Αρχαιοελληνικός πολιτισμός- Πώς νιώθετε;

Andromeda

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, Φοιτήτρια και μας γράφει απο Ηράκλειο (Κρήτη). Έχει γράψει 198 μηνύματα.
"Και οι Ίνκας και οι Αιγύπτιοι είχαν πολιτισμό αλλά δεν μας κυβερνά ο Φαραώ σήμερα. Έχουμε Δημοκρατία."

Ναι, συμφνωνώ αλλα μιλησες μονο για πολιτικη και πολιτευμα και μόνο για τη δημοκρατική ιδέα. Ο κοινοβουλευτισμός για παραδειγμα προηλθε απο την Αγγλία. Πολλές αλλες πρακτικες προηλθαν απο το εξωτερικό. Οι ιδεές ειναι δικίες μας αλλα η Ευρωπη και η δυση τις εκαναν εργο την εποχη που εμεις ειμασταν με τα τσαρουχια και "δεν ηξευραμεν αλφα" οπως θα ελεγε και ο Παπαδιαμαντης. Εμεις ειχαμε τις ιδεες αλλα οι Αλεξανδρινοι τις κατεγραψαν και οι ευρωπαιοι διαφωτιστες τις τυπωσαν σε βιβλια με το Γουτεμβεργιο. Εμεις βαλαμε τις βασεις και δυστυχως η ιστορια δεν μας ευνοησε ωστε να τις οικοδομησουμε. Η περιοδος της τουρκοκρατιας σταθηκε ισχυρη τροχοπεδη στην αναπτυξη μας, μας εκλεισε στους εαυτους μας και ριζωσε προκαταληψεις και αποψεις που ακομη και σημερα μας ταλανιζουν. Γιατι αν ημασταν πραγματικοι απογονοι (και δεν το εννοω βιολογικα) ολων αυτων των ανθρωπων δεν θα ημασταν ετσι σημερα. Και βεβαια ας μην θεοποιουμε τα παντα. Ναι δημοκρατια της αρχαιας Αθηνας αλλα τι δημοκρατια? Με τη γυναικα-αντικειμενο αναπαραγωγης και τον δουλο-σκουπιδι, τους δημαγωγους και την αλαζονεια μιας δημοκρατιας που τελικα κατερρευσε απο την πολλη της αυτοπεποιθηση και αναρχια οπως θα ελεγε κ ο Πλατωνας.Και μιλω μονο για το πολιτευμα.
Γιατι αν μιλησω για τους αλλους τομεις...
Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τον ολυμπισμο και ηλθε απο τους πρωτους στα κρουσματα ντοπινγκ? Περισσοτερο ολυμπιακο πνευμα κατειχαν οι Κινεζοι παρ οτι εμεις.
Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τις επιστημες και εχει "εξορισει" ολα τα επιφανη μυαλα της στο εξωτερικο?
Για το θέατρο? Τι ειναι ο ηθοποιος και το θεατρο σημερα?
Και ααααααλλα πολλα. Δυστυχως οι σημερινες πρακτικες επισκιαζουν το παρελθον. Αναποφευκτα. Και λυπαμαι παρα πολυ. Γιατι μολις τελειωσουμε το σχολειο και τα ποιηματακια -στων βουνων την ολομαυρη ραχη κλπ-(που τοτε που τα απαγγελαμε ουτε καν ξεραμε τι σημαινει) θα μας ρωτανε στο δρομο τι γιορταζουμε και θα λεμε ανοησιες.

ΚΑΙ ΙΔΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ:
(οπως επισημαινει και ο Κ. ΠΛΗΣΗΣ)

- Δημογραφικά συρρικνωνόμαστε και οσο παμε γινομαστε χωρα γεροντων.
- Η υπαιθρος απογυμνώθηκε-παστωθήκαμε,να το πω κ ετσι,στις πολεις.
-Κοινωνικα διαλυομαστε-θετουμε κατα μερος τα κοινα και φροντιζουμε για τα ιδια.
- Την ιστορία μας τη θυμομαστε μονο σε εθνικες επετειους.
- Νιωθουμε εθνικα υπερηφανοι μονο οταν νικα καποια εθνικη ομαδα στον αθλητισμο
-Μετατρεψαμε τη γλωσσα μας σε φελλο επιπλεοντα για να συμβαδιζει με την αβασταχτη ελαφροτητα της πνευματικης μας ζωης
-Την εκπαιδευση τη μεταβαλαμε σε ωφελιμιστικο φροντιστηριο
-Η βουλη πασχει
- Ο λαικισμος ειναι πλεον παγιος
- Το τραγουδι και το χορο μας τα καναμε break dance , low bap και ρεγγε.
-Το πανεμορφο τοπιο μας το μεταμορφωσαμε σε σκετη ασχημια , γκριζα , πνιγηρη , τεραστια και βρωμικη.
- Η απεργια και η καταληψη ειναι ευκαιριες για καποιους να ξεκουραστουν απο τη ρουντινα
- Ειμαστε μιζεροι, γκρινιαριδες , ανυπομονοι. Βριζουμε , σπρωχνουμε ποικιλοτροπως.

- Θεωρουμε τους Αγγλους κρυους και τυπικους μονο και μονο επειδη εμεις εχουμε τη μαγκια να πεταμε αυγα στο παμπριζ του απο κατω που ΤΟΜΛΗΣΕ και παρκαρε στο χωρο ΜΑΣ εξαλλου εκει εχουμε βαλει (μεσα στο δημοσιο δρομο) την καρεκλα ΜΑΣ.
-Και ειμαστε φιλοξενοι. Ναι. Γι αυτο βαζουμε αγγελιες "Οχι αλλοδαποι" και καθε φορα που παει να κτιστει ενας αλλος θρησκευτικος και οχι χριστιανικος ορθοδοξος ναος κανουμε συλλαλητηρια και συγκεντρωσεις οτι ταχα ηρθαν " οι αλλοθρησκοι να σπιλωσουν τον τοπο"
- Δεν θελουμε να σηκωνουν αλλοι τη σημαια μας παρα μονο εμεις. Γιατι εμεις παλευουμε γι αυτη και η αφεντια μας μονο την τιμα. Ας τα χαιρομαστε λοιπον.

Υ.Γ Τα παραπανω ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.Το λεω προς αποφυγη των κλασικων κατηγοριων περι υπερβολης. Να τα θεωρησει υπερβολικα αυτα οποιος δεν εχει ακουσει/δει ουτε ενα παραδειγμα απο τα παραπανω. Και φυσικα να ειμαστε δεκτικοι στο διαφορετικο αλλα να το αφομοιωνουμε γονιμα και δημιουργικα. Και φυσικα και οι Αγγλοι και ολοι οι αλλοι λαοι εχουν προβληματα που ισως εμεις δεν εχουμε. Αλλα επειδη βρισκομαστε εδω, ας μιλησουμε για τα δικα μας,
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Ασφαλώς περήφανος. Οι αρχαίοι Έλληνες κατόρθωσαν τα πάντα και εξύψωσαν την Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να έχουμε κι εμείς κάποια διακριτή θέση ανά τον κόσμο και όχι σαν μία μικρή χώρα των Βαλκανίων.

