Το διλημμα ειναι θα αντιγραψω ή θα προσβαλλω το πνευμα και τη νοημοσυνη μου;Αλλωστε απτη στιγμη που μπορει καποιος αντιγραφοντας να επιτυχει το ιδιο το συστημα τον προκαλει.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα χάλια του και το γνωρίζουμε. Η αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια παιδεία δεν είναι πανάκεια. Δυστυχώς τα πράγματα έτσι είναι, για να γράψεις καλά πρέπει να αποστηθίσεις κάποια -άχρηστα ενδεχομένως- πράγματα, ώστε να γράψεις καλά σε συγκεκριμένα μαθήματα. Αναλόγως την κατεύθυνση, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο.
Το πνεύμα και η νοημοσύνη σου δεν προσβάλλονται από την αποστήθιση συγκεκριμένων πληροφοριών ή το υπάρχων εκπαιδευτικό σύστημα. Εφόσον έχεις αποφασίσει πως δεν έχεις σκοπό συμμετάσχεις στον φαύλο αυτό κύκλο της παπαγαλίας αλλά παρ' όλα αυτά δίνεις εξετάσεις, προσβάλλεις εσύ ο ίδιος το πνεύμα και τη νοημοσύνη σου. Αν είναι έτσι πήγαινε στο εξωτερικό, όπου και καλές σχολές υπάρχουν, και δεν υπάρχουν καταλήψεις και όλα τα ωραία. Εκτός κι αν -επειδή δε σε γνωρίζω προσωπικά- δεν έχεις τη δυνατότητα οπότε δεν έχεις άλλες επιλογές.
Όπως και σε κάθε στιγμή της ζωής, έτσι και στις εξετάσεις υπάρχει η "με το σταυρό στο χέρι" οδός και η "πλάγια" οδός. Το να αντιγράψει κανείς είναι εύκολο, σε καμία περίπτωση δεν πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα όμως. Επειδή μπορείς, δε σημαίνει πως πρέπει να το κάνεις. Υπάρχουν και ζητήματα ηθικής, το καταλαβαίνεις.
Τέλος, προκλητικό δεν είναι το σύστημα που σε "αναγκάζει" να αντιγράψεις. Προκλητική είναι αυτή η άποψη. Αν είναι έτσι δηλαδή, όσοι διαβάζουνε είναι κορόιδα (και πρόσεξε, δεν στο λέει αυτό κάποιος αριστούχος ή έστω διαβαστερός μαθητής).
Ειναι σαν να μου λες οτι εισαι σε ενα σκαφος που δεν αντεχει το βαρος,πρεπει να ριξεις καποιον για να σωθεις, τον ριχνεις και μετα εισαι ιδιοτελης. Εκει διακυβεβεται η σωματικη σου ακεραιοτητα, στον παπαγαλισμο διακυβεβεται η πνευματικη τηρουμενων βεβαια των αναλογιων.
Καμία σχέση, το παράδειγμα σου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Εκεί πολλές φορές έχεις λίγο χρόνο να σκεφτείς, πιάνεσαι απροετοίμαστος και έχεις ελάχιστες επιλογές.
Η πνευματική σου ακεραιότητα δεν κινδυνεύει. Εγώ εξετάστηκα ΑΟΔΕ, ακόμα το θεωρώ μπούρδα μάθημα αλλά δεν έπαθα και τίποτα. Ή μήπως σε απασχολεί το γεγονός ότι αν δε γράψεις καλά σε ένα μάθημα οι άλλοι θα σε πούνε "αμόρφωτο", "αποτυχημένο" κλπ; Αυτά είναι βλακείες και πεποιθήσεις που έχουν επιβληθεί στη μάζα από τα ΜΜΕ και τη στενομυαλιά των γονέων.
Εγω θα μιλησω για τη δικια μας νεολαια δεν ξερω για αλλους. Μαζευονται τα παιδια μια φορα στους 2 μηνες και οργανωνουν εκδηλωσεις μουσικης, ποδηλατοδρομιες και λοιπα. Ουτε ξυλινη γλωσσα ουτε λογια αλλων και καμια δεσμευση. Ειναι τοσο μεμπτο αυτο;
Επειδή βλέπω πως μένεις Πρέβεζα (δε το λέω κακοπροέραιτα) οι νεολαίες μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
Έχω εμπειρία από νεολαίους διαφόρων κομμάτων, ανάμεσα σε αυτούς και του συ.ριζ.α και όλοι αυτοί, μιλάνε δυστυχώς με ξύλινη γλώσσα και ακολουθούν εντολές μεγαλύτερων.
Το τι άτομα υπάρχουν δε στις νεολαίες, είναι ένα ενδιαφέρον θέμα από κοινωνιολογικής άποψης. Είχα πετύχει κνίτη που δεν ήξερε ποια είναι η Κανέλλη.