Ομολογουμένως σε μία τάξη όπου όλοι θα έχουν το ίδιο κεφάλι δεν θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον στους συλλογισμούς, τις σκέψεις, τις ιδεολογίες, τις απόψεις. Προσωπικά ως καλός μαθητής έχω μορφώσει άλλους, αλλά μ'εχουν μορφώσει κι αυτοί. Με αυτούς που έχουν το ίδιο κεφάλι με μένα απλώς συμφωνούμε, με τους άλλους μου δίνεται η ευκαιρία για να σκεφτώ. Δε μπορεί κανένας και με καμία αιτιολογία να μου στερήσει αυτή την Παιδεία. Αυτά τα κάνει μόνο το σχολείο, αξίζει να θυσιαστούν δυο παραπάνω εξισώσεις γι'αυτά, στην τελική να πάτε φροντιστήριο για τη γνώση, το σχολείο παρέχει δωρεάν Παιδεία, όχι δωρεάν κατάρτιση, ούτε δωρεάν εκπαίδευση.
Το πως θα έχουν τη δυνατότητα όλοι να πάνε φροντιστήριο είναι οικονομίστικο, πρακτικό ζήτημα που λύνεται. Στην Παιδεία καθένας δικαιούται ισοτιμία, στην κατάρτιση και τη γνώση δεν ξέρω αν δικαιούται, αλλά ακόμη κι αν δικαιούται ποτέ δεν θα μπορέσει να την έχει. Αν ο άλλος έχει πέντε φράγκα παραπάνω, θα μπορεί να προσφέρει στο παιδί του και πέντε ώρες μάθημα παραπάνω, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο. Η Παιδεία, όμως, είναι αυτό που λέμε μαθαίνεται στο δρόμο απ'ολους και για όλους. Δεν εξαγοράζεται και γι'αυτό την παρέχει το σχολείο.