Τα θρησκευτικά στο σχολείο

Θρησκευτικά στα σχολεία: Να καταργηθούν ή όχι;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 407)
  • Να καταργηθούν τελείως

    Ψήφοι: 124 30.5%
  • Να μείνουν ως έχουν

    Ψήφοι: 77 18.9%
  • Να μην καταργηθούν αλλά να αναφέρονται γενικά στις θρησκείες

    Ψήφοι: 198 48.6%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 8 2.0%

Elen@ki_1993

Νεοφερμένος

Η Elen@ki_1993 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Εγώ πιστεύω ότι ο τρόπος που γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών είναι εντελώς λάθος. Οι καθηγητές συνέχεια μας λένε ότι ο θεός δεν εξαναγκάζει κανένα και πως όλοι έχουμε ελευθερία να διαλέξουμε. Πού είναι αυτή η ελευθερία? Γιατί εγώ δεν την βλέπω πουθενά!
Τα θρησκευτικά, αυτό το τοοοόσο "φιλελεύθερο" μάθημα, μόνο ελευθερία που δεν μας δίνει. Περνάμε ώρες και ώρες να ακούμε ότι η θρησκεία μας είναι η μόνη σωστή και πως όσοι πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή είναι άθεοι, είναι επιεικώς ΗΛΙΘΙΟΙ! Καθόμαστε και τους ακούμε να λένε βλακείες και το πιο εξωφρενικό είναι πως τις πιστεύουν κιόλας! Γιατί λοιπόν εγώ είμαι υποχρεωμένη να τον ακούω και όταν του κάνω μια λογική ερώτηση (την οποία εννοείται ότι δεν μπορεί να απαντήσει) να αλλάζει θέμα και να μου λέει ότι δεν έχουμε χρόνο?
Κατά τη γνώμη μου, τα θρησκευτικά θα έπρεπε να μας δίνουν πληροφορίες για όλες τις θρησκείες και απλά να μας βοηθούν να βρούμε την θρησκεία που ανταποκρίνεται στα δικά μας πιστεύω. Με τον τρόπο που γίνεται τώρα το μάθημα απλά μας προσυλιτίζει. Εμείς, ουσιαστικά, δεν έχουμε κανένα περιθώριο επιλογής και έκφρασης γνώμης.
Τώρα θα μου πεις...γιατί δεν τους τα λες όλα αυτά? Έλα μου ντε...Δεν είμαι και περίφανη γι' αυτό, αλλά και εγώ, όπως και οι περισσότεροι απλά κάθομαι και τους ακούω χωρίς να λέω τίποτα. Γιατί ότι και να λέμε περι ελευθερίας, άμα τους πεις κάτι τέτοιο σε πήρε και σε σήκωσε.
Την άποψή μας, την εκφράζουμε μόνο αν δούμε ότι κάποιος από τους καθηγητές είναι των ίδιων πεπειθήσεων, οπότε είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας δημιουργηθεί πρόβλημα.
Από όλους τους καθηγητές θρησκευτικών που είχα μέχρι τώρα, περισσότερο εκτιμώ μια καθηγήτρια η οποία μας είχε εκφράσει και η ίδια τις αμφιβολίες της σε κάποια θέματα και μας είχε επιτρέψει να εκφράσουμε εντελώς ελεύθερα την γνώμη μας και μάλιστα πολλές φορές συμφώνησε μαζί μας, ότι πολλά πράγματα είναι αδύνατο να τα πιστέψουμε...
Τι να πω...αυτή είναι η δική μου γνώμη. Συγνώμη για την πολυλογία !:thanks:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Antigoni_18

Νεοφερμένος

Η Antigoni_18 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 107 μηνύματα.
Πιστεύω ότι πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία για λόγους όπως εθνική ταυτότητα, διατήρηση της μοναδικότητας των πολιτισμών κα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

qwertyuiop

Διάσημο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Φιλοθέη (Αττική). Έχει γράψει 2,880 μηνύματα.
ποια ακριβώς εθνική ταυτότητα μπορεί να καλλιεργήσει το μάθημα των θρησκευτικών;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Crookshanks

Διάσημο μέλος

Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.
Crookshanks όσον αφορά τη βάπτιση τουλάχιστον, να πω ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία νομικά (έστω) δεν κατέχει το δικαίωμα της συναινέσεως. Κατά συνέπεια οι γονείς μπορούν να το βαπτίσουν και καλά κάνουν εφόσον αυτά είναι τα πιστεύω τους. :iagree:

