Ξέρεις πολύ καλά ότι στην ξενιτιά λειτουργούν Ελληνικά Σχολεία. Άσε που τα σχολεία θα σου παρέχουν εκπαίδευση που εδώ δε μπορείς να ονειρευτείς. Από κει και πέρα, η θρησκευτική εκπαίδευση στην Ολλανδία διαφέρει από σχολείο σε σχολείο. Άλλα σχολεία δεν ασχολούνται καθόλου με τα Θρησκευτικά, άλλα είναι προτεσταντικά, μπορεί να έχει και κάνα καθολικό, και άλλα πάλι διδάσκουν τις διάφορες θρησκείες κατά το δοκούν (όπως το κρίνουν αυτά). Εκεί, λοιπόν, έχεις δικαίωμα επιλογής.
Όχι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γιαγιά, το πρόβλημα είναι ότι: 1) ο διευθυντής μας είναι ξεροκέφαλος και για να σου δώσει απαλλαγή πρέπει να κάνεις 5-6 επισκέψεις στο γραφείο του, γιατί τη μια λέει ότι π.χ. δεν περνούν σε στρατιωτικές σχολές όσοι πάρουν απαλλαγή, και μετά κάνει την πάπια, 2) δε μπορώ να είμαι σαν τη μύγα μες το γάλα (κατά την άποψη των γονέων μου), όντως το μόνο παιδί στο σχολείο που δεν κάνει θρησκευτικά, 3) έχοντας πάρει βαθμούς, δε μπορώ (κατά τη γνώμη του διευθυντή, πάλι), να πάρω απαλλαγή, 4) η γιαγιά μου ναι, είναι πρόβλημα - τις προάλλες δεν είχα πάει να κοινωνήσω, και πήρε καμιά 10αριά τηλέφωνα μέσα σε μία ώρα, και όποτε πάω με ζαλίζει. Αν πάρω απαλλαγή και της πω ότι είμαι άθεος, θα πάθει κατά 50% εγκεφαλικό, εδώ λιποθύμησε που η ξαδέρφη μου της είπε ότι θέλει να παντρευτεί στο δημαρχείο, 5) και οι συμμαθητές μου, πολλοί από τους οποίους είναι στενόμυαλοι και ρατσιστές όσον αφορά το θρησκευτικό (και όχι μόνο) ζήτημα.
Και εν πάση περιπτώσει, εδώ δεν τίθεται θέμα μετανάστευσης, μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
ΥΓ: Αν έχεις πρόβλημα με τους δικούς σου, σίγουρα είναι πρόβλημα του κράτους. Κάθε κοινωνικό πρόβλημα είναι πρόβλημα του κράτους, και εφόσον υπάρχει μια όχι αμελητέα μερίδα ατόμων που καταπιέζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις λόγω του κοινωνικού τους περιγύρου, η Πολιτεία υποχρεούται να κάνει την καταπίεση αυτή όσο το δυνατόν πιο ανεκτή, και όχι να την επιβαρύνει περισσότερο. Και μην αρχίσουμε τώρα ότι "δεν έχετε δει καταπίεση" και "πρέπει να πάτε στο Ισλάμ να δείτε τί σημαίνει καταπίεση", γιατί απλούστατα αυτό δε στέκει. Το ότι στη Ζιμπάμπουε είναι φτωχοί οι άνθρωποι, δε σημαίνει ότι στην Αίγυπτο είναι πλούσιοι, αν και είναι πλουσιότεροι από τους Ζιμπαμπουανούς.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.