Ας προσθεσω κι εγω την εμπειρια μου σε αυτες των υπολοιπων παιδιων....
Λοιπον,ξεκιναω το καλοκαιρι,γεματος περιεργεια...''Πως θα ειναι οι Πανελληνιες?Πως νιωθουν οι υποψηφιοι τις μερες της εξετασης και αλλα τετοια...Ξεκιναν τα καλοκαιρινα μαθηματα,οπου,μπορω να πω,δεν ηταν τοσο κοπιαστικα οσο θα περιμενα,αν και πανυγηριζα σαν τρελος οταν τελειωσαμε!
Ειχα αναγκαστει να αλλαξω φροντηστηριο,λογω...ανωτερας βιας(οχι οτι δεν ημουν ευχαριστημενος),και διαπιστωνω,προς μεγαλη μου εκπληξη,οτι στα περισσοτερα μαθηματα,το τμημα βρισκοταν πιο μπροστα απο μενα στην υλη και ειχαν,ως επι το πλειστον διαφορετικες σημειωσεις (πχ στα Αρχαια).Απο τοτε ειχα διαρκως μια ψυχολογια ηττοπαθειας η οποια με συνοδευε σε ολη τη διαρκεια της χρονιας.Θεωρουσα δεδομενο οτι δεν θα περασω εκει που ηθελα (Παιδαγωγικο Ρεθυμνου),οτι δε διαβαζα οσο επρεπε,οταν ακουγα τους αλλους να λεν οτι διαβασαν 6-7-8 ωρες συνεχομενα τα Σ/Κ.Μπορω να πω οτι διεπομουν απο ελλειψη προγραμματισμου καθως ελεγα τα Σ/Κ οτι θα κανω 5 πραγματα κι εκανα 3.
Απο Φεβρουαριο και μετα,παρατηρουσα οτι μετα το φροντιστηριο δεν ειχα πολλες δυναμεις να διαβαζω με συνεπεια τη μειωμενη αποδοση...Μετα την 5ημερη (8-14 Απριλιου) στη Θεσαλλονικη,ημουν στον κοσμο μου...Και φυσικα,που ορεξη για την απαιτουμενη μελετη κατα τις 2 βδομαδες του Πασχα...Πιο πολυ στρωθηκα κατα την τελευταια βδομαδα των διακοπων...Και παλι,οπως και τα Χριστουγεννα,διαβασα μεν,αλλα θα μπορουσα να χα κανει και παραπανω...Ωσπου φτανει η Δευτερα 9 Μαιου...Βγαινω εξω,παιζω μπαλα και μετα παω στην αγρυπνια που ειχε η εκκλησια για τους υποψηφιους...Και ετρεμα καθ' ολη τη διαρκεια της...Την παραμονη της εκθεσης,διαβΑζω το πρωι,σταματω κατα της 19.00,και μετα ακουω house music και μπαινω εδω για να παρω κλιμα...Και κοιμαμαι κανονικα στις 23.30,ξυπνωντας στις 6.00
Το πρωι της Εκθσης,ειχα λιγο αγχος,πιο πολυ για τη διαδικασια...Φτανω στο σχολειο και συναντω προσωπα με φανερο αγχος,αλλα με προσπαθεια να κρατηθουν χαμογελαστα.Ωσπου χτυπαει το κουδουνι,κι αφου δεχτουμε 1.000.000 ευχες,μπαινουμε στις αιθουσες!Το κλιμα πολυ χαλαρο,εγω αστειευομενος ελεγα ''Γιατι αγχωνεστε?Πανελληνιες δινουμε?''Ωσπου ερχονται τα θεματα,ολοι σοβαρευουμε,γραφουμε και αυτο ηταν...
Πιο πολυ αγχος ειχα στη Λογοτεχνια και στα Αρχαια,οπου,οταν μαθαινουμε οτι επεσε Πολιτεια,ξεσπαμε ολοι σε δυνατα χειροκροτηματα και μπαινει μεσα η υποδιευθυντρια φωναζοντας ''ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΔΙΝΕΤΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ???'
Στα Λατινικα,δε,ειχα τελειωσει τα θεματα σε 1ωρα(μετα εκανα τους ελεγχους,οπου βρηκα λαθη...),και κυριως χαζευα...
Εν κατακλειδι,οι Πανελληνιες ειναι απλες εξετασεις,απλα δεν κατανοω το λογο που ολοι μας τρομοκρατουμαστε...Μαλλον ειναι ο φοβος του αγνωστου(οχι των αρχαιων...)

.