Γενικό -  Πώς να βελτιωθώ στα Μαθηματικά και τη Φυσική;

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 5,487 μηνύματα.
Ποιάς χρονολογίας λες; Έχω το παλιό αλλά φαίνονται ακαταλαβίστικα σε εμένα!
Δε θυμάμαι ακριβώς ετος έκδοσης, αλλά από τις πιο πρόσφατες.Ξεκίνα καλά θεωρια (βιβλιο/βοήθημα), συνέχισε και επέμενε στα παραδείγματα και κυρίως στις λυμενες ασκήσεις που έχει και μετά πιασε άλυτες. Πιστεύω ότι με τις λυμενες που θα διαβάσεις θα μπεις για τα καλά στο νόημα. Του Μαθιουδάκη είναι πολύ καλό, έχει από εύκολες μέχρι πολύ extreme. Αν θες σχετικα εύκολες ασκήσεις για αρχή ξεκινα με Σαββαλα όμως (κι εκεί έχει θεωρια και λυμενες, αλλά το άλλο είναι συνολικά καλυτερο, στο προτείνω για μια πρώτη εισαγωγή/επαφη με την ύλη ως κάτι επιπλέον/εναλλακτική για αρχή του Σαββαλα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

christosxanthi

Δραστήριο μέλος

Ο christosxanthi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 456 μηνύματα.
Παντως χωρις να θελω να προδικασω τιποτα η να βγαλω συμπερασμα χωρις να δω καποιον προσωπικα, καποιος καθηγητης καποτε μου ειχδε πει πως ακομα και ο καλυτερος καθηγητης που μπορει να υπαρξει ειναι ανικανος να μαθει σε ενα χρυσοψαρο να κανει προσθεση. Τι εννοω, δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι τις ιδιες δυνατοτητες σε οτιδηποτε και η φυσικη δεν ειναι και ευκολη, ειναι ενα μετριας εως μεγαλης δυσκολιας μαθημα.. Χωρις καμια παρεξηγηση ελπιζω ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Πώς μελετάμε Φυσική;

● Είχα την τύχη να έχω και στις τρεις τάξεις του λυκείου έναν καταπληκτικό καθηγητή Φυσικής. (Ίσως αυτός να "φταίει" που αγάπησα τη Φυσική και επέλεξα να τη σπουδάσω). Τα παρακάτω είναι δικές του ατάκες - συμβουλές για το πώς πρέπει να μελετάμε τη Φυσική, τις οποίες ακολούθησα (και ακόμα ακολουθώ) με θετικά αποτελέσματα.


1) Η Φυσική διαβάζεται πάντα με χαρτί και μολύβι. Το βιβλίο Φυσικής δεν είναι μυθιστόρημα για ανάγνωση. Δεν μπαίνει καν θέμα παπαγαλίας της θεωρίας της Φυσικής, είναι απαραίτητη η πλήρης κατανόηση. Σε ότι αφορά τις πανελλήνιες, η ύλη (της θεωρίας) είναι πολύ μικρή (κάπου 60 σελίδες μόνον). Κάποιοι ρωτάνε “Από πού να διαβάσω τη θεωρία;”. Η απάντηση είναι: από το σχολικό βιβλίο, καθώς από εκεί θα εξεταστείς. (Αν μετά κάποιος θέλει, δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά: βοήθημα, σημειώσεις, φυλλάδιο, ίντερνετ). Όταν καθόμαστε για να διαβάσουμε Φυσική, έχουμε ανοίξει το βιβλίο μας και ένα τετράδιο (ή λευκές κόλλες Α4) και έχουμε ετοιμάσει μαύρο μολύβι, γόμα, στυλό διαφόρων χρωμάτων, χάρακα, διαβήτη, διορθωτικό, κίτρινο υπογραμμιστή. Γράφουμε στο χαρτί μας την επικεφαλίδα και αρχίζουμε να μελετάμε με σκοπό να καταλάβουμε καλά αυτά που γράφει το βιβλίο μας. Καθώς διαβάζουμε, σχεδιάζουμε στο χαρτί μας τα σχήματα (με χάρακα και όχι πρόχειρα) και τα διαγράμματα που υπάρχουν, καθώς το “βλέπω και κάνω” είναι πολύ πιο αποδοτικό από το απλό “βλέπω” και οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατανόηση. Επίσης γράφουμε ότι έχει τύπους, αλλά και λέξεις – κλειδιά. Υπογραμμίζουμε στο βιβλίο μας αυτά που θεωρούμε σημαντικά. Η λέξη “διαβάζουμε” κρύβει μέσα της τη λέξη “όλα”, δηλαδή δεν παραλείπουμε απολύτως τίποτα. Έχω ακούσει μαθητές να λένε ότι διαβάζουν μόνο τύπους και έντονα γράμματα γιατί τα άλλα είναι σάλτσες ή παραδειγματάκια. Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όλα είναι απαραίτητα για τον υποψήφιο που θέλει να προετοιμαστεί σωστά, ακόμα και οι λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες.


