Νομίζω πως είχε σαφώς λάθος αντίδραση, αλλά θα πρέπει να λάβω και τη συναισθημάτικη φόρτιση που 'χε μόλις είδε τον βαθμό (που μάλλον δε θα 'ναι συνηθισμένος σε τέτοια), με αποτέλεσμα να αντιδράσει και έτσι.
Δε δικαιολογώ τον μαθητή για την αντίδρασή του σε καμμία περίπτωση, απλώς προσπαθώ να ερμηνεύσω μια τέτοια συμπεριφορά.
Ομολογουμένως δε ξέρω κατά πόσο μια μονοήμερη θα τον βοηθούσε να καταλάβει ότι αυτή η αντίδραση του είναι λάθος. Ίσως θα 'ταν καλό να μιλήσετε ιδιαιτέρως μαζί του, να δείτε τι τον ώθησε τελικά να βγάλει αυτή την κακία.
Για μένα οι ποινές τύπου μονοήμερες έχουν χαρακτήρα περισσότερο εκδικητικό, παρά σωφρονιστικό. Θα πρέπει να προσφεύγουμε σε αυτές σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει και βγει εκτός ελέγχου.
Άλλωστε οι μαθητές είναι οντότητες υπό πλάση, σαν πηλός, που η κοινωνία τους "κατασκευάζει". Επομένως, πίσω από κάθε αντίδραση και υποβόσκουσα συμπεριφορά φαίνεται η ψωνάρα μάνα που θέλει το παιδί της να γράφει μόνο 20, το καπρίτσιο του μπαμπά, το τι θα πει η γειτόνισσα κ.λπ.
Ίσως ξέφυγα και το γενίκευσα υπερβολικά, απλώς ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου γι' αυτό το θέμα.
Επαναλαμβάνω πως δεν επικροτώ αυτή την αντίδραση του μαθητή και πως είναι βεβαίως κατακριτέα. Ωστόσο, πριν ενεργήσουμε και μεις με το συναίσθημα όπως αυτός , ας σκεφτούμε και μερικά πράγματα.
Σαφώς όλα αυτά είναι θεωρητικά (ίσως και μπούρδες για μερικούς) και πάντα αφού είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη αμφότεροι, μαθητές και καθηγητές.
Όλα αυτά απόλυτα φιλικά! Την προσωπική μου άποψη εξέθεσα. Δε μπορώ να σας κρίνω ως σωστό ή λάθος, γιατί είστε μεγαλύτερος από εμένα και έχετε περισσότερες εμπειρίες. Άλλωστε όλα αυτά τα γράφω ήρεμος, πίσω από μια οθόνη ενός υπολογιστή, χωρίς να 'χω αυτό το φορτίο που καλείστε εσείς καθημερινά να σηκώσετε στην πλάτη σας.
Σας ευχαριστώ επίσης που, αν και γνωρίζετε πως είμαστε μαθητές και δεν έχουμε αντίστοιχες εμπειρίες, ζητήσατε τη γνώμη μας. Αυτό και μόνο λέει για 'μενα πολλά!
Στέλιος