Οι γονείς μου με πιέζουν να γίνω γιατρός

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,891 μηνύματα.
For the record, στα τέλη του 1800, ένας γερμανός καθηγητής πανεπιστημίου συμβούλεψε έναν υποψήφιο φοιτητή να μην ασχοληθεί με τη φυσική, γιατί όσα ήταν να ανακαλυφθούν ανακαλύφθηκαν, μόνο κάτι μικρά κενά έμεναν. Παρόλαυτά, ο καθηγητής τον δέχθηκε για φοιτητή του.

Το όνομα αυτού του φοιτητή ήταν Max Planck.
 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Hey, boss, εάν έχεις στα υπόψιν θέση ΑΠΛΟΥ καθηγητή θετικών επιστημών με 1000 μισθό, και δη στο Δημόσιο, παρατάω το μεταπτυχιακό μου ΧΘΕΣ και κάνω τα χαρτιά μου. Ρε, πού νομίζετε ότι ζείτε; 550 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός.
λες για τους ωρομίσθιους όχι για τους μόνιμους
 

Pharmacist01

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Pharmacist01 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών και Φοιτητής του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 385 μηνύματα.
Η κοπελα μας έγραψε ένα ερώτημα και πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί. Ξεφύγαμε πάλι! ΗΜΜΥ Ή ΙΑΤΡΙΚΗ;( ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ). Λοιπόν κοπέλα μου, *λες ότι είσαι καλή στα μαθηματικά και αριστεύεις σε διαγωνισμούς! Με το στοιχείο αυτό θα σου έλεγα συγχαρητήρια θα μπορούσες να γίνεις και ηλεκτρολόγος μηχανικός αλλά και ιατρός γιατί είσαι εύστροφη. Συνεχίζεις ΟΜΩΣ το μήνυμα σου και λες σου προκαλεί αηδία. Εδώ έχουμε πρόβλημα!! Πας Β Λυκείου και λες σου προκαλεί αηδία η ιατρική; Δηλαδή όταν μπεις τι θα λες; ΑΝΑΤΟΜΙΑ 1,2,3,4 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΉ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΉ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ 1,2,3,4, 1000.. Ρίξε μια ματιά στον οδηγό σπουδών και θα καταλάβεις. Και μάντεψε τι απαιτούν όλα αυτά τα μαθήματα!! ΑΠΕΙΡΗ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ! Επιπλέον φαντάζομαι σιχαίνεσαι την ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ και το κλινικό νοσοκομειακό περιβάλλον. Άρα .. η ερώτηση σου είναι ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΦΑΝΗΣ. Όλα αυτά στα λέω γιατί παρόλο που δεν σπουδάζω ιατρική σπουδάζω Φαρμακευτική (παρεμφερές) για το λόγο ότι δεν ήθελα τις παπαγαλιες και τις κλινικές της ιατρικής αλλά πιο πολυ φυσικοχημεία. Αν και έχουμε μπόλικη αποστήθιση και εμείς.. Συνεπώς: μην καταδικάσεις τον εαυτό σου σε μια ανιαρή, καταθλιπτική ζωή όπως πολλοί έκαναν, ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ και για τους γονείς σου για να τους κλείσεις το στο μα και να στηρίξουν πες ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο έχουν πτυχίο μηχανικού! Και ότι και εσύ θες να κάνεις μεγάλα πράγματα κάτι τέτοια... Τέλος, μπορείς να τους πεις ότι θες να ασχοληθείς με τη βιοϊατρική τεχνολογία από το ΗΜΜΥ (εκτυπωτές οργανων, λέιζερ...) μπας και ησυχάσουν. Αυτά ελπίζω να ακολουθήσεις τη ψυχή σου! Καλή επιτυχία από εμένα!
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,275 μηνύματα.
Θα σου το πω απλά.ΜΗΝ ακούς τους γονείς σου σε θέματα που αφορούν το δικό σου μέλλον.Οι γονείς κάνουν τραγικά λάθη με τα παιδιά τους πολλές φορές και τα καταστρέφουν.
Ακόλουθα αυτό που θέλει η καρδιά σου!
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,792 μηνύματα.
Ποιός απαξίωσε πάλι τα μαθηματικά σου?
Ακόμα δεν κατάφερεις να κόψεις το κόμπλεξ κατωτερότητας που σε διακατέχει με την ιατρική εσύ?

Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Μιλάω για άλλο πράγμα, απλά εσύ απομονώνεις αυτό που θες για να αποπροσανατολίσεις την κουβέντα..
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Μιλάω για άλλο πράγμα, απλά εσύ απομονώνεις αυτό που θες για να αποπροσανατολίσεις την κουβέντα..

Σε κάθε μήνυμα που ποστάρεις σχετικά μ αυτο το θέμα το ιδιο κόμπλεξ βγάζεις, το ξέρουν πολυ καλα όσοι σε παρακολουθούν.
 

eukleidhs1821

Διάσημο μέλος

Ο eukleidhs1821 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων (Ιωάννινα) και μας γράφει απο Καινούργιο (Ηράκλειο). Έχει γράψει 3,669 μηνύματα.
Αμα σου αρεσουν μαθηματικα ιατρικη δεν τελειωνεις με την καμια ευκολα.Καποια στιγμη θα πρεπει να αποφασισεις να παπαγαλισεις για να περασεις μαθηματα.Βεβαια επειδη κυκλοφορει πολυ παραμυθι με αρκετα σος και χωρις το τρελο διαβασμα μπορεις να τσιμπησεις τα πολυποθητα πενταρακια.
 