Ασφαλώς υπήρχαν κι άλλοι πολιτισμοί. Και μερικοί εντυπωσιάζονται πιό πολύ από άλλους στην Ελλάδα. Ίσως γιατί έχουν συγκρίνει τη σημερινή πορεία της Ελλάδας με το τότε ή από περιέργεια ή η παιδεία μας δεν είναι τέτοια που να τους κάνει να ενδιαφερθούν για τον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ένα θα σας πω. Όταν στην Ευρώπη ήρθε η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός και ξέφυγε από τον Μεσαίωνα και διετύπωσαν πολλές φιλοσοφίες και ανέπτυξαν επιστημονικά δεδομένα δηλαδή τον 14ο αιώνα μ.Χ., στην Ελλάδα όλα αυτά είχαν πάρει θέση τον 5ο αιώνα π.Χ.
Η φιλόσοφοι της Αρχαίας Ελλάδας, η δημοκρατία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, η λογική, ο πολιτισμός, η ηθική, οι Ολυμπιακοί αγώνες και γενικά ό,τι καλό έχουεμ από τον πολιτισμό μας και όλες οι αξίες που συνθέτουν τον άνθρωπο είχαν γίνει στην Αρχαία Ελλάδα το 400 π.Χ. και στην Ευρώπη το 1400 μΧ. 1800 χρόνια αργότερα.

Αν αυτό δεν είναι πρόοδος ενός πολιτσμού τότε τί είναι;;;;;;;;; Οι Αρχαίοι τα είχαν λύσει το 400 π.Χ. και οι άλλοι το 1400 μ.Χ. Αυτό είναι αρκετό για να είμαι περήφανος. Και αν συνέχιζε αυτή η ιδανική κοινωνία ποι΄ςο ξέρει που θα ε΄χιαν φθάσει σήμερα...

Θα μου πείτε και άλλοι πολιτισμοί έκαναν διάκριση και πιο πριν από τους Αρχαίους.
Δεκτό. Και μπορώ να πω πως δανειστήκαμε και εμείς στοιχεία. Αλλά τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία δε μπορεί κανείς ΜΑ κανείς να πει πως διετυπώθηκαν σε άλλο πολιτισμό.

Για να είσαι στο 2008 και να έχεις ένα πολίτευμα του 500 π.Χ. καθώς και να μελετάς αρχαία κείμενα συγγραφέων εκείνης της περιόδου έως σήμερα, κανείς άλλος πολιτισμός δεν το κατάφερε. Προσέξτε. Δεν εννοώ αν είχε απήχηση ή αν αναδεικνύεται για το εύρος του. Αν τους κανόνες που είχαν τ΄τοε τους έχουμε και σήμερα. Και οι Ίνκας και οι Αιγύπτιοι είχαν πολιτισμό αλλά δεν μας κυβερνά ο Φαραώ σήμερα. Έχουμε Δημοκρατία. Εννοώ τους θεσμούς μιας κοινωνάις του 500 π.Χ. τους έχει σχεδόν ο μισός πλανήτης έως σήμερα. Αυτό κανένας άλλος πολιτισμός δεν το κατόρθωσε!!!
Ή να διδάσκεται αιγύπτιος συγγραφέας ή να διδάσκονται ιερογλυφικά. Κανείς. Τη στιγμή που τα αρχαία ελληνικά, ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης αποτελούν βασικά μαθήματα στην Ευρώπη. (Δε λέω ψέματα. ΤΟ σχολείο μας έχει συνεργαστεί με τέτοια σχολεία)
Αυτό για να δουν μερικοί το εύρος του πολιτισμού μας...

Και κάτι ακόμα. Μερικοί όταν ακούνε κάποιον να περηφανεύεται για την Ελλάδα ή να αναφέρει θετικα΄στοιχεία για την Ελλάδα, ψάχνουν ένα κάρο λόγους και δικαιολογίες για να αντικρούσουν αυτά τα θετικά.
ΝΑ μην είμαστε μίζεροι. Δε λέω ότι είμαστε τέλειοι ή ότι μόνο ο δικός μας πολιτισμός είναι τέλειος και όλοι άλλοι τίποτα. Αλλά δε θα το ανεχτώ να μου κάποιος ότι δεν κάναμε τίποτα, τη στιγμή που σας ανέφερα τόσα επιχειρήματα πάνω που δεν τα κατέβασα από το κεφάλι μου....

Και όλα αυτά είναι αρκετά ώστε καποιος που ασχολείται με άλλου ςπολιτισμούς να ασχοληθεί και με το δικό μας...

Έχω άδικο ως προς αυτά που είπα για τον αρχαιοελληνικό πολιτσμό ή όχι;;;;;;

Στα περισσότερα συμφωνώ. Απλώς, όπως ανέφερε και η Ανδρομέδα, η αρχαία ελληνική κοινωνία της δημοκρατίας εξαιρούσε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως τους μετοίκους και τις γυναίκες. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παρθενώνας χτίστηκε με το αίμα, τον ιδρώτα και ίσως τις ζωές κάποιων δούλων. Η αρχαιοελληνική (ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η αρχαία αθηναϊκή) κοινωνία δεν ήταν ιδανική. Εκτός αυτού, ήταν αρκετά ξενόφοβη ώστε να λέει "βάρβαρους" όσους δε μιλούσαν ελληνικά.
Η παρακμή των αρχαίων Ελλήνων δεν επήλθε εξαιτίας της κατάκτησής τους από τους Ρωμαίους. Η παρακμή αυτή ήταν ήδη υπαρκτή. Και αναπόφευκτη. Δε γίνεται ένας πολιτισμός να ακμάζει και να αναπτύσσεται διαρκώς - ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Και φυσικά, άλλο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και άλλο εμείς. Αν μας έβλεπαν τώρα, θα ντρέπονταν...
Δε θέλω να μειώσω την αξία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, εξάλλου είπα ότι συμφωνώ μαζί σου στα περισσότερα σημεία, και πραγματικά, μαζί με το ρωμαϊκό, είναι η βάση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Απλά πιστεύω πως είναι λάθος να μιλάμε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σαν να είναι δικός μας. Ο πολιτισμός, γενικά, ανήκει σε όλους. Όλη η ανθρωπότητα έχει δικαίωμα στον πολιτισμό, στο να δανείζεται και να μεταμορφώνει πολτισμικά στοιχεία. Η τιμή πηγαίνει στο δημιουργό του πολιτισμού και στο βελτιωτή του, και όχι στον απόγονό του.

"Και οι Ίνκας και οι Αιγύπτιοι είχαν πολιτισμό αλλά δεν μας κυβερνά ο Φαραώ σήμερα. Έχουμε Δημοκρατία."

