Αυτά που λέω τα λέω με βάση την εικόνα των ιδιωτικών του νησιού μου.
1.Γιατί στα δημόσια δεν μπαίνουν οι βαθμοί "έτσι" στη Γ;Γνωρίζω περιπτώσεις που μπαίνουν και από τη Β για δημόσια.
Όχι... Δεν μπαίνουν έτσι οι βαθμοί. Πέρυσι, οι αριστούχοι του λυκείου μου της γ', ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα, του ιδιωτικού ήταν πάρα πολλοί... Μα και τα ιδια τα παιδιά το παραδέχονται. Όσοι φίλοι μου φύγανε φέτος, για τα ιδιωτικά, γιατί έχουμε μείνει μισοί στην τάξη, πήγανε για να μην κάνουν τα μαθήματα της γενικης, και για να παίρνουν εύκολα βαθμούς, αφού τους κάνουν φροντιστήριο το απόγευμα, οι ίδιοι καθηγητές που έχουν στο σχολείο. Και αυτό είναι fact. Καθολικό ή όχι, δεν ξέρω, αλλά εδώ, αυτό ισχύει. Αν σε ρωτήσουν σε πιο σχολείο πας, ενώ είσαι γ' λυκείου, στο νησί μου, και τους πεις ιδιωτικό, ενώ μέχρι τη β', ήσουν δημόσιο, έχουν καταλάβει όλοι για ποιο λόγο πήγες εκεί.
2.Υπάρχουν και εξαιρέσεις Δέσποινα.Δε σημαίνει το ότι αν κάποιος πάει σε ιδιωτικό βέβαια δεν πηγαίνει και σε φροντιστήρια.Πάντως μέχρι τη Β καλυπτόμαστε πολύ καλά μπορώ να πω.Για του χρόνου δεν ξέρω.
Ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις, και γνωρίζω παιδιά που δν κάνουν φροντ ενώ είναι ιδιωτικό, αλλά οι περισσότεροι κάνουν. Και κατά τύχη?, τους κάνουν φροντιστήριο οι ίδιοι καθηγητες που είναι στο ιδιωτικό.
Στα ιδιωτικά οι αργίες ημερών σχολικών εορτών, δε χαρίζονται. Γίνεται μάθημα κανονικό... Στα δημοσια, τουλάχιστον και στα τέσσερα λύκεια του νήσιού μου αυτό γίνεται, οι μαθητές εκμεταλλεύονται αυτές τις ώρες για διάβασμα στο σπίτι, που για μένα είναι πολύ πιο αποδοτικό από τις 6 συνεχόμενες ώρες κατεύθυνσης στο σχολείο. Εγώ θα κουραζόμουν αν έκανα 6 ώρες μόνο κατεύθυνση.
4.Kαι τελευταίο.Μη παρουσιάζεται τα παιδιά των ιδιωτικών σαν άτομα που τους έρχονται όλα έτοιμα.Παράκληση δηλαδή.Δεν είναι όλα τα ιδιωτικά flou αλλά ούτε και όλα τα δημόσια σκληρά.
Εμένα αυτό που με χαλάει, αν διάβασες το πρώτο μου ποστ, είναι η υπερβολική δημσιότητα που δίνεται στις δυνατότητες του ιδιωτικού. Δηλαδή το να βλέπω τις φάτσες των μαθητών στις εφημεριδες, να ευχαριστούν το ιδιωτικό στο οποίο πήγαν για ένα χρόνο, ή μόνο για 5 μήνες, λες και αυτό υπηρξε αποκλειστικός αρωγός, όλα τα χρόνια ενός μαθητή, λόγια για τα οποία δεν είμαι καν σίγουρη αν προέρχονται από τους ίδιους τους μαθητές... Δηλαδή κάθε χρόνο, όταν βγουν οι βάσεις, και τα βλέπω αυτά στην εφημερίδα, μου ερχεται να ξεράσω.
Δεν είπα ότι είναι τα ιδιωτικά φλου. Στην γ' ειδικά που γίνεται μόνο η κατεύθυνση, ή που ξεκινησαν τα παιδιά τα μαθήματα, κανονικότατα από 1η αυγούστου στο Θεό σας, εκεί καταλαβαίνεις ότι δεν είναι φλου.
Στα δημόσια όμως υπάρχουν και τα γενικής, υπάρχουν και καθηγητές μαθημάτων γενικής με απαιτήσεις...