Μπορεί οι Έλληνες του 1821 να έμπαιναν όντως σε κατακόμβες και να προέβαλλαν περισσότερη αντίσταση, αλλά μην ξεχνάς ότι υπήρξαν και άλλοι συντελεστές που ενίσχυσαν τη θρησκευτική πίστη των Ελλήνων: 1) το γεγονός ότι ήταν ένα σκλαβωμένο έθνος που είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί την ενότητά του κυρίως μέσω της κοινής γλώσσας, 2) η επιρροή των χριστιανικών μοναστηριών και η συχνή συνεργασία του Πατριαρχείου με τους Τούρκους, που αποτέλεσμα είχε ένα καθεστώς αυτονομίας για τις διάφορες ενορίες και την άδεια από τους Τούρκους σε αρκετά μέρη της Ελλάδας για τη διεξαγωγή μαθήματος από τους ιερείς -τα περί κρυφού σχολείου κλπ είναι μύθοι-, 3) η γνώση της ύπαρξης ανεξάρτητου και ομόθρησκου κράτους -Ρωσία- που πολεμούσε τους Τούρκους και είχε τη φήμη πως θα συντελούσε στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκοκρατία στην Ελλάδα κράτησε γύρω στα 400 χρόνια, και σε κάποιες περιοχές λιγότερο, ενώ η ύπαρξη του Βυζαντινού κράτους μέτρησε μπορεί και 1000 χρόνια ζωής. Ίσως και περισσότερα.
μα τι νοημα εχουν ολα αυτα?
με εναν Τουρκο να κραταει μαχαιρι πανω απο τα κεφαλια τους, και μονο που καταφεραν μεσα σε μιση σχεδον χιλετια να κρατησουν την πιστη τους, και να αποφυγουν τον μουσουλμανισμο...σημαινει οτι προσπαθησαν και το ηθελαν...δεν υπαρχει δε μπορω, υπαρχει δεν θελω...φυσικα και εχεις δικαιο να λες οτι ειναι κακο να επιβαλλεται μια θρησκεια...γιατι ανεξιθρησκεια εχουμε στην τελικη...αλλα και παλι την επιβολη την κανουν ψευτοχριστιανοι, δεν τα ορισε ποτε αυτα ο Θεος μας...
Τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα θρησκεία που θα ονομάζεται ψευδοχριστιανισμός (ανέφερε κάτι παρόμοιο και η Scully)...
θα συμφωνησω και με σενα και με τη scully σε αυτο..αν και επισημα ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο να αναγνωριστει...
Βασικά δεν έχει αποδειχθεί η Ανάσταση.
ε τι να σου πω ρε φιλε...μιλαμε για ΠΙΣΤΗ οχι για ΕΠΙΣΤΗΜΗ...
η Ανασταση τοσο του Κυριου οσο και του Λαζαρου βασιζεται στις Γραφες και σε μαρτυριες...τωρα μου ζητας να στην αποδειξω δλδ??
αμα το παμε ετσι, δεν εχει αποδειχτει επισης οτι ο Χριστος ΔΕΝ αναστηθηκε....
αμα παιζουμε την κολοκυθια, τρεχα γυρευε μετα...ειπαμε εσυ δεν πιστευεις, δεν σε ικανοποιουν ολα αυτα, αλλα εγω πιστευω για τους λογους μου...
Τότε να μην φέρεις ως επιχειρήματα τα "θαύματα". Ρώτησα για να εκφράσω με διαφορετικό τρόπο π.χ. ότι "ναι, αλλά όμως δεν έχει τεκμηριωθεί ότι όσα γράφει η Α. Γραφή είναι αξιόπιστα και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα..." αλλά βαρέθηκα να γράφω συνεχώς στον ίδιο ξερό τόνο. Απολογούμαι αν σε έκανα να νιώσεις άσχημα.
ΟΚ..Δεν υπαρχει προβλημα ...ανεφερα απλως τα θαυματα , γιατι ακριβως εγω πιστευω...
0τον κοσμο μου, τα θαυματα υπαρχουν...εσυ δεν πιστευεις ...ε τοτε οκ....
θα σου πω ενα πραγμα, θα ηθελα να το θυμασαι...και να μου κανεις τη χαρη...
σου ευχομαι ειλικρινα μεσα απο την ψυχη μου να εισαι παντα καλα...