Είναι όμως ηθικά αποδεκτό; Ποιος είναι καλύτερος γονιός, αυτός που μεγαλώνει το παιδί επιβάλλοντάς του ορισμένες αξίες, έστω κι αν πιστεύει ότι αυτές είναι σωστές, ή αυτός που έχει ως σημαντικότερη αξία το να επιτρέψει στο παιδί να αναπτύξει όσο το δυνατόν πιο προσωπικές του αξίες και να του διδάξει τη μοναδική αξία που ήταν (ίσως όχι τόσο στο παρελθόν), είναι και θα μείνει διαχρονική, το σεβασμό στην ελευθερία του άλλου, στον κύκλο που χαράσσεται με κέντρο αυτόν και ακτίνα ίδια για όλους τους ανθρώπους;

Με τη λογική των αξιών και των "πιστεύω", δε θα ήταν δικαιολογημένο να παραγάγει ο κάθε γονιός "καπιταλιστάκια" και "κομμουνιστάκια", "αναρχικάκια" και "συγκεντρωτικάκια";:hmm:

Το θέμα είναι η όλη στενομυαλιά που διακατέχει τη μάζα, η οποία δακτυλοδείχνει αυτόν που ασπάζεται κάτι διαφορετικό και την κατάσταση αυτή, αντί το σχολείο να κάνει την προσπάθεια να την εξαλείψει, την εντείνει με τα άθλια βιβλία του.

Και δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στα πιστεύω.

https://pi-schools.sch.gr/dimotiko/thrisk_st/math/sel_1_10.pdf
Θρησκευτικά ΣΤ Δημοτικού, see the last page :'(
(ας διαβάσω και το υπόλοιπο βιβλίο... - τελικά όλο το υπόλοιπο στο Χριστιανισμό αναφέρεται! :p )

Πού, πώς, τί; Εγώ το πήρα από τη στοίβα των βιβλίων της αδερφής μου πέρυσι, πρόπερσι, δε θυμάμαι, και είχα νεύρα όλη μέρα!:D

Crookshanks, από τη μία μου λες ότι άλλο θρησκεία κι άλλο Εκκλησία κι από την άλλη μου λες ότι φταίει η μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σε καταλαβαίνω. Η μεγάλη περιουσία μου λες ότι ελέγχει συνειδήσεις; Όταν έρχεται η ΙΜ Λαμίας να μου ζητήσει ενοίκιο για το σπίτι ΜΟΥ, λες ότι με καθοδηγεί στο να πιστέψω;

Όχι, η ΙΜ Λαμίας δε σε καθοδηγεί στο αν και στο πού να πιστέψεις, επειδή έχει καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δεν είναι εκπρόσωπος κάποιας ιδεολογίας, και συνεπώς δεν υπερασπίζεται καμία, για να ενισχύσει τα οικονομικά της οφέλη. Αντιθέτως, η Εκκλησία συγκαλύπτει την κερδοσκοπία της με το ιερό πέπλο του "ιερού" σκοπού της "σωτηρίας" της ανθρωπότητας. Ακόμη κι αν παλαιότερα αυτό δε συνέβαινε (αν και δεν κράτησε για πολύ). Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία όχι μόξο προωθεί ορισμένες αντιλήψεις, αλλά κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διαμορφώσει την κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για τη μέγιστη δυνατή χρονική διάρκεια.

Το αντίθετο θα έλεγα...Δεν θα μπλέξω τα νομικά με τα κοινωνικά.

Αν αναφέρεσαι στην ΙΜ Λαμίας, όχι, μην τα μπλέξεις. Αν όμως μιλάς γενικά, οι νόμοι και οι επίσημοι θεσμοί του κράτους πρέπει να οδηγούν σε μια κοινωνική κατάσταση όπου όλοι θα απολαμβάνουν το μέγιστο δυνατό καλό με την ελάχιστη δυνατή ζημία.

Δε με ενδιαφέρουν οι Διαφωτιστές, αλλά ούτε εσύ κι ούτε κανένας άλλος μπορεί να πει ότι δεν πίστευαν στο Χριστό ή σε άλλη θρησκεία. Το γεγονός ότι αμφισβητείς την κοσμική εξουσία ενός αυτοαποκαλούμενου θεόπεμπτου μονάρχη (Πάπας) ή τη θρησκευτική εξουσία που στην ουσία άνθρωποι σου επέβαλαν, απέχει πάρα πολύ απ'το να χαρακτηριστείς άθεος, δε νομίζεις;

Πότε τα είπα όλα αυτά;

Αυτό που λένε "αφήστε το παιδί να αποφασίσει μόνο του κλπ." πολύ απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Και τότε γιατί συμβαίνει;

Κοινωνία=διάδραση=επιρροή=πρότυπα. Εσείς μιλάτε για καθεστώς πνευματικής αποστείρωσης, πράγμα που γίνεται εφικτό μόνο όταν κάποιος αποφασίσει να ζήσει εντελώς έξω από την κοινωνία, με την πάρτη του, για την πάρτη του.