2) Οι Ασκήσεις Φυσικής δεν διαβάζονται αλλά λύνονται. Μια συνηθισμένη φράση είναι “διαβάζω λυμένες ασκήσεις από το βοήθημα”. Λάθος δρόμος, το όφελος θα είναι πολύ μικρό. Οι λυμένες ασκήσεις υπάρχουν για να μας μάθουν να λύνουμε εμείς μόνοι μας. Για να κατανοήσουμε τη λυμένη άσκηση την ξαναλύνουμε. Σκεπάζουμε τη λύση με κάτι και βλέπουμε μόνον την εκφώνηση. Διαβάζουμε πρώτη φορά προσεκτικά την εκφώνηση για να καταλάβουμε τι παίζει. (Μην περιμένουμε ότι μετά από αυτό μας έρχεται πάντα η έμπνευση για το τι θα κάνουμε). Διαβάζουμε ξανά την εκφώνηση και αυτή τη φορά γράφουμε στο χαρτί μας τα δοσμένα και τα ζητούμενα. Στη συνέχεια διαβάζουμε για τρίτη φορά την εκφώνηση σχεδιάζοντας το σχήμα (ή τα σχήματα) που περιγράφουν όσα η άσκηση αναφέρει. Τώρα είμαστε στη φάση να προχωρήσουμε στην κυρίως λύση. Δεν σταματάμε στην (ηλίθια γυμνασιακή) σκέψη “ποιον τύπο θα πάρω”, αλλά καταστρώνουμε κάποια στρατηγική. Προσπαθούμε και δοκιμάζουμε, γράφοντας πάντα. Αν δεν τα καταφέρνουμε, ξεσκεπάζουμε σιγά-σιγά τη λύση για να βοηθηθούμε στο σημείο που κολλήσαμε και μόνο. Έτσι θα μάθουμε να λύνουμε και θα φτάσουμε στο στάδιο να δουλεύουμε τις “Ασκήσεις για Λύση” (που κακώς τις λέμε “’άλυτες”). Ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι η διαδικασία που προτείνω είναι χρονοβόρα, ενώ “διαβάζοντας λυμένες κερδίζουμε χρόνο”. Θα διαφωνήσω. Καλύτερα να λύσουμε 10 ασκήσεις παρά να “διαβάσουμε” 100 λυμένες.