Ναι, συμφνωνώ αλλα μιλησες μονο για πολιτικη και πολιτευμα και μόνο για τη δημοκρατική ιδέα. Ο κοινοβουλευτισμός για παραδειγμα προηλθε απο την Αγγλία. Πολλές αλλες πρακτικες προηλθαν απο το εξωτερικό. Οι ιδεές ειναι δικίες μας αλλα η Ευρωπη και η δυση τις εκαναν εργο την εποχη που εμεις ειμασταν με τα τσαρουχια και "δεν ηξευραμεν αλφα" οπως θα ελεγε και ο Παπαδιαμαντης. Εμεις ειχαμε τις ιδεες αλλα οι Αλεξανδρινοι τις κατεγραψαν και οι ευρωπαιοι διαφωτιστες τις τυπωσαν σε βιβλια με το Γουτεμβεργιο. Εμεις βαλαμε τις βασεις και δυστυχως η ιστορια δεν μας ευνοησε ωστε να τις οικοδομησουμε. Η περιοδος της τουρκοκρατιας σταθηκε ισχυρη τροχοπεδη στην αναπτυξη μας, μας εκλεισε στους εαυτους μας και ριζωσε προκαταληψεις και αποψεις που ακομη και σημερα μας ταλανιζουν. Γιατι αν ημασταν πραγματικοι απογονοι (και δεν το εννοω βιολογικα) ολων αυτων των ανθρωπων δεν θα ημασταν ετσι σημερα. Και βεβαια ας μην θεοποιουμε τα παντα. Ναι δημοκρατια της αρχαιας Αθηνας αλλα τι δημοκρατια? Με τη γυναικα-αντικειμενο αναπαραγωγης και τον δουλο-σκουπιδι, τους δημαγωγους και την αλαζονεια μιας δημοκρατιας που τελικα κατερρευσε απο την πολλη της αυτοπεποιθηση και αναρχια οπως θα ελεγε κ ο Πλατωνας.Και μιλω μονο για το πολιτευμα.
Γιατι αν μιλησω για τους αλλους τομεις...
Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τον ολυμπισμο και ηλθε απο τους πρωτους στα κρουσματα ντοπινγκ? Περισσοτερο ολυμπιακο πνευμα κατειχαν οι Κινεζοι παρ οτι εμεις.
Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τις επιστημες και εχει "εξορισει" ολα τα επιφανη μυαλα της στο εξωτερικο?
Για το θέατρο? Τι ειναι ο ηθοποιος και το θεατρο σημερα?
Και ααααααλλα πολλα. Δυστυχως οι σημερινες πρακτικες επισκιαζουν το παρελθον. Αναποφευκτα. Και λυπαμαι παρα πολυ. Γιατι μολις τελειωσουμε το σχολειο και τα ποιηματακια -στων βουνων την ολομαυρη ραχη κλπ-(που τοτε που τα απαγγελαμε ουτε καν ξεραμε τι σημαινει) θα μας ρωτανε στο δρομο τι γιορταζουμε και θα λεμε ανοησιες.

ΚΑΙ ΙΔΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ:
(οπως επισημαινει και ο Κ. ΠΛΗΣΗΣ)

- Δημογραφικά συρρικνωνόμαστε και οσο παμε γινομαστε χωρα γεροντων.
- Η υπαιθρος απογυμνώθηκε-παστωθήκαμε,να το πω κ ετσι,στις πολεις.
-Κοινωνικα διαλυομαστε-θετουμε κατα μερος τα κοινα και φροντιζουμε για τα ιδια.
- Την ιστορία μας τη θυμομαστε μονο σε εθνικες επετειους.
- Νιωθουμε εθνικα υπερηφανοι μονο οταν νικα καποια εθνικη ομαδα στον αθλητισμο
-Μετατρεψαμε τη γλωσσα μας σε φελλο επιπλεοντα για να συμβαδιζει με την αβασταχτη ελαφροτητα της πνευματικης μας ζωης
-Την εκπαιδευση τη μεταβαλαμε σε ωφελιμιστικο φροντιστηριο
-Η βουλη πασχει
- Ο λαικισμος ειναι πλεον παγιος
- Το τραγουδι και το χορο μας τα καναμε break dance , low bap και ρεγγε.
-Το πανεμορφο τοπιο μας το μεταμορφωσαμε σε σκετη ασχημια , γκριζα , πνιγηρη , τεραστια και βρωμικη.
- Η απεργια και η καταληψη ειναι ευκαιριες για καποιους να ξεκουραστουν απο τη ρουντινα
- Ειμαστε μιζεροι, γκρινιαριδες , ανυπομονοι. Βριζουμε , σπρωχνουμε ποικιλοτροπως.

- Θεωρουμε τους Αγγλους κρυους και τυπικους μονο και μονο επειδη εμεις εχουμε τη μαγκια να πεταμε αυγα στο παμπριζ του απο κατω που ΤΟΜΛΗΣΕ και παρκαρε στο χωρο ΜΑΣ εξαλλου εκει εχουμε βαλει (μεσα στο δημοσιο δρομο) την καρεκλα ΜΑΣ.
-Και ειμαστε φιλοξενοι. Ναι. Γι αυτο βαζουμε αγγελιες "Οχι αλλοδαποι" και καθε φορα που παει να κτιστει ενας αλλος θρησκευτικος και οχι χριστιανικος ορθοδοξος ναος κανουμε συλλαλητηρια και συγκεντρωσεις οτι ταχα ηρθαν " οι αλλοθρησκοι να σπιλωσουν τον τοπο"
- Δεν θελουμε να σηκωνουν αλλοι τη σημαια μας παρα μονο εμεις. Γιατι εμεις παλευουμε γι αυτη και η αφεντια μας μονο την τιμα. Ας τα χαιρομαστε λοιπον.

Υ.Γ Τα παραπανω ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.Το λεω προς αποφυγη των κλασικων κατηγοριων περι υπερβολης. Να τα θεωρησει υπερβολικα αυτα οποιος δεν εχει ακουσει/δει ουτε ενα παραδειγμα απο τα παραπανω. Και φυσικα να ειμαστε δεκτικοι στο διαφορετικο αλλα να το αφομοιωνουμε γονιμα και δημιουργικα. Και φυσικα και οι Αγγλοι και ολοι οι αλλοι λαοι εχουν προβληματα που ισως εμεις δεν εχουμε. Αλλα επειδη βρισκομαστε εδω, ας μιλησουμε για τα δικα μας,

Κι εδώ συμφωνώ στα περισσότερα, αν και ίσως υπερδραματοποιείς την κατάσταση. Απλά να κάνω μια σημείωση, η οποία αποτελεί δική μου γνώμη και αν θέλετε τη συζητάμε:
Στους ελληνιστικούς χρόνους, αν και τα βασίλεια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου ήταν, από γενικής θεωρήσεως, πλούσια, ο απλός λαός έπασχε οικονομικά και άρχισε να μεταναστεύει στις μεγάλες πόλεις, όπου συσσωρεύθηκαν πλήθος φτωχών. Αυτό, σε συνδυασμό με την οικουμενικότητα του κράτους, την ανάμιξη πληθυσμών και νοοτροπιών, και συγκεκριμένα την επικράτηση ισχυρότερων δεισιδαιμονιών, οδήγησε στον απλό λαό να ξεχάσει το μεγαλοπρεπές παρελθόν του και να αρχίσει να μεριμνά μόνο για τον εαυτό του. Η εγωιστική φύση του ανθρώπου άρχισε να γίνεται ισχυρότερη. Αυτό, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μου το σημείο από το οποίο κι έπειτα αρχίσαμε να διαφοροποιούμαστε από τους αρχαίους. Παρηκμασμένοι, φτωχοί, τυφλωμένοι από τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια, σύραμε τη νοοτροπία αυτή μέχρι σήμερα. Τη νοοτροπία του εγωισμού και της ιδιοτέλειας, και ιδίως της συμφεροντολογίας, της μιζέριας και της απαισιοδοξίας. Δε λέω ότι οι άλλοι λαοί δε την έχουν. Απλά τότε έγινε πιο έντονη. Χάσαμε, επίσης, την αυτοπεποίθησή μας. Αυτά, νομίζω, αν διορθώσουμε, θα τα πάμε πολύ πιο καλά στην παγκόσμια λεωφόρο της προόδου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tolisman

Δραστήριο μέλος

Ο tolisman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 457 μηνύματα.
"Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τον ολυμπισμο και ηλθε απο τους πρωτους στα κρουσματα ντοπινγκ? Περισσοτερο ολυμπιακο πνευμα κατειχαν οι Κινεζοι παρ οτι εμεις."

