Ποιος λέει ότι γίνεται με πρότυπο την Αμερική;
Φαίνεται. Ό,τι προβάλεται έχει εφαρμοστεί πρώτα στην Αμερική.
Δε μίλησα για τον κατακλυσμό. Μίλησα για το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα.
Πάλι είναι διαφορετικές οι καταστάσεις. :-\
Άμα δεν ξέρω τί θέλει να κάνει, ευχαριστώ, δε θα πάρω. "Φοβάμαι όλα αυτά, που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα".
Γι' αυτό λέγεται πίστη. Πίστη δεν είναι μόνο να αποδέχεσαι την ύπαρξή Του, γιατί αυτό κι ο Ιούδας το έκανε. Πίστη σημαίνει και αγάπη και εμπιστοσύνη. Όπως δήλωσες, δεν είσαι έτοιμος να Τον εμπιστευθείς... :-/
Ο Θεός δε μου φαίνεται να ζητά τίποτε από τους Χριστιανούς, πέραν του "αγαπάτε αλλήλους". Όλα τα υπόλοιπα (νηστείες, μυστήρια, εκκλησίες, χρυσά τάματα και όλα τα συναφή) είναι μετέπειτα "δοξασίες" περί του θελήματος του Θεού, οι οποίες προήλθαν από ανθρώπους, και που δήθεν έχουν βάσεις σε θεϊκά λεγόμενα.
Ψιλοπράγματα ζητάει δηλαδή, ε?!

:xixi:
Όχι, όχι, όχι...τα μπέρδεψες λίγο...αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ.

Η νηστεία δεν είναι μόνο στο φαΐ. "Αν είναι μόνο στο φαΐ είναι άχρηστη!" (by Μέγας Αθανάσιος, νομίζω). Η νηστεία έχει σκοπό να δαμάσεις όλα σου τα πάθη, από την λαιμαργία και την γαστριμαργία, εώς την λαγνεία και τον εγωϊσμό. Είναι ολόκληρη διαδικασία και ψυχική και σωματική, όχι απλώς να μην τρως κάποια φαγητά. Έχει σκόπο να σε εξασκήσει στα δύσκολα, ώστε να μην εξαρτάσαι από υλικά αγαθά.
Οι δοξασίες υπάρχουν γιατί είμαστε μικρόψυχοι. Τις βγάλαμε εμείς, δεν αντέχουμε το δέος και μόνο στην σκέψη του Θεού ή το βάρος των αμαρτιών μας...κι έτσι αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε (ας πούμε) στον Θεό μέσα από έναν ψαλμό ή προσευχή.

Το
ζητήσει δεν ήταν η σωστή λέξη, συγγνώμη. Πιο σωστό θα ήταν αν έλεγα τι να
περιμένει. Ξέρεις, ίσως εάν ένας μοναχός θύμωνε έστω και λίγο θα γινόταν μεγάλο θέμα, ενώ αν νήστευε 10 μέρες θα μας φαινόταν απολύτως normal... Από την άλλη, εάν ένας recently converted νήστευε για 5 μέρες θα θεωρούταν αφοσιωμένος, ενώ ο θυμός του πιθανώς να δικαιολογούταν, παράδειγμα.
Έχεις μία θεολογική απορία. Προσεύχεσε για απάντηση. Μην περιμένεις να ακούσεις φωνές στο κεφάλι σου (κι αν ακούσεις αγνόησέ τες). Η απάντηση θα σου έρθει αλλιώς...ή θα σου έρθει η ορθή σκέψη (Φώτιση?) και θα βρεις μόνος σου την άκρη ή μέσα από διάφορες συμπτώσεις θα ανοίξει μία συζήτηση με κάποιον, παράδειγμα, και θα σου λύσει την απορία.
Εάν προσευχηθείς για υλικά αγαθά ή υγεία θα το δεις κι αυτό στην πράξη. Όσο να 'ναι, είναι κι αυτό μία απάντηση. Και μάλιστα: πράξεις > λόγια.
Δε ζητούσα μια άμαξα με λεφτά

