Ποιό μαθήμα είναι πιο εύκολο τα Αρχαία ή τα Μαθηματικά;

Ποιο ειναι το πιο ευκολο μαθημα για σας;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 131)
 • Αρχαία Γυμνασίου

  Ψήφοι: 41 31.3%
 • Αρχες Γεωμετρίας και Άλγεβρας Α Γυμνασίου, Άλγεβρα και Γεωμετρία Β,Γ Γυμνασίου

  Ψήφοι: 65 49.6%
 • Κανένα

  Ψήφοι: 15 11.5%
 • Και τα 2

  Ψήφοι: 10 7.6%

Italian dream...

Well-known member

Η Italian dream... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής . Έχει γράψει 1,660 μηνύματα.
Δεν μειώνω κάποια επιστήμη, το αντίθετο. Αν έτσι όπως εκθειάζετε τις αρετές των αρχαίων ελληνικών τις εφαρμόζατε κιόλας θα ήταν πολύ καλύτερα. Διαβάστε την τελευταία παράγραφο που έγραψα και σταματήστε να το παίζετε γνώστες παντός αντικειμένου. Η κριτική μου αφορά το πως διδάσκονται αυτά τα μαθήματα στο σχολείο και όχι το πως ΘΑ έπρεπε να ειναι. Όλα όσα είπατε και με σθένος αλληλουποστηριχθήκατε είναι για μια ωραία έκθεση ή να τα πεις σε κάποιον που δεν έχει μπει ποτέ του σε σχολική τάξη να δει πως διδάσκονται τα εν λόγω μαθήματα.
Και σταματήστε την καραμέλα, και σκεφτείτε λίγο πέρα από το τι λένε τα βιβλία των αρχαίων. Αν δεν υπήρχαν οι σπουδαίοι μαθηματικοί, φυσικοί, ευρύτερα φιλόσοφοι και ομολογουμένως πανεπιστήμονες που έζησαν κατά το πέρασμα των αιώνων, το πιο πιθανό είναι να τσακωνόμασταν για το ποιος θα πάρει το ζώο που σκοτώσαμε στην ζούγκλα, δεν θα ήμασταν στο ischool.

Θέλεις πρακτική εφαρμογή; Λοιπόν.
Εγώ, που είμαι θετική και μάλιστα με πολύ καθαρούς στόχους -δε βρέθηκα εδώ κατά τύχη-, διάβασα αρχαία λίγο στην Γ' γυνασίου και περισσοτερο πέρυσι, λόγω καθηγήτριας κυρίως. Τα χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Μου έμαθαν ορθογραφία, μου έμαθαν να βρίσω την ετυμολογία κάθε λέξης που τυχαίνει να ακούω και συνεπώς να τη γράφω σωστά, να αποφεύγω γραμματικά "μαργαριτάρια" που όμως είναι αδύνατο να τα προσέξεις αν δεν ξέρεις τον αρχικό κανόνα από πίσω, επηρέασαν τον τρόπο που γράφω, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιώ, μέχρι και τον τρόπο που διαβάζω λογοτεχνία επηρέασαν.

Ξέρω ότι η κεντρομόλος δύναμη είναι αυτή που "κοιτάζει προς το κέντρο" (-μόλος από το βλώσκω=πηγαίνω) και δεν θα την μπερδέψω ποτέ με τη φυγόκεντρο, που η ετυμολογία της είναι προφανής. Δεν είχα καμία δυσκολία στην Γ' γυμνασίου να μάθω τα είδη των τριγώνων όπως το ισοσκελές (ίσα σκέλη=πόδια) ή το σκαληνό (από το σκάλλω, δηλαδή κλιμακώνεται, καμία πλευρά δεν είναι ίση με κάποια άλλη). Μπορώ να σου φέρω άπειρα, αναρίθμητα παραδείγματα βγαλμένα από την "επιστήμη σου".