Όχι, μιλάμε για μια κοινωνία-μακαρόνι όπου ο καθένας μπορεί να βάζει ό,τι σάλτσα του αρέσει, χωρίς να πιτσιλίζει στο πιάτο των άλλων.

Τα πρότυπα υπάρχουν, κάποια από αυτά θα είναι και θρησκευτικά. Τα πρότυπα μπορεί να είναι θετικά (δλδ να τα ακολουθήσουμε) ή αρνητικά (δλδ να τα απορρίψουμε). Το γεγονός είναι ότι θα υπάρχουν σε κάθε στάδιο κοινωνικοποίησης, από την γέννηση μέχρι το θάνατο. Αυτό είναι το δόγμα της Κοινωνιολογίας, συνεπώς ένα άτομο, χωρίς επιρροές, χωρίς πρότυπα, εντελώς ελευθέρας βούλησης (αυτό που περιγράφετε δηλαδή) είναι ένα μη κοινωνικό άτομο.

Μπορεί κάποιος να είναι κοινωνικοποιημένος, χωρίς να του επιβάλλονται ξένες απόψεις.

PS: Για μένα η Βάπτιση σημαίνει πολλά. Ευχαριστώ που έβαλες να δούμε αυτή την όμορφη εικόνα. Το μωράκι αντιδρά στο ερέθισμα του νερού που σημαίνει ότι είναι υγιέστατο.

Δεν έβαλα την εικόνα με σκοπό να πω "κοίτα, το μωράκι δε θέλει να βαπτιστεί". Την έβαλα για να δείξω ότι, παρά το γεγονός ότι λέμε πως "ο Θεός δεν υποχρεώνει κανένα να γίνει χριστιανός", βαπτιζόμαστε χωρίς τη θέλησή μας.

Κάνεις λάθος και γενικεύεις. Δηλαδή τόσο αδύνατη θεωρείς τη συνύπαρξη ατόμων διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων / κοσμοαντιλήψεων;

Το σχολείο οφείλει να προσφέρει αντικειμενικά μηνύματα και όχι υποκειμενικά (το δεύτερο το κάνει η οικογένεια στο συγκεκριμένο θέμα).
Και επιμένω στην άποψη ότι αυτό που γίνεται στα σχολεία είναι ο ορισμός του προσηλυτισμού.
Τελειώνει το παιδί το δημοτικό και είναι με την εντύπωση ότι όλες οι άλλες θρησκείες και γενικά κάθε άλλος τρόπος σκέψης είναι απλά ένας παλιός και ξεπερασμένος... μύθος. (και φυσικά αυτό αποτελεί αντικίνητρο στο να του αναπτυχθεί η όποια σοβαρή "διαφωνία"/ άποψη).
Και όσο για το θέμα της απαλλαγής από τα "θρησκευτικά": στην ουσία σε φέρνουν στη θέση ή να διδαχθείς για το Χριστιανισμό ή να μη διδαχθείς τίποτα για τις θρησκείες.
Αυτές είναι οι σφαιρικές και αντικειμενικές γνώσεις που προσφέρει η εκπαίδευση. :P

Ναι αυτό είναι αρνητικό πρότυπο!

Φυσικά και δε γίνεται το παιδί να αποφασίσει μόνο του σε τέτοια ηλικία, όχι όμως να ισοπεδώνεται η κρίση του σε σημείο που αργότερα να μη ΜΠΟΡΕΙ να αντιδράσει και να σκεφτεί!

-petros

Συνεχίζω να θεωρώ πως αν οι γονείς αυτό το θεωρούν σωστό, τότε ας γίνεται. Αν δεν το θεωρούν, τότε ζητούν απαλλαγή. Δηλαδή μου λες ότι όταν κάνεις τα δικά σου παιδιά δεν θα τα μεγαλώσεις σύμφωνα με τις δικές σου αξίες; Θα βρουν τις δικές τους μια μέρα στο δρόμο; Όχι, δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση. Η συνείδηση του κάθε παιδιού, μέχρι την ηλικία που αρχίζει να στροφάρει κοινωνικά το μυαλό του (εφηβεία) ανήκει στο γονιό του. Και ο γονιός έχει την ευθύνη αν τη συνείδηση αυτή θα την πάει στο σωστό δρόμο ή στο λάθος, σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω. Από κει και πέρα το τι κάνει το κράτος δε με ενδιαφέρει. Σύμφωνα με την επικρατούσα θρησκεία, εγώ το βρίσκω σωστό. Αλλά όπως και να το έβρισκα, δε νομίζω ότι έχει και τόση μεγάλη σημασία...