3) Σε όλα τα θέματα Φυσικής το σχήμα είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό. Είτε αναπτύσσουμε ένα θέμα θεωρίας είτε λύνουμε μια άσκηση, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε σχήμα. Το “απαραίτητο” σημαίνει ότι χωρίς το (σωστό και πλήρες) σχήμα δεν θα μπορέσουμε ούτε να καταλάβουμε το τι θέλει το θέμα από εμάς, αλλά και φυσικά ούτε να μπορέσουμε να το απαντήσουμε σωστά. Το “υποχρεωτικό” σημαίνει ότι αν δεν έχουμε στο γραπτό μας το (σωστό και πλήρες) σχήμα, δεν θα πάρουμε όλες τις μονάδες του θέματος (ακόμα και όταν το σχήμα δεν ζητείται ρητώς από την εκφώνηση). Πολλές φορές ακούγεται η ερώτηση “Αφού μας το δίνει το σχήμα, γιατί να το ξανακάνω;”. Πρώτον, τα σχήματα που δίνονται στις εκφωνήσεις είναι ενδεικτικά και ατελή, οπότε εμείς πρέπει να συμπληρώσουμε σ’ αυτά και άλλα πράγματα. Δεύτερον, πολύ καλύτερα κατανοούμε και οδηγούμαστε στη λύση ενός προβλήματος, όταν έχουμε κάνει το δικό μας σχήμα. Τα σχήματά μας δεν μπορεί να είναι πρόχειρα, αλλά πάντα πρέπει να γίνονται με χρήση χάρακα και διαβήτη (με το χέρι ξέρετε τι είναι αυτό που κάνουμε). Επίσης τα σχήματα πρέπει να γίνονται με μολύβι που σβήνει καθώς πάντα θέλουν διορθώσεις (στο τέλος αν μας έχει ζητηθεί ρητώς, τα πατάμε με το στυλό). Αν κάνουμε ένα σχήμα εντελώς πρόχειρο, με στυλό, χωρίς γεωμετρικά όργανα και με μουτζούρες, στην καλύτερη περίπτωση ίσως χάσουμε μερικά μόρια, αλλά στη χειρότερη μπορεί να μη δούμε εμείς σωστά τη λύση του προβλήματος και να τα χάσουμε όλα.

● Καλή μελέτη για καλή επιτυχία.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,790 μηνύματα.
Mε παρόμοια διαδικασία και για τα Μαθηματικά:

1). Τα Μαθηματικά διαβάζονται πάντα με χαρτί και μολύβι.

2). Οι Ασκήσεις Μαθηματικών δεν διαβάζονται αλλά λύνονται.

3). Στα θέματα Μαθηματικών το σχήμα είναι απαραίτητο για εσάς που λύνετε την άσκηση (εκτός και αν δίνεται ως δεδομένο ή ζητείται ως ερώτηση άσκησης).
Σε κάθε περίπτωση το σχήμα βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των δεδομένων και υποθετικών συλλογισμών της εκφώνησης. Μάθετε να έχετε ευχέρεια με γραφικές παραστάσεις βασικών συναρτήσεων αλλά και τις γεωμετρικές εικόνες των κωνικών τομών.

Ότι άλλο είπε ο Δίας είναι σαφές, δεν έχω κάτι να συμπληρώσω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Schoolmate

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Schoolmate αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 287 μηνύματα.
Παιδιά είμαι απόφοιτος εδώ και χρόνια, ξαναδίνω πανελλήνιες φέτος αλλά το θέμα είναι με την Φυσική κατ. δεν τα πάω καλά. Θα πρέπει να γυρίσω άλλες χρονιές πίσω την ύλη ή να συνεχίσω το διάβασμα στο βιβλίο; Κάποια συμβουλή κάτι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

