Η Επιστήμη και η Θρησκεία πολλές φορές συγκρούονται, αλλά αυτό γίνεται είτε από μαλακία ορισμένων παπάδων κτλ, είτε από ορισμένους επιστήμονες που την βλέπουν θεοί και παντογνώστες.. Κανονικά επιστήμη και θρησκεία δεν συγκρούονται. Γιατί η επιστήμη αναφέρεται στον υλικό κόσμο, ενώ η θρησκεία (όλες οι θρησκείες) στον πνευματικό.
Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ κάποια υλική απόδειξη ύπαρξης του Θεού. Ο Θεός (οποιοσδήποτε θεός/θεοί κτλ) είναι κάτι το πνευματικό. Και αφού οι επιστήμονες ασχολούνται μόνο με τον υλικό κόσμο και όχι με τον πνευματικό (γιατί αλλιώς τι σόι επιστήμονες είναι?) λογικά δεν μπορούν να αποκλείσουν την ύπαρξη Θεού. Το να βγεις επικαλούμενος την ιδιότητα του επιστήμονα και να πεις "δεν υπάρχει θεός" είναι σίγουρα ανιτεπιστημονικό.
Και όσον αφορά τη θεωρία της εξέλιξης ή το big bang, πιστεύω πως έχω κάθε δικαίωμα να τα αμφισβητώ, καθώς και τα δύο -ειδικά το δέυτερο- είναι μη αποδεδειγμένες θεωρίες.
Η επιστήμη αναφέρεται στον υλικό κόσμο. Συμφωνώ.
Η θρησκεία αναφέρεται στον πνευματικό κόσμο. Και πάλι συμφωνώ.
Αλλά δεν μπορείτε να βάζετε μια γραμμή και να λέτε "εδώ σταματά η θρησκεία και εδώ η επιστήμη". Γιατί ο πνευματικός κόσμος έχει να κάνει με το πνεύμα, την ψυχή του ανθρώπου, η οποία στην ουσία είναι όλες οι λειτουργίες του νευρικού συστήματος και των αδένων έκκρισης ορμονών, και άρα βασίζεται στον υλικό κόσμο.
Δουλειά των επιστημόνων δεν είναι να επιδιώξουν να αποδείξουν την μη ύπαρξη του Θεού. Δουλειά των επιστημόνων είναι να απαντήσουν σε θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα, όπως το "από πού ερχόμαστε;", "γιατί λειτουργεί έτσι ο κόσμος;", "πώς εμφανίστηκε ο κόσμος" ή "ποια είναι η σχέση μας με τον κόσμο". Ερωτήματα που ο άνθρωπος στο παρελθόν, λόγω έλλειψης της απαραίτητης τεχνολογίας και της αναπτυγμένης μεθόδου σκέψεως που απαιτείτο για να θέσει επιστημονικά αποδεκτές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, προσπάθησε να απαντήσει με τη θρησκεία. Τώρα όμως, που η επιστήμη έχει προχωρήσει και που ο άνθρωπος απαντά βάσει πραγματικών στοιχείων και αποδείξεων σε αυτά τα ερωτήματα, πολλά από όσα ανακαλύπτει έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η θρησκεία. Πράγμα που από ορισμένους ανθρώπους δεν περνά απαρατήρητο. Επομένως είναι επόμενο η θρησκεία να τίθεται υπό αμφισβήτηση από την επιστήμη.
Η θεωρία της εξέλιξης αναπόδεικτη... Πού ξανακούστηκε αυτό... Ίσως θα έπρεπε να πάμε στην Αμερική και να επηρεαστούμε από το συντηρητισμό της Εκκλησίας εκεί που προσπαθεί να απαγορεύσει τη διδαχή της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία. Κακώς λέγεται θεωρία, βέβαια, είναι αρκετά παραπλανητικό, αλλά χάριν ευκολίας και συνήθειας, η αναφορά στις ιδέες του Δαρβίνου και του Ένγκελς δεν έχει αλλάξει όνομα.
Η θεωρία όμως της Μεγάλης Έκρηξης (όπως και η θεωρία της δημιουργίας του κόσμου από το θεό) είναι όντως πειραματικά αναπόδεικτη... Μέχρι βεβαίως να κατασκευαστεί ένας επιταχυντής ικανός να την αποδείξει, είτε είναι ο LHC είτε ένας άλλος, ή μέχρι να αναθεωρηθεί η θεωρία, να συμπληρωθεί ή να διατυπωθεί μια άλλη που θα αποδειχθεί στο μέλλον.
μην τρελαθουμε κι ολας υπαρχουν αποδειξεις και για τα δυο και ειδικα για το πρωτο και οχι μονο βιολογικες αλλα και ψυχολογικες
η θρησκεια εχει κυνηγήσει πολλεσ φορες την επιστημη μην ξεχναμε τον Γαλιλαίο ετσι?
καποιες φορες η απιστημη αθελα της αντιτηθετα στην εκκλησια π.χ. η βοιολογοι εχουν αποδειξει οτι τα συναισθηματα ειναι χημικα στοιχια,ενωσεις και γενικα ουσιες και αυτο λιγο ανττηθεται στις θεωριες περι ψυχης της εκκλησιας
Μόνο τον Γαλιλαίο... Αλλά τέλος πάντων, αυτό είναι, θα το δεχτώ προς το παρόν, αποτέλεσμα ανθρώπινων παθών και αδυναμιών.