Η μεγαλύτερη αξία είναι να σέβεσαι τα όρια τόσο της πνευματικής, όσο και όποιας άλλης ελευθερίας του άλλου, εφόσον είναι ίση με τη δική σου ΚΑΙ δεν την παραβιάζει.

Η επικρατούσα θρησκεία πώς έγινε επικρατούσα;

Πιστεύω ότι πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία για λόγους όπως εθνική ταυτότητα, διατήρηση της μοναδικότητας των πολιτισμών κα.

Για να διαφυλαχθεί η μοναδικότητα των πολιτισμών, πρέπει να υπάρχει πολιτισμός.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

michael92

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μιχάλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 1,227 μηνύματα.
Εγώ πιστεύω ότι ο τρόπος που γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών είναι εντελώς λάθος. Οι καθηγητές συνέχεια μας λένε ότι ο θεός δεν εξαναγκάζει κανένα και πως όλοι έχουμε ελευθερία να διαλέξουμε. Πού είναι αυτή η ελευθερία? Γιατί εγώ δεν την βλέπω πουθενά!
Τα θρησκευτικά, αυτό το τοοοόσο "φιλελεύθερο" μάθημα, μόνο ελευθερία που δεν μας δίνει. Περνάμε ώρες και ώρες να ακούμε ότι η θρησκεία μας είναι η μόνη σωστή και πως όσοι πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή είναι άθεοι, είναι επιεικώς ΗΛΙΘΙΟΙ! Καθόμαστε και τους ακούμε να λένε βλακείες και το πιο εξωφρενικό είναι πως τις πιστεύουν κιόλας! Γιατί λοιπόν εγώ είμαι υποχρεωμένη να τον ακούω και όταν του κάνω μια λογική ερώτηση (την οποία εννοείται ότι δεν μπορεί να απαντήσει) να αλλάζει θέμα και να μου λέει ότι δεν έχουμε χρόνο?
Κατά τη γνώμη μου, τα θρησκευτικά θα έπρεπε να μας δίνουν πληροφορίες για όλες τις θρησκείες και απλά να μας βοηθούν να βρούμε την θρησκεία που ανταποκρίνεται στα δικά μας πιστεύω. Με τον τρόπο που γίνεται τώρα το μάθημα απλά μας προσυλιτίζει. Εμείς, ουσιαστικά, δεν έχουμε κανένα περιθώριο επιλογής και έκφρασης γνώμης.
Τώρα θα μου πεις...γιατί δεν τους τα λες όλα αυτά? Έλα μου ντε...Δεν είμαι και περίφανη γι' αυτό, αλλά και εγώ, όπως και οι περισσότεροι απλά κάθομαι και τους ακούω χωρίς να λέω τίποτα. Γιατί ότι και να λέμε περι ελευθερίας, άμα τους πεις κάτι τέτοιο σε πήρε και σε σήκωσε.
Την άποψή μας, την εκφράζουμε μόνο αν δούμε ότι κάποιος από τους καθηγητές είναι των ίδιων πεπειθήσεων, οπότε είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας δημιουργηθεί πρόβλημα.
Από όλους τους καθηγητές θρησκευτικών που είχα μέχρι τώρα, περισσότερο εκτιμώ μια καθηγήτρια η οποία μας είχε εκφράσει και η ίδια τις αμφιβολίες της σε κάποια θέματα και μας είχε επιτρέψει να εκφράσουμε εντελώς ελεύθερα την γνώμη μας και μάλιστα πολλές φορές συμφώνησε μαζί μας, ότι πολλά πράγματα είναι αδύνατο να τα πιστέψουμε...
Τι να πω...αυτή είναι η δική μου γνώμη. Συγνώμη για την πολυλογία !:thanks:

Γιατί δεν παίρνεις απαλλαγή; ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

panp27

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο panp27 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 143 μηνύματα.
Είναι όμως ηθικά αποδεκτό; Ποιος είναι καλύτερος γονιός, αυτός που μεγαλώνει το παιδί επιβάλλοντάς του ορισμένες αξίες, έστω κι αν πιστεύει ότι αυτές είναι σωστές, ή αυτός που έχει ως σημαντικότερη αξία το να επιτρέψει στο παιδί να αναπτύξει όσο το δυνατόν πιο προσωπικές του αξίες και να του διδάξει τη μοναδική αξία που ήταν (ίσως όχι τόσο στο παρελθόν), είναι και θα μείνει διαχρονική, το σεβασμό στην ελευθερία του άλλου, στον κύκλο που χαράσσεται με κέντρο αυτόν και ακτίνα ίδια για όλους τους ανθρώπους;

Με τη λογική των αξιών και των "πιστεύω", δε θα ήταν δικαιολογημένο να παραγάγει ο κάθε γονιός "καπιταλιστάκια" και "κομμουνιστάκια", "αναρχικάκια" και "συγκεντρωτικάκια";:hmm:

Και δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στα πιστεύω.

