"Στοχευω για 16000μορια.Αμα παω σε φροντιστηριο δεν θα με βοηθησει.Το μονο προβλημα μου ειναι η φυσικη που δεν στοχευω να γραψω πολυ..Τι βαση θελω στη φυσικη."
Καλησπέρα φίλε μου. Η φυσική είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μαθήματα το οποίο όσο κι αν πολλοί το απεχθάνονται ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να διδάσκεται στο λύκειο. Η Φυσική συνιστά τη γνωριμία μας με τον κόσμο!!! Κατά την άποψή μου τα θέματα Φυσικής των πανελληνίων τώρα είναι συνήθως "πεζά" και τυποποιημένα... Εξ' άλλου αυτός είναι και ο λόγος που στο μάθημα αυτό αρκετά άτομα από αυτά που πάνε φροντιστήριο αριστεύουν ... (ακόμη και το περίφημο αμφιλεγόμενο περσινό τρίτο θέμα της φυσικής ήταν για γέλια και δεν απαιτείτο καμία απολύτως διευκρίνηση κατά την άποψή μου, καθώς οι μαθητές θα έπρεπε να παρουσιάσουν τις 2 ομάδες λύσεων της μορφής "2*κ*π + Θ" και "2*κ*π + π-θ" αν θυμάμαι καλά). Μολονότι τώρα τα θέματα είναι όπως ανέφερα παραπάνω τυποποιημένα, μπορείς δουλεύοντας μόνος σου να πετύχεις αν όχι άριστα κοντά σε αυτό (γιατί εντάξει, άνθρωποι είσαστε και άνθρωποι (και μάλιστα που δεν σέβονται τον υποψήφιο) καλούνται να διορθώσουν τα γραπτά σας).
Η Φυσική φέρει (καλώς κατά την άποψή μου) βαρυσήμαντο συντελεστή (όπως και τα μαθηματικά που πρέπει να προσέξεις) , και επομένως η επιτυχία σου θα είναι εξασφαλισμένη (αφού μιλάς για 16.000 μόρια) με ένα 17+ στη φυσική και στα μαθηματικά σχεδόν ανεξαρτήτως των υπολοίπων σου βαθμών (μιλώντας σε λογικά πλαίσια , αφήνοντας έξω την έκθεση, ας μη σχολιάσω για αυτήν !!!).
Εγώ τώρα όπως πιθανόν γνωρίζεις θα σου συνιστούσα πρώτα από όλα να ασχοληθείς (όπως περιέγραψα και στη σελίδα 29 του παρόντος θέματος) με ΟΛΕΣ τις ασκήσεις του σχολικού σου βιβλίου. Έπειτα δεν νομίζω πως είναι ανάγκη να κάνεις πλούσιο τον "χ" Σαββάλα ,μπορείς να ψάξεις μόνος σου για πρόσθετο υλικό (που ΔΕΝ νομίζω πως πρέπει να χρειαστείς αρκετό αν πραγματικά δουλέψεις όπως περιέγραψα) είτε στο διαδίκτυο, είτε στο σχολείο που πήγαινες από τους καθηγητές που είχες ή από γνωστούς... Κι εγώ διατηρώ ένα site με ασκήσεις φυσικής - χημείας κάθε επιπέδου (από γυμνάσιο έως πανεπιστήμιο) το οποίο όποτε μου διατίθεται ο χρόνος και η διάθεση θα ανανεώνω με πρόσθετο υλικό... Στη Φυσική, στη χημεία (που δεν κάνεις) και στα μαθηματικά , ιδιαίτερη σημασία έχει η αντίληψη των θεμελιωδών εννοιών, και εξ' άλλου γι αυτό λύνεις ασκήσεις (για να ελέγξεις αν τις κατέχεις) κι όχι για να πεις "έλυσα 200000 ασκήσεις, θα γράψω άριστα!!!" .. Επομένως είναι αναπόφευκτο να ΜΗΝ χρειαστείς πάνω από 5 -6 το ΜΕΓΙΣΤΟ ασκήσεις πάνω σε κάθε νέα έννοια ώστε να πεισθείς πως την κατέχεις .. (μετά καταντά βαρετό και αδυνατεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να επεξεργαστεί πλέον τα ίδια με άλλη μορφή ή βλακωδώς πολύ σύνθετα θέματα)... Φυσικά θα λύσεις και προβλήματα (και αναρτώ κι εγώ ) με σύνθεση πολλών εννοιών ή "μεγάλα" θέματα με πολλούς υπολογισμούς και "ιδέες" , αλλά αυτά ΔΕΝ θα πρέπει να αποτελούν την κύρια (και σε πολλούς και μοναδική δυστυχώς) πηγή μελέτης και εξάσκησης. Τα "μεγάλα δε θέματα θα πρέπει να λύνεις μόνο όταν αισθάνεσαι εσύ την όρεξη να καταπιαστείς με αυτά...
