Γειά σας παιδιά και χρόνια πολλά. Πως πάει το διάβασμα σας? εγω τις τελευταίες μέρες έχω μια παράξενη αίσθηση, πως οτι και να διαβάσω μετα απο λίγο, πάει. το ξέχασα..Το παλεύω.. Ήθελα να σας ρωτήσω, τα παιδιά απο θεωρητική, για το τρόπο διαβάσματος σας στην ιστορία κατεύθυνσης. Είναι τοσα πολλά τα γεγονότα και οι χρονολογίες, και έτσι οπως είναι γραμμένο το βιβλίο, που στις πρώτες σελίδες έχουν μπεί γεγονότα που έγιναν μετά χρονικά, σε σχέση μ' οτι αναφέρεται στη συνέχεια(πχ σύνταγμα 1844), δε σε βοηθάει καθόλου στην απομνημόνευση. Έγω έχω αποφασίσει και κάνω το εξής. Εχω γράψει σ' ενα πίνακα με τη σειρά τις χρονολογίες και έχω αρχίσει το διάβασμα μου απ τη μέση του βιβλίου, απο κει που λέει τη πρώτη πρώτη σημαντική ημερομηνία, στο σύνταγμα του 1844, και αναλόγως προχωράω.. Πιστεύω οτι αυτός είναι ένας τρόπος να τα έχω ξεκαθαρισμένα, μεσα σε μια σειρά στο μυαλό μου, γιατι αν έπιανα τις σελίδες οπως τις δίνει η ύλη, συνεχώς θα παρεμβάλλονταν ημερομηνίες μες το μυαλό μου και θα γινόταν μύλος.. Μια ''έξυπνη'' γνωστή μου βέβαια προχθές που με είδε να διαβάζω μ αυτό το τρόπο την Ιστορία, και που πριν κανα δυο χρόνια είχε δώσει πανελλήνιες, μου είπε οτι μπορεί να μου φαίνεται εμένα εντάξει ο τρόπος αυτός τώρα, αλλά όταν έρθει η στιγμή να κάνω μια 'μεγάλη' επανάληψη, δε θα προλάβω να τα ξανακάνω όλα. Και η αλήθεια είναι οτι μ' άγχωσε κάπως.. Σαφώς θα μου πείτε το πως διαβάζει κανείς είναι εντελώς υποκειμενική και προσωπική υπόθεση, αλλά ήθελα να μοιραστώ τον προβληματισμό μου μαζί σας, και να σας ρωτήσω το δικό σας τρόπο προσέγγισης στην ιστορία. Ευχαριστώ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.