moppf: Κοίτα προσωπικα πιστευω οτι οι βιντεοπροβολεις κτλπ δεν θα πολυβοηθησουν...
Γιατί; Η νέα τάση στην μοντέρνα εκπαίδευση είναι η χρήση εποπτικών μέσων στην τάξη. Ψάχνοντας κανείς στο internet βρίσκει πολύ ενδιαφέρον υλικό για όλα τα μαθήματα, που μπορεί να δώσει άλλον τόνο στο μάθημα. Έχει φτιαχτεί μάλιστα από το υπουργείο παιδείας και σελίδα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό (
www.e-yliko.gr) Από τον νηπιαγωγό μέχρι τον μαθηματικό και τον φιλόλογο μπορείς να δείξεις με βιντεοπροβολέα απίστευτα πράγματα. Πχ στην Ιστορία (για να μην μιλήσω για την ειδικότητά μου) μπορείς να δείχνεις χάρτες, μάχες, να ακούγονται κραυγές, αφηγήσεις, να δεις σαν σε κινούμενα σχέδια την διάταξη του στρατού σε μια μάχη κλπ κλπ.
Απλά η πλειοψηφία των καθηγητών δεν τα χρησιμοποιούν για τους γνωστούς λόγους: με την τεχνολογία δεν έχουν καλή σχέση, δεν έχουν όρεξη για τέτοια, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στα σχολεία κλπ
Εγώ κινούμαι προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως και έχω επενδύσει και από το μισθό μου και πιστεύω ότι είναι ένα θετικό βήμα. Θα ήθελα να δω και άλλες απόψεις γύρω από την χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα
moppf: Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να μας φωναζετε με τα επιθετα μας και εμεις να σας λεμε "κυριε".
Συμφωνώ εν μέρη. Πάντα φωνάζω τα παιδιά με τα μικρά τους ονόματα για δύο λόγους, ο ένας πρακτικός (είναι πολύ δύσκολο να μαθαίνω επίθετα) και ο άλλος παιδαγωγικός (αυτό που λές και εσύ δηλαδή, δημιουργεί ένα πιο φιλικό κλίμα).
Διαφωνώ με το να μην λέτε το "κύριε" (ή "κυρία"). Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει και κάποιο όριο στις σχέσεις καθηγητών-μαθητών. Απλά με την κατάργηση του "κύριε" ας μην γελοιόμαστε, η κατάσταση ξεφεύγει και πάει αλλού, προς τον χαβαλέ δηλαδή. Ο μαθητής πρέπει να νιώθει τον καθηγητή πάνω από αυτόν αλλά και ίσο με αυτόν (μεγαλύτερο ή ίσο που λέμε στα μαθηματικά! >= ). Σε σχετικό σεμινάριο που παρακολούθησα μας είπαν ότι όπου εφαρμόστηκε οι μαθητές να αποκαλλούν τους καθηγητές με τα μικρά τους ονόματα υπήρξε πλήρης αποτυχία.
Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του
thanosmylo παραπάνω με κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την εργασία σε ομάδες στην τάξη, επειδή το έχω εφαρμόσει κατά περιόδους. Αν και είναι πολύ καλό και σωστό παιδαγωγικά, η εφαρμογή αυτής της τεχνικής εξαρτάται από το επίπεδο της τάξης και τη συνεργατική διάθεση που έχουν τα παιδιά. Πρακτικά παρουσιαζει δυσκολίες όπως:
1) συνήθως ο μαθητής θέλει να κάτσει με τον φίλο του. Αρνείται να κάτσει με τον καλό μαθητή. Δεν τον νοιάζει που δεν θα μάθει. Έτσι καταντάει να δημιουργούνται "παρέες" και να μιλάνε για άσχετα πράγματα...
2) Σε μια τάξη 25 και 30 ατόμων θα έχεις 15 ομάδες να ελέξεις. Ο καθηγητής τρέχει και δεν προλαβαίνει μέσα στην τάξη. Είναι δύσκολο να παρακολουθείς τις ομάδες. Όλοι σε φωνάζουν ταυτόχρονα! Και να ανακοινώσεις κάτι για όλους οι μισοί δεν σε ακούνε και σε ξαναρωτάνε μετά. Χάνεται χρόνος... Κάποιοι μένουν πίσω...