. Ζητούσα διάφορα πράγματα προς ιδίον όφελος, αλλά ζητούσα και πράγματα, όπως π.χ. να γιατρευθεί η αδερφή μου από το σύνδρομο από το οποίο πάσχει.
Δεν ξέρω τι μπορεί να έφταιγε. Πιστεύω ακράδαντα πως μέσω αληθινής πίστης (η οποία χτίζεται με τον καιρό και την ταπείνωση) μπορούν να απαντηθούν όλες μας οι προσευχές, αλλά και να καταλάβουμε -ίσως- τους λόγους για τους οποίους δεν απαντήθηκαν μερικές.
Ρε! Εντάξει, δεν είσαι Χριστιανός, αλλά ηττοπάθειες απαγορεύονται! Πρέπει να μάθεις πως οι ελπίδες δεν πεθαίνουν ποτέ, αλλά ακόμα κι αν κάτι είναι απίθανο υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις!
Παράδειγμα, ένας δεν έχει πόδι. Ναι, ίσως δεν θα φυτρώσει πόδι. Παρ' όλα αυτά μπορεί αυτός μέσα από τον Θεό να αποκτήσει νέα ζωή και θα ξεχάσει και αρρώστειες και τα πάντα!

Αν μου επιτρέπεις, από τι σύνδρομο πάσχει η αδερφή σου? (Θα το καταλάβω απόλυτα αν δεν θες να απαντήσεις.:thanks
Αλλά απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, συγκρίσιμες με αυτές που δίνουν τα διάφορα χριστιανικά συγγράματα, είναι και οι μυθολογίες που υπάρχουν ανά τον κόσμο.
Η αλήθεια είναι πως για τα βιβλία της Ορθοδοξίας είναι χρήσιμα μόνο αν πιστεύεις στον Θεό ή αν ψάχνεσαι πραγματικά.:no1:
Εκτός από Απόκρυφα τα λένε και Δευτεροκανονικά. Δεν είναι κρυφά, μπορείς να τα βρεις παντού, αν και δεν θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον, κινούνται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με τα Κανονικά.
Λοιπόν, για να το κάνω πιο απλά: αν ο πατέρας Χ,Ψ,Ω με τη φήμη αγίου και επικοινωνού με το Θεό, πει ότι σε 200 χρόνια θα γίνει η Δ. Παρουσία, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε 200 χρόνια να εμφανιστούν διάφοροι που θα λένε ότι είναι ο Χριστός/Αντίχριστος και ξέρω γω τί άλλα έχουν περιγραφεί από τον Ιωάννη. Άρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλοί άνθρωποι να πιστέψουν ότι τότε είναι η Δ. Παρουσία.
Ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς ημερομηνίες. Και ποτέ κάποιος πραγματικός Άγιος δεν θα έδινε ημερομηνίες. Σύμφωνα με την Γραφή ούτε οι άγγελοι δεν γνωρίζουν την ημερομηνία.
Ο άνθρωπος δε μπορεί από μόνος του να γνωρίσει το Θεό.
Χμ, δεν το εξήγησα σωστά τότε. Εννοώ να Τον ανακαλύψει. Προσωπικά έτσι πίστεψα. Δεν είχα διαβάσει ούτε Γραφή, ούτε τίποτα. Μπήκα σε σκέψεις και σκέφτηκα να γίνω, δεν ξέρω πως, άλλο θέμα εδώ, δεν θα βρεις λογική.
Αλλά ναι, για να Τον γνωρίσει πλήρως θεολογικά κλπ. χρειάζεται να έχει επίγνωση των πραγμάτων,
μάλλον...γιατί ο π. Παΐσιος επαινούσε κάποιους φτωχούς στο πνεύμα πιστούς, αμόρφωτοι τελείως, αλλά είχανε αληθινή πίστη, ακόμα κι αν δεν γνώριζαν τελείως τον Θεό.
Από κει και πέρα, θα μπορούσαν τουλάχιστον οι "Πατέρες" να μην ισχυρίζονται ότι ο Χριστιανισμός ήταν πρωτότυπη θρησκεία και ταλιμπάν και ταλιμπάν, όταν, όπως λες, κάποιοι άλλοι είχαν, πρωτύτερα, συλλάβει την ιδέα ενός φιλεύσπλαχνου κλπ. Θεού.
Εσύ λες πως το έκλεψαν, άλλοι πιστεύουν πως οφείλεται στο γεγονός πως όλοι στην καρδιά μας έχουμε τον ίδιο Θεό. Ο καθένας ακολουθάει αυτό που θέλει εδώ.
Το πιο απλό παράδειγμα: οι αντιχριστιανοί προσπαθούν να βρούνε ομοιότητες μεταξύ Χριστιανισμού και άλλων θρησκειών, ώστε να τον καταρρίψουν, ενώ άλλοι Χριστιανοί (και μαζί κι ο Λιακόπουλος

