Αρχική Δημοσίευση από io-io:
Μα αυτο ειπα και εγω, ειναι ηθικο το θεμα! Νομιζω παντως οτι η διαφωνια μας ειναι σε βασικα ζητηματα. π.χ. εγω δεν συμφωνω οτι ειναι το ιδιο καποιος που το τελειωνει σε 5 και καποιος που τελειωνει σε 10. Ε, αν εχεις δωσει και 5 φορες το καθε μαθημα, καποια στιγμη θα φανεις πιο τυχερος, θα πεσουν τα θεματα που εχεις διαβασει και θα περασεις.

Νομιζω παντως οτι διαφορετικα θα πρεπει να αντιμετωπιστει καποιος που εδειξε ενθουσιασμο και ωριμοτητα στα 20 του και διαβασε και τελειωσε κανονικα. Και οπου και αν πας να πιασεις δουλεια, δεν θα εκτιμησουν ιδιατερως το να εισαι 30 με καθολου προυπηρεσια στο αντικειμενο σου επειδη μολις τελειωσες τη σχολη! (το δευτερο προσωπο δεν αναφερεται σε σενα, γενικα μιλαω!

)
Μάλιστα, εγώ λοιπόν θα διαφωνήσω κάθετα.Πρώτον κάποιος που δεν έχει σκοπό να τελειώσει την σχολη δεν την τελειώνει.Αφού είναι γεγονός που οι περισσότεροι αιώνιοι φοιτητές χάνουν την χρηματοδότηση απο τους γονείς τους μολίς υπερβούν κάποια ηλικία και μετά αρχίζουν να εργάζονται οπότε οι σπουδές πάνε περίπατο.Εξάλλου όπως έχουμε ξαναπει οι αιώνιοι φοιτητές δεν είναι επιβάρυνση για την σχολή, ούτε στα εργαστήρια καταλαμβάνουν θέσεις ούτε παροχές έχουν(έλεος οι περισσότεροι δεν δικαιούνται ούτε πάσο πως επιβαρύνουν το κράτος

