι η εξής: επιμονή και πάνω απ ' όλα υπομονή... Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό που σε δυσκολεύει... Προσωπικά έδωσα πανελλήνιες μόνος μου (δίχως την παραμικρή βοήθεια) και κατάφερα να γράψω πάρα πολύ καλά στα μαθηματικά... Τί έκανα; Να λοιπόν ας το πω και ίσως σε βοηθήσει... Δεν είναι καλή ιδέα να "Ξενυχτάς όπως λες" διαβάζοντας θεωρία... Τα μαθηματικά δεν είναι μάθημα στο οποίο θα κριθείς για το πόσο καλά διάβασες... Επίσης δεν συνιστώ να διαβάζεις λυμμένα παραδείγματα... Όχι τουλάχιστον πριν εσύ η ίδια λύσεις ασκήσεις... Πάρε άλλη μια φορά το βιβλίο των μαθηματικών μπροστά σου... Κοίταξέ το, επέλεξε μια άσκηση που να σου τραβά το ενδιαφέρον - δοκίμασε να τη λύσεις ... Βλέπεις πως δυσκολεύεσαι; Τότε θα καταφύγεις στο κομμάτι εκείνο της θεωρίας που πιστεύεις πως υπάρχει η λύση στο πρόβλημά σου... Προσπαθείς ξανά; πάλυ αποτυγχάνεις; Ψάχνεις και πάλι στη θεωρία και ξαναδοκιμάζεις .. αν τέλος μετά από αρκετή ώρα δεν μπορείς να λύσεις την άσκηση θα δεις από το λυσάρι που σου έδοσε το βιβλίο σου ένα μέρος μόνο της λύσης (ή το αποτέλεσμα μόνο) και επέστρεψε προσπαθώντας και πάλι να λύσεις την άσκηση... (καταλαβαίνεις γιατί έγραψα υπομονή και επιμονή...) Έτσι μαθαίνονται τα μαθηματικά ... Πρέπει να τα ζήσεις.. Πρέπει κάθε άσκηση και κάθε πρόβλημα να το ζείς, να μπαίνεις σε αυτό, να περνάς από κάθε προσωπική φάση αμφισβήτησης, σιγουριάς, απογοήτευσης, πόρωσης , οργής και ικανοποίησης... Μαθηματικά διαβάζοντας θεωρία και λύσεις άλλων ατόμων δεν μαθαίνονται.... Δεν μπορεί παρά εσύ η ίδια να θέλεις να έχεις την προσωπική ικανοποίηση να δεις τον εαυτό σου να λύνει τις ασκήσεις!!! Απλά είναι τα πράγματα... Ένα από τα "δύσκολα" των μαθηματικών τώρα είναι να καταλάβεις τι ακριβώς σου λέει κάθε άσκηση...Κάθε άσκηση στα μαθηματικά (και σου το λέω και εγώ που φτιάχνω ασκήσεις για τους μαθητές μου) δεν είναι παρα΄ένας γρίφος.. Μια αληθεια την οποία κάποιος επέλεξε να παραφράσει και να σου κρύψει και εσύ πρέπει χρησιμοποιώντας τα "όπλα" που σου διδάσκονται να την ανασκάψεις!!! Κάθε πρόβλημα που θα κληθείς να λύσεις στα μαθηματικά του λυκείου δεν είναι παρά ένα θεώρημα ή κάποιο πόρισμα το οποίο σου ζητάται να αποδείξεις εσύ από το μηδέν...
Η συμβουλή μου δηλαδή είναι να πάρεις τώρα μάλιστα (αφού κοιμηθείς λόγω ώρας) το βιβλίο των μαθηματικων με άλλη διάθεση τώρα, να το ξεφυλλίσεις, να αναζητήσεις μια άσκηση και να προσπαθήσεις να τη λύσεις όπως με τον τρόπο που είπαμε.. Θα δεις και μόνη σου πως όταν λύσεις εναν αριθμό ασκήσεων η ίδια θα μπορέσεις να χτίσεις τις δικές σου "μεθοδολογίες" και να "κατηγοριοποιήσεις κάποια θέματα που φαίνεται να μοιάζουν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης.. Αλλά αυτό ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να το πετύχει κανείς διαβάζοντας τις λύσεις άλλων... Τα μαθηματικά μαθαίνονται με το χέρι.. Μπές στο δωμάτιό σου και μην βγείς αν δεν γεμίσει αυτό από σκισμένα φύλλα Α4 στο πάτωμα από τις απόπειρες λύσεων.. Εγώ έτσι έμαθα μαθηματικά, δίχως καθηγητές, δίχως βοηθήματα ή σημειώσεις , δίχως φροντιστήρια.. Απλά ζώντας τα...
Τ¨ωρα αν μου πεις ακριβω΄ς τι σε δυσκολεύει (ποιό χωρίο) θα μπορέσω να σου δώσω πιο συγκεκριμένες συμβουλές ίσως ή και να σε βοηθήσω κατάλληλα... Καλή διασκέδαση λοιπόν!!! Πάρε το βιβλίο και άλλαξέ του τα φώτα!!!