Είναι κάποιες φορές που γεννάται η αντιπαράθεση σχολικού βιβλίου και επιστημονικής πραγματικοτήτας. Το είχα ρωτήσει αυτό στους καθηγητές μου και σε πληροφορώ ότι θα καίγονταν πολύς κόσμος αν έπεφτε κάτι τέτοιο, επειδή η πραγματικότητα έρχεται σε σύγκρουση με το σχολικό! Ο ένας μου είπε πως γίνεται να υπάρξει μία τέτοια αντίδραση, ο άλλος δεν ήξερε.
Καταρχάς, το ότι δυνητικά θα μπορούσε μία αντίδραση σύνθετη να έχει συντελεστές ίδιους με τους εκθέτες του νόμου ταχύτητάς της, δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο συμβαίνει. Γιατί η επιστήμη της χημείας μελετά τον υλικό κόσμο και όχι "ενδεχομένως πραγματοποιήσιμα" γεγονότα, απαιτείται η παρατήρηση τουλάχιστον μία τέτοιας αντίδρασης για να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει μία αντίδραση 20ης τάξης.
Έλα όμως που δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό....
Πάντως στην περίπτωση αυτή, πράγματι ισχύει αυτό που ανέφερε η Βάσω. Ήθελα να καταδείξω ότι απαιτούνται παραπομπές για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Και πολλοί χημικοί όταν αναφέρονται σε αυτό ή αντίστοιχα δεν τις έχουν.
Και η αγγλική wikipedia το αναφέρει ξεκάθαρα. Και
εδώ αναφέρεται πώς είναι δυνατό κάτι τέτοιο αν και εξαιρετικά σπάνιο.
Ωστόσο το σχολικό
αναφέρει τα εξής : "Σε περίπτωση που οι εκθέτες χ, ψ ταυτίζονται με τους συντελεστές της χημικής εξίσωσης α και β, δηλαδή χ = α και ψ = β, τότε η αντίδραση πραγματοποιείται με τον απλό μηχανισμό που περιγράφει η χημική εξίσωση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή χ ≠ α ή ψ ≠ β, τότε η αντίδραση δεν είναι απλή δηλαδή πραγματοποιείται σε περισσότερα στάδια."
Υπάρχει ένα λεπτό σημείο, αν το βιβλίο ήθελε να λέει κάτι 100% ορθό θα έπρεπε να γράφει πως είναι πάρα πολύ σπάνιες τέτοιες αντιδράσεις. Το σχολικό δίνει μια πιο χειροπιαστή απάντηση, αν και στον επιστημονικό λόγο η ακριβολογία καθίσταται απαραίτητη.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι εδώ τίθεται το ζήτημα του με ποια εκδοχή πρέπει να είναι εναρμονισμένες οι απαντήσεις σου. Εγώ θα ακολουθούσα το βιβλίο. Συζήτησέ το και με τον/την χημικό σου.
Ίσως η
@Chem2000 θα επιθυμούσε να δώσει μία πιο αξιόπιστη απάντηση.