Οι αξίες του χριστιανισμού είναι ανθρώπινες αξίες και επομένως έμφυτες, αληθινές αξίες. Όλα τα άλλα, θρησκείες, ιδεολογίες (που αναφέρεις) κ.τ.λ. εμφανίθστικαν μεταγενέστερα. Τώρα αν κάποιος δεν θέλει να πιστέψει δικαίωμα του. Εξάλλου ο χριστιανισμός μόνο μέσα από δυο λέξεις τα λέει όλα!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ο ίδιος ο Χριστός είπε "Όστις θέλει οπίσω μου ελθήν"
ΑΓΑΠΗ ( >> "Αγάπα τον εχθρό σου" & "Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν")

Όσο αφορά το θέμα για τα θρησκευτικά, συμφωνώ στο να προστεθούν στην διδιασκαλία τους οι περισσοτερες γνωστές θρησκείες, ώστε και ο μαθητής να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

anti

Νεοφερμένος

Η anti αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 20 μηνύματα.
ειμαι υπερ του μαθηματοσ θρησκειολογιασ.αν και δηλωνω αθεη,πιστευω πωσ οποιοσ εχει αναγκη να πιστευει θα επρεπε να μαθαινει πρωτα ολεσ η εστω τισ πιο διαδεδομενεσ θρησκειεσ και μετα να ασπαζεται καποια.εξαλλου η θρησκεια ειναι φιλοσοφια αρα επιλογη.ομωσ για να υπαξει η θρησκειολογια ωσ μαθημα θα πρεπει να υπαρξουν και καθηγητεσ που να ξερουν.και δεν υπαρχουν!!!!γιατι οποιοι βγαζουν σημερα την θεολογικη σχολη μαθαινουν ελαχιστα για τσ αλλεσ θρησκειεσ και προσηλιτιζονται στο χριστιανισμο,αν δεν ειναι ηδη προσιλιτισμενοι.με ποια αντικειμενικοτητα λοιπον θα διδαξουν τσ αλλεσ θρησκειεσ?οι θεολογοι ειναι πιο φανατισμενοι και απο τουσ μουσουλμανουσ...παω 3η λυκειου κανω απο την 3η δημοτικου θρησκευτικα και εχω τσακωθει με ολλουσ τσ θεολογουσ ωσ τωρα.συνεπωσ:ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΟΣ ΠΡΟΣΗΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Θεολόγος=αναλυτής μίας θρησκείας την οποία έχεις ασπαστεί. Δεν καταλαβαίνω περί ποίου προσυλητισμού μιλάς. Όταν κάποιος περνάει στη Θεολογική γνωρίζει πολύ καλά ότι εκεί διδάσκεται το Χριστιανισμό. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ θεολόγου και θρησκειολόγου (ο δεύτερος δεν ασπάζεται απαραίτητα κάποια θρησκεία που σπουδάζει, μπορεί και καμία).
Όσον αφορά τον δήθεν (ξαναλέω, δήθεν) προσυλητισμό του μαθήματος, αναρωτιέμαι πως ακριβώς ένα παιδί 9 ετών (γιατί τότε αρχίζει το μάθημα) μπορεί να προσυλητιστεί εξ'αιτίας του, αφού ούτως ή άλλως τα προηγούμενα 9 χρόνια από το σπίτι του θα έχει πάρει πλήρη θρησκευτική παιδεία. Προφανώς αν η θρησκευτική παιδεία που έχει πάρει από το σπίτι είναι διάφορη της χριστιανικής, ο γονέας δεν θα επιτρέψει στο παιδί του να παρακολουθήσει το μάθημα.
Σε μερικά θέματα κατά 99% μετράει η οικογένεια και σχεδόν καθόλου το σχολείο. Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν παίζουν ρόλο τα πρώτα εννιά χρόνια, αλλά τα δύο ή το ένα σαρανταπεντάλεπτο τα επόμενα εννιά, απλά να τους θυμίσω ότι στην ουσία ένα παιδί το χτίζεις μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής του.
Οι γενικεύσεις, πάντως, του τύπου "οι θεολόγοι ειναι πιο φανατισμένοι από τους μουσουλμάνους", ελλείψη στοιχείων, απλά δεν υφίστανται.
Ότι το μάθημα χρειάζεται αλλαγές και στην ουσία και στη νοοτροπία, χρειάζεται. Σίγουρα όμως δεν υπάρχει καμία ανάγκη ριζικής αλλαγής πλεύσης/μορφής και φυσικά ούτε κατάργηση.

