Crookshanks όσον αφορά τη βάπτιση τουλάχιστον, να πω ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία νομικά (έστω) δεν κατέχει το δικαίωμα της συναινέσεως. Κατά συνέπεια οι γονείς μπορούν να το βαπτίσουν και καλά κάνουν εφόσον αυτά είναι τα πιστεύω τους. :iagree:
Είναι όμως ηθικά αποδεκτό; Ποιος είναι καλύτερος γονιός, αυτός που μεγαλώνει το παιδί επιβάλλοντάς του ορισμένες αξίες, έστω κι αν πιστεύει ότι αυτές είναι σωστές, ή αυτός που έχει ως σημαντικότερη αξία το να επιτρέψει στο παιδί να αναπτύξει όσο το δυνατόν πιο προσωπικές του αξίες και να του διδάξει τη μοναδική αξία που ήταν (ίσως όχι τόσο στο παρελθόν), είναι και θα μείνει διαχρονική, το σεβασμό στην ελευθερία του άλλου, στον κύκλο που χαράσσεται με κέντρο αυτόν και ακτίνα ίδια για όλους τους ανθρώπους;
Με τη λογική των αξιών και των "πιστεύω", δε θα ήταν δικαιολογημένο να παραγάγει ο κάθε γονιός "καπιταλιστάκια" και "κομμουνιστάκια", "αναρχικάκια" και "συγκεντρωτικάκια";
Το θέμα είναι η όλη στενομυαλιά που διακατέχει τη μάζα, η οποία δακτυλοδείχνει αυτόν που ασπάζεται κάτι διαφορετικό και την κατάσταση αυτή, αντί το σχολείο να κάνει την προσπάθεια να την εξαλείψει, την εντείνει με τα άθλια βιβλία του.
Και δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στα πιστεύω.
https://pi-schools.sch.gr/dimotiko/thrisk_st/math/sel_1_10.pdf
Θρησκευτικά ΣΤ Δημοτικού, see the last page

(ας διαβάσω και το υπόλοιπο βιβλίο... - τελικά όλο το υπόλοιπο στο Χριστιανισμό αναφέρεται! :p )
Πού, πώς, τί; Εγώ το πήρα από τη στοίβα των βιβλίων της αδερφής μου πέρυσι, πρόπερσι, δε θυμάμαι, και είχα νεύρα όλη μέρα!
Crookshanks, από τη μία μου λες ότι άλλο θρησκεία κι άλλο Εκκλησία κι από την άλλη μου λες ότι φταίει η μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σε καταλαβαίνω. Η μεγάλη περιουσία μου λες ότι ελέγχει συνειδήσεις; Όταν έρχεται η ΙΜ Λαμίας να μου ζητήσει ενοίκιο για το σπίτι ΜΟΥ, λες ότι με καθοδηγεί στο να πιστέψω;
Όχι, η ΙΜ Λαμίας δε σε καθοδηγεί στο αν και στο πού να πιστέψεις, επειδή έχει καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δεν είναι εκπρόσωπος κάποιας ιδεολογίας, και συνεπώς δεν υπερασπίζεται καμία, για να ενισχύσει τα οικονομικά της οφέλη. Αντιθέτως, η Εκκλησία συγκαλύπτει την κερδοσκοπία της με το ιερό πέπλο του "ιερού" σκοπού της "σωτηρίας" της ανθρωπότητας. Ακόμη κι αν παλαιότερα αυτό δε συνέβαινε (αν και δεν κράτησε για πολύ). Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία όχι μόξο προωθεί ορισμένες αντιλήψεις, αλλά κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διαμορφώσει την κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για τη μέγιστη δυνατή χρονική διάρκεια.
Το αντίθετο θα έλεγα...Δεν θα μπλέξω τα νομικά με τα κοινωνικά.
Αν αναφέρεσαι στην ΙΜ Λαμίας, όχι, μην τα μπλέξεις. Αν όμως μιλάς γενικά, οι νόμοι και οι επίσημοι θεσμοί του κράτους πρέπει να οδηγούν σε μια κοινωνική κατάσταση όπου όλοι θα απολαμβάνουν το μέγιστο δυνατό καλό με την ελάχιστη δυνατή ζημία.
Δε με ενδιαφέρουν οι Διαφωτιστές, αλλά ούτε εσύ κι ούτε κανένας άλλος μπορεί να πει ότι δεν πίστευαν στο Χριστό ή σε άλλη θρησκεία. Το γεγονός ότι αμφισβητείς την κοσμική εξουσία ενός αυτοαποκαλούμενου θεόπεμπτου μονάρχη (Πάπας) ή τη θρησκευτική εξουσία που στην ουσία άνθρωποι σου επέβαλαν, απέχει πάρα πολύ απ'το να χαρακτηριστείς άθεος, δε νομίζεις;
Πότε τα είπα όλα αυτά;
Αυτό που λένε "αφήστε το παιδί να αποφασίσει μόνο του κλπ." πολύ απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Και τότε γιατί συμβαίνει;
Κοινωνία=διάδραση=επιρροή=πρότυπα. Εσείς μιλάτε για καθεστώς πνευματικής αποστείρωσης, πράγμα που γίνεται εφικτό μόνο όταν κάποιος αποφασίσει να ζήσει εντελώς έξω από την κοινωνία, με την πάρτη του, για την πάρτη του.