Tommy_civil

Νεοφερμένος

Ο Tommy_civil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 43 μηνύματα.
Το συγκεκριμένο νήμα με έκανε να προχωρήσω σε εγγραφή και για να σου πω και εγώ την άποψή μου, αφού θίγεις ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Μετα απο 6 χρόνια σπουδών στο Πολυτεχνείο (συν μεταπτυχιακό) και 8 χρόνια επαγγεματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό, έχω σχηματίσει μια εικόνα αρκετά διαφορετική απο αυτή που είχα στα 18 μου. Επίτρεψέ μου να τη μοιραστώ μαζί σου:

1) Οι υποψήφιοι φοιτητές (και αυριανοί επαγγελματίες), χωριζονται σε 2 κατηγορίες: σε αυτούς που είναι "ταγμένοι" στο να ακολουθήσουν κάτι συγκεκριμένο (λιγότερο απο 5%), και σε όλους τους υπόλοιπους. Το υπόλοιπο 95% αποφασίζει και πορεύεται μετά απο μια διελκυστίνδα απο γνώμες (γονείς, κοινωνία κλπ), εικόνες (πρότυπα ανθρώπων του περιβάλλοντός μας), προτεραιότητες(που νομίζουμε οτι έχουμε), όνειρα (που διακιούμαστε να έχουμε) και ανασφάλειες. Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις αν ανήκεις στο 5% (θεωρώ πως δεν ανήκεις, αν ανήκες δεν θα υπήρχε καν δίλημμα).

2) Όσο περνούν τα χρόνια, η ζωή φροντίζει να σου αποδεικνύει ολοένα και πιο έντονα το σκληρό τη πρόσωπο, απομυθοποιώντας καταστάσεις, εξισώνοντας δεδομένα και αξίες, επιβραβεύοντας απαξίες και αφήνοντάς σε με την απορία "όντως;; Μα... γιατί; Πώς;". Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς επιμένουν, πολλές φορές έντονα και ίσως άγαρμπα, σε κάποιες απόψεις που μας μοιάζουν κολλημένες και συντηρητικές. Έχουν φάει τις σφαλιάρες τους, έχουν απομυθοποιήσει πολλά και προσπαθούν να σου το περάσουν όλο αυτό - προφανώς με λάθος τρόπο, αφού τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι. Μη τους παρεξηγεις, και απλά προσπάθησε να "εκμεταλλευτείς" προς όφελός σου την αγάπη τους και τη γνώση/εμπειρία τους. Μην έρχεσαι σε κόντρα μαζί τους, αλλα προσπάθησε να εκμαιεύσεις απο αυτούς τα βαθύτερα αίτια των απόψεών τους. Δεν είναι εύκολο, το καταλαβαίνω, είναι απόλυτοι και κολλημένοι. Προσπάθησε, με υπομονή και κατανόηση. Θα βρεθεί η δίοδος επικοινωνίας.

3) Στην Ελλάδα ειδικότερα, αλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι έννοιες όπως "κύρος", "ποιότητα ζωής" και "value for money" έχουν ιδιαίτερη αξία, και σε καθορίζουν. Επίσης, η ΕΛλάδα δεν ευνοεί (καθόλου όμως) τις αξίες και το "καλό" με τη κλασσική έννοια του όρου. Όσο πιο λίγα έχεις να προσφέρεις και όσο πιο λίγα δίνεις, τόσο υπηλότερη value for money αξία έχεις. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Επαγγελματίας Οπλίτης στο Στρατό (ΕΠΟΠ) που μπορεί να μη ξέρει να γράφει το όνομά του έχει τον ίδιο μισθό με τον Αξιωματικό (Ευελπίδων), ο οποίος με τη σειρά του έχει τον ίδιο μισθό με τον απόφοιτο ΣΣΑΣ. Μέσα με μια πρόταση, περάσαμε απο κάποιον που οριακά έβγαλε Γυμνάσιο - Λύκειο στην αφρόκρεμα των 20 χιλιάδων μορίων. Ποιός είναι πιο value for money, το αφήνω να το συμπεράνεις μόνη σου.

4) Για να μη ξεφεύγουμε όμως απο το θέμα: Προτείνω σε πρώτο στάδιο να σκεφτείς μόνη σου, για τον εαυτό σου, δυο πράγματα: ποιοί λόγοι σε κάνουν να απεχθάνεσαι την Ιατρική, και ποιοί λόγοι σε ενθουσιάζουν σχετικά με ΗΜΜΥ. Προσπάθησε λίγο να φανταστείς τη ζωή σου απασχολούμενη σε κατι συγκεκριμένο. Τι είναι αυτό που θέλεις τόσο πολύ να κάνεις ως Ηλεκτρολόγος; που; και με τι συνθήκες; Και τι είναι αυτό που σου είναι αποκρούστικό ως γιατρός; Δεν είναι ανάγκη να είσαι χειρουργός σε εντατικές, ούτε ιατροδικαστής. Υπάρχουν ειδικότητες και διέξοδοι πολύ πιο light, τις οποίες θα πρέπει να σκεφτείς ως σενάρια. Όχι για να πεισθείς με το ζόρι οτι πρέπει να γίνεις γιατρός, αλλα για να έχεις όσο πιο πλήρη εικόνα μπορείς, παρά τα 17 σου χρόνια.