Όλοι όσοι γκρινιάζουν για τη μη-χρησιμότητα των αρχαίων είναι αυτοί που ποτέ δεν έκατσαν πραγματικά να δουν τη χρησιμότητα. Αυτά :)

έντιτ: Ας σου δώσω ένα παράδειγμα στείρας μαθηματικής διαδικασίας που ίσως σε ενδιαφέρει και θα σου θυμήσει τη διαδικασία επίλυσης πολλών προβλημάτων που έχεις συναντήσει, πρόσεξε:
Πόσες φορές έχεις δει να κατακρεουργούνται φράσεις όπως ούτως ή άλλως, ούτως ώστε, ούτω καθεξής κλπ; Προσωπικά τα έχω δει γραμμένα με κάθε πιθανό τρόπο (ούτοσι άλλος, ουτοσόστε and the list goes on...). Λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις ιδέα για το πώς γράφεται το "ούτως ή άλλως". Υπάρχει αντίστοιχη έκφραση στα νέα ελληνικά; :hmm: Το "έτσι ή αλλιώς" μας κάνει. Αρχίζεις ήδη και υποψιάζεσαι ότι κάποαι σχέση έχουν μεταξύ τους, μοιάζουν και λίγο ακουστικά. Υποθέτεις ότι η λέξη δεν είναι ενιαία (ούτοσιάλλος) γιατί δεν έχεις ξανακούσει τέτοια λέξη, αλλά ούτε και "ούτοσι άλλος" γιατί δεν σου κολλάει γραμματικά. Άρα ο μόνος δυνατός συνδιασμός είναι ούτος+ή+άλλος. Το "έτσι" και το "αλλιώς" ξέρεις ότι είναι επιρρήματα, άρα και το "ούτως" και το "άλλως" πρέπει να είναι επιρρήματα. Ανατρέχεις στην αρχαία γραμματική. Τι κατάληξη έχουν τα επιρρήματα της τάξης που σε ενδιαφέρουν; -ως. Άρα η μόνη δυνατή ορθογραφία για το "ούτως ή άλλως" είναι η παραπάνω. :)

Θέλω πραγματικά να σε κάνω να το καταλάβεις και όχι να "κερδίσω τη διαμάχη" ή να κάνω φιγούρα των γνώσεών μου, που είναι ελάχιστες. Δεν έχω καμία διάθεση για καυγά, και ειδικά σε αυτό το θέμα. Απλά, πού ξέρεις, μπορεί κάτι να πάρεις από αυτά!!
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πύρος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και Φοιτητής του τμήματος Πολιτισμού & Δημιουργικών Μέσων & Βιομηχανιών Θεσσαλίας (Βόλος) . Έχει γράψει 1,217 μηνύματα.
Τα αρχαία είναι για χαζούς. Στείρα αποστήθιση και 2-3 λέξεις κλειδιά και έχεις απαντήσει στην ερώτηση, ενώ στα μαθηματικά πρέπει να σκεφτείς τι κάνεις και να ξέρεις γιατί το κάνεις. Δείτε λίγο την επιλογή κατεύθυνσης στο λύκειο, τα ¾ των καλών μαθητών πάνε θετική, και οι υπόλοιποι που είναι θεωρητική είναι γιατί δεν είναι καλοί στα μαθηματικά, όχι γιατί τους αρέσουν τα θεωρητικά, αυτοί είναι ελάχιστοι. Άρα εννοείται πως τα Αρχαία είναι πιο εύκολα, η μόνη δυσκολία τους είναι να γίνεις καλός παπαγάλος, αν το καταφέρεις αυτό είσαι άριστος. Ενώ τα θετικά μαθήματα θέλουν σκέψη και κυρίως να ξέρεις γιατί γράφεις ό,τι γράφεις.
Δηλαδή τα θεωρητικά δεν χρειάζονται κατανόηση; Μπορεί να μάθεις παπαγαλία ένα ρήμα ή ένα ουσιαστικό αλλά αν δεν το κατανοήσεις, δεν θα μπορέσεις να κλίσεις κανένα άλλο. Και στα δύο χρειάζεται σκέψη.
Αυτό που λες δεν ισχύει. Η επιλογή κατεύθυνσης είναι θέμα προσωπικό και δεν μπορείς να ξέρεις τους λόγους που την επέλεξε. Όντως υπάρχουν φορές που η επιλογή εξαρτάται από τα μαθηματικά, αλλά κατά των πλείστων οι μαθητές την διαλέγουν γιατί αγαπούν τα μαθήματα.
Όσον αφορά τα πράγματα που σου προσφέρουν, τα θεωρητικά σε κάνουν να σκέφτεσαι κριτικά και έξυπνα. Σε βοηθάνε α αναπτύξεις το πνεύμα σου και να εκ φέρεις άποψη.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα θες να κάνεις φορολογική δήλωση, ή να πας το παιδί σου σχολείο, ή να πάρεις (π.χ.) διαζύγιο, πήγαινε και βρες κάποιον φυσικό, μηχανικό οκ; :)
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
 • Φορτώνει...
Top