Όχι, μιλάμε για μια κοινωνία-μακαρόνι όπου ο καθένας μπορεί να βάζει ό,τι σάλτσα του αρέσει, χωρίς να πιτσιλίζει στο πιάτο των άλλων.
Τα πρότυπα υπάρχουν, κάποια από αυτά θα είναι και θρησκευτικά. Τα πρότυπα μπορεί να είναι θετικά (δλδ να τα ακολουθήσουμε) ή αρνητικά (δλδ να τα απορρίψουμε). Το γεγονός είναι ότι θα υπάρχουν σε κάθε στάδιο κοινωνικοποίησης, από την γέννηση μέχρι το θάνατο. Αυτό είναι το δόγμα της Κοινωνιολογίας, συνεπώς ένα άτομο, χωρίς επιρροές, χωρίς πρότυπα, εντελώς ελευθέρας βούλησης (αυτό που περιγράφετε δηλαδή) είναι ένα μη κοινωνικό άτομο.
Μπορεί κάποιος να είναι κοινωνικοποιημένος, χωρίς να του επιβάλλονται ξένες απόψεις.
PS: Για μένα η Βάπτιση σημαίνει πολλά. Ευχαριστώ που έβαλες να δούμε αυτή την όμορφη εικόνα. Το μωράκι αντιδρά στο ερέθισμα του νερού που σημαίνει ότι είναι υγιέστατο.
Δεν έβαλα την εικόνα με σκοπό να πω "κοίτα, το μωράκι δε θέλει να βαπτιστεί". Την έβαλα για να δείξω ότι, παρά το γεγονός ότι λέμε πως "ο Θεός δεν υποχρεώνει κανένα να γίνει χριστιανός", βαπτιζόμαστε χωρίς τη θέλησή μας.
Κάνεις λάθος και γενικεύεις. Δηλαδή τόσο αδύνατη θεωρείς τη συνύπαρξη ατόμων διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων / κοσμοαντιλήψεων;
Το σχολείο οφείλει να προσφέρει αντικειμενικά μηνύματα και όχι υποκειμενικά (το δεύτερο το κάνει η οικογένεια στο συγκεκριμένο θέμα).
Και επιμένω στην άποψη ότι αυτό που γίνεται στα σχολεία είναι ο ορισμός του προσηλυτισμού.
Τελειώνει το παιδί το δημοτικό και είναι με την εντύπωση ότι όλες οι άλλες θρησκείες και γενικά κάθε άλλος τρόπος σκέψης είναι απλά ένας παλιός και ξεπερασμένος... μύθος. (και φυσικά αυτό αποτελεί αντικίνητρο στο να του αναπτυχθεί η όποια σοβαρή "διαφωνία"/ άποψη).
Και όσο για το θέμα της απαλλαγής από τα "θρησκευτικά": στην ουσία σε φέρνουν στη θέση ή να διδαχθείς για το Χριστιανισμό ή να μη διδαχθείς τίποτα για τις θρησκείες.
Αυτές είναι οι σφαιρικές και αντικειμενικές γνώσεις που προσφέρει η εκπαίδευση.
Ναι αυτό είναι αρνητικό πρότυπο!
Φυσικά και δε γίνεται το παιδί να αποφασίσει μόνο του σε τέτοια ηλικία, όχι όμως να ισοπεδώνεται η κρίση του σε σημείο που αργότερα να μη ΜΠΟΡΕΙ να αντιδράσει και να σκεφτεί!
-petros
Συνεχίζω να θεωρώ πως αν οι γονείς αυτό το θεωρούν σωστό, τότε ας γίνεται. Αν δεν το θεωρούν, τότε ζητούν απαλλαγή. Δηλαδή μου λες ότι όταν κάνεις τα δικά σου παιδιά δεν θα τα μεγαλώσεις σύμφωνα με τις δικές σου αξίες; Θα βρουν τις δικές τους μια μέρα στο δρόμο; Όχι, δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση. Η συνείδηση του κάθε παιδιού, μέχρι την ηλικία που αρχίζει να στροφάρει κοινωνικά το μυαλό του (εφηβεία) ανήκει στο γονιό του. Και ο γονιός έχει την ευθύνη αν τη συνείδηση αυτή θα την πάει στο σωστό δρόμο ή στο λάθος, σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω. Από κει και πέρα το τι κάνει το κράτος δε με ενδιαφέρει. Σύμφωνα με την επικρατούσα θρησκεία, εγώ το βρίσκω σωστό. Αλλά όπως και να το έβρισκα, δε νομίζω ότι έχει και τόση μεγάλη σημασία...
Η μεγαλύτερη αξία είναι να σέβεσαι τα όρια τόσο της πνευματικής, όσο και όποιας άλλης ελευθερίας του άλλου, εφόσον είναι ίση με τη δική σου ΚΑΙ δεν την παραβιάζει.
Η επικρατούσα θρησκεία
πώς έγινε επικρατούσα;
Πιστεύω ότι πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία για λόγους όπως εθνική ταυτότητα, διατήρηση της μοναδικότητας των πολιτισμών κα.
Για να διαφυλαχθεί η μοναδικότητα των πολιτισμών, πρέπει να υπάρχει πολιτισμός.