Αν νομίζεις ότι οι Κινέζοι αθλητές δεν ήταν ντοπαρισμένοι πλνάσαι πλάνην οικτρά. Και οι Κινέζοι, και οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί και οι Τζαμαϊκανοί και όλοι αυτοί οι υπεράνθρωποι είναι βουτηγμένοι στα αναβολικά. Απλώς η.. επιστήμη της ντόπας προοδέυει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα είναι μια γιορτή πολυεθνικών. Ουσιαστικά ένα διεθνές πανηγυράκι (να μη λέμε μόνο τη eurovision πανηγυράκι). Το ολυμπιακό ιδεώδες (αν υπήρχε ποτέ τέτοιο πράγμα) σήμερα είναι νεκρό.

Ναι, συμφνωνώ αλλα μιλησες μονο για πολιτικη και πολιτευμα και μόνο για τη δημοκρατική ιδέα. Ο κοινοβουλευτισμός για παραδειγμα προηλθε απο την Αγγλία. Πολλές αλλες πρακτικες προηλθαν απο το εξωτερικό. Οι ιδεές ειναι δικίες μας αλλα η Ευρωπη και η δυση τις εκαναν εργο την εποχη που εμεις ειμασταν με τα τσαρουχια και "δεν ηξευραμεν αλφα" οπως θα ελεγε και ο Παπαδιαμαντης. Εμεις ειχαμε τις ιδεες αλλα οι Αλεξανδρινοι τις κατεγραψαν και οι ευρωπαιοι διαφωτιστες τις τυπωσαν σε βιβλια με το Γουτεμβεργιο. Εμεις βαλαμε τις βασεις και δυστυχως η ιστορια δεν μας ευνοησε ωστε να τις οικοδομησουμε. Η περιοδος της τουρκοκρατιας σταθηκε ισχυρη τροχοπεδη στην αναπτυξη μας, μας εκλεισε στους εαυτους μας και ριζωσε προκαταληψεις και αποψεις που ακομη και σημερα μας ταλανιζουν. Γιατι αν ημασταν πραγματικοι απογονοι (και δεν το εννοω βιολογικα) ολων αυτων των ανθρωπων δεν θα ημασταν ετσι σημερα. Και βεβαια ας μην θεοποιουμε τα παντα. Ναι δημοκρατια της αρχαιας Αθηνας αλλα τι δημοκρατια? Με τη γυναικα-αντικειμενο αναπαραγωγης και τον δουλο-σκουπιδι, τους δημαγωγους και την αλαζονεια μιας δημοκρατιας που τελικα κατερρευσε απο την πολλη της αυτοπεποιθηση και αναρχια οπως θα ελεγε κ ο Πλατωνας.Και μιλω μονο για το πολιτευμα.

Να μην θεοποιούμε και τον.. Διαφωτισμό και την.. Αναγέννηση λοιπόν. Για 'μένα η Αναγέννηση ήταν ο βασικός παράγων που οδήγησε τους Νεοέλληνες να απομακρυνθούν από τις παραδόσεις τους, να τις θεωρήσουν μπανάλ και ξεπερασμένες και να πάψουν έκτοτε να δημιουργούν πολιτισμό, αλλά να παπαγαλίζουν και να αντιγράφουν τους δυτικούς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Δεν αντιγραφή ο φιλελευθερισμός που τελικά ηταν που οδήγησε στην αμφισβήτηση της οθωμανικής κυριαρχίας. Αντιγραφή ειναι η πολιτισμική ισοπέδωση που έφεραν μετά, με τους βασιλιάδες τους σκατογερμανούς οι προδότες. Οι οπλαρχηγοί του '21 ηταν φιλελέυθεροι και πατριώτες και αυτό που επεδίωκαν, πέρα απο εθνικη και δημοκρατική ανεξαρτησία, ήταν η εγκαθίδρυση ενός εθνικού κράτους με κουλτούρα ανατολής και πρόοδο δύσης. Κι αυτό και ήταν εφικτό κι ακόμη σήμερα ειναι. Απλά κάποιοι αντιδρούν στο να γίνει.
Φυσικά και δεν θεοποιούμε καμια Αναγέννηση γιατι στην ουσία αυτη οδήγησε στον ιμπεριαλισμό και τις ψευτοπολιτισμικές σταυροφορίες της Δύσης εναντίον του πλανήτη, αλλά σε μια κατάσταση δεν υπάρχει μόνο μαύρο κι άσπρο. Οι οπλαρχηγοί και ο Καποδίστριας ήθελαν μια Ελλάδα ελληνική, με αξίες και παραδόσεις που ν'ανήκει πολιτικά στη Δύση. Απέναντί τους είχαν τους θιασώτες του παλιού καθεστώτος, που ήθελε το λαό αμόρφωτο και βλαχαδερό, τους κοτζαμπάσηδες να κάνουν κουμάντο με τις ευλογίες του Πατριαρχείου κι από την άλλη τους δυτικόφρονες προδότες που ήταν έτοιμοι να πουλήσουν την ελληνική παράδοση στο βωμό του δυτικού ισοπεδωτισμού.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Δεν αντιγραφή ο φιλελευθερισμός που τελικά ηταν που οδήγησε στην αμφισβήτηση της οθωμανικής κυριαρχίας. Αντιγραφή ειναι η πολιτισμική ισοπέδωση που έφεραν μετά, με τους βασιλιάδες τους σκατογερμανούς οι προδότες. Οι οπλαρχηγοί του '21 ηταν φιλελέυθεροι και πατριώτες και αυτό που επεδίωκαν, πέρα απο εθνικη και δημοκρατική ανεξαρτησία, ήταν η εγκαθίδρυση ενός εθνικού κράτους με κουλτούρα ανατολής και πρόοδο δύσης. Κι αυτό και ήταν εφικτό κι ακόμη σήμερα ειναι. Απλά κάποιοι αντιδρούν στο να γίνει.
Φυσικά και δεν θεοποιούμε καμια Αναγέννηση γιατι στην ουσία αυτη οδήγησε στον ιμπεριαλισμό και τις ψευτοπολιτισμικές σταυροφορίες της Δύσης εναντίον του πλανήτη, αλλά σε μια κατάσταση δεν υπάρχει μόνο μαύρο κι άσπρο. Οι οπλαρχηγοί και ο Καποδίστριας ήθελαν μια Ελλάδα ελληνική, με αξίες και παραδόσεις που ν'ανήκει πολιτικά στη Δύση. Απέναντί τους είχαν τους θιασώτες του παλιού καθεστώτος, που ήθελε το λαό αμόρφωτο και βλαχαδερό, τους κοτζαμπάσηδες να κάνουν κουμάντο με τις ευλογίες του Πατριαρχείου κι από την άλλη τους δυτικόφρονες προδότες που ήταν έτοιμοι να πουλήσουν την ελληνική παράδοση στο βωμό του δυτικού ισοπεδωτισμού.