5) Είμαι πολιτικός μηχανικός, είχα άριστες σπουδές και έχω ακόμη πιο άριστη επαγγελματική εξέλιξη. Συμμετέχω σε έργα-όνειρο, ζω μια επαγγελματική καθημερινότητα με πράγματα κορυφαία στον κλάδο μας, και έχω καταφέρει να πετύχω οικονομικά. Παλεύω πολύ γι αυτό, έφυγα απο την Ελλάδα στα 25 μου αμέσως μετά απο μεταπτυχιακό και σπουδές, δουλεύω σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε εργοτάξια 6ήμερο 12ωρο. Παίρνω πολλά, αλλα δίνω πολλά. Θεωρητικά, η όλη φάση μου έχει βγεί καλά. Τί θα έκανα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω; Δεν θα γινόμουν μηχανικός... Και δεν είναι θέμα αχαριστίας, αλλα πραγματικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μου είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Ο κόπος, ο χρόνος και τα "όνειρα" έχουν γίνει ξαφνικά "dust in the wind". Και εγώ που θεωρητικά "έχω πετύχει", έχω θυσιάσει και θυσιάζω πολλά πράγματα καθημερινά για να απολαμβάνω την "επιτυχία" αυτή.
Τϊ θα γινόμουν; Γιατρός! Για ποιούς λόγους; Γιατί μου αρέσει η προσφορά στο συνάνθρωπο, γιατί ήταν, είναι και θα είναι η κορωνίδα των επιστημών και των επαγγελμάτων, γιατί χαίρει της μέγιστης κοινωνικής καταξίωσης, γιατί είναι κάτι που δεν επηρεάζεται απο "πυροτεχνηματα" προσφοράς και ζήτησης, γιατί ακόμα και στα πιο συντηρητικά ελληνικά δεδομένα σου εξασφαλίζει το ρημάδι το 1300αρι μετά τις σπουδές (Αγροτικό, ειδικότητα) τη στιγμή που οι περισσότεροι συμφοιτητές μου ζητιανεύουν απο γονείς και γιαγιάδες για να πληρώνουν τα 285 ευρώ τον μήνα για την ασφάλεια τους και το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Μπορώ να συνεχίζω να γράφω, αλλα θα κουράσω και δεν το θέλω.

Μην αφορίζεις επαγγέλματα επειδή έχεις κάποιες άγκυρες στο μυαλό σου. Καταλαβαινω πως δεν είναι το όνειρό σου η Ιατρική. Προσπάθησε όμως να δείς γιατί είναι ο εφιάλτης σου, και κυρίως αν πράγματι είναι, ή αν απλά έχεις σχηματίσει αυτή την εικόνα. Όμοια, προσπάθησε να δεις για ποιο λόγο είναι όνειρό σουτο επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου, και αν εχεις συνειδητοποιήσει τη καθημερινότητά του, ειδικά για μια κοπέλα.

Και το πιο σημαντικο απο όλα: βρες γέφυρα επικοινωνίας με τους γονείς σου. Ούτε εσύ θέλεις το κακό σου, ούτε αυτοί όμως το θέλουν. Κοινός είναι ο στόχος σας, απλά τον εκφράζετε άτσαλα. Φέρσου έξυπνα, βρες την ισορροπία μεταξύ σας και αναλύστε το θέμα σε βάθος και πολύπλευρα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την υπομονή σας!
 

eukleidhs1821

Διάσημο μέλος

Ο eukleidhs1821 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων (Ιωάννινα) και μας γράφει απο Καινούργιο (Ηράκλειο). Έχει γράψει 3,669 μηνύματα.
Το συγκεκριμένο νήμα με έκανε να προχωρήσω σε εγγραφή και για να σου πω και εγώ την άποψή μου, αφού θίγεις ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Μετα απο 6 χρόνια σπουδών στο Πολυτεχνείο (συν μεταπτυχιακό) και 8 χρόνια επαγγεματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό, έχω σχηματίσει μια εικόνα αρκετά διαφορετική απο αυτή που είχα στα 18 μου. Επίτρεψέ μου να τη μοιραστώ μαζί σου:

1) Οι υποψήφιοι φοιτητές (και αυριανοί επαγγελματίες), χωριζονται σε 2 κατηγορίες: σε αυτούς που είναι "ταγμένοι" στο να ακολουθήσουν κάτι συγκεκριμένο (λιγότερο απο 5%), και σε όλους τους υπόλοιπους. Το υπόλοιπο 95% αποφασίζει και πορεύεται μετά απο μια διελκυστίνδα απο γνώμες (γονείς, κοινωνία κλπ), εικόνες (πρότυπα ανθρώπων του περιβάλλοντός μας), προτεραιότητες(που νομίζουμε οτι έχουμε), όνειρα (που διακιούμαστε να έχουμε) και ανασφάλειες. Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις αν ανήκεις στο 5% (θεωρώ πως δεν ανήκεις, αν ανήκες δεν θα υπήρχε καν δίλημμα).