για να καταλαβω ..αμφιβαλλετε για το κατα ποσον υπαρχει ψυχη ? καλα το αν ζει αιωνια και μετα το θανατο κατανοω οτι δεν ειναι κοινως αποδεκτο..αλλα αν εννοειται οτι δεν υπαρχει τοτε ας καταργησουμε τους ΨΥΧΟλογους και τους ΨΥΧιαρτους..
δεν καταδιωξε η "θρησκεια" τον Γαλιλαιο...η Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησια το εκανε..δεν θα μπαινουν και ολες οι αναριθμητες θρησκειες του κοσμου στο ιδιο σακι για τις ακροτητες του καθε ωφελιμιστη παπα και καρδιναλιου.
Η ψυχή δεν είναι τίποτα άλλο από τον εγκέφαλό σου, τα νευρικά σου κύτταρα με τους νευροδιαβιβαστές, και οι αδένες έκκρισης ορμονών σου. Δε τη θεωρώ ανύπαρκτη, απλά τη θεωρώ μια σύνθετη έννοια δημιουργημένη από τον άνθρωπο για να περιγράψει όλες τις επιμέρους ικανότητές του να αντιλαμβάνεται, να σκέφτεται, να θυμάται, να αισθάνεται, να εκφράζεται. Αυτό δε το λέω εγώ, το λέει η Ψυχιατρική.
Επιστήμονας και πιστός δεν είναι συγκρουομενοι ρόλοι. Γιατί ο πιστός δεν κάνει λόγο για επιστήμη, ενώ ο επιστήμονας δεν κάνει λόγο για πίστη. Την άποψη αυτή την έχω ακούσει και με τ'αυτιά μου, από κάποιους σημαντικούς επιστήμονες του κόσμου, τους οποίους είχα την τιμή να τους θέσω μόνος μου την ερώτηση κι επίσης κι από σχετικές συνεντεύξεις. Συνεπώς επιστήμη-θρησκεία δεν συγκρούονται ποτέ. Κάθε άλλος ισχυρισμός θεωρώ ότι δεν είναι καν αποδεκτός, μιας και αγνοεί ότι αυτά τα δύο στηρίζονται σε εντελώς διαφορετικές βάσεις. Ακόμη κι αν μερικοί επιστήμονες δεν είναι πιστοί, αυτό δεν σημαίνει ότι η θρησκεία συγκρούεται με την επιστήμη.
Η αλήθεια ειπώθηκε από την scully και δεν έπεται ότι υπάρχει κόντρα μεταξύ θρησκείας-επιστήμης.
Όχι, δεν είναι συγκρουόμενοι ρόλοι για αυτόν που δε δείχνει τόσο ενδιαφέρον στο ένα ή στο άλλο, ή για αυτόν που η κοσμοθεωρία και η ζωή του είναι τόσο βασισμένη στη θρησκεία που φοβάται να την καταρρίψει μέσα του.
Ε... Και δεν είναι
μερικοί οι επιστήμονες αυτοί... Είναι αρκετοί...
Πάντως εγώ πιστεύω πως μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε, διότι μας πλασάρεται ο Χριστός του 1000 μ.Χ και όχι του 2008, αν τα πράγματα ήταν πιο εκσυγχρονισμένα πιστεύω θα μας ήταν πιο ευχάριστο να συμμετέχουμε...
Ακριβώς στα λεγόμενά σου φαίνεται η επιθυμία του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι που τον κάνει να νιώθει ικανοποίηση και πλήρωση, ευχαρίστηση και ανακούφιση.

Όλοι την έχουμε, απλά κάποιοι ψάχνουμε κάπου αλλού να τη βρούμε.
Ώπα εδώ κάνεις φάουλ.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε στο ίδιο σακί τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους. Η ψυχολογία είναι κλάδος της φιλοσοφίας ενώ η ψυχιατρική κλάδος της ιατρικής οπότε μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Οπότε εφόσον η έννοια της ψυχής είναι καθαρά φιλοσοφική αφορά τους ψυχολόγους και τους φιλόσοφους. Ένας ψυχίατρος απασχολείται με το μυαλό του ασθενούς εκτός και αν μου λέτε ότι η ψυχή (κάτι πνευματικό) επηρεάζεται από κάτι υλικό όπως τα φάρμακα που χορηγούνται. Α και έστω ότι δεν υπάρχει ψυχή κατάργησε εσύ αυτά τα δύο επαγγέλματα και θα δούμε που θα πάει η κοινωνία
Τώρα σχετικά με το Θρησκεία vs Επιστήμη σύγκρουση υφίσταται όταν η μία μπαίνει στα χωράφια της άλλης όπως για παράδειγμα όταν η θρησκεία επιδιώκει να εξηγήσει στοιχεία που ανήκουν στη σφαίρα της βιολογίας τότε προφανώς συγκρούονται.
Σίγουρα δεν πρέπει να βάζουμε στο ίδιο σακί τους ψυχίατρους με τους ψυχολόγους, ωστόσο τα δύο επαγγέλματα αυτά συνδέονται και μάλιστα άμεσα, γι' αυτό θα δεις και τους περισσότερους ψυχίατρους να κάνουν ψυχανάλυση στους πελάτες τους (μέθοδος της ψυχολογίας).