Ναι, αλλά δεν ανήκει πια στους Έλληνες. Τελικά ο Μ. Αλέξανδρος είχε δίκιο. Υπάρχουν φορές που οι Έλληνες συμπεριφέρονται ως Βάρβαροι και vice-versa. Σπανίζει ο Ελληνικός πολιτισμός, λίγοι θέλουν να τον κρατήσουμε.
Επιλογή μας.
Χα. Αν ο Χριστός γεννιόταν σε άλλη χώρα θα ήταν ακόμα ζωντανός και ούτε τρίχα από τα μαλλιά δεν θα του πειράζανε! Αντιθέτως, απ' ότι φαίνεται εκεί σημάδεψε ο Θεός, γιατί γνώριζε πως εκεί θα αποδειχθεί η θυσία Του. Επίσης, προδίδοντάς Τον ο ίδιος του ο εκλεκτός λαός έδειξε πως δεν μετράει από που είσαι (εθνικότητα), αλλά τι κάνεις.
Αυτό ναι, το δέχομαι.
Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε για ποιόν λόγο μπορεί να αφήσει ο Θεός έναν πόλεμο να γίνει. Πολλοί, νομίζω, κατάλαβαν πόσο βλακεία είναι ο πόλεμος και τώρα οδεύουν προς έναν καλύτερο κόσμο. Όπως και να το κάνεις, αγανακτείς με τόσα που γίνονται.
Δε ρώτησα το γιατί ο Θεός (αν υπάρχει) αφήνει τους πολέμους να γίνονται. Αυτό που με προβλημάτισε, είναι ότι λέμε πως ο Θεός δεν επεμβαίνει στα γήινα δρώμενα, σεβόμενος την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Αν, ωστόσο, βοήθησε τους Εβραίους να ελευθερωθούν από τους Αιγύπτιους (πνίγοντας μάλιστα και ορισμένους στην Ερυθρά θάλασσα), τους "έδειξε", με τις πέτρινες πλάκες, ποιος είναι ο "αληθινός" Θεός, τους βοήθησε να επιβιώσουν στην έρημο, τους βοήθησε να κατακτήσουν το Ισραήλ, κατέστρεψε τα Σόδομα και Γόμορα, προκάλεσε τον κατακλυσμό, τότε ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ H ΟYΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ;
Και συνέχισα, λέγοντας πως έτσι όπως παρουσιάζει τα γεγονότα η ΠΔ, ο Θεός είναι μεροληπτικός.
Δεν ξέρω πως έγινε και τόσοι άθεοι στράφηκαν στον Θεό πάντως. Στο είπα, η αγάπη προηγείται της πίστης.
Στράφηκαν στο Θεό, διότι δεν είχαν στηρίξει σε σώα θεμέλια την αθεΐα τους. Ήταν απλώς μια έμπνευση της στιγμής, μια τάση της μόδας, ένα προσωρινό καταφύγιο στην άγνοιά τους για τα διάφορα θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα. Όπως, βέβαια, υπάρχουν και χριστιανοί που αλλαξοπίστησαν.
Προσωπικά, νομίζω πως εδώ παρουσιάζεται εν μέρει το φαινόμενο που ονομάζεται fideism (δεν βρήκα Ελληνική λέξη). Δηλαδή...η θρησκεία μπορεί να είναι απόλυτα λογική και πλήρης μόνη της, αλλά για να την δεχτείς πρέπει να κάνεις ένα μη-λογικό βήμα. Δες τι
απόψεις του Wittgenstein καλύτερα.
Όπως είναι απόλυτα λογικό να περάσεις έναν γκρεμό πάνω σε ένα κουτσούρι, αρκεί να δεχτείς πως το κουτσούρι αυτό είναι αρκετά γερό και καλά διατηρημένο για να μη σπάσει. Οπότε, αν δεν έχεις άλλη επιλογή, δέχεσαι όποιο σου φαίνεται καλύτερο. Αν μπορέσεις, ωστόσο, προσπαθείς να εκτιμήσεις βάσει όσων στοιχείων έχεις, το ποιο είναι το γερότερο, ή ρίχνεις και ένα καινούριο ακόμη. Τέλος, μπορεί να είσαι τόσο ανασφαλής, που προτιμάας να μην περάσεις στην αντίπερα όχθη, αλλά να εγκατασταθείς σε αυτή που βρίσκεσαι, αρκούμενος με όσα σου προσφέρει, αλλά όμως αναρωτούμενος για το τί υπάρχει στην άλλη άκρη.
Άμα γίνω ποτέ παλαιοημερολογίτης, θα είσαι ένας από τους λόγους!
Εγώ;
Τέτοια ακούς και σου έρχεται να φρίξεις... Ανέκαθεν η σωστή Εκκλησία έπρεπε να έχει μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα, κατ' εμέ. Απλώς σου λέω πως και οι παλαιοημερολογίτες (που είναι και πιο σωστοί), δεν πληρώνονται.
Τέλος πάντων, πάλι δεν αποδεικνύει τίποτα αν πληρώνονται ή όχι, δεν κάνει τον Θεό πιο αληθινό/ψεύτικο.
Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι το Α. Πνεύμα την καθοδηγεί, ώστε να λαμβάνει σωστές αποφάσεις και να μην παρεκτρέπεται. Ωστόσο, βλέπουμε πως αυτά είναι αερολογίες. Η σύνοδος της Ιέρειας, η οποία καταδίκασε της εικόνες, αναιρέθηκε από τη μετέπειτα σύνοδο της Νίκαιας (Ζ' Οικ. Σύνοδο). Ωστόσο, αν οι πολιτικοί παράγοντες είχαν επιτρέψει την επικράτηση των εικονομάχων, θα ίσχυε η πρώτη. Αυτό φανερώνει ότι οι σύνοδοι ήταν υποκείμενες στις ανθρώπινες αδυναμίες, επιθυμίες και πάθη, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Αν το Α. Πνεύμα τις καθοδηγεί, πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό; Αυτό λοιπόν συντελεί στο να οδηγηθώ στο ότι δεν υπάρχει Α. Πνεύμα, και εμμέσως, ότι δεν υπάρχει Θεός (ή αν υπάρχει, δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Ας με συγχωρέσει λοιπόν ο cybergod που μας βλέπει από τον σούπερ-θεολογικό υπολογιστή του, αλλά, ακόμα κι αν υπάρχει, δε με ικανοποιεί προσωπικά, και γι' αυτό θα του ζητούσα να είναι πιο συνεπής σε αυτά που λέει).
Η ταπεινότητα σε κάνει να θες να προσπαθήσεις. Ένα ταπεινό ρητό που μου έρχεται πρόχειρα είναι το "Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα.". Ταπείνωση είναι και το να είσαι ο Θεός και να πλένεις τα πόδια των απλών θνητών.
Δεν θα αντέξεις? Τι λες, ρε? Εδώ μιλάμε για τον Θεό!

Με τον Θεό μαζί όλα μπορείς να τα ξεπεράσεις/αντέξεις.
Το ρητό αυτό δε φανερώνει ταπεινότητα, αλλά μετριοφροσύνη. Θα μου πεις, το ίδιο περίπου πράγμα είναι. Η ταπεινότητα, όμως, έχει αρνητική χροιά.
Συγγνώμη, δε θέλω κανέναν να μου πλύνει τα πόδια. Αν ο Θεός το έκανε, θα με προσέβαλλε.
Ταπεινωτικό; Δε νομίζω ότι έχει τίποτα το ταπεινωτικό.
???
Πάλι είμαστε στο σημείο όπου δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, γιατί πολύ απλά τα βλέπουμε από different prespectives. Κι όμως, όταν δεις προσευχές να πραγματοποιούνται θα ξέρεις πως δεν μιλάς στον τοίχο και κάποιος σε ακούει.
Ο εαυτός μου.
Και πότε έγινε αυτό;
Εξήγα...
Εννοώ, ότι αν κάποιος θέλει να πείσει για κάποιο "θαύμα", θα πρέπει να παρουσιάσει τόσο ακλόνητα στοιχεία, να τα ξεσκονίσουν ειδικοί και να επιβεβαιώσουν το "μεταφυσικό" του πράγματος.
Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε πόσο κοντά είναι. Δεν είπα πως ο Σωκράτης ήταν και Χριστιανός με τα όλα του, αλλά ξεχώριζε αρκετά, έτεινε προς την Χριστιανική φιλοσοφία.
Επομένως, δε μπορούν να στηρίζουν κάποιοι ότι δήθεν και καλά ο Χριστιανισμός ήταν μια εντελώς "καινούρια" ιδέα.
Έχουμε φτάσει σε σημείο -ευτυχώς- να ξέρουμε τι είναι σωστό και τι όχι. Επίσης, καμία θρησκεία δεν διδάσκει επιθετικό χαρακτήρα. Heavens no. Ακόμα κι ο σατανισμός λέει να μην ξεκινάς ποτέ πρώτος.
Διαφωνώ. Δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο. Ακόμη και τώρα, είναι σχετικά όλα αυτά. Για σένα μπορεί να είναι σωστό να πηγαίνεις στην Εκκλησία. Για μένα δεν είναι. Για τον Χ, μπορεί να είναι σωστό να δώσει χρήματα σε έναν ζητιάνο, για τον Ψ μπορεί να μην είναι. Για τον Α, μπορεί να είναι σωστό να βάλει κεράσια στο cheese cake που έφτιαξε, για τον Β, μπορεί να είναι σωστότερο να βάλει φράουλες. Για την Παπαρήγα, μπορεί να είναι σωστό ο καθηγητής πανεπιστημίου να παίρνει τον ίδιο μισθό με έναν οικοδόμο, για τον Καρατζαφέρη πάλι όχι. Από το πιο απλό μέχρι και το πιο σύνθετο, το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, το όμορφο και το άσχημο, το νόστιμο και το άνοστο, το ηθικό και το ανήθικο, είναι τις περισσότερες φορές σχετικά.