Συμφωνώ σε όλα εκτός από το σημείο ενός κράτους με πολιτισμό Ανατολής και πρόοδο Δύσης... Γιατί λέμε διαρκώς ότι η αρχαία Ελλάδα έθεσε τη βάση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Άρα και η νέα Ελλάδα ανήκει σε αρκετό βαθμό στη Δύση και από πολιτισμικής άποψης. Η Ανατολή, εξάλλου, χαρακτηρίζεται πολύ έντονα από το Ισλάμ. Για μένα το Ισλάμ δε συμβιβάζεται με τις σύγχρονες αξίες της δημοκρατίας. Και μην αρχίσουμε πάλι "Μα, όσοι προωθούν τις αξίες αυτές είναι ψεύτες και υποκριτές..." Ναι, μπορεί να είναι, αλλά οι αξίες αυτές καθαυτές μια χαρά είναι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Λαογραφικά, παραδοσιακά η Ελλάδα ανήκει, εκτός της Δύσης, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Είναι εθελοτυφλία να μην το βλέπουμε και υπόσκαψη της ίδιας της ταυτότητας του Έλληνα η πλήρης ταύτιση με τη Δύση. Πάντα συνηθίζουμε να λέμε ότι η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι δύο κόσμων και δύο πολιτισμών. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν έτσι, πόσο μάλλον στο Βυζάντιο. Ανατολή, λοιπόν, ειναι και το Ισλάμ, αλλά όχι μονο αυτό. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο τίποτα. Οι θρησκείες μπορούν να γίνουν πιο μοντέρνες, αυτό ναι, αλλά όχι να καταδικάζεται η ύπαρξή τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Εδώ μπαίνουμε σε άλλα χωράφια... Αλλά για μένα, μια θρησκεία που υποβιβάζει τη γυναίκα σε κατώτερο πλάσμα δε θα χαρεί ποτέ της εκτίμησής μου...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Αυτά αλλάζουν. Δεν θα πάψεις να είσαι μουσουλμάνος αν επιτρέψεις στη γυναίκα σου να πάει σχολείο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Ω, μα αν τη δει κάποιος τρελός και θελήσει να τη βιάσει, θα είναι δικό της φταίξιμο, επειδή κυκλοφόρησε ασυνόδευτη...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tolisman

Δραστήριο μέλος

Ο tolisman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 457 μηνύματα.
H σύγχρονη Ελλάδα και οι νεοέλληνες ανήκουν σε κάποιο βαθμό στη Δύση γιατί επέλεξαν να ανήκουν στη Δύση, κατά τη γνώμη μου επειδή θαμπώθηκαν από τα επιτέυγματα της Δύσης. Ο νεοέλληνας είναι συμπλεγματικός. Θεωρεί τη Δύση πρότυπο, το οποίο πρέπει να μιμηθεί. Γι' αυτό και δεν παράγουμε πλέον πολιτισμό. Εισάγουμε "πολιτισμό".



....
Σε ένα άρθρο του Παπαχελά το 1998 λέει πως ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σάμιουελ Χάντινγκτον σε ένα βιβλίο του "εξαιρεί τη χώρα μας από τη «Δύση» λόγω θρησκείας, κουλτούρας, διαφοροποίησης με τη Δύση έναντι των Σέρβων και κοινών συμφερόντων με τη Ρωσία."

Επίσης ο Χ. λέει ότι ο κόσμος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν θα καθορίζεται από τη σύγκρουση υπερδυνάμεων αλλά από τη σύγκρουση πολιτισμών. [...]θεμελιώδης μεταψυχροπολεμική αντίθεση θα αφορά το χάσμα ανάμεσα στη «Δύση και στον υπόλοιπο κόσμο» ή όπως το έθεσε -πολύ πιο γλαφυρά στα αγγλικά- ανάμεσα στο «West and the rest».[...] ο νέος πολυκεντρικός κόσμος που διαμορφώνεται θα στρέφεται γύρω από πολιτισμικές συμμαχίες με επίκεντρο: το Ισλάμ, την Ορθοδοξία και τον Πανσλαβισμό και τέλος τον κόσμο της Ανατολής που επηρεάζεται από τις αρχές του Κουμφούκιου.

Στο βιβλίο σας εξαιρείτε την Ελλάδα από τη Δύση, πράγμα που προκαλεί εντύπωση καθώς πρόκειται για μια χώρα που έχει ταυτισθεί με τη Δύση σε κρίσιμες περιπτώσεις, συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και έχει υιοθετήσει ένα δυτικό τρόπο ζωής.
«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα ανήκε ποτέ στον δυτικό πολιτισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε τον 9ο και 10ο αιώνα μ.Χ. Η κλασική Ελλάδα δώρησε ασφαλώς πολλά στοιχεία στον δυτικό πολιτισμό.
Κατά τη γνώμη μου οι θέσεις που έχει πάρει η Ελλάδα σε θέματα όπως το Βοσνιακό δείχνουν καθαρά ότι έχει διαφορετικά συμφέροντα από τις δυτικές δυνάμεις. Βλέπω ότι οι Ελληνες αναγνωρίζουν το γεγονός αυτό καθώς σημαίνοντες πολιτικοί μιλούν όλο και περισσότερο για τους δεσμούς της χώρας με ορθόδοξες δυνάμεις».

* Θα επιμείνω για λίγο. Η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με τις δυτικές δυνάμεις εδώ και πολλές δεκαετίες και εν πάση περιπτώσει το δημοκρατικό της σύστημα είναι κατ' εξοχήν δυτικό.
«Η Δύση συνεργάζεται με πολλές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία. Αυτό όμως δεν καθιστά τις χώρες αυτές δυτικές».
* Η έμφαση στις διαφορές δυτικών και μη δυτικών κοινωνιών μπορεί εύκολα να ενισχύει τη διαφοροποίηση και αποξένωση των τελευταίων.
«Αυτό είναι δικό τους θέμα. Στην Τουρκία διεξάγεται ένας συγκλονιστικός διάλογος, με σοβαρές επιπτώσεις, για το πού ανήκει η χώρα. Το ίδιο υποπτεύομαι συμβαίνει εν μέρει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως δικό τους θέμα να αποφασίσουν πού ανήκουν, ποιος είναι ο φυσικός πολιτισμικός τους χώρος και οι φυσικοί τους σύμμαχοι».
https://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=12482&m=A30&aa=1
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VAGGKALL1

Δραστήριο μέλος

Ο VAGGKALL1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
"Και οι Ίνκας και οι Αιγύπτιοι είχαν πολιτισμό αλλά δεν μας κυβερνά ο Φαραώ σήμερα. Έχουμε Δημοκρατία."