) θεωρούν τις ομοιότητες κάτι καλό και το αποδίδουν σε προαίσθηση.
Και δε νομίζω ότι ο Πλάτωνας θα έμενε πολύ ευχαριστημένος, όταν μάθαινε ότι ο ίδιος θεσμός που έκλεισε την Ακαδημία του, τώρα τον αναγνωρίζει ως "Προφήτη".
Δεν του την έκλεισε ο Χριστός, δεν του την έκλεισε Άγιος πραμγατικός, δεν μετράει. Περνάει τελείως αδιάφορα...
Και ο Πλάτωνας, εκτός από όλα τα άλλα, ήταν αυστηρά ορθολογιστής. Και ο αυστηρός ορθολογισμός δε νομίζω να συμβαδίζει με την πίστη, που προϋποθέτει την αποδοχή ορισμένων ιδεών άκριτα.
Αφού ήταν ορθολογιστής πώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει ένας άλλος κόσμος κι αυτός εδώ είναι ο αντικατοπτρισμός του?! Δεν υπήρξε καμία απολύτως λογική σε αυτό που υποστήριζε.
Γνωστικισμός
Κίνημα. Τώρα πια θρησκεία (?). Τρέχα γύρευε, υπάρχουν πολλά παρακλάδια. Συνδυάζουν κυρίως Χριστιανισμό με άλλες θρησκείες, βγάζουν δικά τους Ευαγγέλια και βιβλία...
Ωραία. Και όταν έρθει αυτό το τότε, ποιο το νόημά του;
Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε φτάσει την θέωσις τότε (αν και πιστεύω ναι). Κοίτα, εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετικό πράγμα από αυτό που αντιλαμβανόμαστε. Μιλάμε για πνευματικό κόσμο, πάνε πια τα σώματά μας, δεν ξέρουμε πως θα είναι. Πιο σημαντικό, πρέπει να δεις το θέμα κι από μία Χριστιανική γωνία...αυτό για το οποίο πολεμούσες τόσα χρόνια και τόσο πολύ ήθελες να δεις υπάρχει και είσαι μαζί του. Ευτυχία...

Ε, αν δεις ότι βαριέσαι φύγε.
Ποιος είπε ότι το σύμπαν είναι ωρολογιακό;
Όλα αυτά που περιγράφεις, είναι έννοιες χρησιμοποιούμενες από τον ανθρώπινο νου.
Ναι, υποκειμενικό

.
Σε παρακαλώ, δεν ξέρω τίποτα από κβαντομηχανική, δείξε οίκτο.

Και πάλι, νομίζω πως η τυχαία κίνηση αφορά μόνο τον μικρόκοσμο, ε?
Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι πρέπει να ελέγξουμε, και πάλι, τις πηγές μας.
Και επίσης, ότι υπάρχουν και εκπαιδευμένα λιοντάρια...
Όπως και εκπαιδευμένες άγριες αρκούδες που τρώνε μέλι από το χέρι σου?
Αντί για θέλημα Θεού θα ήταν πιο ορθό να πω Θεία Χάρις. Η Χάρις με την οποία τα ζώα υπακοούν τον άνθρωπο, όπως γινόταν και με τον Αδάμ.
Πηγές, ε? Δεν σου κάνουν τα Χριστιανικά κείμενα. Οποιαδήποτε όμως πηγή επιβεβαίωνε κάτι τέτοιο ως πράξη του Θεού θα έχει θεωρηθεί ήδη Χριστιανικό κείμενο (τα ξαναείπαμε).
Α) Τί σχέση έχουν αυτά με όσα ρώτησε ο Eryuomo?
B) Η πίστη ποτέ δεν έμεινε αναλλοίωτη... Ακόμα και στη δική μας εποχή αλλοιώνεται.
Γιατί είπε πως εγώ μπορώ και είμαι Χριστιανός επειδή έχω την άνεση και τον χρόνο να ψαχτώ, σε αντίθεση με άλλους (τριτοκοσμικές χώρες κλπ., I guess).
Όχι, η πίστη πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του τέλειου Θεού-Δημιουργού που μας αγαπάει υπήρχε πάντα. Πολλά από τα θεολογικά ζητήματα (αν όχι όλα) προέκυψαν κυρίως λόγω των διαφόρων αιρέσεων.
Και θρησκευτικό, εφόσον εμπλέκεται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ατόμου.
Και γιατί να μην μπορούν να σε αφήσουν από μόνο σου να κρίνεις;
Τους γονείς σου ρώτα, όχι εμένα...