PeterTheGreat

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Staphylococcus aureus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 923 μηνύματα.
Την φυσική της Α λυκείου μόνο θα πρότεινα μια επανάληψη. Κατά τα άλλα χαρτί, μολύβι και χάρακας και... λύνε!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Metal Hammer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Metal Hammer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 138 μηνύματα.
Να πω και εγώ λίγο τι με προβληματίζει.Τελείωσα την Παρασκευή τα μαθήματα.Κάναμε με τον καθηγητή μου στους μιγαδικούς καμιά 200 ασκήσεις περιπου από το βοήθημα του Μπάρλα κάποιες,κάποιες από τον Στεργίου και κάποιες δικές του που μου έφερνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Αλλά προσωπικά δεν ξέρω γιατί δεν αισθάνομαι καλυμμένος ακόμα και κάθομαι τώρα μόνος μου εκμεταλλευόμενος το ότι τελείωσαν τα μαθήματα και προσπαθώ να λύσω όλες τις ασκήσεις που άφησα από τον Μπάρλα.Αλλά αρκετές θέλουν διαφορά τεχνάσματα για να λυθούν,πράγμα το οποίο δεν βλέπω εγώ.Ο καθηγητής μου μου είπε να μην ανησυχώ,είμαστε στην αρχή ακόμα,δεν μπορώ να λύνω ότι άσκηση βρω στους μιγαδικούς από τον Αύγουστο.Μου είπε πως είναι λογικό το να κάνω λάθη και με συμβούλεψε να ξεκουραστώ το λιγότερο 10 μέρες.Εγώ δεν ξέρω,γιατί αλλά έχω προβληματιστεί κάπως και σκέφτομαι πως πότε θα αποκτήσω την απαραίτητη εξοικείωση με όλα τα είδη ασκήσεων?Στην επανάληψη όταν τελειώσει η ύλη?Δεν πρέπει να ξέρω από τώρα ήδη τέλεια τους μιγαδικούς και να μην συναντώ δυσκολίες?Πραγματικά έxω μπερδευτεί.Έχουμε φτάσει και έως τη σύνθεση συναρτήσεων και θέλω να προλάβω μέχρι την άλλη εβδομάδα να κάνω και εκεί μια επανάληψη και να λύσω τις ασκήσεις που αφήσαμε,ώστε να ξεκουραστώ μια βδομάδα μετά.Τι μου προτείνετε να κάνω?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

thanoukos

Νεοφερμένος

Ο thanoukos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 115 μηνύματα.
Να ξεκουραστείς!Άμα τα ήξερες από τώρα θα σε περνούσαν στο φλου χωρίς να εξεταστείς τον επόμενο Ιούνιο!Θα το παρατηρήσεις πως πολλά πράγματα στην επανάληψη θα σου φαίνονται άγνωστα ενώ τώρα τα παίζεις στα δάχτυλα,ειδικά στα μαθηματικά.Δε θα είναι όλες οι ασκήσεις "Α τη διάβασα..τυφλοσούρτης"...η σπόντα πάει κυρίως σε κάποιες ασκήσεις στις επόμενες ενότητες της ύλης(παραγωγίζω-εξετάζω μονοτονία-βρίσκω σύνολο τιμών).Γι' αυτό άλλωστε σημαντικό στάδιο της επιτυχίας είναι και αυτό της επανάληψης.Χαλάρωσε τώρα όσο μπορείς,γιατί αν δε ξεκουραστείς ίσως να επιθυμείς διακαώς αρχικά την πενταήμερη,μετά τα Χριστούγεννα,μετά την αργία των τριών Ιεραρχών,μετά..."να τελειώνουν όλα μπούχτισα!!!"...πράγμα που μπορεί να ταράξει τις ισορροπίες σου.Όσο πιο αργά...και μακάρι καθόλου...σου βγει αυτή η διάθεση τόσο το καλύτερο.

Καλή επιτυχία!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

petros.Nikw

Νεοφερμένος

Ο petros.Nikw αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 39 μηνύματα.
λοιπόν παίδες έχω ένα θέμα.
φυσική και μαθηματικά μου έχει δώσει ο καθηγητής που μου κάνει ιδιαίτερα δικά του βιβλία και απο εκεί λύνουμε και απο εκεί μου έχει βάλει ασκήσεις.
εγώ σκέφτομαι να πάρω και επιπλέον βοηθήματα, στην φυσική και στηα μαθηματικά να το κάνω ή δεν χρειάζεται
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mea Culpa

Νεοφερμένος

Η Ποτούλα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 110 μηνύματα.
"Α τη διάβασα..τυφλοσούρτης"

Να κάνω μια ψιλοάσχετη ερώτηση; :P :confused:
Αυτός ο Τυφλοσούρτης ποιος είναι, γιατί κάπου τον έχω ξανακούσει;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

eyb0ss

Δραστήριο μέλος

Ο eyb0ss αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 742 μηνύματα.
Να κάνω μια ψιλοάσχετη ερώτηση; :P :confused:
Αυτός ο Τυφλοσούρτης ποιος είναι, γιατί κάπου τον έχω ξανακούσει;
Οποιοδήποτε βοήθημα που σε βομβαρδίζει με λυμένες ασκήσεις χωρίς να σου αφήνει περιθώρια κατανόησης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Italian dream...

