Παιδιά, για να αλλάξει η παιδεία της Ελλάδας προς το καλύτερο ώστε να μοιάσει σε άλλες χώρες (όπως η Φιλανδία, η Αυστραλία, η Αγγλία), θα πρέπει ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ να αλλάξει η νοοτροπια των καθηγητών. Γιατί ο μόνος τρόπος με τον οποίο έχουν μάθει να διδάσκουν είναι: κάθομαι μπροστά και μιλάω μόνο εγώ, γιατί είμαι ο απόλυτος κάτοχος της γνώσης, και τα παιδιά πρέπει να με προσέχουν και να τα μάθουν όλα απ'έξω. Και να λύνουν και σωστά ασκήσεις μηχανιστικού τύπου!!!
Δυστυχώς, αυτό το πρότυπο μάθησης (βασισμένο στον μπηχαβιορισμό) έχει πάψει να ακολουθείται από τα περισσότερα εκπαιδευτικα συστήματα εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον (και μιλάω σοβαρά, έχω κάνει έρευνα πάνω στο ζήτημα). Σε όλα αυτά τα ώραια εκπαιδευτικα συστήματα που βλέπουμε, ο δάσκαλος λειτουργεί ως βοηθός και καθοδηγητής των μαθητών. Οι μαθητές κυρίως ΚΑΝΟΥΝ πράματα και έτσι η μάθηση είναι βιωματική. Ψάχνουν, ερευνούν, συζητούν, δημιουργούν. Και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος δουλειάς, σίγουρα πιο αποτελεσματικός. Γι'αυτό λέμε ότι τα παιδιά εκεί πραγματικά ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, δεν κάθονται. Το μάθημα στηρίζεται σε project και τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες, όπως και στην πραγματική ζωή. Και συνήθως ο δάσκαλος δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο πρέπει να "διεκπεραιώσει", μάλιστα υπάρχουν και εκπαιδευτικά συστήματα (αγγλία και αυστραλία) τα οποία δεν παρέχουν ούτε βιβλίο στον εκπαιδευτικό. Ο ίδιος πρέπει να συλλέγει το υλικό του ώστε να είναι κάθε χρονιά επικαιροποιημένο σύμφωνα με τα ενδιαφέρονται και τις απαιτήσεις των μαθητών.
Πείτε μου τώρα, ποιός καθηγητής θα έκανε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Μόνο κανένας 25άχρονος που μόλις διορίστηκε (που δεν διορίζεσαι και στα 25).
Για να μην πω και για τις υποδομές των σχολείων. Εδώ για να βρεις υπολογιστή ψάχνεις στα εργαστήρια διαθέσιμες ώρες. Εκεί όλα τα παιδιά έχουν φορητούς υπολογιστές, τους οποίους τους χρησιμοποιούν σε ΟΛΑ τα μαθήματα, με λειτουργικό τρόπο. Εδώ δώσανε για μια χρονιά τα λαπτοπ και κανένας καθηγητής δεν ήξερε τι να τα κάνει! Βάλανε φέτος διαδραστικούς στα Γυμνάσια και είμαι πολύ περίεργη να δω τι τους κάνανε....
Επομένως, το ζήτημα είναι τεράστιο...για να αλλάξει το σύστημα μας και να ανέβουν οι επιδόσεις μας, πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νοοτροπία μας και, κυρίως, των εκπαιδευτικών.