αμα παθεις κατι ομως, ειτε εσυ , ειτε καποιο συγγενικο και δικο σου ατομο, (ευχομαι να ΜΗΝ σου τυχει κατι τετοιο), τοτε πανε στην εκκλησια και προσευχησου, ή αναψε ενα κερακι...ακομα και αν δεν πιστευεις...ο Θεος ειναι ανοιχτος παντα και για ολους...
Βιβλία για τον Ιησού συνεχίζονταν να γράφονται αιώνες μετά. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε ούτε όσα γράφτηκαν κοντά στο έτος 33 μ.Χ. (ή κάπου εκεί, γιατί έχει γίνει ένα μπέρδεμα με τα ημερολόγια), ούτε όσα γράφτηκαν πολύ αργότερα. Όπως είπες και εσύ, είναι θέμα πίστης. Αλλά τί είναι η πίστη, ξαναρωτάω; Τί σημαίνει πιστεύω σε κάτι; Θα είχαμε όλοι τις θρησκευτικές απόψεις που έχουμε τώρα αν είχαμε γενηθεί και ανατραφεί ως Ιρακινοί/Κινέζοι/Ιάπωνες; Το καλύτερο που έχει να γίνει είναι να αποφύγουν οι γονείς και ο κοινωνικός περίγυρος να επηρεάζουν έστω στο παραμικρό τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός παιδιού, γιατί η παιδική μας ηλικία είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο, και να επιμεληθεί η Πολιτεία και η Κοινωνία έτσι ώστε να δοθεί στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα και ώστε να μπορέσει αργότερα να επιλέξει με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια και δεδομένα σε ποια θρησκεία θέλει να πιστέψει. Έχω πολλές απαιτήσεις, το ξέρω, αλλά δεν είναι ουτοπικό αυτό και είναι κάτι που θα ωφελήσει την κοινωνία στο σύνολό της.
για τα βιβλια ειπα την αποψη μου..ειναι ασκοπο να επαναλαμβανω τα ιδια και τα ιδια...
για τον Ιησου μεχρι σημερα γραφονται βιβλια...αυτο δε σημαινει οτι πιστευουμε σε αυτα ελεος δλδ..τα πιο πολλα ανα τους αιωνες ηταν αιρετικα..εμεις πιστευουμε στις Γραφες, στην Αγια Γραφη...
πιστη, σημαινει να στρεφεσαι και να αγαπας κατι, χωρις να εχεις απολυτη βαση, ή αποδειξεις σε αυτο, αλλα να εχει πολλη ουσια για σενα αυτη η στροφη σε αυτο που πιστευεις...
λεμε πχ "πιστευει στους στοχους του.."...
κανεις δεν μας λεει οτι θα τους πετυχει...αλλα το σιγουρο ειναι οτι κατι τον οδηγησε να εχει βλεψεις σε αυτους τους στοχους, και οτι αυτοι οι στοχοι εχουν ουσια και τους αγαπαει...αυτο.
(κατι αναλογο θα λεγαμε και για τον Θεο)...
θα συμφωνησω οτι η Πολιτεια παιζει καθοριστικο ρολο στη διαμορφωση οχι μονο θρησκευτικων πεποιθησεων...αλλα θα ελεγα και ενος ολοκληρου φασματος της προσωπικοτητας του νεαρου ατομου...
φυσικα το θεμα περι βαφτισματος, το θεωρω οντως λιγο, αδικο, για οσους δεν θελουν..σιγουρα..
Είμαι απολύτως ικανοποιημένος με τον εαυτό μου σε αυτό το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι ο εξαναγκασμός που υφίσταται σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μου και με κάνει να ταράζομαι γιατί ξέρω ότι αυτό είναι άδικο.
Σε ορισμένες βαπτίσεις δεν μπορώ να μην πάω, υπάρχει το σαβουάρ βιβρ και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ξέρεις... Δε θέλω να προσβάλλω π.χ. κάποιους συγγενείς ή γνωστούς που συμπαθώ πολύ με το να μην πάω σε κάποια βάπτιση στην οποία με έχουν καλέσει... Ωστόσο και μόνο που βλέπω τον παπά να βουτά το μωρό στην κολυμπήθρα σφίγγεται η καρδιά μου...
Βασικά οι γονείς μου κι εγώ (ειδικά με τον ένα) παρέχουμε υποστήριξη ο ένας στον άλλο .
ωραια.χαιρομαι που τα χεις καλα με τους δικους σου...