Διάσημο μέλος

Η Italian dream... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,184 μηνύματα.
...τι θέλω να πω: Φέτος ξεκίνησα τη β' Λυκείου. Ήδη έχω αρχίσει συστηματικό διάβασμα σε φυσική και μαθηματικά, όπως είδα μέχρι στιγμής την ύλη δεν μου φάνηκε τίποτα τρομερό και έχω πάρα πολλή όρεξη να ασχοληθώ (ξέρω, θα μου φύγει, μου το είπαν πολλοί :P). Όμως από ένα σημείο και μετά βαρέθηκα τις ίδιες και τις ίδιες ασκήσεις με τις ίδιες εφαρμογές τύπων, και όπου και να ψάξω, ακόμα και σε βοηθήματα, η ασκησιολογία φτάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο, του τύπου ζητάω-το-ιδιο-πραγμα-με-αλλο-τροπο, βρες-τι-θελει-να-πει-ο-ποιητής κλπ. Δεν είμαι καμιά wanna-be-διάνοια, και το επίπεδό μου είναι ίδιο με όλων των μαθητών β' Λυκείου στην Ελλάδα. Δεν λέω ότι αν μου βάλεις καμιά extreme άσκηση θα την ξεπετάξω σε δευτερόλεπτα (δεν θα το κάνω, σοβαρά :P), αλλά αυτό ακριβώς είναι που θέλω να δουλέψω, κάτι πιο πολύπλοκο, πιο μη-προφανές. Άλλωστε, όσον αφορά τη φυσική είμαι στη φάση που θα ρουφήξω ό,τι άσκηση/θεώρημα/βιβλίο μου δοθεί. :whistle: Την αγαπώ!! :inlove: Επειδή ενδιαφέρομαι και για το διαγωνισμό της φυσικής, συμμετέχω κάθε χρόνο, θέλω περίπου τέτοιο στυλ θεμάτων, όποιος είχε ποτέ επαφή με το διαγωνισμό θα ξέρει, βατά μεν αλλά πιο "έξυπνα".

Υπάρχει λοιπόν κάποιο βιβλίο ή έχετε να μου προτείνετε εσείς τίποτα;
Βρήκα στη βιβλιοθήκη κάτι βιβλία του φυσικού, από τα πρώτα έτη νομίζω, Κλασσική Μηχανική, Higher Physics και τέτοια. Λέτε να τα ρίξω μία ματιά; :worry:
Ό,τι έχετε να προτείνετε δεκτό!!
Και θα διαβάζω πολύ φέτος :clapup::clapup:
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!! :jumpy::beer::drunk:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

formio4

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η formio4 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 304 μηνύματα.
Για φυσική ylikonet.gr και για μαθηματικά mathematica.gr.
Άπειρες δωρεάν ασκήσεις πάνω στην ύλη σου που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα των βοηθημάτων.
Καλή διασκέδαση!

Α επίσης για μαθηματικά αν θες βιβλία για διαγωνισμούς ψάξε αυτά του στεργίου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Italian dream...

Διάσημο μέλος

Η Italian dream... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,184 μηνύματα.
Για φυσική ylikonet.gr και για μαθηματικά mathematica.gr.
Άπειρες δωρεάν ασκήσεις πάνω στην ύλη σου που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα των βοηθημάτων.
Καλή διασκέδαση!

Α επίσης για μαθηματικά αν θες βιβλία για διαγωνισμούς ψάξε αυτά του στεργίου.

