Ε, αυτό που λες δε ξέρω, αλλά μου φαίνεται άστοχο. Τι εννοείς το 'χεις ή δεν το 'χεις; Γεννιέται κανείς με default ικανότητα να προγραμματίζει;
Η επιτυχία στο συγκεκριμένο μάθημα νομίζω πως είναι θέμα πρώτον της προσπάθειας που θα καταβάλλει ο κάθε μαθητής και αφετέρου θέμα καθηγητού. Γενικά θεωρώ ρατσιστική την αντίληψη αυτή (του "το'χω" ή "δεν το'χω"). Όλοι μπορούν να πετύχουν με προσπάθεια. Μερικοί μπορεί να 'ναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και να χρειαστούν λιγότερο χρόνο. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Πάντως, αυτή η αντίληψη του "το'χω", αφενός εκφράζεται απ' αυτούς που βαριούνται να διαβάζουν για τους συμμαθητές τους που διαβάζουν (για να δικαιολογήσουν σε θέμα μυαλού τη βαρεμάρα τους να ανοίξουν ένα βίβλιο και να επαναπαυτούν) και αφετέρου γίνεται ιδιαίτερα δεκτή απ' αυτούς που διαβάζουν, μιας και θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερα όντα επειδή μπορούν ας πούμε να παραγωγίσουν την lnx, ενώ αυτοί που δε μπορούν, απλώς δε το 'χουν. Και ακριβώς επειδή αυτή η αντίληψη βολεύει και τους μεν, και τους δε, επικρατεί. Αυτό όμως είναι λάθος.
Το κλειδί για την επιτυχία σε όλα τα μαθήματα είναι η προσπάθεια, η μελέτη, οι απορίες, το ενδιαφέρον. Αν έχεις δίπλα σου ένα σωστό άτομο που θα σου δώσει κατευθύνσεις για το μάθημα, θα σου ξεδιαλύνει απορίες και θα σου εμπλουτίσει τις γνώσεις σου, νομίζω πως η επιτυχία πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Φιλικά,
Στέλιος