Και εγώ αυτά είχα στο μυαλό μου...πριν γίνω απουσιολόγος.
Aπό τότε που έγινα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις σκέψεις μου και στις ιδέες μου. Σίγουρα κάποια παιδιά δεν αξίζουν να περάσουν την τάξη, εγώ όμως δε νιώθω καλά γιατί εγώ καταχωρώ τις απουσίες τους. Πείτε με τρελό, πείτε με χαζό, πείτε με βλήμα, εγώ δε θα νιώθω καλά αν ένα παιδί έχει μείνει από απουσίες που εγώ τις έβαλα.
Προσωπικά το απουσιολόγιο το θεωρώ μεγάλη βλακεία, όχι σαν θεσμό, αλλά κατακρίνω το γεγονός ότι πρέπει να το έχει ένας μαθητής, και μάλιστα σαν "επιβράβευση" των κόπων του. Δηλαδή τι στο καλό, διαβάζουμε μόνο και μόνο για να γίνουμε "απουσιολόγοι" και να έχουμε ένα τάδε όνομα στους καθηγητές; Και να γίνουμε, χέστηκε η φοράδα στο αλόνι, big deal. Τις απουσίες μπορεί κάλλιστα να τις καταχωρεί ο εκάστοτε καθηγητής. Εξάλλου αυτοί είναι υπεύθυνοι για την τάξη, όχι ο απουσιολόγος. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο απουσιολόγος έχει απεριόριστες ευθύνες για ό,τι αφορά τις απουσίες. Αν ένας καθηγητής/καθηγήτρια δεν αποβάλλει ένα μαθητή όπως θα έπρεπε να κάνει σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν πρόκειται να πει κανείς τίποτα. Αν ένας απουσιολόγος δε βάλει μια απουσία (είτε καταλάθως είτε επιτήδες) θα του ψάλλουν τα 12 Ευαγγέλια και θα φάει και αποβολή από πάνω. Ας δώσω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σ' ένα σχολείο εδώ στα Τρίκαλα ένας καθηγητής έσβηνε τις απουσίες της κόρης του γιατί έδινε πανελλήνιες και καθόταν στο σπίτι να διαβάσει. Όταν ανακαλύφθηκε (και ήξεραν ότι το έκανε ο καθηγητής), το πρώτο άτομο το οποίο τραβούσαν από εδώ και από εκεί ήταν, ποιος άλλος, ο απουσιολόγος του τμήματος. Ωραία επιβράβευση των κόπων. Το άλλο που το πάτε; Την αντίληψη απουσιολόγος = σπασίκλας την έχει όλη η Ελλάδα. Με το που θα βάλεις την πρώτη σου απουσία, θα σε υποτιμήσουν όλοι "Κοίτα το μαλάκα, βάζει απουσίες". Ας έρθουν πρώτα στη θέση μας και ας μιλήσουν.
Δε θα το ξευτιλίσω το θέμα σβήνοντας όλες τις απουσίες, αλλά όπου μπορώ θα βοηθήσω. Και ας γίνω και το "ατίθασο" παιδί για τους καθηγητές. Χέστηκ@. Αυτοί θα με ξεχάσουν σε δύο τρία χρόνια. Οι φίλοι όμως θα με θυμούνται και δε θέλω να με θυμούνται ως το μαλάκα απουσιόλογο. Αυτές είναι οι αντιλήψεις των σημερινών μαθητών.
Τέλος πάντων, πολύ επεκτάθηκα. Το σταματάω εδώ. Το τι κάνω στο απουσιολόγιο είναι δική μου δουλειά και παρατηρήσεις μπορούν να μου κάνουν μόνο οι καθηγητές του σχολείου μου.