Σ' ευχαριστώ πολύ!! :clapup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
... Φέτος ξεκίνησα τη β' Λυκείου. Ήδη έχω αρχίσει συστηματικό διάβασμα σε φυσική και μαθηματικά, όπως είδα μέχρι στιγμής την ύλη δεν μου φάνηκε τίποτα τρομερό και έχω πάρα πολλή όρεξη να ασχοληθώ .... Όμως από ένα σημείο και μετά βαρέθηκα τις ίδιες και τις ίδιες ασκήσεις με τις ίδιες εφαρμογές τύπων, και όπου και να ψάξω, ακόμα και σε βοηθήματα, η ασκησιολογία φτάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο.... αυτό ακριβώς είναι που θέλω να δουλέψω, κάτι πιο πολύπλοκο, πιο μη-προφανές. Άλλωστε, όσον αφορά τη φυσική είμαι στη φάση που θα ρουφήξω ό,τι άσκηση/θεώρημα/βιβλίο μου δοθεί. .... Την αγαπώ!! .... Επειδή ενδιαφέρομαι και για το διαγωνισμό της φυσικής, συμμετέχω κάθε χρόνο, θέλω περίπου τέτοιο στυλ θεμάτων, όποιος είχε ποτέ επαφή με το διαγωνισμό θα ξέρει, βατά μεν αλλά πιο "έξυπνα".
Υπάρχει λοιπόν κάποιο βιβλίο ή έχετε να μου προτείνετε εσείς τίποτα; Βρήκα στη βιβλιοθήκη κάτι βιβλία του φυσικού, από τα πρώτα έτη νομίζω, Κλασσική Μηχανική, Higher Physics και τέτοια. Λέτε να τα ρίξω μία ματιά; ....
Χε-χε-χε!!! Νομίζω ότι ακούω εμένα πριν μερικά χρόνια. Τελικά η Φυσική πρέπει να είναι ...αρρώστια, (διατί να το κρύψωμεν άλλωστε; ). Κάθε χρόνο σχεδόν βλέπουμε στις πανελλήνιες τον πρώτο των πρώτων (με 19.990 μόρια) να επιλέγει το Φυσικό, παρά τις πιέσεις του περιβάλλοντός του. Αν κι εσύ αισθάνεσαι ότι ανήκεις στους "καμένους" με τη Φυσική, η μόνη σου ελπίδα είναι να ενδώσεις και να το απολαύσεις μέχρι τέλους. Μην ακούς τις Κασάνδρες γύρω σου που λένε ότι για να τελειώσεις τη σχολή θα χρειαστείς 8 χρόνια και μετά δεν θα έχεις μέλλον. Αν πραγματικά αγαπάς τη Φυσική, και στα 4 χρόνια θα πάρεις πτυχίο και μετά υπάρχουν άπειρα μεταπτυχιακά να ακολουθήσεις και στην Ελλάδα και (κυρίως) στο εξωτερικό.
Στη χώρα μας, η διδασκαλία της Φυσικής στη μέση εκπαίδευση είναι εντελώς υποβαθμισμένη. Η ύλη των 3 τάξεων του λυκείου αγγίζει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος της Επιστήμης. Πρόσφατα έκοψαν ώρες Φυσικής για να βάλουν κοινωνιολογίες και πολιτικές ...παιδείες. Επίσης, ακριβώς λόγω της μικρής ύλης, το βάρος δίνεται σε μια ατέρμονη και ηλίθια ασκησιολογία την οποία σε κανένα (λογικό) κράτος δεν θα βρεις. Θα τελειώσεις το λύκειο και δεν θα έχεις ποτέ ακούσει για βαρύτητα, ηλεκτρομαγνητισμό, εναλλασσόμενα ρεύματα, τηλεπικοινωνίες, οπτικά φαινόμενα, ηλεκτρονική, θεωρία σχετικότητας, πυρηνική Φυσική, κβαντική Φυσική και πολλά άλλα. Όμως θα ξέρεις μια χαρά να λύνεις ανούσια προβλήματα που θα συνδυάζουν ότι άσχετο μπορείς να φανταστείς.
Αν πραγματικά είσαι ερωτευμένη με τη Φυσική, θα πρέπει να προχωρήσεις και έξω από την ύλη του λυκείου. Όχι, δεν εννοώ τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που βρήκες. Αυτά πιο πολύ θα σε μπερδέψουν, καθώς θα έχουν μαθηματικά που δεν μπορείς ακόμα να γνωρίζεις. Με την προϋπόθεση ότι έχεις χρόνο, καθώς δεν τον σπαταλάς σε φροντιστήρια, μια πρώτη καλή ιδέα θα ήταν να ασχοληθείς και με τα εκτός ύλης κεφάλαια των βιβλίων των 3 τάξεων του λυκείου. Μια επόμενη ιδέα θα ήταν να βρεις παλιά σχολικά βιβλία Φυσικής της δεκαετίας του 1970, (τα έχω από τους γονείς μου, είναι γραμμένα στην καθαρεύουσα, δεν ξέρω αν κυκλοφορούν στο εμπόριο), των Αλεξόπουλου, Μάζη, Περιστεράκη, καθώς τότε η Φυσική δεν ήταν ανόητη ασκησιολατρεία.
Εννοείται ότι και το ίντερνετ θα σε βοηθήσει με προσομοιώσεις πειραμάτων και πληροφορίες για τις εξελίξεις της Επιστήμης. Για αρχή, στο You tube θα βρεις τα επεισόδια της καταπληκτικής σειράς "Το Σύμπαν που αγάπησα". Για τους διαγωνισμούς Φυσικής, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να συμμετέχεις. Υπάρχουν βιβλία τα οποία θα σε βοηθήσουν σ΄ αυτό.
Καλώς ήρθες λοιπόν στο Σύμπαν της Φυσικής και ...καλή τύχη.



