ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΔΙΟ ΔΙΛΗΜΑ :
ΗΜΜΥ Η UNIVERSITY OF EDINBURG (COMPUTER SCIENSE BENG)?
Πληροφοριακά, δεν αφορά εμένα αλλά το 2ο γιο μου. Τόσο εγώ (Μηχ/γος Μηχ/κος Πάτρας) όσο και η σύζυγος (Μηχ/κός Η/Υ & Πληρ/κής Πάτρας) αλλά και ο 1ος μου γιος (ΗΜΜΥ ΑΠΘ φοιτητής) έχουμε περάσει από τα ελληνικά Πολυτεχνεία και ξέρουμε την ποιότητα (η οποία κατά τη γνώμη μου βαίνει μειούμενη με τον καιρό) αλλά και τη δυσκολία και την απεραντοσύνη των προγραμμάτων των σχολών.
Το παιδί έχει γινει δεκτό από αρκετά παν/μια και έχει κρατήσει firm choise το EDINBURG.
Συμφοιτητές μου που είναι καθηγητές τώρα (Ελλάδα και εξωτερικό προτείνουν Σκωτία).
Παρακαλώ για εμπεριστατωμένες απόψεις και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας...
Το θεμα το εχω ψαξει παρα πολυ αναλυτικα. Ειναι ενα πολυ περιπλοκο διλλημα .Δεν ειναι ασπρο μαυρο.Επειδη ολοι εχουν αποψη σε οτιδηποτε το καλυτερο ειναι να ρωτησεις καποιον που γνωριζει και οχι τον καθε ξενομανη ή ξενοφοβικο που κυκλοφορει. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ.
Εχω ρωτησει παρα πολλους ανθρωπους και απο τις δυο παραταξεις.Πανεπιστημιακους,φοιτητες του ΗΜΜΥ,φοιτητες του ΗΜΜΥ που πηγαν στο ΜΙΤ και Berkley, ειδικους σε θεματα του εξωτερικου σε foundations programs , πανεπιστημιακους ερευνητες στο Bristol κτλ κτλ.
Επειδη πανω κατω το Bristol και το Edinburgh βρισκονται ουσιαστικα στην ιδια καταταξη πιστευω το διλλημα σας ειναι περιπου ακριβως με το δικο μου.
Θα σας το κανω σε λιστα διοτι τα πολλα λογια ζαλιζουν. Μπορει να διαφωνειτε σε ορισμενα επιχειρηματα αλλα ειναι πραγματα που μου τα εχουν πει ειδικοι αρα εχουν καποια βαρυτητα (χωρις να αποκλειεται να ειναι και λαθος). Αποψεις του τυπου θα ειναι μακρυα απο τους δικους του ή δεν θα προσαρμοστει τις θεωρω αδιαφορες
Επιχειρηματα Υπερ του Εξωτερικου
'Αριστη υποδομη,εργαστηρια,κτηρια κτλ
'Πολυ καλη φοιτητικη ζωη ( ειδικα το Edinburgh γιατι και εγω το εχω ψαξει γτ το ειχα δηλωσει)
'Επαφη με αλλους πολιτισμους
'Διασυνδεσεις σε Αγγλια και αλλες χωρες για μεταπτυχιακα (οι καθηγητες γνωριζουν και αλλα ατομα απο αλλες χωρες)
'Δυνατοτητα για ερευνα ηδη απο το προπτυχιακο κατι που στην Ελλαδα ειναι σχεδον ανυπαρκτο
'Κατακτηση αυτοπειθαρχειας,αυτοκυριαρχειας (θα ζησει μονος του)
'3 ή 4 χρονια σπουδων δηλαδη λιγοτερο απο το ΗΜΜΥ που ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 .Σε σας θα ειναι 4
'Θα διευρυνουν πολλοι οι οριζοντες του.Θα γινει οικουμενικος.Θα μπει απο τωρα κιολας στην παγκοσμια αγορα
Επιχειρηματα Κατα του Εξωτερικου
'Κοστος πολυ παραπανω απο την Ελλαδα αλλα επειδη ειμαι στη θεση του γιου σας δεν νομιζω να ειναι ο μεγαλυτερος παραγοντας.