2) Όσο περνούν τα χρόνια, η ζωή φροντίζει να σου αποδεικνύει ολοένα και πιο έντονα το σκληρό τη πρόσωπο, απομυθοποιώντας καταστάσεις, εξισώνοντας δεδομένα και αξίες, επιβραβεύοντας απαξίες και αφήνοντάς σε με την απορία "όντως;; Μα... γιατί; Πώς;". Αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς επιμένουν, πολλές φορές έντονα και ίσως άγαρμπα, σε κάποιες απόψεις που μας μοιάζουν κολλημένες και συντηρητικές. Έχουν φάει τις σφαλιάρες τους, έχουν απομυθοποιήσει πολλά και προσπαθούν να σου το περάσουν όλο αυτό - προφανώς με λάθος τρόπο, αφού τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι. Μη τους παρεξηγεις, και απλά προσπάθησε να "εκμεταλλευτείς" προς όφελός σου την αγάπη τους και τη γνώση/εμπειρία τους. Μην έρχεσαι σε κόντρα μαζί τους, αλλα προσπάθησε να εκμαιεύσεις απο αυτούς τα βαθύτερα αίτια των απόψεών τους. Δεν είναι εύκολο, το καταλαβαίνω, είναι απόλυτοι και κολλημένοι. Προσπάθησε, με υπομονή και κατανόηση. Θα βρεθεί η δίοδος επικοινωνίας.

3) Στην Ελλάδα ειδικότερα, αλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι έννοιες όπως "κύρος", "ποιότητα ζωής" και "value for money" έχουν ιδιαίτερη αξία, και σε καθορίζουν. Επίσης, η ΕΛλάδα δεν ευνοεί (καθόλου όμως) τις αξίες και το "καλό" με τη κλασσική έννοια του όρου. Όσο πιο λίγα έχεις να προσφέρεις και όσο πιο λίγα δίνεις, τόσο υπηλότερη value for money αξία έχεις. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Επαγγελματίας Οπλίτης στο Στρατό (ΕΠΟΠ) που μπορεί να μη ξέρει να γράφει το όνομά του έχει τον ίδιο μισθό με τον Αξιωματικό (Ευελπίδων), ο οποίος με τη σειρά του έχει τον ίδιο μισθό με τον απόφοιτο ΣΣΑΣ. Μέσα με μια πρόταση, περάσαμε απο κάποιον που οριακά έβγαλε Γυμνάσιο - Λύκειο στην αφρόκρεμα των 20 χιλιάδων μορίων. Ποιός είναι πιο value for money, το αφήνω να το συμπεράνεις μόνη σου.

4) Για να μη ξεφεύγουμε όμως απο το θέμα: Προτείνω σε πρώτο στάδιο να σκεφτείς μόνη σου, για τον εαυτό σου, δυο πράγματα: ποιοί λόγοι σε κάνουν να απεχθάνεσαι την Ιατρική, και ποιοί λόγοι σε ενθουσιάζουν σχετικά με ΗΜΜΥ. Προσπάθησε λίγο να φανταστείς τη ζωή σου απασχολούμενη σε κατι συγκεκριμένο. Τι είναι αυτό που θέλεις τόσο πολύ να κάνεις ως Ηλεκτρολόγος; που; και με τι συνθήκες; Και τι είναι αυτό που σου είναι αποκρούστικό ως γιατρός; Δεν είναι ανάγκη να είσαι χειρουργός σε εντατικές, ούτε ιατροδικαστής. Υπάρχουν ειδικότητες και διέξοδοι πολύ πιο light, τις οποίες θα πρέπει να σκεφτείς ως σενάρια. Όχι για να πεισθείς με το ζόρι οτι πρέπει να γίνεις γιατρός, αλλα για να έχεις όσο πιο πλήρη εικόνα μπορείς, παρά τα 17 σου χρόνια.

5) Είμαι πολιτικός μηχανικός, είχα άριστες σπουδές και έχω ακόμη πιο άριστη επαγγελματική εξέλιξη. Συμμετέχω σε έργα-όνειρο, ζω μια επαγγελματική καθημερινότητα με πράγματα κορυφαία στον κλάδο μας, και έχω καταφέρει να πετύχω οικονομικά. Παλεύω πολύ γι αυτό, έφυγα απο την Ελλάδα στα 25 μου αμέσως μετά απο μεταπτυχιακό και σπουδές, δουλεύω σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε εργοτάξια 6ήμερο 12ωρο. Παίρνω πολλά, αλλα δίνω πολλά. Θεωρητικά, η όλη φάση μου έχει βγεί καλά. Τί θα έκανα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω; Δεν θα γινόμουν μηχανικός... Και δεν είναι θέμα αχαριστίας, αλλα πραγματικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μου είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Ο κόπος, ο χρόνος και τα "όνειρα" έχουν γίνει ξαφνικά "dust in the wind". Και εγώ που θεωρητικά "έχω πετύχει", έχω θυσιάσει και θυσιάζω πολλά πράγματα καθημερινά για να απολαμβάνω την "επιτυχία" αυτή.
Τϊ θα γινόμουν; Γιατρός! Για ποιούς λόγους; Γιατί μου αρέσει η προσφορά στο συνάνθρωπο, γιατί ήταν, είναι και θα είναι η κορωνίδα των επιστημών και των επαγγελμάτων, γιατί χαίρει της μέγιστης κοινωνικής καταξίωσης, γιατί είναι κάτι που δεν επηρεάζεται απο "πυροτεχνηματα" προσφοράς και ζήτησης, γιατί ακόμα και στα πιο συντηρητικά ελληνικά δεδομένα σου εξασφαλίζει το ρημάδι το 1300αρι μετά τις σπουδές (Αγροτικό, ειδικότητα) τη στιγμή που οι περισσότεροι συμφοιτητές μου ζητιανεύουν απο γονείς και γιαγιάδες για να πληρώνουν τα 285 ευρώ τον μήνα για την ασφάλεια τους και το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Μπορώ να συνεχίζω να γράφω, αλλα θα κουράσω και δεν το θέλω.