Υ.Γ. Τελειώνοντας το μήνυμα αυτό, μου ήρθε στο μυαλό μια παλιά ελληνική ταινία, στην οποία η γριά πουτάνα εξηγούσε σε ένα νέο κορίτσι τα πλεονεκτήματα του επαγγέλματος....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

formio4

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η formio4 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 304 μηνύματα.
Ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να διαβάσεις τα πάντα πάνω στην ύλη σου και μετά αν την τελειώσεις και έχεις καλύψει δύσκολες ασκήσεις προχώρα στην ύλη της γ'! Μην επεκταθείς τόσο σε πράγματα εκτός ύλης και "άσχετα". Έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να κάνεις έρευνα και να ασχοληθείς με αυτό που γουστάρεις στο πανεπιστήμιο. Τα 2 τελευταία χρόνια είναι κρίσιμα για τις πανελλήνιες και σε αυτές θα έπρεπε να αφοσιωθείς αυτή τη στιγμή που σημαίνει δυστυχώς να περιοριστείς στην ύλη.

Το site που σου έδωσα είναι πάρα πολύ χρήσιμο, πιστεύω θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
...... θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να διαβάσεις τα πάντα πάνω στην ύλη σου ....... Μην επεκταθείς τόσο σε πράγματα εκτός ύλης και "άσχετα"........ Τα 2 τελευταία χρόνια είναι κρίσιμα για τις πανελλήνιες και σε αυτές θα έπρεπε να αφοσιωθείς αυτή τη στιγμή που σημαίνει δυστυχώς να περιοριστείς στην ύλη....
Κάθε άποψη είναι σεβαστή, ακόμα και η στενά "χρησιμοθηρική" που προτείνεις. Όμως, πάντα υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος εδώ λέει ότι με την περιορισμένη σε επίπεδο φροντιστηριακής κατάρτισης μελέτη με παρωπίδες, αποκλειστικά της ελάχιστης ύλης των πανελληνίων, δεν θα είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις θέματα που θα ξεφεύγουν από τα τυποποιημένα. Προφανώς και δεν είπα να αφήσει την εξεταστέα ύλη και να ασχοληθεί με "άσχετα", όμως στη Β λυκείου υπάρχει αρκετός χρόνος για όλα. Εμβαθύνοντας στο αντικείμενο της Φυσικής πέρα από τα όρια της ύλης, μπαίνουμε στο πραγματικό βάθος του μαθήματος, οπότε αυτό και στις πανελλήνιες θα μας βοηθήσει, αλλά και μετά θα μας ξεχωρίσει από τις μετριότητες.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Italian dream...