PS: Ξαναλέω ότι αναγνωρίζω στο ακέραιο το δικαίωμα του ΚΑΘΕ γονεά να ανατρέφει το παιδί του με τις ιδέες που ο ίδιος νομίζει κι απο κει και πέρα δε μου πέφτει λόγος και προφανώς δεν πέφτει και σε κανέναν απο σας. Το τι είναι ηθικό, σωστό κι αποδεκτό, καλύτερα να το κρατήσετε για το δικό σας σπίτι, αν και όποτε φτιάξετε, γιατί προφανώς τα δικά σας μέτρα δεν αφορούν τους άλλους.;)


PS2: Για την ιστορία: Επικρατούσα θρησκεία έγινε επειδή στα προσαρτημένα οθωμανικά εδάφη της Ελλάδας, πριν την ολοκλήρωση της επέκτασης του ελληνικού κράτους, τον 20ο αιώνα, υπήρχε το χριστιανικό millet (εθνοκρατίδιο) των λεγόμενων Rum (Ρωμιών) που ήταν οι χριστιανοί ορθόδοξοι (κυρίως ελληνορθόδοξοι) πληθυσμοί της πολυθρησκευτικής και πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επικρατούσα θρησκεία είναι επειδή τυχαίνει η σημερινή Ελλάδα, πληθυσμιακά και γεωγραφικά να συμπίπτει με το millet αυτό. Αν σε όλο αυτό υπάρχει κάτι παράνομο, μπορεί όποιος θέλει να μηνύσει την Ελλάδα στα σχετικά διεθνή δικαστήρια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Daskalenko7

Δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 655 μηνύματα.
ολες τις 8ρησκειες
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Elen@ki_1993

Νεοφερμένος

Η Elen@ki_1993 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Γιατί δεν παίρνεις απαλλαγή; ;)

Πίστεψέ με...έτσι και ζητήσω απαλλαγή στο σχολείο που είμαι με πήρε και με σήκωσε! Εδώ με τα χίλια ζόρια τη δίνουν σε αλλόθρησκους!
Για να καταλάβεις, έχουμε μια κοπέλα από Γαλλία που μιλάει πολύ λίγα ελλήνικά (είναι μόλις 2 χρόνια Ελλάδα), της έδωσαν απαλλακτικό στα αρχαία και μετά την έβαλαν να γράψει εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς! Περιττό να σου πω πώς έγραψε...:(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Πίστεψέ με...έτσι και ζητήσω απαλλαγή στο σχολείο που είμαι με πήρε και με σήκωσε! Εδώ με τα χίλια ζόρια τη δίνουν σε αλλόθρησκους!
Για να καταλάβεις, έχουμε μια κοπέλα από Γαλλία που μιλάει πολύ λίγα ελλήνικά (είναι μόλις 2 χρόνια Ελλάδα), της έδωσαν απαλλακτικό στα αρχαία και μετά την έβαλαν να γράψει εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς! Περιττό να σου πω πώς έγραψε...:(

Εγώ ξέρω πως άμα κάποιος θέλει να επωφεληθεί υπουργικής αποφάσεως, επωφελείται. Τα υπόλοιπα τ'ακούω βερεσέ, σόρρυ κιόλας.;)
Εκτός κι αν για σένα είναι πιο σημαντικό το μάτι του καθηγητή από τις προσωπικές σου επιλογές. Ωστόσο αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μάλλον θα πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς ξανά πως ακριβώς έφτασες στις επιλογές αυτές. ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Panteras

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο dsdsds αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Μαρούσι (Αττική). Έχει γράψει 166 μηνύματα.
η γνωμη μου ειναι πως αν το υπουργειο παιδιας συνεχισει να εχει ως στο να μας μαθει οτι ο χριστος ειναι ο μονος θεος και αλλες τετοιες π......ιες τοτε δε θα μου φανει καθολου περιεργο αν (συμφωνα με τις νεες ρυθμισεις ) δε παταει κανεις στο μαθημα με απαλακτικο και αυτο ως αποτελεσμα θα εχει σε τουλαχιστον 4 χρονια το μαθημα αυτο να εχει καταργηθει ..... Υ.Γ απο ποτε θρησκευτικα σημαινει χριστιανικα εεεεεεεε??????????????:hmm::what::s

Στο Λυκειο θα κανεις και για αρκετες αλλες θρησκειες dont worry..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Elen@ki_1993