Μην αφορίζεις επαγγέλματα επειδή έχεις κάποιες άγκυρες στο μυαλό σου. Καταλαβαινω πως δεν είναι το όνειρό σου η Ιατρική. Προσπάθησε όμως να δείς γιατί είναι ο εφιάλτης σου, και κυρίως αν πράγματι είναι, ή αν απλά έχεις σχηματίσει αυτή την εικόνα. Όμοια, προσπάθησε να δεις για ποιο λόγο είναι όνειρό σουτο επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου, και αν εχεις συνειδητοποιήσει τη καθημερινότητά του, ειδικά για μια κοπέλα.

Και το πιο σημαντικο απο όλα: βρες γέφυρα επικοινωνίας με τους γονείς σου. Ούτε εσύ θέλεις το κακό σου, ούτε αυτοί όμως το θέλουν. Κοινός είναι ο στόχος σας, απλά τον εκφράζετε άτσαλα. Φέρσου έξυπνα, βρες την ισορροπία μεταξύ σας και αναλύστε το θέμα σε βάθος και πολύπλευρα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την υπομονή σας!
ωραιο μηνυμα αλλα στο τελος φιλε μου εβγαλες τα κλασσικα ελληνικα στερεοτυπα.Γραφεις λες και η ιατρικη ειναι αγγελικα πλασμενα ολα.Δηλαδη εσυ πιστευεις οτι ο καθεις αντεχει 12 ωρες μεσα σε νοσοκομεια?Ή μπορει με το ζορι ολα του τα χρονια επειδη θα βγαζει το 1300αρι να ασκει κατι που δεν του αρεσει?
 

Γατόπαρδος.

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Γατόπαρδος. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Σαμοθράκη (Έβρος). Έχει γράψει 1,040 μηνύματα.
Πολλοί μπορεί να πάνε ιατρική χωρίς να τους αρέσει και να την αγαπήσουν στην πορεία.
 

Tommy_civil

Νεοφερμένος

Ο Tommy_civil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 43 μηνύματα.
Ευκλείδη, σαφώς και δεν έγραψα κάτι τέτοιο.
Θα ήταν ανώριμο απο μέρους μου απλά να αναπαράγω στερεότυπα, και αν ήταν να κάνω κάτι τέτοιο το μήνυμά μου θα ήταν πολύ πιο απλό και θα περιοριζόταν σε φράσεις τύπου "όρμα Ιατρική και άσε τα χαζά".
Σε κανένα σημείο δεν προάγω ακραίες απόψεις, πουθενά δεν προτείνω κατι συγκεκριμένο στη φίλη μας.
Εξ'αρχής δήλωσα πως υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που είναι "ταγμένοι" για κάτι συγκεκριμένο. Αυτοί οι ελάχιστοι είναι εκτός συζήτησης γιατί έχουν ήδη αποφασίσει, δε χρειάζονται καν την άποψή μας και δεν διαπραγματεύονται. Όλοι οι υπόλοιποι, χρειάζεται να ζυγίσουν απόψεις και δεδομένα, να θέσουν συντελεστές βαρύτητας και να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Πουθενά δεν έγραψα οτι η Ιατρική είναι αγγελικά πλασμένη. Τϊποτα δεν είναι αγγελικά πλασμένο στη ζωή. Ακόμα και αν κάτι πιστέψουμε οτι είναι, συντομα θα μας διαψεύσει. Και η Ιατρική, όπως και όλες οι άλλες σχολές, έχει τα αρνητικά της. Απλά, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, έχει περισσότερα θετικά απο άλλες επιλογές.
Αν κάποιος δηλώνει οτι ΜΙΣΕΙ αυτή τη ζωή και αυτό τον κλάδο, για Χ-Ψ λόγους, προφανώς και δε θα πρέπει με το ζόρι να ασχοληθεί, ούτε για το κύρος ούτε για το 1300άρι ούτε για κανέναν αλλο λόγο.
Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, θεωρώ πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως έχουμε ξεπεράσει αυτό το επίπεδο.
Το μήνυμα μου είχε απλά σκοπό να παροτρύνει τη φίλη μας να δει αν πραγματικά απεχθάνεται την Ιατρική και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, να δει για ποιο λόγο λατρεύει την ΗΜΜΥ και αν πραγματικά αυτό ισχύει, να προσπαθήσει να φανταστεί τη ζωή της στα δυο αυτά σενάρια και κυρίως, να συζητήσει σε μια ήρεμη και στέρεα βάση με τους γονείς της χωρίς στερεότυπα, κολλήματα και προκαταλήψεις.
That's all!
Ελπίζω να ήμουν πιο σαφής τώρα :)
 

