Την εκπομπή την είδα απ' το youtube πριν λίγες μέρες και πραγματικά έμεινα άφωνη... Δεν είναι μόνο το θέμα των πανελληνίων, αλλά και γενικότερα το σύστημα της εκπαίδευσής μας. Βέβαια αυτό θέλει πολύ συζήτηση...
Θεωρώ ότι το σχολείο τους είναι πολύ πιο φιλικό προς τους μαθητές, τα μαθήματα που κάνουν είναι πιο ενδιαφέροντα... Και όχι γιατί ασχολούνται με τη διαφήμιση και δεν ξέρω και γω τι άλλα μαθήματα που εμείς ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα φανταζόμασταν να διδάσκονται στο σχολείο, αλλά το γεγονός ότι δεν κάνουν μόνο θεωρία. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ασχολείσαι ο ίδιος με κάτι, π.χ. να βλέπεις όσα είπες θεωρητικά στη χημεία να γίνονται πραγματικότητα... Εμένα ακόμα μου έχουν μείνει στο μυαλό τα πειράματα που "κάναμε" (γιατί δεν τα κάναμε εμείς φυσικά, αλλά η δασκάλα) στο δημοτικό με το βάμμα ηλιοτροπίου... Στη γυμναστική δε, μόνο πέρσι κάναμε λίγο αερόμπικ και λίγη γιόγκα γιατί είχαμε καθηγήτρια που ενδιαφερόταν, δεν μας έλεγε πάρτε μια μπάλα και παίξτε βόλλευ. Κατά τα άλλα από χορούς δεν μάθαμε ποτέ, πόσο μάλλον να χουμε ξεχωριστό μάθημα... Ευτυχώς στο γυμνάσιο είχαμε ένα γήπεδο της προκοπής, ήταν και κλειστό και έπαιζες βόλλευ άνετα, βρέξει χιονίσει. Επίσης θυμάμαι το μάθημα της μουσικής που στο γυμνάσιο γινόταν ο πανικός (και πώς να μη γίνει δηλαδή; ) και φυσικά δεν μάθαμε τίποτα... Μόνο κάτι χαζομάρες θυμάμαι που μαθαίναμε σχετικά με μερικούς μουσικούς και τα έργα τους, από τα οποία περιττό να σας πω ότι δεν μου χει μείνει τίποτα απολύτως. Τις περισσότερες φορές άλλωστε βλέπαμε ταινίες (είδαμε τη φαντασία 800 φορές

). Ευτυχώς στο δημοτικό μαθαίναμε -έστω- φλογέρα, δεν καθόμασταν να τραγουδάμε συνέχεια το λεμονάκι μυρωδάτο και το μήλο μου κόκκινο... Υπολογιστές, πάλι καλά, είχαμε και μάθαμε κάτι όσο να ναι... Βέβαια τι να σου κάνουν οι 1-2 ώρες και μάλιστα όταν όλοι οι μαθητές δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις; Βιβλιοθήκη απ' όσο θυμάμαι είχαμε μια αρκετά κακόμοιρη στο γυμνάσιο, την οποία φυσικά δεν χρησιμοποιούσαμε ποτέ. Γιατί να το κάνουμε άλλωστε αφού βρίσκεις τα πάντα μέσω ίντερνετ; Στο δε Λύκειο δεν έχω εντοπίσει καμία βιβλιοθήκη, εκτός αν μας την κρατάνε κρυφή και δεν το ξέρω...
Φυσικά τα "λάθη" της παιδείας μας δεν σταματάνε εκεί, αλλά αν τα γράψω όλα θα χρειαστώ μέρες... Και άλλωστε πέρα από μερικά σημεία στα οποία οι μαθητές συγκλίνουν ότι χρειάζεται αλλαγή, υποθέτω ότι ο καθένας μας θα έχει διαφορετικές ιδέες για το τι θα ήθελε και θεωρεί πιο σωστό/χρήσιμο να γίνει.
p.s. Να πω ότι η εκπομπή γυρίστηκε στο άλλο σχολείο του Χολαργού (δείχνει και μια φίλη μου και παλιά μου συμμαθήτρια απ' το δημοτικό:xixi

στο οποίο επικρατεί μια παρόμοια κατάσταση με το δικό μας σχολείο. Δεν νομίζω βέβαια να περιμένατε εμένα για να μάθετε την κατάσταση που επικρατεί στα Λύκεια και γενικά στα σχολεία. Τουλάχιστον εμείς πρωτοπορούμε κάπως... Έχουμε ερμάρια (έστω και αν έχουν διαλυθεί) και δεν έχουμε σταθερή τάξη καθώς ο κάθε καθηγητές έχει τη "δική του" αίθουσα. Α, επίσης έχουμε 2 χημεία και μόνο πέρσι κάναμε ένα πείραμα χημείας που εμένα προσωπικά δεν με εντυπωσιάσε καθόλου να βλέπω τον καθηγητή να κάνει το πείραμα... Ευτυχώς η θετική έκανε πριν λίγες μέρες ένα πείραμα, για την τεχνολογική δεν έχω ακούσει τίποτα. Η γενική παιδεία φυσικά είναι ξεγραμμένη από χέρι...