Ναι, συμφνωνώ αλλα μιλησες μονο για πολιτικη και πολιτευμα και μόνο για τη δημοκρατική ιδέα. Ο κοινοβουλευτισμός για παραδειγμα προηλθε απο την Αγγλία. Πολλές αλλες πρακτικες προηλθαν απο το εξωτερικό. Οι ιδεές ειναι δικίες μας αλλα η Ευρωπη και η δυση τις εκαναν εργο την εποχη που εμεις ειμασταν με τα τσαρουχια και "δεν ηξευραμεν αλφα" οπως θα ελεγε και ο Παπαδιαμαντης. Εμεις ειχαμε τις ιδεες αλλα οι Αλεξανδρινοι τις κατεγραψαν και οι ευρωπαιοι διαφωτιστες τις τυπωσαν σε βιβλια με το Γουτεμβεργιο. Εμεις βαλαμε τις βασεις και δυστυχως η ιστορια δεν μας ευνοησε ωστε να τις οικοδομησουμε. Η περιοδος της τουρκοκρατιας σταθηκε ισχυρη τροχοπεδη στην αναπτυξη μας, μας εκλεισε στους εαυτους μας και ριζωσε προκαταληψεις και αποψεις που ακομη και σημερα μας ταλανιζουν. Γιατι αν ημασταν πραγματικοι απογονοι (και δεν το εννοω βιολογικα) ολων αυτων των ανθρωπων δεν θα ημασταν ετσι σημερα. Και βεβαια ας μην θεοποιουμε τα παντα. Ναι δημοκρατια της αρχαιας Αθηνας αλλα τι δημοκρατια? Με τη γυναικα-αντικειμενο αναπαραγωγης και τον δουλο-σκουπιδι, τους δημαγωγους και την αλαζονεια μιας δημοκρατιας που τελικα κατερρευσε απο την πολλη της αυτοπεποιθηση και αναρχια οπως θα ελεγε κ ο Πλατωνας.Και μιλω μονο για το πολιτευμα.
Γιατι αν μιλησω για τους αλλους τομεις...
Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τον ολυμπισμο και ηλθε απο τους πρωτους στα κρουσματα ντοπινγκ? Περισσοτερο ολυμπιακο πνευμα κατειχαν οι Κινεζοι παρ οτι εμεις.
Τι εχει να πει η χωρα που γεννησε τις επιστημες και εχει "εξορισει" ολα τα επιφανη μυαλα της στο εξωτερικο?
Για το θέατρο? Τι ειναι ο ηθοποιος και το θεατρο σημερα?
Και ααααααλλα πολλα. Δυστυχως οι σημερινες πρακτικες επισκιαζουν το παρελθον. Αναποφευκτα. Και λυπαμαι παρα πολυ. Γιατι μολις τελειωσουμε το σχολειο και τα ποιηματακια -στων βουνων την ολομαυρη ραχη κλπ-(που τοτε που τα απαγγελαμε ουτε καν ξεραμε τι σημαινει) θα μας ρωτανε στο δρομο τι γιορταζουμε και θα λεμε ανοησιες.

ΚΑΙ ΙΔΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ:
(οπως επισημαινει και ο Κ. ΠΛΗΣΗΣ)

- Δημογραφικά συρρικνωνόμαστε και οσο παμε γινομαστε χωρα γεροντων.
- Η υπαιθρος απογυμνώθηκε-παστωθήκαμε,να το πω κ ετσι,στις πολεις.
-Κοινωνικα διαλυομαστε-θετουμε κατα μερος τα κοινα και φροντιζουμε για τα ιδια.
- Την ιστορία μας τη θυμομαστε μονο σε εθνικες επετειους.
- Νιωθουμε εθνικα υπερηφανοι μονο οταν νικα καποια εθνικη ομαδα στον αθλητισμο
-Μετατρεψαμε τη γλωσσα μας σε φελλο επιπλεοντα για να συμβαδιζει με την αβασταχτη ελαφροτητα της πνευματικης μας ζωης
-Την εκπαιδευση τη μεταβαλαμε σε ωφελιμιστικο φροντιστηριο
-Η βουλη πασχει
- Ο λαικισμος ειναι πλεον παγιος
- Το τραγουδι και το χορο μας τα καναμε break dance , low bap και ρεγγε.
-Το πανεμορφο τοπιο μας το μεταμορφωσαμε σε σκετη ασχημια , γκριζα , πνιγηρη , τεραστια και βρωμικη.
- Η απεργια και η καταληψη ειναι ευκαιριες για καποιους να ξεκουραστουν απο τη ρουντινα
- Ειμαστε μιζεροι, γκρινιαριδες , ανυπομονοι. Βριζουμε , σπρωχνουμε ποικιλοτροπως.

- Θεωρουμε τους Αγγλους κρυους και τυπικους μονο και μονο επειδη εμεις εχουμε τη μαγκια να πεταμε αυγα στο παμπριζ του απο κατω που ΤΟΜΛΗΣΕ και παρκαρε στο χωρο ΜΑΣ εξαλλου εκει εχουμε βαλει (μεσα στο δημοσιο δρομο) την καρεκλα ΜΑΣ.
-Και ειμαστε φιλοξενοι. Ναι. Γι αυτο βαζουμε αγγελιες "Οχι αλλοδαποι" και καθε φορα που παει να κτιστει ενας αλλος θρησκευτικος και οχι χριστιανικος ορθοδοξος ναος κανουμε συλλαλητηρια και συγκεντρωσεις οτι ταχα ηρθαν " οι αλλοθρησκοι να σπιλωσουν τον τοπο"
- Δεν θελουμε να σηκωνουν αλλοι τη σημαια μας παρα μονο εμεις. Γιατι εμεις παλευουμε γι αυτη και η αφεντια μας μονο την τιμα. Ας τα χαιρομαστε λοιπον.

Υ.Γ Τα παραπανω ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.Το λεω προς αποφυγη των κλασικων κατηγοριων περι υπερβολης. Να τα θεωρησει υπερβολικα αυτα οποιος δεν εχει ακουσει/δει ουτε ενα παραδειγμα απο τα παραπανω. Και φυσικα να ειμαστε δεκτικοι στο διαφορετικο αλλα να το αφομοιωνουμε γονιμα και δημιουργικα. Και φυσικα και οι Αγγλοι και ολοι οι αλλοι λαοι εχουν προβληματα που ισως εμεις δεν εχουμε. Αλλα επειδη βρισκομαστε εδω, ας μιλησουμε για τα δικα μας,
θα διαφωνησω σε αυτο το σημειο ειχαν προηγηθει 1500 χρονια περιπου ρωμα'ι'κης σκλαβιας μη λεμε οτι θελουμε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Andromeda

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, Φοιτήτρια και μας γράφει απο Ηράκλειο (Κρήτη). Έχει γράψει 198 μηνύματα.
Καθε αλλο παρα σκλαβια ητανε...Μην ξεχνας πως μπορει οι ρωμαιοι να κατεκτησαν την ελλαδα εδαφικα ομως η ελλαδα τους κερδισε πολιτισμικα;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VAGGKALL1

