Έχοντας περάσει από τη φάση του σχολείου, του πανεπιστημίου και 5-6 χρόνια τώρα στην αγορά εργασίας μπορώ να σας πω, ότι εάν επιλέξετε μια γλώσσα με μικρή προσφορά (δηλαδή που να την ξέρουν καλά λίγοι στην Ελλάδα) αλλά με παγκόσμια ζήτηση, θα κάνετε την καλύτερη κίνηση της ζωής σας.
Το έκανα με τα Κινέζικα και δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή.Πέρα από τα Κινέζικα (για να μη νομίσει κανένας ότι προωθώ κάτι):
Αραβικά, χίντι (ινδία - ανερχόμενη οικονομική δύναμη), παντζάμπι (πακιστάν) και ταγκάλογκ (φιλιππίνες) είναι γλώσσες που σε λίγο καιρό θα είναι τοπ σε ζήτηση (ειδικά οι δύο πρώτες).
Καλές είναι και οι δυτικές γλώσσες αλλά αν το κοιτάξει κάποιος καθαρά επαγγελματικά νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε φάει κόλλημα με Αγγλικά (τα οποία είναι απαραίτητα πια)-Γαλλικά-Γερμανικά-Ιταλικά-Ισπανικά και ενώ στο εξωτερικό υπάρχει η τάση για εκμάθηση σπάνιων γλωσσών σε δυτικά κράτη εδώ σφυρίζουμε αδιάφορα.
Τώρα αν κάποιος θέλει να μάθει Γαλλικά, Γερμανικά κ.ο.κ., για την πάρτη του είναι άλλο καπέλο. Εγώ ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και Κινέζικα (τα οποία δεν σταματάς να τα μαθαίνεις ποτέ).
Μαντέψτε τι μου είναι πιο χρήσιμο από τα δύο τελευταία...