eukleidhs1821

Διάσημο μέλος

Ο eukleidhs1821 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων (Ιωάννινα) και μας γράφει απο Καινούργιο (Ηράκλειο). Έχει γράψει 3,669 μηνύματα.
Ευκλείδη, σαφώς και δεν έγραψα κάτι τέτοιο.
Θα ήταν ανώριμο απο μέρους μου απλά να αναπαράγω στερεότυπα, και αν ήταν να κάνω κάτι τέτοιο το μήνυμά μου θα ήταν πολύ πιο απλό και θα περιοριζόταν σε φράσεις τύπου "όρμα Ιατρική και άσε τα χαζά".
Σε κανένα σημείο δεν προάγω ακραίες απόψεις, πουθενά δεν προτείνω κατι συγκεκριμένο στη φίλη μας.
Εξ'αρχής δήλωσα πως υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που είναι "ταγμένοι" για κάτι συγκεκριμένο. Αυτοί οι ελάχιστοι είναι εκτός συζήτησης γιατί έχουν ήδη αποφασίσει, δε χρειάζονται καν την άποψή μας και δεν διαπραγματεύονται. Όλοι οι υπόλοιποι, χρειάζεται να ζυγίσουν απόψεις και δεδομένα, να θέσουν συντελεστές βαρύτητας και να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Πουθενά δεν έγραψα οτι η Ιατρική είναι αγγελικά πλασμένη. Τϊποτα δεν είναι αγγελικά πλασμένο στη ζωή. Ακόμα και αν κάτι πιστέψουμε οτι είναι, συντομα θα μας διαψεύσει. Και η Ιατρική, όπως και όλες οι άλλες σχολές, έχει τα αρνητικά της. Απλά, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, έχει περισσότερα θετικά απο άλλες επιλογές.
Αν κάποιος δηλώνει οτι ΜΙΣΕΙ αυτή τη ζωή και αυτό τον κλάδο, για Χ-Ψ λόγους, προφανώς και δε θα πρέπει με το ζόρι να ασχοληθεί, ούτε για το κύρος ούτε για το 1300άρι ούτε για κανέναν αλλο λόγο.
Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, θεωρώ πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως έχουμε ξεπεράσει αυτό το επίπεδο.
Το μήνυμα μου είχε απλά σκοπό να παροτρύνει τη φίλη μας να δει αν πραγματικά απεχθάνεται την Ιατρική και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, να δει για ποιο λόγο λατρεύει την ΗΜΜΥ και αν πραγματικά αυτό ισχύει, να προσπαθήσει να φανταστεί τη ζωή της στα δυο αυτά σενάρια και κυρίως, να συζητήσει σε μια ήρεμη και στέρεα βάση με τους γονείς της χωρίς στερεότυπα, κολλήματα και προκαταλήψεις.
That's all!
Ελπίζω να ήμουν πιο σαφής τώρα :)
ωραιος ετσι το εξηγησες πιο καλα τωρα.απλα σιγουρα κανενας δε θα κανει τη δηλωση που λες γτ το δελεαρ να το παιζεις γιατρος και να φαινεσαι ανωτερος απο αλλους δυσκολα καποιος να δηλωσει κατι τετοιο.απλα στην ελλαδα εχε υποψην σου οτι πολυ μεγαλο δειγμα των σημερινων νεων μπορει να τσιμπαει τα πτυχια κτλπ αλλα να του αρεσει το καθισιο και η ξαπλα.
 

_somebody_

Νεοφερμένος

Η Άννα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Β' λυκείου και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.
Προφανώς η επαγγελματική αποκατάσταση ενός νέου γιατρού είναι τις περισσότερες φορές καλύτερη και ευκολότερη από αυτή ενός μηχανικού .
Δεν εθελοτυφλώ ούτε αγνοώ αυτήν την πραγματικότητα.
Πολλοί με συμβουλεύουν να ακολουθήσω το επάγγελμα του ιατρού , και σέβομαι την άποψη σας αυτή.
Για να γίνει κανείς καλός γιατρός όμως πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στον χαρακτήρα του που δεν βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους. Είναι μια πολύ ψυχοφθόρα δουλεία.
Θα κάνατε μια εργασία που μισείτε χωρίς προοπτικές ανέλιξης (αφού θα είστε κακοί σε αυτήν ) για κύρος και 1300 ευρώ τον μήνα;
Ξέρω πολλά παιδιά που είναι λίγο πολύ στην θέση μου και που κυνηγάνε τα όνειρα των γονιών τους και της κοινωνίας.
Προσωπικά δεν θέλω στα 30 μου να ζω μια μίζερη ζωή γεμάτη απωθημένα.
 

Γατόπαρδος.

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Γατόπαρδος. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Σαμοθράκη (Έβρος). Έχει γράψει 1,040 μηνύματα.
Πήγαινε ΗΜΜΥ εφόσον σαρέσει και γύρω στα 25-26 θα έχεις βρει δουλειά (στο εξωτερικό πιθανών) με πολύ καλά χρήματα .
 