Δραστήριο μέλος

Ο VAGGKALL1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
Καθε αλλο παρα σκλαβια ητανε...Μην ξεχνας πως μπορει οι ρωμαιοι να κατεκτησαν την ελλαδα εδαφικα ομως η ελλαδα τους κερδισε πολιτισμικα;)
οταν λεω ρωμαιους δεν εννοω τους ιδιους αλλα τους απογονους τους αυτους που αποκαλουμε βυζαντινους και οι οποίοι κατεστρεψαν τα περισσοτερα μνημεια ειτε για να χρησιμοποιησουν τα υλικα των μνημειων ειτε απλος γιατι τους εσπαγε τα νευρα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Purple sunrise

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Λουδοβίκος ο 16ος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Αμπελόκηποι (Αττική). Έχει γράψει 939 μηνύματα.
οταν λεω ρωμαιους δεν εννοω τους ιδιους αλλα τους απογονους τους αυτους που αποκαλουμε βυζαντινους και οι οποίοι κατεστρεψαν τα περισσοτερα μνημεια ειτε για να χρησιμοποιησουν τα υλικα των μνημειων ειτε απλος γιατι τους εσπαγε τα νευρα
Πω πω, αυτα τα βιβλια Ιστοριας δεν σας μαθαινουν τιποτα ρε παιδι μου?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tolisman

Δραστήριο μέλος

Ο tolisman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 457 μηνύματα.
@vaggkall1
Aυτό με τα υλικά που λες δεν γινόταν επί βυζαντίου, αλλά επί τουρκοκρατίας που ο λαός ήταν ως επί το πλείστον αμόρφωτος.. Και πάλι δεν νομίζω να γινότανε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτά τα διαδίδουν κυρίως βρεταννοί για να δικαιολογήσουν την κλοπή των μαρμάρων από τον Έλγιν.

Το ότι κατέστρεψαν οι Χριστανοί κάποια μνημεία για λόγους κυρίως θρησκευτικούς είναι αλήθεια και είναι βεβαίως καταδικαστέο, αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε με σημερινά δεδομένα αυτά που συνέβαιναν τότε. Άλλωστε, πλειοψηφία των αρχαίων ελληνικών κειμένων που διασώθηκαν, διασώθηκαν χάρι στους Βυζαντινούς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

thanosmylo

Δραστήριο μέλος

Ο Θάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω) και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 571 μηνύματα.
Θα συμφωνήσω με τον Tolisman. Όντως πολλοί βυζαντινοί και κυρίως μοναχοί κατέγραψαν τα αρχαία κείμενα. Πάλι καλά να λέμε!!

Άκουσα τις γνώμες πολλών και θέλω να πω τα εξής:

Όταν έθεσα τα θετικά του πολιτισμού μας κάποιος αντέκρουσε και είπε:

" Η γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη και σε κακή θέση".
Στην Αθήνα ναι, παρ'όλο που μιλάμε για μια ανεπτυγμένη κοινωνία.Αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουεμ όλα ιδανικά. ΘΑ υπάρχει και κάτι αρνητικό. Ειδικά άμα πάρεις τη θέση των Γυναικών κατά τους Ρωμαίους που τη θεωρούσαν πράγμα τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από ότι στην Αθήνα΄..
Επίσης θυμήσου πως στην Αρχαία Σπάρτη δε συνέβαινε αυτό. Επειδή ήθελαν γερά παιδιά (για να τα στρατολογήσουν), φρόντισαν τις γυναίκες, ειδικά τις μητέρες και μπορώ να σας πω ήραν αρκετά ελεύθερεες λόγω του ότι ήθελαν τις ίδιες δυνατές καθώς και τα παιδια΄που θα γεννούσαν. (Μια αντίφαση από τις πολλές μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης)

"Η σημερινή Ελλάδα"
Το θέμα μας είναι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Δε ρωτάει για την Ελλάδα του σήμερα. Και είναι κακό να χαρακτηρίζουμε την Αρχαία Ελλάδα με βάση τη σημερινή Ελλάδα. Το ότι είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τη μεγαλειότητα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού συμφωνώ. Αλλάδ εν είανι το θέμα μας. Και άμα μας ενοχλεί τόσο στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε. όλο μιλάμε μιλάμε μιλάμε αλλά από πράξεις τίποτα...

Εϊναι αυτό που είχε πει ο φιλόλογός μας στην ιστορία. Όλο γκρινιάζουμε γκρινιάζουμε γκρινιάζουμε αλλά από πράξη μηδέν. Γι'αυτό και είμαστε στα χάλια που είμαστε γιατί όλο θεωρίες και τίποτα στην πράξη. Δεν καταδικάζω αυτούς που είπαν για το πώς είναι η σημερινή Ελλάδα με το τότε απλώς αφού μας ενοχλεί τόσο κάτι πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία..(Ξέρω ακούστηκ πολύ σαν θέμα Έκθεσης, αλλά δεν είναι ωραίο να καταδικα΄ζουεμ ένα πολιτισμό επειδή σήμερα δεν είαμστε άξιοι να τον παράγουμε)...

Ελπίζω να μη σας φάνηκαν χαζά αυτά αλλά είναι η άποψή μου...:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Θα συμφωνήσω με τον Tolisman. Όντως πολλοί βυζαντινοί και κυρίως μοναχοί κατέγραψαν τα αρχαία κείμενα. Πάλι καλά να λέμε!!

Άκουσα τις γνώμες πολλών και θέλω να πω τα εξής:

Όταν έθεσα τα θετικά του πολιτισμού μας κάποιος αντέκρουσε και είπε:

" Η γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη και σε κακή θέση".
Στην Αθήνα ναι, παρ'όλο που μιλάμε για μια ανεπτυγμένη κοινωνία.Αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουεμ όλα ιδανικά. ΘΑ υπάρχει και κάτι αρνητικό.
Επίσης θυμήσου πως στην Αρχαία Σπάρτη δε συνέβαινε αυτό. Επειδή ήθελαν γερά παιδιά (για να τα στρατολογήσουν), φρόντισαν τις γυναίκες, ειδικά τις μητέρες και μπορώ να σας πω ήραν αρκετά ελεύθερεες λόγω του ότι ήθελαν τις ίδιες δυνατές καθώς και τα παιδια΄που θα γεννούσαν. (Μια αντίφαση από τις πολλές μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης)

"Η σημερινή Ελλάδα"
Το θέμα μας είναι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Δε ρωτάει για την Ελλάδα του σήμερα. Και είναι κακό να χαρακτηρίζουμε την Αρχαία Ελλάδα με βάση τη σημερινή Ελλάδα. Το ότι είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τη μεγαλειότητα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού συμφωνώ. Αλλάδ εν είανι το θέμα μας. Και άμα μας ενοχλεί τόσο στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε. όλο μιλάμε μιλάμε μιλάμε αλλά από πράξεις τίποτα...

Εϊναι αυτό που είχε πει ο φιλόλογός μας στην ιστορία. Όλο γκρινιάζουμε γκρινιάζουμε γκρινιάζουμε αλλά από πράξη μηδέν. Γι'αυτό και είμαστε στα χάλια που είμαστε γιατί όλο θεωρίες και τίποτα στην πράξη. Δεν καταδικάζω αυτούς που είπαν για το πώς είναι η σημερινή Ελλάδα με το τότε απλώς αφού μας ενοχλεί τόσο κάτι πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία..(Ξέρω ακούστηκ πολύ σαν θέμα Έκθεσης, αλλά δεν είναι ωραίο να καταδικα΄ζουεμ ένα πολιτισμό επειδή σήμερα δεν είαμστε άξιοι να τον παράγουμε)...