Το θέμα είναι πως δεν σκέφτεσαι πως εκεί δεν υπάρχει χρόνος, γιατί δεν υπάρχει και ύλη. Επίσης, από μία Χριστιανική άποψη φαντάζει πράγματι Παράδεισος το να μπορείς να βλέπεις τον Θεό από κοντά. Άμα ήσουν Χριστιανός θα καταλάβαινες, τώρα δεν σου φαίνεται διόλου δελεαστικός ο Παράδεισος.
Όχι, δε μου φαίνεται... Αλλά θέλω περιθώρια βελτιώσης, πώς να το κάνουμε!
Όχι, παγετώνες εννοώ extinctions. Εποχή των δεινοσαύρων, παγετώνες που πέφτουν και τα σχετικά.
Θα σου φανεί παράλογο, αλλά κι εκεί κρύβεται μία τελειότητα ακόμα. Well, φθαρτός κόσμος...
Τί τελειότητα;
Ένα κείμενο που αποδεικνύει πως ο Χριστιανικός Θεός είναι αληθινός.
(Χα, χα, χα) (δεν είναι χαιρέκακο ή ειρωνικό το γέλιο, προς Θεού-

-, απλώς θέλω να δείξω την κωμικότητα της κατάστασης)
Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο βιβλίο.
Όπως? Ποιό κείμενο δε συμφωνούσε?
Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να το συμπεριλάβουν και να το ερμηνεύσουν όπως θέλουν πάντως.
Αν τα είχαν :clean:, πώς θα έφταναν ως τις μέρες μας;
Αλλά ακόμα και τώρα, υπάρχουν ορισμένα τέτοια κείμενα, π.χ. τα Απόκρυφα που λες (ευαγγέλια του Ιούδα κλπ.).
*Ποιο (χωρίς τόνο). Στο επισημαίνω ιδιαιτέρως, για να το διορθώσεις, διότι, αν δε λανθάνομαι, το έχεις ξανακάνει.
Κάποιος που ζει σε μία χώρα όπου δεν υπάρχει (σωστή) μόρφωση δεν έχει περιθώρια να αρχίσει να αμφισβητεί τον Θεό, προήγει ο πόλεμος, αναζήτηση για φαΐ, όλα αυτά. Οι άθεοι είναι αυτοί που έχουν την άνεση να είναι πιο σκεπτικοί προς τον Θεό.
(Εννοείς "προηγείται"

Ακριβώς!
Λογικό, αφού δεν είσαι Χριστιανός!
Πάλι τα ίδια... :-
Για το κακό... Ο Θεός πρέπει να αφήσει τους κακούς να υπάρχουν, γιατί μπορεί αύριο-μεθαύριο να έχουν γίνει καλοί. Το καλύτερο παράδειγμα στην μετάνοια είναι οι Άγιοί μας. Θα ήταν επιπόλαιο και κακό από μέρους του Θεού αν σκότωνε κάποιον κακό -στέλνοντάς τον έτσι στην Κόλαση-, την στιγμή που θα μπορούσε να περιμένει μέχρι να μετανοήσει.
Κατακλυσμός. Σόδομα και Γόμορα. Αιγύπτιοι.
"Ε, τι νομίζεις. Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν είναι βαπτισμένοι κι αυτοί? Σε μια δύσκολη στιγμή ένα 'Θεέ μου!' δε το λένε? Τα φέρνει ο Θεός έτσι και κοιτάει
να πάρει τους ανθρώπους όταν είναι πιο πιστοί, ώστε να κερδίσουν τον Παράδεισο." (by π. Παΐσιος, λίγο παραφρασμένο)
Γι' αυτό και τιμάται κι ο Μ. Κων/νος. Επειδή μετανόησε κατά το τέλος της ζωής του, όπως έκανε κι ο ληστής στον σταυρό του δίπλα από τον Ιησού.
Δεν είναι υποκριτικό και υποκειμενικό αυτό;
Κι εγώ Opera είχα μέχρι που τα ψιλοέπαιξε και δεν μου βγάζει τα σημεία όπου μπορούσα να γράψω. :s
Εμένα δεν έχει πρόβλημα. Είναι πραγματική ανακούφιση, έπειτα από την τόοοοοοση ώρα που έπρεπε να περιμένω για τη φόρτωση της Αλεπούς.
Ο Ενσαρκωμένος Γιαχβέ είναι ο Ιησούς. Είναι διαφορετικές οι καταστάσεις στην ΠΔ και διαφορετικές στην ΚΔ.
Μα φυσικά και δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε, αλλά έπρεπε να καθιερωθεί μία εορτή για την γέννησή Του κάποτε. Ε, την έβαλαν κατά το ηλιοστάσιο.
Για να μπορούν να προσηλυτίσουν ευκολότερα τους παγανιστές.
Eruyomo, ο November Rain το έθεσε σωστά πάντως. Άμα θες να ακούσεις κάτι, σταματάς στο πρώτο πράγμα που θα σε ικανοποιήσει, χωρίς να ψάξεις παραπάνω.
Δε συμφωνώ. Αν πας να αγοράσεις ένα βιβλίο, θα σταματήσεις σε όποιο σου γυαλίσει πρώτο στο μάτι, ή θα βρεις μερικά και στο τέλος θα κατασταλάξεις σε ένα από όλα;