η εννοια της ελευθεριας ειναι κοινη, μην τρελαθουμε τωρα! Το κατα ποσον ειναι ευαισθητος για να τη σεβαστει καποιος ειναι υποκειμενικο, οχι το τι ειναι ελευθερια.
Συμφωνα με τους κοινωνιολογους:
ελευθερια ειναι το φυσικο δικαιωμα του ανθρωπου να δρα , να σκεφτεται, να αποφασιζει χωρις περιορισμους:
α) εξωτερικους οπως νομοι, καθεστωτα, εξουσια πασης φυσεως, κοινωνικος περιγυρος, κατακτητης, κοινωνικοι θεσμοι.
β) εσωτερικους οπως τα παθη και τα ενστικτα του ανθρωπου, η αγνοια , ο φοβος, η δειλια, οι προκαταληψεις, το αγχος, οι αναχρονιστικες αντιληψεις.
Ειδη-Μορφες Ελευθεριας:
-Ατομικη
-Ηθικη
-Εθνικη
-Πνευματικη
-Κοινωνικη
-Οικονομικη
-Πολιτικη
Χειροτερη μορφη ανελευθεριας:
Η ηθικη, διοτι δεν εχει επιγνωση (ο ανελευθερος) της καταστασης του. Δευτερον, υποδουλωθηκε με την θεληση του ικανοποιωντας τις επιθυμιες του αποκοιμιζοντας τη συνειδηση του και τη λογικη. Τριτον, δεν περιμενει βοηθεια απο κανεναν διοτι βασει ψυχολογιας ειναι αντιπαλος του εαυτου του.
-Semalf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.