Ελπίζω να μη σας φάνηκαν χαζά αυτά αλλά είναι η άποψή μου...:P

Μμμ, όσα κείμενα διασώθηκαν από αντιγραφές μοναχών διασώθηκαν ενάντια στη βούληση της κεντρικής εκκλησίας... Και είναι αναμφισβήτητο ότι πολλά κείμενα σώθηκαν και από τους Άραβες.

Αν όμως δεν είχαν μεσολαβήσει οι φανατισμένοι Βυζαντινοί, θα είχαμε πολύ πιθανόν 30 αντί για 7 ολόκληρες τραγωδίες του Αισχύλου και περισσότερες των άλλων τραγικών. Πάλι καλά που δεν ήταν όλοι οι μοναχοί μισαλλόδοξοι.

Στη Σπάρτη όμως υπήρχε ολιγαρχία.

Και δεν είναι δικός μας πολιτισμός. Οι αρχαίοι τον δημιούργησαν. Εμείς τον έχουμε σχεδόν εγκαταλείψει.

Συνέκρινα την αρχαία Ελλάδα με τη Νέα, επειδή είναι κακό και το να χαρακτηρίζουμε τη Σημερινή Ελλάδα με βάση την Αρχαία.
:bye::bye::bye:

ΥΓ: Αυτά που είπες μου φάνηκαν πάρα πολύ χαζά:P Τίποτα δεν είναι χαζό αν το υποστηρίζεις με επιχειρήματα, το λες ευγενικά και με καλές προθέσεις!;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VAGGKALL1

Δραστήριο μέλος

Ο VAGGKALL1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
@vaggkall1
Aυτό με τα υλικά που λες δεν γινόταν επί βυζαντίου, αλλά επί τουρκοκρατίας που ο λαός ήταν ως επί το πλείστον αμόρφωτος.. Και πάλι δεν νομίζω να γινότανε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτά τα διαδίδουν κυρίως βρεταννοί για να δικαιολογήσουν την κλοπή των μαρμάρων από τον Έλγιν.

Το ότι κατέστρεψαν οι Χριστανοί κάποια μνημεία για λόγους κυρίως θρησκευτικούς είναι αλήθεια και είναι βεβαίως καταδικαστέο, αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε με σημερινά δεδομένα αυτά που συνέβαιναν τότε. Άλλωστε, πλειοψηφία των αρχαίων ελληνικών κειμένων που διασώθηκαν, διασώθηκαν χάρι στους Βυζαντινούς.
εγω διαφωνω :
1)ξερεις οτι οι χριστιανοι στον παρθενόνα εξισαν ολα τα γλυπτα εκτος απο δυο απο τα οποιοα το ενα ηταν ενα γλυπτο της αθηνας που εμιαζε με την παναγια και ενα αλλο ενος αλλου θεου που εμιαζε με τον αγιο Γεωργιο;

2)ξερεις οτι το καλυτερα διατηρημενο (η επιδαυρος)σωθηκε απο τους βυζαντινους επειδη ειχε πλακωθει απο πετρες;

3)την βιβλιοθηκη της αλεξανδρειας δεν την κατεστρεψε κανενας τουρκος αραβας ή μη χριστιανος ρωμαιος

4)την σχολη των αθηνων δεν την εκλεισε κανενας τουρκος

5)οι βυζαντινοι δεν αυτοαποκαλουνταν βυζαντινοι αλλα ρωμαιοι και το κρατος τους κρατος ρωμαιων.εγω σε αυτο δεν βλεπω τιποτα το αρχαιοελληνικο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Purple sunrise

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Λουδοβίκος ο 16ος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Αμπελόκηποι (Αττική). Έχει γράψει 939 μηνύματα.
εγω διαφωνω :
1)ξερεις οτι οι χριστιανοι στον παρθενόνα εξισαν ολα τα γλυπτα εκτος απο δυο απο τα οποιοα το ενα ηταν ενα γλυπτο της αθηνας που εμιαζε με την παναγια και ενα αλλο ενος αλλου θεου που εμιαζε με τον αγιο Γεωργιο;

2)ξερεις οτι το καλυτερα διατηρημενο (η επιδαυρος)σωθηκε απο τους βυζαντινους επειδη ειχε πλακωθει απο πετρες;

3)την βιβλιοθηκη της αλεξανδρειας δεν την κατεστρεψε κανενας τουρκος αραβας ή μη χριστιανος ρωμαιος

4)την σχολη των αθηνων δεν την εκλεισε κανενας τουρκος

5)οι βυζαντινοι δεν αυτοαποκαλουνταν βυζαντινοι αλλα ρωμαιοι και το κρατος τους κρατος ρωμαιων.εγω σε αυτο δεν βλεπω τιποτα το αρχαιοελληνικο
1)Οχι δωσε καμμια πηγη
2)Ουτε, επισης δωσε πηγη
3)Η βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας καταστραφηκαν σπο σεισμο
4)Οι πραγματικοι λογοι που εκλεισε η σχολη ηταν οι:
α)Ειχε ηδη μπει σε εποχη παρακμης
β)δεν αποτελουσε σχολη κλασσικης σκεψης αλλα μεταμορφωθηκε σε κεντρο διαδοσης παγανισμου
γ)επειδη το βυζαντινο κρατος σταματησε τις επιχορηγησεις
5)Για χιλιοστη φορα αυτο δεν δειχνει τιποτα, ουτε οι αρχαιοι ελληνες αυτοπροσδιοριζονταν ως ελληνες αλλα ως Κορινθιοι , Σπαρτιατες κλπ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VAGGKALL1

Δραστήριο μέλος

Ο VAGGKALL1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
1)Οχι δωσε καμμια πηγη
2)Ουτε, επισης δωσε πηγη
3)Η βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας καταστραφηκαν σπο σεισμο
4)Οι πραγματικοι λογοι που εκλεισε η σχολη ηταν οι:
α)Ειχε ηδη μπει σε εποχη παρακμης
β)δεν αποτελουσε σχολη κλασσικης σκεψης αλλα μεταμορφωθηκε σε κεντρο διαδοσης παγανισμου
γ)επειδη το βυζαντινο κρατος σταματησε τις επιχορηγησεις
5)Για χιλιοστη φορα αυτο δεν δειχνει τιποτα, ουτε οι αρχαιοι ελληνες αυτοπροσδιοριζονταν ως ελληνες αλλα ως Κορινθιοι , Σπαρτιατες κλπ
1,2 οι ξεναγοι των αντιστοιχων αρχαιολογικων χορων
3)πρεπει να ψαξω για να σου απαντησω...περιμενε
4)τα βιβλια της ιστοριας δεν λενε εκλεισε μονη της αλλα την εκλεισε ο Ιουστινιανος
5)σημασια δεν παιζει το τη γλωσσα μιλας,τι θρησκια εχεις και το απο που καταγεσε αλλα το που πιστευεις οτι ανηκεις
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top