οσο για το σαβουρα βιβρ...ειναι η εκφραση που δεν μου αρεσει καθολου...ελεος δλδ...
εχω μαθει να μαι ειλικρινης με τους ανθρωπους...σιχαινομαι τους τυπους γενικα...
αν δεν ειμαι σε φαση ή δεν θελω τελος παντων να παω σε μια δεξιωση ή γιορτη ή οτιδηποτε τελος παντων...θα το πω ευθεως...
η υποκρισια...το να πας εκει και να βαριεσαι ή να στενοχωριεσαι για το παιδακι που βαφτιζεται δεν ειναι καλο ουτε για σενα ουτε για τους υπολοιπους...
προκαλει ψυχοδυσχερεια...αμα θελεις αποφευγε το και εξηγησε το στους γονεις σου αφου σε καταλαβαινουν και στηριζεστε οπως λες...
Όχι, αλλά η Εκκλησία είναι η επίσημη εκπρόσωπος των πιστών. Είναι σαν να βγαίνει ο Μπους και να κηρύττει εμπάργκο στη Ρωσία.
το σωστο μερος της Εκκλησιας και μονο αυτο αντιπροσωπευει τον σωστο χριστιανισμο και τους σωστους πιστους...
τωρα ενας παπας που βιαζει , που κλεβει κτλ...δεν αντιπροσωπευει ουτε τους πιστους ουτε χριστιανισμο..
Συμφωνώ, αλλά δε μπορούν να βγάλουν στον αέρα κάτι που δεν έχει βάσεις στην πραγματικότητα (εκτός αν μιλάμε πλέον για τις ειδήσεις του σταρ...).
σε πληροφορω...οτι κοβουν σχεδον ολοι, μερος της αληθειας και προβαλλουν αυτο που τους συμφερει...η πλαστικη εικονα της τηλεορασης ειναι ενα παραμυθι βγαλμενο απο την πραγματικοτητα...αλλα δεν παυει να ειναι παραμυθι...
Συμβαίνουν όμως με την ανοχή των περισσοτέρων.
διαφωνω, καμια ανοχη..παντα αντιδραμε στις "ανωμαλιες" των ψευτοχριστιανων...
και αυτα ειναι που συνηθως δεν προβαλλει η τηλεοραση...
Δηλαδή τί είδους αποδείξεις απαιτούνται, δε σου φτάνουν αυτά που σου είπα;
Προπαγάνδα = συστηματική προσπάθεια για διάδοση ιδεών, αρχών, δογμάτων κτλ.
Οι περισσότεροι γονείς βαπτίζουν τα παιδιά τους, και μάλιστα σε μικρή ηλικία.
Οι μισοί σχεδόν (ευτυχώς να λέμε) γονείς περίπου, απ' ό,τι έχω διαπιστώσει, προτρέπουν τα παιδιά τους να ακολουθούν τους τύπους.
Τα βιβλία των Θρησκευτικών όντως κοαπανούν συνεχώς ότι ο Χριστός είναι η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ο χριστιανισμός είναι όντως υποχρεωτικός για τους χριστιανούς μαθητές, βάσει νόμου.
Οι περισσότερες γιαγιάδες πιέζουν τα εγγόνια τους να πηγαίνουν στην εκκλησία (εμένα με είχε πάει με το ζόρι μια φορά). Όχι δηλαδή ότι τραβάω πολλά τέτοια από τους στενούς μου ανθρώπους, αλλά η γιαγιά μένει γιαγιά... Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη τ' άλλαξε μήτε την κεφαλή του...
Δηλ. αυτά όλα μαζί δε συνιστούν ένα είδος προπαγάνδας; Για να μην αναφέρω το θρησκευτικό ρατσισμό, που παραδέχομαι ότι δε χαρακτηρίζει το σύνολο αλλά δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα για ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό της θρησκευτικής πλειοψηφίας;
φιλε μου..τιποτα απο αυτα που αναφερεις δεν ειναι χριστιανικη συμπεριφορα, και δεν αντιπροσωπευει ΟΛΟΥΣ τους χριστιανους, και φυσικα τιποτα απο αυτα δεν ειναι επιχειρημα να αποδειξει οτι ο Χριστιανισμος ειναι προπαγανδα...
ο Χριστος δεν ειπε ουτε για αναγκαστικους βαπτισμους, καταδικασε τους τυπους, δεν ηθελε υποχρεωτικα οι ανθρωποι να τον ακολουθησουν στην εκκλησια...