.Στα περισσότερα ιδρύματα οι παροχές ισχύουν μέχρι κάποιο έτος/εξάμηνο ή μέχρι κάποια ηλικία(συνήθως 24).
Κατά δεύτερον υπάρχουν άτομα που για διάφορες συνθήκες αναγκάστηκαν να τελειώσουν σε παραπάνω απο 4-5 χρόνια.Μιλάω κρίνοντας όσα γνωρίζω.Ο κολλητός μου έχασε τον πατέρα του στο 3 εξάμηνο της σχολής του, οπότε αναγκάστηκε να συντηρήσει μια οικογένεια δουλεύοντας και έχασε τον ρυθμό του στην σχολη, αργότερα πήγε φαντάρος για να ξεμπερδέψει με το στρατιωτικό και γυρίζοντας ενώ χρωστούσε 3 μόνο μαθήματα αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών και τώρα χρωστάει 5 γιατί προστέθηκαν δύο νέα τα οποία δεν υπήρχαν στο παλιό πρόγραμμα σπουδών.Το κράτος προνοίας βέβαια φρόντισε να
μην τον βοηθήσει ως ορφανό απο ένα γονέα καθώς
δεν του ενέκρινε μεταγγραφή στην Αθήνα αλλά μόνο μέχρι το πλησιέστερο ΤΕΙ με την ίδια ειδικότητα.Οπότε πηγαινοέρχεται με το αμάξι 2 φορές την εβδομάδα παίρνοντας άδεια απο την δουλειά του.Με ποια κριτήρια μπορεί κάποιος να μου πει πως αυτό το παιδί δεν δικαιούται πτυχίο;
Επίσης μια άλλη φίλη μου συνομήλικη έχει ριζώσει στο μαθηματικό.Ναι αυτή είναι κλασσική περίπτωση κ*λοβαρέματος καθώς στην σχολη πατούσε μόνο για να πιει καφέ στην λέσχη.Η κοπέλα εργάζεται σε κάτι καλό αλλά άσχετο, χρωστάει νομίζω 17 μαθήματα και ποσώς την ενδιαφέρει αν θα την διαγράψουν απο την σχολη ή όχι καθώς δεν σκοπεύει να τελειώσει.
Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις περιπτώσεις.
Η αφεντιά μου ξεκίνησε τις σπουδές στα 24, με την προοπτική λόγω δουλειάς αλλά και απόστασης να τις τελειώσω σε 6-7 χρόνια το νωρίτερο καθώς δεν με απασχολούσε η επαγγελματική αποκατάσταση.Θες να σου πω τι έγινε όταν προσπάθησα να πάρω μεταγγραφή;Λοιπόν το δικο μου εισόδημα ήταν μέσα στα κριτήρια μεταγγραφής όμως του μπαμπά μου δεν ήταν.Και ενώ ήταν ολοφάνερο πως κάνω μόνη μου δήλωση(αρα θα έπρεπε να πιαστεί) και εργάζομαι και ζω μόνη μου υπολογίσανε την οικογενειακή.Στον αντίποδα όμως δεν μπορούσα ούτε να χρησιμοποιήσω το κριτήριο του αδερφού φαντάρου(ήταν εκείνη την εποχή) γιατί ακριβώς δεν ζούσα με την οικογένεια μου άρα δεν επιβάρυνα τον πατέρα μου.Πείτε μου εσείς αν βγάζετε νόημα
Οπότε μου αφήνουν δύο επιλογές ή μετακίνηση σε εβδομαδιαία βάση προς την σχολή(απορρίπτεται) ή περνάω όλες τις θεωρίες και αφήνω τλτ τα εργαστήρια.Πράγμα το οποίο και έκανα και μου κοστίζει συν 2 χρόνια σπουδών το λιγότερο.Οπότε μετά απο όλο αυτό θα έρθουν και θα με διαγράψουν;(που δεν με πιάνει η τροπολογία αλλά λέμε).
Όσο αφορά την αγορά εργασίας τα έχουμε ξαναπεί ένα πτυχίο ναι μεν ανοίγει τις πόρτες αλλά η προσωπική εργασία και η απόδοση φροντίζουν να παραμείνουν ανοιχτές.Κανείς άξιος δεν χάνεται.
Υ.Γ.Επίσης δεν μου άρεσε καθόλου το σχόλιο που έκανες γιατί κάποιος που καθόταν να έχει ισότιμο πτυχίο με εσένα που προσπάθησες.Με την ίδια λογική γιατί κάποιος που πέρασε στις πανελλήνιες να έχει ισότιμο πτυχίο με εσένα που δεν τα κατάφερες;
Σου ακούγεται άσχημο.Και είναι άσχημο, δεν μου αρέσουν τέτοιες συγκρίσεις όμως δεν μου αρέσουν και οι αυθαίρετες γενικεύσεις.Όπως εγώ δεν γνωρίζω τους λόγους που σε έστρεψαν προς το εξωτερικό έτσι και εσύ δεν γνωρίζεις τους λόγους που κάποιος καθυστέρησε να αποφοιτήσει.Βγάλτε απο το μυαλο σας ότι όλοι οι φοιτητές είναι 18-24 (είναι η πλειοψηφία αλλά όχι όλοι) και ότι συντηρούνται απο τους γονείς τους (ακόμη και στην δουλειά είχαμε πολλούς φοιτητες που δεν μπορουσαν να τα βγάλουν πέρα με τα χρήματα απο τους γονείς και έτσι δούλευαν κανονικότατα 8ωρο αφήνοντας πίσω κάποια μαθήματα).Μην κρίνετε μόνο εξ ιδίων τα αλλότροια.Πολλοί δεν μπορούν και δεν έχουν τις ιδιες δυνατότητες με εσάς, είναι κρίμα να τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι και να συναινούμε στην κατάργηση των ελάχιστων κάπως αξιοκρατικών θεσμών στην χώρα μας.