Να πω την αλήθεια, για εμένα το θέμα ήταν ΜΗ αναμενόμενο. Καθώς περίμενα όπως θα πέσει όπως έχω γράψει και άλλες φορές σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα και ρατσισμό ή αθλητισμό και φανατισμό.
ΩΣΤΟΣΟ .... το θέμα είναι πολύ βατό και κάποιος που πήγε αδιάβαστος έγραφε πολύ εύκολα.
Το κείμενο που το διάβασα θέλω πρώτα από όλα να σημειώσω ότι σε έκταση είναι πολύ μικρό σε αντίστοιχα άλλα που έχω δει για πανελλήνιες και φυσικά σε σύγκριση με αυτό που έπεσε σε εμένα το 2014 (έλλειμα ανθρωπιάς). Ειδικότερα το κείμενο ως προς την κατανόηση το θεωρώ πολύ εύκολο, αλλά θα το πω φλύαρο και κουραστικό γιατί ουσιαστικά περιγράφει τις ερμηνείες των λέξεων "παιδεία" και "εκπαίδευση" κατά τον Αριστοτέλη και Πλάτωνα και σε άλλους φιλοσόφους και την σημασιολογική και ετυμολογική εξέλιξή τους στον χρόνο για να καταλήξει στο τέλος στην διάκριση αυτών των 2 εννοιών. Εμένα προσωπικά το κείμενο αν και μικρό με κούρασε

. Πάραυτα όσον αφορά όμως το κείμενο δεν νομίζω τα τα παιδιά να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με 2 πολύ καλές αναγνώσεις βγαίνει εύκολα και χωρίς πρόβλημα με τον χρόνο. Οπότε το θέμα Α1 είναι πολύ εύκολο όπως και το Β1 που προκύπτει ξεκάθαρα από την κατανόηση του κειμένου.
Β2α γελοίο θέμα υπάρχουν 2 τρόποι ανάπτυξης θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι επεξήγηση καθώς διευκρινίζει την θέση "αρχίζουν προφανείς και λανθάνουσες διαφορές" αλλά θα μπορούσε να πει και σύγκριση αντίθεση αφού στο τέλος συγκρίνει τις έννοιες παιδεία και εκπαίδευση.
Όσον αφορά τα άλλα θέματα παιδιά ήταν και αυτά εύκολα β2β τι δηλώνουν οι διαθρωτικές λέξεις όπως και Β3α με τις συνώνυμες και β3β με τις αντώνυμες. Ασκήσεις γελοίες δηλαδή έγραφες και αδιάβαστος να πήγαινες. Εντάξει το Β4 παθητική φωνή τόσα χρόνια στο σχολείο μάθαμε τι είναι και πως λειτουργεί. Εύκολο πολύ εύκολο.
Και μένει χρόνος άπειρος για την έκθεση πολύ άπειρος που και να μην είχε παπαγαλίζει κάποιος σημειώσεις και ιδέες έγραφε πάρα πολύ εύκολα από την εμπειρία του και μόνο και από τις συζητήσεις παιδιά!
Τολμάω και λέω ότι ήταν από τα πιο εύκολα θέματα έκθεσης τα τελευταία χρόνια
Προσοχή μόνο στις έννοιες παιδεία και εκπαίδευση από τα παιδιά για να μην υπάρξει σύγχυση