προσωπικα η γιαγια μου ποτε της δεν με πιεσε να παω εκκλησια...
ο παππους μου, παντα ηταν μακρια απο την εκκλησια, και μαλωνε την θεια μου που αναγκαζε καποιες φορες να πανε τα μικρα στην εκκλησια...
βλεπεις οτι ειναι και ποσο Χριστιανος ειναι ο αλλος...
οσο για τη συστηματικη προσπαθεια διαδοσης αρχων, δογματων κτλ...αυτο δεν ειναι θεμα προπαγανδας , αλλα θεμα δικαιωματων και ελευθεριας...
καθενας εχει το ελευθερο δικαιωμα διαδοσης ιδεων...(απο τα ατομικα δικαιωματα)
αυτο με το οτι ειναι υποχρεωτικος ο Χριστιανισμος δεν ισχυει για τους μαθητες..προς Θεου..
στο σχολειο μου υπαρχουν αρκετοι Ιεχωβαδες οπως επισης και Μουσουλμανοι Αλβανοι , που απεχουν απο το μαθημα των Θεησκευτικων...
Ναι, αλλά δεν απάντησες στην ερώτησή μου...
και που θελεις να ξερω αμα τους φτανουν ή οχι τα πλουτη...το ανθρωπινο βρωμικο μυαλο ειναι τοοσο αχορταγο...που μπορει να φτασει σε πιο ακραιες συμπεριφορες...
αυτα ξαναλεω δεν εχουν καμια σχεση με τον Χριστιανισμο....
Ακριβώς, η κυβέρνηση (=οι πολίτες) φταίει σε μεγάλο βαθμό για τη διαφθορά που επικρατεί στην Εκκλησία. Αν καθιστούσε ελέγχους και εξέθετε τα χρυσά σταυρουλάκια σε κάποιο εκκλησιαστικό μουσείο, τότε θα την παραδεχόμουν. Αλλά έλα που η Εκκλησία επηρεάζει και την κυβέρνηση... Αν ο αρχιεπίσκοπος πει ότι η τωρινή κυβέρνηση είναι αντιχριστιανική, αποσύρει την ευλογία του και την πει και βλάσφιμη, αυτομάτως το εν τρίτο των ελλήνων πολιτών θα στραφεί εναντίον της.
η πολιτικη διαχωριζεται απο την θρησκευτικη "εξουσια"
αν και πολυ σωστα το θετεις οτι η κυβερνηση σιγουρα επηρεαζεται απο την Εκκλησια...
αλλα και παλι φιλε μου...τι σχεση εχει ο Χριστιανισμος με αυτα?
σε αυτα τα παιχνιδια, στα βρωμικα προσωπα, στις ιντριγκες των εκαστοτε αρχιεπισκοπων που μαζι σου θα τις καταδικασω, δεν χωραει ο Χριστιανισμος γιατι δεν εχει καμια σχεση...
Νομίζω ότι έχω αναγνωρίσει τη φιλοσοφική και ουμανιστική αξία των ιδεών του χριστιανισμού.
οκ..χαιρομαι...
Εννοώ ότι βολεύει πολλούς κληρικούς που δεν έχουν το ήθος για να αντισταθούν στην εκμετάλλευση των πιστών. Προσωπικά δε θα γινόμουν κληρικός ούτως ή άλλως, αλλά αν γινόμουν (λέμε, ένα τεράστιο αν), ίσως και να τους εκμεταλλευόμουν τους πιστούς με την πολλή την ευπιστία που δείχνουν και την εμπιστοσύνη... Για να τους γίνει δηλαδή το μάθημα πάθημα... Όχι, εντάξει πλάκα κάνω, απλώς εννοώ ότι ίσο μερίδιο της ευθύνης σε αυτή την περίπτωση έχουν και οι πιστοί.
δεν διαφωνω
ΟΚ. Αλλά μιλάμε συχνά για θρησκευτική συγκριτολογία, και κάνουμε συχνά συγκρίσεις θρησκειών. Και συγκρίσεις κάνουμε ανάμεσα σε όμοια πράγματα.
οκ...απλα θα ανοιγαμε πολιτικη συζητηση και θα βγαιναμε off αν συγκριναμε τον καπιταλισμο με τον κομμουνισμο, και ηθελα να το αποφυγω...ας μεινουμε στην θρησκεια λοιπον...
In Flames gn