Εννοω οτι ναι μεν το κοστος ειναι μεγαλυτερο απο την Ελλαδα αλλα αξιζει γιατι το πληρωνεις για ποιοτητα και ζωη
'Κινδυνος να κολλησεις στην αγγλια.Ειναι ενα επιχειρημα που μου το ειπαν 2 διδακτορικοι του MIT (δεν ξερω αν αυτη η πληροφορια εχει σημασια). Μου ειπαν οτι στο MIT που εχουν παει και καθησαν 8 χρονια διοτι κανανε μεταπτυχιακο και διδακτορικο ποτε τους δεν γνωρισαν ατομο απο το Bristol.Τωρα για εδιμβουργο δεν ξερω αλλα επειδη τα δυο πανεπιστημια ειναι ουσιαστικο το ιδιο πιστευω κατι λεει αυτη η πληροφορια.Μου ειπαν οτι υπαρχει ενα συστημα στην Βρετανια να πρωοθουν τους φοιτητες σε αγγλικα πανεπιστημια.
'Τα λεφτα για την σκωτια θα μπορουσαν ανετα να χρησιμοποιηθουν για ενα δυνατο μεταπτυχιακο (σε περιπτωση που δεν παρει υποτροφια αργοτερα)
'Οι ηλεκτρολογοι στην Μ.Βρετανια ασχολουνται με κυκλωματα , πληροφορικη σημαατα και τετοια.Δεν υπαρχει η ευελιξία που σου προσφερει το ΗΜΜΥ. Αν του αρεσει αποκλειστικα computer scientist τοτε αυτο το επιχειρημα αναιρεται γιατι το ΗΜΜΥ εχει και αλλα πραγματα μεσα.
Αυτα λοιπον.Οσον αφορα το Brexit μπορω να σας πω οτι δεν θα επηρεασει ουτε εμενα ουτε το γιο σας κατα πασα πιθανοτητα.
Επιχειρηματα Κατα του ΗΜΜΥ
'Ανοργανοσια
'Οχι και η καλυτερη φοιτητικη ζωη
'Κομματικες παραταξεις,αναρχικοι και τετοια
'Γεροι καθηγητες που ειναι λιγο πολυ ανευθυνοι
'Κινδυνος να κανεις προπτυχιακο πανω απο 5 χρονια (πολλα μαθηματα αν και ειναι οι ΗΜΜΥ πιο ευκολη σχολη απο αλλες σχολες ηλεκτρολογων)
'Χαλασμενα εργαστηρια αν και ειναι καλυτερα σε σχεση με αλλες σχολες.
'Ελλειψη ερευνητικων προγραμματων
'Πρεπει να υποστεις ολη την παρακμη και την κριση της Ελλαδας
Επιχειρηματα Υπερ του ΗΜΜΥ
'Ολοι (τροπος του λεγειν) οι σπουδαιοι επιστημονες (οχι μονο ηλεκτρολογοι πχ θεωρητικος φυσικος Γιαννης Ηλιοπουλος, πολλοι computer scientists, Μαθηματικοι κτλ) της ελλαδας αποφοιτησαν απο αυτο το τμημα
'Το 20% των καθηγητων ειναι τρομεροι και σε βοηθανε πολυ
'Οι καθηγητες εχουν διασυνδεσεις με Αμερικη και κορυφαια πανεπιστημια. Αν βγαλεις πανω απο 8.5 μπορεις να μπεις με υποτροφια σε αυτες τις σχολες πραγμα που στην αγγλια δεν ξερω κατα ποσο εχεις τις ιδιες δυνατοτητες (αυτο το επιχειρημα το θεωρουσα χαζο γιατι η αγγλια συνδεεται με την αμερικη.Ομως μου το εξηγησαν οσο παραξενο και αν φαινεται)
'Αναπτυσσεται η προσαρμοστικοτητα σου και η ευρηματικοτητα σου. Πχ μια παρομοιωση : αλλο ειναι να εισαι σε ενα δασος που τα εχει ολα και δεν χρειαζεται να ψαξεις για τα υλικα που θες και αλλο να εισαι σε ενα φτωχο δασος με λιγα πραγματα που πρεπει να γινεις ευρηματικος για να επιβιωσεις.
