Spoiler
1) Ποσα χρονια πιστευετε οτι πρεπει να διαρκει η δευτεροβαθμια εκπαιδευση;
2) Ποια μαθηματα να διδασκονται σε αυτα τα χρονια; Με ευκολοτερη, ή δυσκολοτερη υλη; Να δινεται βαση στην θεωρια ή στις ασκησεις; Ποια μαθηματα θεωρειτε απαραιτητα και ποια εντελως αχρηστα; Ποια μαθηματα πιστευετε οτι θα ηταν ενδιαφεροντα αλλα με αλλη υλη;
3) Πρεπει κατα την γνωμη σας να γινεται διαχωρισμος των μαθητων οσον αφορα το επιπεδο του καθε μαθητη; Για παραδειγμα, για καθε ταξη να σχηματιζονται τμηματα "δυνατα", με μαθητες ανω του 17, τμηματα με μαθητες αναμεσα στο 14-17, κτλ, αντι του αλφαβητικου διαχωρισμου;
4) Πρεπει κατα την γνωμη σας να γινεται διαχωρισμος των μαθητων οπως γινεται τωρα στην Β και στην Γ Λυκειου με τις κατευθυνσεις; Αν ναι, πως πιστευετε οτι θα επρεπε να γινει αυτος ο διαχωρισμος;
5) Και τι γινεται με τις εξετασεις; Να καταργηθουν; Να αλλαξουν; Πως να αλλαξουν; Να ειναι απλα απολυτηριες εξετασεις ή να συνδεουν την Γ' Λυκειου με το πρωτο ετος; Αν δεν συνδεουν οι πανελληνιες την δευτεροβαθμια με την τριτοβαθμια εκπαιδευση, τοτε πως πιστευετε οτι θα ηταν το ιδανικο σεναριο για να γινει καποιος πρωτοετης φοιτητης;
6) Τι να γινεται με τους καθηγητες που συμπεριφερονται σαν ρεμαλια;
Και φυσικα, ο,τι αλλο γουσταρετε, ελευθερα να το πειτε. Ειμαι πολυ περιεργος για το αποτελεσμα
[Α, και φυσικα μιλαω για την δημοσια εκπαιδευση, ετσι;]
μμμ...πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα!!
αφού δεν μπορούμε να ακουστούμε από την πολιτεία, τουλάχιστον ας ακουστούμε από το i-school!
λοιπόν, αν είχα τη θέση της κ. Διαμαντοπούλου (δηλ. αν ήμουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη
) θα έπαιρνα τα εξής μέτρα:
1) θα διατηρούσα τα 3 χρόνια του γυμνασίου, αλλά θα πρόσθετα ακόμη ένα χρόνο στο λύκειο έτσι ώστε η ογκώδης ύλη της γ' λυκείου να καλύπτεται ουσιαστικά μέσα από περισσότερη εξάσκηση και και όχι όπως τώρα που οι καθηγητές τρέχουν σαν τρελοί να προλάβουν την ολοκλήρωσή της.
2) πιστεύω πως δεν υπάρχουν χρήσιμα και άχρηστα μαθήματα, μιας και από όλα μπορείς να αποκομίσεις κάτι μικρό και δε νομίζω ότι θα καταργούσα κάποιο.
Ίσως, από το γυμνάσιο κι έπειτα θα προτιμούσα να διδάσκεται το μάθημα της θρησκειολογίας(όπως για παράδειγμα στη β΄λυκείου) έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν το περιθώριο να μάθουν τα χαρακτηριστικά κι άλλων θρησκειών.
Σίγουρα θα έψαχνα για νέες μεθόδους διδασκαλίας στα ξενόγλωσσα μαθήματα, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο ενδιαφέροντα για το μαθητή, μιας και λόγω της ύπαρξης των φροντιστηρίων οι συγκεκριμένες ώρες έχουν καταντήσει "η ώρα του παιδιού".
Θα έκανα μεγάλη παρέμβαση στο μάθημα της ιστορίας όπου ουσιαστικά από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο διδάσκονται ακριβώς τα ίδια πράγματα χωρίς ουσιαστικά να σου έχουν μείνει και πολλά.(για παράδειγμα θα εφοδίαζα τα σχολεία με διάφορα οπτικοακουστικά υλικα, ώστε οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τα γεγονότα και να τα κατανοούν περισσότερο).
