Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της επανάληψης και από το εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο. Και εξηγούμαι, θα ακούς κατά διαστήματα από συμμαθητές σου να διατρανώνουν ότι "έβγαλαν" την ιστορία 5, 7, 10, 12 (!!!) φορές ολόκληρη και επόμενο είναι να αγχώνεσαι και να αναρωτιέσαι τι έχεις κάνει τόσο λάθος εσύ, που την έχεις "βγάλει" μονάχα μία, λόγου χάρη. Το παν είναι η ποιότητα όμως! Θα σου παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία επ'αυτού. Εγώ ολόκληρη την ύλη την έκανα επανάληψη μονάχα 2 φορές. Η μία ήταν 2 εβδομάδες προτού ξεκινήσουν επίσημα οι εξετάσεις και η δεύτερη αφού έγραψα αρχαία. Βέβαια για να πραγματωθεί αυτό το τελευταίο, κατέληξα να κοιμηθώ μονάχα μια ώρα πριν δώσω το μάθημα, κάτι που δεν σου το συνιστώ γιατί με οδήγησε σε ένα λάθος απροσεξίας, το οποίο μου στοίχησε το 100στάρι (έγραψα τελικά 98). Δεν παραθέτω το βαθμό επ'ουδενί για λόγους αυτοπροβολής αλλά για να προσεπικυρώσω τα γραφόμενά μου και να αποδείξω πως 2 καθολικές επαναλήψεις ήταν αρκετές για μια άριστη επίδοση. Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω κάτι βασικό. Στις δύο αυτές επαναλήψεις, το κάθε σελίδα του βιβλίου την έλεγα φωναχτά στους γονείς ή στον αδερφό μου, φροντίζοντας να την αποδίδω τέλεια. Δεν μιλάω για μια άκριτη παπαγαλία του "όμως" αντί για "αλλά", πάντως αν δεν έλεγα τέλεια μια πρόταση, αυτολεξεί, τότε μόνη μου ξεκινούσα να ξαναλέω το μάθημα από την αρχή, ώστε κάθε μία ενότητα που τελείωνα να είμαι βεβαία πως την κατέχω στην ολότητά της. Πρόκειται σίγουρα για μια εξαντλητική πρακτική, μα σίγουρα αποτελεσματική! Εξυπακούεται φυσικά ότι τμηματικά και στα διαγωνίσματα σχολείου-φροντιστηρίου/ιδιαίτερων θα είσαι πάντα άριστα διαβασμένη.
Τα αρχαία τώρα, αποτελούν ιδιάζουσα περίπτωση γιατί είναι ένα αποθησαύρισμα γνώσεων από διάφορες τάξεις του σχολείου και η ύλη τους δεν είναι σε καμία περίπτωση πεπερασμένη. Συνεπώς, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι διαρκώς εξασκείσαι σε άγνωστα θέματα και στις συνακόλουθες γραμματικοσυντακτικές ασκήσεις τους, αυτό σημαίνει ότι τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού τους κάνεις διαρκώς μια ασυναίσθητη επανάληψη διαμέσου των ασκήσεων. Έτσι μια και μοναδική συνολική θεώρηση γραμματικής-συντακτικού τις ημέρες προ των εξετάσεων θα είναι υπεραρκετή για να διασφαλίσεις την ήδη κεκτημένη γνώση και να ξεδιαλύνεις τυχόν σκοτεινά σημεία των δυσκολότερων κεφαλαίων τους. Το βασικότερο λοιπόν σχετικά με το άγνωστο των αρχαίων είναι η αδιάλειπτη και εκτεταμένη εξάσκηση! Όσον αφορά στο γνωστό, 2 επαναλήψεις των έργων και μια ακόμα συνολική ανάγνωση των σχολίων τις ημέρες πριν από την εξέταση του μαθήματος είναι αρκετές. Φρόντισε να μαθαίνεις αυτολεξεί τα ερμηνευτικά του βιβλίου (κατά το προαναφερθέν πρότυπο της ιστορίας) και να εσωτερικευεις τα επιπρόσθετα σχόλια δίχως απαραίτητα να τα μαθαίνεις απ'έξω, αν έχεις την εκφραστική ευχέρεια να τα αποδίδεις μόνη σου. Εγώ ουδέποτε έμαθα σχόλια απ'έξω και τελικά κατόρθωσα και σε αυτό το μάθημα να πάρω ανάλογο της ιστορίας βαθμό, οπότε και πάλι επιτυγχάνεται η άριστη επίδοση που επιζητείς.
Για την έκθεση, μια συνολική θεώρηση όλων των διδαχθέντων θεματικών κύκλων, εν είδει επανάληψης, κρίνεται σκόπιμη αλλά σε αυτό το μάθημα η επανάληψη και η δουλειά που θα καταβάλλεις συμβαίνει ενίοτε να είναι ασύμβατες με το τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος, για την κοινωνιολογία δεν μπορώ να δώσω ενυπόστατη συμβουλή, όμως φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί κάποια αποστήθιση ανάλογη της ιστορίας, άρα προτείνω αντίστοιχο μοντέλο διαβάσματος με δύο καθολικές επαναλήψεις.
Μακάρι να σε βοήθησα έστω και λίγο και θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε οποιαδήποτε περαιτέρω απορία σου!