Διάσημο μέλος

Η Italian dream... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 2,184 μηνύματα.
Δία εσένα περίμενα στο ποστ..!! :P:whistle: Πραγματικά, δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο που οποιοσδήποτε μαθητής/απόφοιτος ακούσει να αναφέρεται η φυσική παίρνει μία έκφραση τρόμου κι αποστροφής. Έχει συνδεθεί με την ανιαρότητα, την "υποχρέωση" και την τυπολατρεία. Οι λίγοι μαθητές πλέον που πραγματικά ενδιαφέρονται για θέματα της επιστήμης είναι αυτοί που έχουν ασχοληθεί μόνοι τους κι έχουν γνωρίσει τη φυσική και τα θαύματά της, και όχι τους ανιαρούς τύπους της.
Τον διαγωνισμό της ΕΕΦ τον έχω κάνει θεσμό πλέον και πάω από τη β γυμνασίου, αλλά μόνο στο γυμνάσιο κατάφερνα να προκριθώ. Ελπίζω για φέτος...! Τα θέματά τους είναι πραγματικά αυτό ακριβώς που ζητάω, "ξεφεύγουν" χωρίς να γίνονται τέρατα και είναι πραγματικά έξυπνα πολλές φορές.
Για τα παλιά βιβλία που αναφέρεις δεν το είχα σκεφτεί καθόλου, είχα την εντύπωση ότι μία ζωή έτσι ήταν η φυσική στα σχολεία! :worry:
Και, for the record, ήμουν μυημένη στο "επάγγελμα" πολύ πριν με μυήσει η γριά πουτάνα, οπότε μην αγχώνεσαι μόνο.. :devil::devil:
Καλή συνέχεια και καλή χρονιά!! :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

physicscrazy

Δραστήριο μέλος

Ο physicscrazy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 588 μηνύματα.
Μια επόμενη ιδέα θα ήταν να βρεις παλιά σχολικά βιβλία Φυσικής της δεκαετίας του 1970, (τα έχω από τους γονείς μου, είναι γραμμένα στην καθαρεύουσα, δεν ξέρω αν κυκλοφορούν στο εμπόριο), των Αλεξόπουλου, Μάζη, Περιστεράκη, καθώς τότε η Φυσική δεν ήταν ανόητη ασκησιολατρεία.
Εννοείται ότι και το ίντερνετ θα σε βοηθήσει με προσομοιώσεις πειραμάτων και πληροφορίες για τις εξελίξεις της Επιστήμης. Για αρχή, στο You tube θα βρεις τα επεισόδια της καταπληκτικής σειράς "Το Σύμπαν που αγάπησα". ]


οντως ο τροπος γραφης των παλιων βιβλιων.....ηταν ιδιαιτερος και πιο 'φυσιολογικος' θα ελεγα....σε αντιθεση με το ρουτινιασμενο των δικων ας βιβλιων.....ειδικα αλκινοος μααζης ειχε ταλεντο στη συγγραφη βιβλιων φυσικης......τα βιβλια αυτα μπορεις να τα προμηθευτεις ειτε απο μεγαλυτερους συγγενεις και φιλους...ειτε απο παλαιοβιβλιοπωλεια......ειτε απο μοναστηρακι......θα σε ενθουσιασουν :clapup::clapup: ......και φυσικα οπως προειπε και ο dias το ιντερνετ ειναι ο ευχρηστος και βολικος συμμαχος σου......τελος να αναφερω αφου ειδα οτι παιρνεις μερος στους διαγωνισμους τις εεφ οτι υπαρχουν βιβλια με θεματα των παλαιοτερων ετων.....κατι που ειναι δυσκολο να βρεις για τους διαγωνισμους τις εεφ(σε αντιθεση με εμε) και οτι καθε χρονο στις αρχες της σχολικης χρονιας διοργανωνουν ενα συνεδριο τριημερο.....προς ολους τους λατρεις της φυσικης:D:D:D:D......σου ευχομαι καλη επιτυχια και ........ KEEP CALM AND LOVE PHYSICS !!!!! :clapup::clapup::clapup:

offtopic : δια σε ποιο ετος εισαι?? η εχεις τελειωσει??
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nikosfo

Νεοφερμένος

Ο Nikosfo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 26 μηνύματα.
Ο Μπάρλας είναι αυτό που ζητάς. :Ρ (για μαθηματικά)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top