Νεοφερμένος

Η Elen@ki_1993 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Εγώ ξέρω πως άμα κάποιος θέλει να επωφεληθεί υπουργικής αποφάσεως, επωφελείται. Τα υπόλοιπα τ'ακούω βερεσέ, σόρρυ κιόλας.;)
Εκτός κι αν για σένα είναι πιο σημαντικό το μάτι του καθηγητή από τις προσωπικές σου επιλογές. Ωστόσο αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μάλλον θα πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς ξανά πως ακριβώς έφτασες στις επιλογές αυτές. ;)

Και εγώ σου λέω οτι αφού δεν είμαι σε άλλη θρησκεία, απαλλακτικό δεν παίρνω ότι και να γίνει. Δεν ξέρω από ποια πόλη είσαι και πώς είναι εκεί τα πράγματα, αλλά εδώ είναι αλλιώς. Για τον συγκεκριμένο ειδικά καθηγητή, καρφάκι δεν μου καίγεται.
Πάντως μην παίρνεις για δεδομένο οτι επειδή υπάρχει νόμος, τηρήται και παντού. Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα παιδείας μπάζει από παντού.;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Και εγώ σου λέω οτι αφού δεν είμαι σε άλλη θρησκεία, απαλλακτικό δεν παίρνω ότι και να γίνει. Δεν ξέρω από ποια πόλη είσαι και πώς είναι εκεί τα πράγματα, αλλά εδώ είναι αλλιώς. Για τον συγκεκριμένο ειδικά καθηγητή, καρφάκι δεν μου καίγεται.
Πάντως μην παίρνεις για δεδομένο οτι επειδή υπάρχει νόμος, τηρήται και παντού. Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα παιδείας μπάζει από παντού.;)

Οι εγκύκλιοι που υπάρχουν ήδη από τη Γιαννάκου επιτρέπουν δυνατότητα απαλλαγής χωρίς αιτιολόγηση. Ούτε χρειάζεται, ούτε είναι νόμιμο να αποδείξεις ότι είσαι αλλόθρησκη. Προφανώς και δεν μπορώ να καταλάβω βεβαια γιατί θέλεις την απαλλαγή αν ανήκεις στη θρησκεία. Αλλά αυτό αφορά εσένα...
Εγώ είμαι από την Αθήνα, αλλά πιστεύω πως η επαρχιώτικη νοοτροπία του "τι θα πει ο κόσμος" επιβιώνει γιατί βαριόμαστε να την αλλάξουμε. Ο νόμος ο συγκεκριμένος (εγκύκλιος βασικά) υπάρχει για σένα κι από σένα εξαρτάται αν θα τηρηθεί. Το σχολείο χέστηκε και καλά κάνει. Από σένα εξαρτάται αν θα το κυνηγήσεις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Elen@ki_1993

Νεοφερμένος

Η Elen@ki_1993 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Οι εγκύκλιοι που υπάρχουν ήδη από τη Γιαννάκου επιτρέπουν δυνατότητα απαλλαγής χωρίς αιτιολόγηση. Ούτε χρειάζεται, ούτε είναι νόμιμο να αποδείξεις ότι είσαι αλλόθρησκη. Προφανώς και δεν μπορώ να καταλάβω βεβαια γιατί θέλεις την απαλλαγή αν ανήκεις στη θρησκεία. Αλλά αυτό αφορά εσένα...
Εγώ είμαι από την Αθήνα, αλλά πιστεύω πως η επαρχιώτικη νοοτροπία του "τι θα πει ο κόσμος" επιβιώνει γιατί βαριόμαστε να την αλλάξουμε. Ο νόμος ο συγκεκριμένος (εγκύκλιος βασικά) υπάρχει για σένα κι από σένα εξαρτάται αν θα τηρηθεί. Το σχολείο χέστηκε και καλά κάνει. Από σένα εξαρτάται αν θα το κυνηγήσεις.

Κατ' αρχην, εγώ δεν είπα ότι θέλω απαλλακτικό! Απλά είπα ότι δεν συμφωνώ με τον τρόπο που γίνεται το μάθημα και ένας φίλος με ρώτησε γιατί δεν παίρνω απαλλακτικό. Εγώ πάνω σ' αυτό απάντησα ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρεις απαλλακτικό χωρίς να γίνει θέμα. ΔΕΝ είπα ότι δοκίμασα να πάρω ΟΥΤΕ ΚΑΝ οτι το σκέφτομαι.
Επίσης, δεν ζω στην επαρχία και πίστεψέ με, οι άλλοι χέστηκαν για το τί θα κάνω και τί όχι.
Τέλος, απλά ανέφερα ότι δεν συνηθίζεται να παίρνουμε απαλλακτικό από μάθημα αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Φίλε, εγώ απλά σου είπα ότι μας έχουν πει οτι απαλλακτικό παίρνουν οι αλλόθρησκοι. Δεν ήξερα οτι παίρνει όποιος θέλει, γιατί πολύ απλά δεν με ενδιαφέρει το θέμα. Για την παραπληροφόριση φταίει το σχολείο που προσπαθεί να μην γίνει θέμα και την κάνουν με ελαφρά όλοι όσοι δεν ενδιαφέρονται για το μάθημα.
Πιστεύω ότι ήδη το έχουμε παραφιλοσοφήσει το θέμα!:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Ίντερνετ έχεις, μπες στο ypepth.gr να δεις τις εγκυκλίους. Μην περιμένεις από κανέναν να ενδιαφερθεί για πράγματα που απασχολούν εσένα. Έχουν κι άλλα στο κεφάλι τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VAGGKALL1