Tommy_civil

Νεοφερμένος

Ο Tommy_civil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 43 μηνύματα.
Δεν σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις τίποτα συγκεκριμένο, Άννα.
Σε συμβουλεύουμε να ψάξεις λίγο πιο βαθιά μέσα σου και να σιγουρευτείς πως έχεις την όσο το δυνατόν πιο σωστή εικόνα για τα πράγματα.
Όλες οι δουλειές είναι ψυχοφθόρες, το θέμα είναι να σου προσφέρουν πράγματα τα οποία θα σε θωρακίζουν στις δυσκολίες.
Προφανώς και δεν σου προτείνουμε να κάνεις μια δουλειά που μισείς, ουτε για κύρος, ούτε για 1300 ούτε για 2600 ούτε για 5000 ευρώ τον μήνα.
Όπως απάντησα και στο φίλο Ευκλείδη πιο πάνω, θεωρώ πως είμαστε όλοι αρκετά ώριμοι ωστε να ξεφύγουμε απο αυτό το επίπεδο συζήτησης.
Αν έχεις ήδη καταλήξει πως μισείς την Ιατρική και αν αυτό είναι ξεκάθαρο, στοιχειοθετημένο και σαφές μέσα σου, τότε δεν έχει νόημα η παρούσα συζήτηση.
Προσωπικά, θα πω για αλλη μια φορά πως στόχος μου ήταν απλά να σε προβληματίσω λιγάκι παραπάνω σχετικά με τη γνώμη μου έχεις για τους δυο αυτούς κλάδους (και κατ'επέκταση επαγγέλματα), να είσαι σίγουρη για τη γνώμη και τα συναισθήματά σου, να μπορέσεις να φανταστείς τον εαυτό σου όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται και στα δυο σενάρια και τέλος, να επικοινωνήσεις σωστά και ουσιαστικά με τους γονείς σου.
Ούτε στερεότυπα, ούτε προκαταλήψεις, ούτε κολλήματα.
Καθαρός νους, συλλογή σωστών στοιχείων, φαντασία και διάθεση για συζήτηση χρειάζεται. Τίποτα παραπάνω :)
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,792 μηνύματα.
Πήγαινε ΗΜΜΥ εφόσον σαρέσει και γύρω στα 25-26 θα έχεις βρει δουλειά (στο εξωτερικό πιθανών) με πολύ καλά χρήματα .

...και μετά υπάρχει πάλι η μιζέρια επειδή μένουν στο "πολύ καλά χρήματα" αλλά το αντικείμενο της δουλειάς δεν ήταν αυτό που περίμεναν όσο ήταν φοιτητές γιατί δεν έχει σχέση η δουλειά με τις σπουδές....όυπςςςς
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Nαι ακικο, μια κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί με βιομηχανική υπερπαραγωγή γιατρών επειδή οι γονείς "ξέρουν". Είναι τρελό και ανήθικο να προσπαθούμε να στρέφουμε τις νέες γενιές με πειθώ επιβολής υπέρ μιας επιστήμης με απαξίωση άλλων επειδή επικρατεί μια εν μέρει ευνοϊκή επαγγελματική κατάσταση, τελείως μονομερής άποψη και υποκειμενική, για μια και μόνο επιστήμη.
Σε μια σωστή κοινωνία θα επιδοτούσαμε την έρευνα και οι μαθηματικοί, φυσικοί και λοιποί θετικοί επιστήμονες θα είχαν ζήτηση καθώς μια κατοχύρωση πατέντας θα έφαιρνε έσοδα σε μια εταιρεία. Οι ιατροί όσο και να μειωθεί ο μισθός τους θα είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο στην Ελλάδα και όχι μόνο γιατί συνδικαλιστικά είναι πανίσχυροι. Το κοντινό παρελθόν αυτό έχει δείξει. Μειώνουν τους νοσηλευτές για να μπορέσουν να προσλάβουν παραπάνω ιατρούς.

Βέβαια αν ρωτήσουμε τους χιλιάδες γιατρούς που ξεπερνούν κατά πολύ αριθμούς σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερες οικονομίες (εδώ είναι η αντίφαση) δεν θα έχουν την ίδια άποψη με τα κοπανιστά χιλιάρικα ευρώ που παραθέτεις. Αντίθετα, επικρατεί ανεργία και πείνα για τις πλατιές λαϊκές μάζες γιατρών που δεν μπορούν να πιάσουν την "καρέκλα" στο νοσοκομείο. Η βλακεία είναι ότι βάζεις τον πετυχημένο μεγαλογιατρό από το Τ-U-F-T-S Γιουνιβέρσιτι οφ Μπόστον στην ίδια λίστα με τον κάθε τυχάρπαστο γιατρό που μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Κώσταινας. Επίσης με βάση απλά Μαθηματικά, δεν γίνεται όλοι στην Ελλάδα να είναι επιτυχημένοι μεγαλοχειρούργοι με χιλιάρικα ευρώ εισοδήματα. Κόψε το σανό φίλε μου, εσύ και ο φόκος...
Δεν βάζω τον πιο πετυχημένο μεγαλογιατρό αλλά το αντίθετο. Οποιοδήποτε ιατρός στην Ελλάδα το 1000αρικο το έχει για την πλάκα του μόλις πάρει το πτυχίο. Δες τώρα με το Κορωνοιό πόσο εύκολα έδωσαν δώρο Πάσχα στους ιατρούς του ΕΣΥ. Aκόμα και ως ιδιώτης ο ιατρός δεν έχει ΦΠΑ στις υπηρεσίες του και χαμηλότερες εισφορές από τον μηχανικό ΗΜΜΥ. Αν ψάξεις σε αγγελίες θα βρεις να ζητάνε ακόμα και ανειδίκευτους ιατρούς με μισθούς 1500 ευρω. Στους μηχανικούς από πληροφορική μέχρι ενέργεια και τηλεπικοινωνίες ζητάνε ένα σωρό τεχνολογίες που δεν τις μαθαίνεις στη σχολή. Ακόμα και να ξέρεις κάποιες από αυτές τα 1500 ειναι ένας μέσος προς καλός μισθός. Αντίθετα για τον ιατρό τα 1500 είναι ο πάτος.

