Μετά από σχεδόν 3 μήνες μου ήρθε η αναβαθμολόγηση.... Τρελή ταχύτητα το British Council και αγενέστατοι στο τηλ που πήρα για να μάθω τι γίνεται γτ ανησύχησα με αυτή τη καθυστέρηση!!!! Και τα αναμενόμενα.... μου ήρθαν κατα μισή μονάδα ανεβασμένα και το writing και το speaking!!!!! Τι να τους πω δε ξέρω????!!!! Βέβαια άλλα 2 παιδιά που κάναμε μαζί αναβαθμολόγηση δε τους άλλαξαν τπτ!!!!
Οπότε αν δεν είστε σίγουροι ότι αδικηθήκατε μη κάνετε αναβαθμολόγηση για να ψαρέψετε μεγαλύτερο βαθμό, τζάμπα τα λεφτά!!!!
Εγώ έχω να αναφέρω μόνο τα εξής:
-Κάντε ύλη αγγλικών γενικά και 1 μήνα πριν δώσετε προπονηθείτε στο format του IELTS!!!
-Κάντε όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν ηλεκτρονικά και ειδικά τα θεματικά για writing, reading, vocabulary! Tην σειρά του Cambridge με τα 10 βιβλία με προηγούμενα tests δεν θα προσφέρουν κάτι παραπάνω και να τα τελειώσετε.
-Τα επίσημα τεστ του Cambridge που κυκλοφορύυν είναι σαφώς πιο ευκολα από αυτά των εξετάσεων, οπότε προμηθευτείτε βιβλία από άλλους εκδοτικούς οίκους(π.χ. express publishing, ειδικά το κόκκινο κ το πρασινο βιβλίο)
-Οι ξένες σειρές δε προσφέρουν και πολλά, προσωπικά βλέπω ακόμα συνέχεια BBC και διάβαζα ξένη λογοτεχνία!!!!
- Όσο για τα tricks, εγώ που είχα πρόβλημα στην άσκηση του reading που πρέπει να βρεις τους τίτλους κάθε παραγράφου, παρατήρησα ότι οι σωστές απαντήσεις δεν ήταν το νόημα της παραγράφου αλλά η πρώτη ή η τελευταια πρόταση παραφρασμένη.
-Κάποιοι καθηγητές προτείνουν στο reading να διαβάζετε πρώτα όλο το κείμενο και μετά να βρίσκετε μια μια τις απαντήσεις. Απλά μη το κάνετε γιατί συνήθως κάποιο από τα 3 κείμενα θέλει περισσότερο χρόνο.....
-Και το κλασσικό αν στα πολλαπλής δεν προλαβαίνετε βαλτε το ίδιο γράμμα σε όλα.
-Επίσης έχουν δυσκολέψει το επίπεδο του 1ου writing! Πλέον απο 2 και πάνω διαγράμματα, οπότε για το 2ο writing με το ζόρι περισσεύει πάνω από μισάωρο!!!!
-Τα writing που κυκλοφορούν στο internet νομίζω maximum 6 θα έπαιρναν.
-Για το speaking προετοιμαστείτε ή για γελοίες ερωτήσεις(π.χ. τι μουσική σ'αρεσει να ακούς, αν πηγαίνεις σε συναυλίες, πότε σ'αρεσει να κοιτάς τον ουρανό) ή για κουλές ερωτήσεις που δε μπορεις να αναπτύξεις κατευθείαν(π.χ. πως θα παρουσίαζες ένα δελτίο ειδήσεων, ποίες προσωπικότητες θα καλούσες σε δείπνο)
Τελικά αρχίζω να μετανιώνω που δεν έδωσα proficiency Cambridge τώρα που χαμήλωσαν το επίπεδο σε σχέση με το πως ήταν 7-10 χρόνια πριν ....
Επίσης αν κάποιος γνώριζει, γιατί έχω αποροία, αν είναι ίδιου επιπέδου οι εξετάσεις IELTS στις άλλες χώρες......
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.