΄Αλλα λέω εγώ, άλλα λες εσύ αλλά δεν πειράζει! Το εξειδικεύεις πολύ το θέμα στις σπουδές Νομικής και ακόμα περισσότερο με το τι γίνεται σε ένα παράρτημα ενός συγκεκριμένου πανεπιστημίου ενώ εγώ μιλάω γενικά για όλα τα κολλέγια, για όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, για όλα τα αντικείμενα σπουδών και πώς αυτά πρέπει κατά τη γνώμη μου να αξιολογούνται από κάποιον υποψήφιο φοιτητή. Το κριτήρια εισαγωγής κάθε πανεπιστημίου, που αναφέρεις, είναι ασφαλώς θέμα ποιότητας σπουδών η οποία αυξάνει τη ζήτηση.΄Ενα καλό πρόγραμμα σπουδών θα προσελκύσει πολλούς και καλούς φοιτητές σε αντίθεση με ένα μέτριο ή κακό που θα χαμηλώσει τα κριτήρια εισαγωγής για να τραβήξει όσο περισσότερους φοιτητές μπορεί. Για το θέμα των διδάκτρων το θέμα είναι σχετικό. Αν πχ ένας υποψήφιος φοιτητής που θα έρθει από την επαρχία για να φοιτήσει σ΄ένα κολλέγιο της Αθήνας πόσο πια λιγότερα θα είναι τα έξοδά του από το να πήγαινε να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού; Ακόμα και κάτι παραπάνω να πληρώσει είναι πολύ προτιμότερο να έχει την ελεύθερη επιλογή του πανεπιστημίου σύμφωνα με τα δικά του "θέλω" παρά να δεχτεί τις περιορισμένες επιλογές που του προσφέρουν τα κολλέγια. Και μετά για το θέμα της επαγγελματικής απασχόλησης ας πάρουμε το παράδειγμα της Νομικής που τόσο σου αρέσει. Π.χ. κάποιος τελειώνοντας ένα τέτοιο κολλέγιο θα είχε την επαγγελματική ισοδυναμία αλλά μπορεί να ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα ή να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ή στον διαγωνισμό για το Νομικό Τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μπορούσε; Θεωρώ τις σπουδές ένα θέμα που χρήζει εξαιρετικής προσοχής και σκέψης.΄Οταν χτίζουμε το μέλλον μας δεν χωράνε ημίμετρα!
Κατ' αρχάς συγγνώμη που δεν απάντησα στο θέμα που έθεσες, μάλλον πα
Μεταξύ άλλων η ζήτηση εξαρτάται και από το πρόγραμμα σπουδών, αλλά όχι εξ' ολοκλήρου. Αν πάρουμε οποιοδήποτε τμήμα και το συγκρίνουμε με ένα πανεπιστήμιο της Αθήνας και ένα πανεπιστήμιο σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας, το πιο πιθανό είναι να μη διαπιστώσουμε μεγάλες διαφορές, παρ' όλα αυτά επειδή το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Αθήνα και επειδή η μισή Ελλάδα ζει στην Αθήνα, επιλέγει το πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση είναι τα δίδακτρα, μπορεί για παράδειγμα σε ένα κολλέγιο το πρόγραμμα σπουδών να είναι τρεις φορές καλύτερο από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά επειδή είναι ιδιωτικό και έχει δίδακτρα δεν θα έχει μεγάλη ζήτηση, όση έχει το ελληνικό ΑΕΙ μέσω των πανελληνίων, για αυτό και το ιδιωτικό δεν θέτει μεγάλα στάνταρ εισαγωγής.
Απλά, όσοι μένουν "εδώ" για να σπουδάσουν σε κάποιο κολλέγιο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή στην Κρήτη, είναι επειδή τους βολεύει η τοποθεσία. Δεν θα πάει κάποιος που μένει Ναύπλιο, στο Ηράκλειο για να σπουδάσει στο MBS του Ηρακλείου, εκτός αν σταθμίσει παράγοντες όπως το αντικείμενο που θέλω το προσφέρει μόνο αυτό το κολλέγιο, η γλώσσα που προσφέρεται είναι στα ελληνικά, ενώ στο εξωτερικό δεν είναι η μητρική μου, ο κλάδος που θέλω να εργαστώ μετά απαιτεί ειδικές γνώσεις που προσφέρονται "ελληνικού χαρακτήρα" που προσφέρει ίσως το κολλέγιο και άλλα. Ακόμα και να μετακόμιζε, ένα 5χιλ./έτος κολλέγιο και ένα 5-10χιλ./κόστος διαβίωσης, μιλάμε για 10-15χιλ/κόστος, αν το συγκρίνουμε με κόστος διαβίωσης και όποια λειτουργικά έξοδα απαιτεί το πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μπορούμε να υποθέσουμε, με σιγουριά πιστεύω, ότι το κόστος θα ήταν ίδιο.
Συμφωνώ με αυτό για την επιλογή, ότι στο εξωτερικό είσαι πιο ελεύθερος να επιλέξεις το πανεπιστήμιο που θες.
"να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα" αν θέλει να κάνει μεταπτυχιακό σε ελληνικό ΑΕΙ, εννοείς μάλλον, γιατί σε κολλέγιο φυσικά και μπορεί ή εξ' αποστάσεως στο ΑΠΚΥ, παίρνω το case study μου πάλι: πτυχιούχος UP13/IdEF μπορεί να κάνει σίγουρα το μεταπτυχιακό που προσφέρει η Νομική του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και μπορώ να συμπεράνω με ασφάλεια και κάθε μεταπτυχιακό σε άλλο ελληνικό ΑΕΙ που το κάνει σε συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού (βλ. πόσα μεταπτυχιακά υπάρχουν με πανεπιστήμια της Κύπρου).
"ή να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών" όπως και στο διαγωνισμό συμβολαιογράφων γίνεται κανονικά και υπάρχουν ήδη συμβολαιογράφοι πτυχιούχοι του UP13/IdEF
"ή στον διαγωνισμό για το Νομικό Τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος" δεν ξέρω το καθεστώς πρόσληψης για την ΤτΕ, αν εμπλέκει ΑΣΕΠ, αν ναι τότε χρειάζεται αίτηση ΣΑΕΠ/ΑΤΕΕΝ.
Έχω επιλέξει να συζητήσουμε βάσει τη Νομική στα κολλέγια για προφανείς λόγους.