Τσέκαρε εδώ το παιδί https://www.ischool.gr/threads/Μετά-το-master-τι-να-κάνω.180769/. Τέλειωσε Μηχανολόγων μηχανικών έκανε MBA, δουλεύει ως μηχανικών πωλήσεων και ψάχνει επιδοτούμενο διδακτορικό. Νομίζεις ότι αυτό το παίδι ήθελε να δουλεύει ως οικονομολόγος και όχι ως μηχανολόγος ή σου φαίνεται ότι ειναι τεμπέλης; Η αλήθεια ειναι σκληρή και δεν μπορώ να πω κάτι που δεν πιστεύω με επιχειρήματα του στυλ (κάνε αυτό που σου αρέσει, αν εισαι καλός θα πας καλάς, οι ιατροί πεινάνε).

Επί ΠΑΣΟΚ ναι το πτυχίο είχε κάποια αξία. Τα δικαιώματα ήταν αποκλειστικά και οι συνάδελφοι των ΤΕΙ δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε μεταπτυχιακά. Τώρα έχουν μοιράσει όλα τα δικαιώματα σε μη διπλωματούχους μηχανικούς και όπως μας έλεγε ένας καθηγητής στο ΕΜΠ πρώτο έτος καλό είναι να αντιδράσουμε γιατί αυτό θα είναι η καταστροφή μας. Ο διπλωματούχος έχει τη δύναμη της υπογραφής, όταν του τη πάρεις είναι ένα τίποτα. Και είχε δίκαιο.

Εγώ λέω να σοβαρευτείτε όλοι και να προσέχετε τι λέτε γιατί από τα κείμενα μας εξαρτάται η ζωή ενός ανθρώπου. Εγώ τουλάχιστον θα έχω τη συνείδηση μου καθαρή.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,891 μηνύματα.
@akikos Καλά ο συνδυκαλισμός των γιατρών, σε σχέση με των μηχανικών, καθηγητών κλπ δεν παίζεται, πάντα με άφηνε άφωνο. Ειδικά εάν συγκρίνεις την κατακρήμνιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των 2ερων την τελευταία 10ετία...

Το πουλάκι πέταξε, όταν ήταν να αντιδράσουν δεν κουνήθηκε φύλλο. Όταν τρέχαμε κάποιοι, ήμασταν κολλημένοι και γραφικοί.
Ας το φχαριστηθούν τώρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
@akikos Καλά ο συνδυκαλισμός των γιατρών, σε σχέση με των μηχανικών, καθηγητών κλπ δεν παίζεται, πάντα με άφηνε άφωνο. Ειδικά εάν συγκρίνεις την κατακρήμνιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των 2ερων την τελευταία 10ετία...
Σκέψου και το άλλο για τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιατρός εξετάζει 15' έναν ασθενή και πληρώνει 30 - 50 ευρώ τουλάχιστον χωρίς την υποχρέωση ΦΠΑ και χωρίς την αντίδραση του ασθενή. Στο πολιτικό μηχανικό αντίθετα που θα φάει 2, 3 μέρες σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι πελάτες κάνουν παζάρια για αμοιβές 300 ευρώ (που έχουν και ΦΠΑ και άλλες κρατικές φορολογίες και ο επαγγελματίας επίσης πληρώνει περισσότερες εισφορές).

Οι μηχανικοί είχαν το πιο πλούσιο ταμείο και το κράτος έδωσε τα λεφτά μας για να σωθεί η τράπεζα Αττικής. Τώρα δεν μπορούν να δώσουν έναν 600αρι ταπεινώνουν τους μηχανικούς.

Στο εξωτερικό οι νοσηλευτές και βιοχημικοί οι βιολόγοι έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Οι ιατροί προστατεύουν και περιφρορούν τα δικαιώματα τους όσο κανένα άλλο επάγγελμα. Εδώ έγινε χαμός και χρειάστηκε μνημόνιο για να περάσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση...
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Σκέψου και το άλλο για τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιατρός εξετάζει 15' έναν ασθενή και πληρώνει 30 - 50 ευρώ τουλάχιστον χωρίς την υποχρέωση ΦΠΑ και χωρίς την αντίδραση του ασθενή. Στο πολιτικό μηχανικό αντίθετα που θα φάει 2, 3 μέρες σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι πελάτες κάνουν παζάρια για αμοιβές 300 ευρώ (που έχουν και ΦΠΑ και άλλες κρατικές φορολογίες και ο επαγγελματίας επίσης πληρώνει περισσότερες εισφορές).

Σκέψου και το αλλο. Απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, υπηρεσία (πέραν)του 24ωρου(κατι αδιανόητο για οποιονδήποτε αλλο κλάδο), λιγοτερο προσωπικό με ολο και περισσοτερο φόρτο εργασίας, μετριοτατες υποδομές και ελλείψεις σε υλικά προστασιας(ειδικά τωρα με την παρούσα κρίση), και ολα αυτα, όχι μονο στην Ελλάδα, αλλα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν ειναι μονο το «χιλιάρικο το έχεις σιγουρο», έχεις σίγουρες και χίλιες άλλες δυσκολίες και μειονεκτήματα που συνάδουν ολο αυτο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top