Θα παραχωρούσα περισσότερες διδακτικές ώρες στο μάθημα της λογοτεχνίας, έτσι ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν τα βιβλία και το μάθημα αυτό να μην είναι απλά 2 ώρες κάθε βδομάδα που να πρέπει να κρατάς μηχανικά σημειώσεις.
Φυσικά, θα δημιουργούσα νέες εργαστηριακές υποδομές για το μάθημα της φυσικοχημείας, έτσι ώστε το μάθημα να γίνεται εκεί μιας και είναι καθαρά πρακτικό.
Θα ανέβαζα το επίπεδο στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας στα 2 πρώτα χρόνια του λυκείου, γιατί η ύλη της γ΄λυκείου σε ρίχνει αμέσως στα βαθιά χωρίς μπρατσάκια!
Τέλος, θα δημιουργούσα νέα μαθήματα ειδικής αγωγής στα οποία οι μαθητές θα ενημερώνονταν για τη σεξουαλική ζωή, την οδήγηση, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, όπως πυρκαγιά, σεισμός, μιας και η χώρα μας έχει μεγάλα αρνητικά νούμερα σε αφροδίσια νοσήματα, εκτρώσεις, καταπόσεις αλκοολούχων ουσιών, θανάτους από ναρκωτικά, τροχαία, πανικό σε έκτακτες περιπτώσεις .
3)αυτό, θυμάμαι, το είχαμε συζητήσει και μέσα στην τάξη. εγώ είμαι της άποψης πως οι μαθητές δεν πρέπει να χωρίζονται ανάλογα το επίπεδο, γιατί το βλέπω ως ένα είδος ρατσιστικής αντιμετώπισης προς τους αδύναμους μαθητές. αν και ίσως λίγο ουτοπικό, οι καλοί μαθητές μπορεί να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους αδύναμους και οι τελευταίοι να προσπαθήσουν να τους μιμηθούν.
4) νομίζω πως ο χωρισμός που γίνεται με τις κατευθύνσεις δε δημιουργεί κάποια προβλήματα και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχω να προτείνω κάτι.
5) οι εξετάσεις τώρα... ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα.. είμαι της άποψης πως οι πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να αποδεσμευτούν από το λύκειο, από την άποψη πως οι μαθητές πρέπει πρώτα να δίνουν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις και, αφού πάρουν το απολυτήριό τους και εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν σ' αυτές. τώρα όσον αφορά τις πανελλήνιες ως θεσμό, πιστεύω πως είναι ο πιο αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια σε σχέση με άλλους τρόπους που έχουν προταθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ψεγάδια και πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης του θεσμού.
6)ΦΥΣΙΚΑ και δεν πρέπει οι καθηγητές να καταχράζονται την εξουσία που τους δίνει το επάγγελμά τους απέναντι στους μαθητές, ενώ παράλληλα, ανά συχνά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε γνωστικά και ψυχαναλυτικά τεστς, ώστε να υπάρχει πλήρες καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, χωρίς να ασκούν βίαιες(σωματικές ή λεκτικές) συμπεριφορές στους μαθητές..
θα προχωρούσα στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, αφού πρώτα θα επέλυα τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία της χώρας μας. πρώτα απ' όλα λοιπόν θα δημιουργούσα νέες υποδομές κατάλληλες για τη στέγαση μαθητών και καθηγητών (είναι τραγελαφικό να είμαστε στο 2010, να θεωρούμαστε μία πολυτισμένη χώρα και χιλιάδες σχολεία να λειτουργούν χωρίς θέρμανση και να υπάρχουν αίθουσες έτοιμες να καταρρεύσουν).
στη συνέχεια, θα προχωρούσα στην πρόσληψη εκπαιδευτικών κάτω από τις συνθήκες που προανέφερα(βλ.νούμερο 6).
Θα αξιοποιούσα το μάθημα του σεπ προσλαμβάνοντας ειδικούς για τη διδασκαλία του, χωρίς να συμπληρώνει τις ώρες του ο χ,ψ καθηγητής εικαστικών, μουσικής κλπ, και φυσικά θα διδασκόταν σε περισσότερες από 2 τάξεις.
Τέλος, θα έδινα ουσιαστικό λόγο στους νέους για να παραθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολικό τους χώρο, όσα τους προβληματίζουν και θελουν να αλλάξουν στην εκπαίδευση, και όχι απλά μια φορά το χρόνο να γράφουν 2 παραγράφους(όπως ορίστηκε φέτος) για τη βουλή των εφήβων μόνο και μόνο για να λέμε πως ακούγεται η φωνή των νέων...
..
Αυτά από εμένα!