'Το ΗΜΜΥ θεωρειται απο τις καλυτερες σχολες στον κοσμο.Μην ξεχναμε οτι τα Rankings στις καταταξεις τους βασικος παραγοντας ειναι τα εσοδα του πανεπιστημιου. Το Εδιμβουργο παιρνει εσοδα απο τα διδακτρα των φοιτητων (απο το κρατος) ενω το ΕΜΠ ουσιαστικα δεκαρες.
'Οπως ειπα και πριν σου δινει αρκετη ευελιξια.Αν θες γινεται bioengineer, μηχανολογος με φυσικη ή μαθηματικος. Εχουν φτιαξει ετσι τα μαθηματα ωστε να σου προσφερει τρομερη ευελιξια.
'Τα ατομα μεσα στην σχολη ειναι ποιοτικα ατομα (υπαρχουν βεβαια εξαιρεσεις). Επειδη μπαινουν με 19000+ ξερουν να εργαζονται και ειναι πειθαρχημενα.
'Μπορει να γνωρισει το εξωτερικο ηδη απο το προπτυχιακο απο προγραμματα οπως Erasmus αλλα και απο αλλα πιο αξιοκρατικα προγραμματα τα οποια τα ονοματα τους τα εχω γραψει καπου αλλα βαριεμαι να τα βρω
Συμπερασμα:Η απαντηση δεν ειναι τοσο ξεκαθαρη οσο φαινεται στην αρχη. Εγω απο πρωτη λυκειου ηθελα εξωτερικο διοτι θεωρουσα οτι δεν χρειαζεται να ανεχτω ολη την βλακεια της χωρας μας. Αν συγκρινει τα Ελληνικα Πανεπιστημια με αυτα της μεγαλης βρετανιας προφανως η δευτερη νικαει με διαφορα.Αν ομως συγκρινεις το ΗΜΜΥ με αλλα τοτε εδω αλλαζουν πολυυυ τα πραγματα διοτι το ΗΜΜΥ ειδικα και επειδη ειναι ΕΜΠ φημιζεται στο εξωτερικο

Καλα εννοω οτι ειναι αναγνωρισημη.
Εγω εχω αξιολογησει τα πραγματα και εχω πει οτι σε επαγγελματικο-επιστημονικο τομεα το ΗΜΜΥ νικαει ελαφρως την Βρετανια(αποψη μου προφανως αμφισβητισιμη). Σε φοιτητικη ζωη η Βρετανια νικαει το ΗΜΜΥ ΕΜΠ με σημαντικη διαφορα.
Δεν εχω λαβει ακομα αποφαση αλλα νομιζω τα πραγματα σιγα σιγα ξεκαθαριζονται αν και ακομα ειναι ενα κουβαρι.
Σκεφτομαι να μπω ΗΜΜΥ διοτι τα ελαττωματα του ΗΜΜΥ αν εισαι προσαρμοσιμος μπορεις να τα αποφυγεις και μπορεις και να κερδισεις μερικα πλεονεκτηματα που σου προσφερει η αγγλια αν ψαξεις.
Εξαλλου υπαρχει και το αλλο σεναριο το οποιο ειναι εξισου χρησιμο:
Υπαρχει η δυνατηοτα του Defering δηλαδη να πεις οτι την θεση που διεκδικησα θα την κρατησω για ενα χρονο και θα ερθω στο πανεπιστημιο σας του χρονου! Ετσι θα παω εγω στο ΗΜΜΥ ΕΜΠ για 1 χρονο και αν δεν μαρεσει θα παω αγγλια.
Υπαρχει και το αναποδο ομως να παω 1 χρονο βρετανια και αν δεν μαρεσει να γυρισω ΗΜΜΥ ΕΜΠ αν και αυτο θα μου παρει 6+ χρονια αντι για 5+.
Επειδη εισαστε ο μοναδικος που βρισκεται σε τετοιο διλλημα μηπως μπορει ο γιο σας να μου γραψει ενα τετοιο μεγαλο κειμενο με τις αποψεις αυτων που εχετε ρωτησει για να το εξετασω παρακααλωω πολυ