Επίσης , πάρα πολύ προσοχή σου συνιστώ στα θέματα 1 και 2 (δες από προηγούμενα θέματα) των πανελληνίων, καθώς εξετάζουν όπως είπα και προηγουμένως το αντικείμενο της Φυσικής αυτό καθ' αυτό (όχι ασκήσεις) (έννοιες και αντίληψη)... Εκεί πρέπει ανεξαρτήτως του αν σου ζητήται , να είσαι σε θέση να αιτιολογείς τη σωστή απάντηση πλήρως και επικαλούμενος ορθώς τις έννοιες που σου αναφέρω... ¨Εχε υπόψιν σου πως τα θέματα αυτά φέρουν πολύ μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας στις εξετάσεις (σύνολο κοντά στο 50%) ενώ το κάθε ερώτημα των θεμάτων αυτών είναι ικανό να σου στοιχίσει 1 - 3 μονάδες (στις 20)!!!!! Για να υπάρχει πιθανότητα να απαντήσεις σωστά αυτά τα θέματα, σου θέτω έναν κανόνα - συμβουλή :
"ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ "... Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειαστεί για να αντιληφθείς πλήρως και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ύλη, μην ικανοποιηθείς με "ετοιματζίδικες" απαντήσεις γιατί τα θέματα ακόμη κι αν συχνά ξανασυναντώνται λόγο του κορεσμού της ύλης, συχνά επαναδιατυπώνονται και ζητάνε άλλο από αυτό που ζητούσαν παλαιότερα!!!!
Τα παραπάνω φίλε λοιπόν σε συμβουλεύω εγώ.. Σε συγχαίρω για την επιλογή σου να ξαναδώσεις εξετάσεις , και είμαι βέβαιος πως ένα νέο "ταξίδι" θα σου προσφέρει πολλά!!! Τέλος σου εύχομαι ολόψυχα καλή διασκέδαση στη μάθηση , και εύχομαι για τη φυσική μέσα από την εμπειρία που θα έχεις να σου δοθεί η ευκαιρία να καταλάβεις πως είτε σου αρέσει, είτε όχι, η φυσική είναι όμορφη!!!(όπως και κάθε θετική επιστήμη που στην ουσία βασίζεται κατά κάποιον τρόπο σε αυτή)
Γεια σας,
Ειμαι μαθητης Γ' λυκειου , ειμαι μετριος-καλος μαθητης και παρακολουθω καθε λεπτο του μαθηματος μιας και ειναι τελευταια χρονια.
Ποτε δεν χρειαστηκα φροντιστιριο γιατι διαβαζα μονος μου , δεν εχω μεινει ποτε σε καποιο μαθημα. Ενας φιλος μου που εδωσε περυσι πανελληνιες μου εδωσε ολα τα βοηθηματα του (ηταν στην ιδια κατευθυνση με εμενα Τεχνολογικη).Οι καθηγητες ειναι παρα πολυ καλη και προθυμοι να μας βοηθησουν και οι ιδιοι μας προτιναν οτι οσοι δεν κανουν φροντιστιριο δεν ειναι αναγκη να αρχισουν αρκει να προσεχουν και να διαβαζουν σπιτι τους.
Ο στοχος μου ειναι μια σχολη που ειναι περιπου 16.900 μορια , τι λετε μπορω να τα καταφερω μονος μου?
Καλησπέρα και σε εσένα φίλε μου,
Καταλαβαίνω απόλυτα το άγχος και την αγωνία σου, αλλά σου έχω καλά νέα.. Σίγουρη επιτυχία αν προσπαθήσεις μόνος σου, περάσεις χρόνο κοιτώντας "πέρα από τις έννοιες" , και συνεργαστείς αρμονικά αν το θέλει η ανάγκη με τους καθηγητές του σχολείου σου,που όπως μου λές είναι πρόθυμοι (γιατί στα δικά μου μαθητικά χρόνια είχα συναντήσει και (λίγους ευτυχώς) καθηγητές που με απεχθάνονταν που διάβαζα μόνος μου, καθώς τους έθετα προ των ευθυνών τους μέσα στην τάξη)...
Θα ήθελα αν φυσικά μου το επέτρεπες να μάθαινα και σε συγκεκριμένα ποιά σχολή με 16.900 μόρια θα ήθελες να σπουδάσεις (ή τουλάχιστον τι πραγματεύεται (επιστήμες, οικονομικά, διπλωματία κ.τ.λ.)), καθώς πιστεύω πως το διάβασμά σου θα πρέπει να "κοιτάει" πέρα από τις εξετάσεις και να αφορά τους γενικότερους στόχους και τις επιδιώξεις σου!!!
Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!!!