Αυτό όπως είπα είναι κοινωνικό ζήτημα. Όπως σε κάνουν Χριστιανό, έτσι σε πάνε και σχολείο, σου μαθαίνουν Μαθηματικά, σε κάνουν να φοράς ρούχα...άλλο θέμα.
Τώρα όμως δε ρίχνει τίποτα για τους Παλαιστίνιους, ούτε καταποντίζει με νερό τους Εβραίους, που έγιναν με τη σειρά τους "κακοί".
Ναι, και δεν έχω και απάντηση -φυσικά-, διότι δεν ξέρω ποιό είναι το σχέδιό Του τώρα! Ένα ξέρω: θέλει να σωθούμε όλοι μας. Ο τρόπος δεν με ενδιαφέρει καθόλου, ας πονέσει, δεν είναι τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα.
Ναι, γιατί πολλοί αρχίζουν τα "Γιατί να μην είναι σωστός ο Ισλαμισμός?" και χρειάζεται να αρχίσουμε να λέμε διάφορα...καλύτερα να κρατήσουμε την κουβέντα στα πλαίσια του (Ορθόδοξου) Χριστιανισμού και της αθεΐας για τώρα.
Νομίζω σκέφτεται ό,τι σκεφτόμαστε κι εμείς.
Δεν ξέρω τι σκέφτομαι... Από την μία δεν θα κρύψω πως υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου όπου θέλει να ικαονποιηθεί ο εγωϊσμός μου... Από την άλλη λάμπει ο πόθος να υπάρξουν κι άλλοι Χριστιανοί. Τέλος, υπάρχει κι ένα κομμάτι που θέλει να μάθει να συζητάει και να δυναμώσει την πίστη του μέσα από αυτό.
Έχουμε και Θεοδόσιους (που η Εκκλησία μας έχει το θράσος να ονομάζει "μείζονες").
Yeah, I know. Ποτέ δεν κατάλαβα πως βγήκαν όλα αυτά, αλλά σκοπεύω να ρωτήσω σύντομα...
Ναι, αλλά όποτε γίνεται κι αυτό, μας λένε "Α, αυτό δεν πάει έτσι, γιατί είναι συμβολισμός"...
Εδώ θα σου απαντήσω για τους συμβολισμούς. Κατ' αρχήν χρειάζεται να μάθεις πως όσο περισσότερο διαβάζεις και μελετάς την Βίβλο τόσο πιο κοντά έρχεσαι. Μετά από σοβαρή μελέτη θα μπορείς και μόνος σου (πιθανώς και με λίγη βοήθεια από κάποιον πιο έμπειρο) να καταλάβεις τι είναι συμβολικό και τι όχι, καθώς και τι συμβολίζει το καθένα.
Αν διαβάσεις τώρα την Αποκάλυψη (που χρησιμοποιεί και τόσους συμβολισμούς) δεν θα καταλάβεις τίποτα, πιστεύω. Αν πάλι ένας που μελετάει τακτικά την Βίβλο και συζητάει πάνω σε αύτην πιθανότατα να μπορέσει να την καταλάβει.
Υ/Γ 1: Λοιπόν, αυτό με το Zeitgeist και το Ταλμούδ το μπέρδεψες! Έδειξα στο fasdag δύο vids για το Ταλμούδ, διότι ανέφερε τον Ιουδαϊσμό. Το Zeitgeist το εβαλε μέσα η Ράνια, επειδή μπέρδεψε τα δύο vids για το Ταλμούδ με ένα που είχα παραθέσει παλαιότερα.

Υ/Γ: 2: Με διόρθωσες τόσες φορές αν και είμαι θεωρτική.

Typos ήταν τα λάθη μου, ο δαίμονας του πληκτρολογίου. Πάντως κι εγώ τα ίδια, έμμονη ιδέα η ορθογραφία.