Δραστήριο μέλος

Ο VAGGKALL1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
Παιδιά αν και ζω στην επαρχία πήρα απαλλαγή ,αν και είμαι ο μοναδικός ,αν και ήταν αρκετά δύσκολο εγχείρημα όχι λόγω της διεύθυνσης ή των καθηγητών, το αντίθετο μάλιστα , άλλα παίχτηκε μεγάλο παρασκήνιο στη Κρήτη με το θέμα .

Μέχρι τώρα λέω πάλι καλά γιατί η καθηγήτρια που μας πήρε(το τμήμα μου) ήταν πίτα θρησκόληπτη.Να φανταστείτε ένα κορίτσι που είναι άθεο της έγραψε δεκαέξι και η καθηγήτρια της είπε ότι δεν το πίστευε.Όσο για τον πάπα που πήρε ένα άλλο τμήμα τους επέτρεψε να γράψουν με ανοικτά βιβλία και δεν έβαλε σε κανέναν πάνω από δεκαέξι

Ίντερνετ έχεις, μπες στο ypepth.gr να δεις τις εγκυκλίους. Μην περιμένεις από κανέναν να ενδιαφερθεί για πράγματα που απασχολούν εσένα. Έχουν κι άλλα στο κεφάλι τους.
είχα ψάξει στην αρχή της χρονιάς δεν υπάρχει πουθενά την έχουν εξαφανίσει από το ίντερνετ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Υπάρχουν δημοσιευμένα σε κρατικούς ιστοτόπους και προφανώς σε διάφορα άλλα sites. Και εδώ νομίζω έχει παρατεθεί, σε κάποιο thread.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VAGGKALL1

Δραστήριο μέλος

Ο VAGGKALL1 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 404 μηνύματα.
Υπάρχουν δημοσιευμένα σε κρατικούς ιστοτόπους και προφανώς σε διάφορα άλλα sites. Και εδώ νομίζω έχει παρατεθεί, σε κάποιο thread.
προσεξε, ετσι πιστευα και εγω ομως επειδη ειχα μιαδιαμαχη με εναν φιλο μετα που αρχησαν τα σχολεια αλλα και επειδη ηθελα να παρο απαλλαγη εψαξα στην ιστοσελιδα του υπουργειου αλλα ηταν αφαντη

στο site δημοσιευτηκε σο περιεχομενο αλλα οχι το κρατικο εγκραφο καταλαβες;!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Η αλήθεια έιναι ότι ο Στυλιανίδης την απέσυρε γιατί είχε πολλές ασάφειες (ας πούμε πως μπορεί να αφορά μόνο τους αλλόθρησκους όταν ο λόγος απαλλαγής δε μπορεί να διαπιστωθεί). Ο αρχικός, όμως, κανονισμός, επί Γιαννάκου, είναι ξεκαθαρος και ισχύει.
https://64.233.169.104/search?q=cache:_gXHoSF1AAQJ:www.ypepth.gr/docs/24_2_05_d_t3.doc+%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE+%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1+%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+site:ypepth.gr&hl=el&ct=clnk&cd=2&gl=gr

Εδώ είναι όλα τα σχετικά έγγραφα.
https://dide.xan.sch.gr/newsite/noms.php?category=52


Κι εδώ η απο 2002 σύσταση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην καταληκτική παράγραφο της σύστασης για τα Θρησκευτικά.

[FONT=&quot]Η ΑΡΧΗ[/FONT]​
[FONT=&quot] [/FONT]​
Απευθύνει σύσταση, προειδοποιεί και καλεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα σε εύλογο χρόνο – και πάντως όχι περισσότερο απʼ όσο είναι αναγκαίος για την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και την προσαρμογή των σχετικών πρακτικών – να συμμορφωθεί προς το περιεχόμενο της παρούσας απόφασης και, ειδικότερα :
1.[FONT=&quot] [/FONT]Να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.
2.[FONT=&quot] [/FONT]Να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολειών ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν, αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμα τους αυτό, κατ΄ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Top