Μάθημα επιλογής ποιό θα πάρετε;Εγώ σκέφτομαι φυσική ή μαθαματικά και αοθ.Είμαι θετική και έχω άριστη σχέση και με τα δυο μαθήματα,απλά φοβάμαι μην επαναληφθεί το περσινό βατερλό με τα μαθηματικά...
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
2013:
Θέμα Α: Κλασικό θέμα θεωρίας.
Θέμα Β: Συνδυαστικό 1ου και 3ου Κεφαλαίου. Δεν έχει ιδιαίτερο επίπεδο δυσκολίας, αλλά θα ταίριαζε πιο πολύ αν ήταν Γ Θέμα.
Θέμα Γ: Κλασικό θέμα 2ου Κεφαλαίου. Εξαίρεση το Γ3, το οποίο απαιτούσε σκέψη (και άρα χρόνο, ο οποίος δεν υπήρχε).
Θέμα Δ: Συνδυαστικό εφ' όλης της ύλης. Όλα τα ερωτήματα του τσιμπάνε Το Δ3 θυμίζει περισσότερο ασκήσεις Μαθηματικών Κατεύθυνσης, παρά Γενικής.
Συνολικά, τα θέματα Α και Γ ανταποκρίνονταν στο επίπεδο των Πανελληνίων.
Κατά αντιστοιχία, το
2014:
Θέμα Α: Κλασικό θέμα θεωρίας. Υπήρχε ένα παραπλανητικό Σ/Λ.
Θέμα Β: Απλούστατη εφαρμογή στο 2ο Κεφάλαιο.
Θέμα Γ: Από το 3ο Κεφάλαιο. Άσκηση με Κόκκινες, Πράσινες και Μπλε μπάλες, διδάσκεται πλέον στην Α' Λυκείου.
Θέμα Δ: Παρόμοιο θέμα είχε ξαναπέσει στις επαναληπτικές του 2012. Το Δ3 ήταν για να ξεχωρίσει ο μαθητής του 20.
Το πινακάκι του θέματος Β θα μπορούσε να έχει άλλες δύο στήλες (Ni και Fi% για παράδειγμα). Πέρα από αυτό ήταν πλήρως στο πλαίσιο των Πανελληνίων.
Συγκριτικά, το θέμα των Πιθανοτήτων (3ο κεφάλαιο) του 2014 ήταν ευκολότερο του 2013 και το θέμα της Στατιστικής (2ο) του 2014 ήταν άπειρα ευκόλοτερο του 2013. Το συνδυαστικό θέμα (4ο) του 2014 είχε μόνο το Δ3 να τσιμπάει, ενώ το 2013 ήταν ολόκληρο καρατσιμπιμένο.
Για τους μαθητές που ήθελαν πέρσυ να γράψουν 15-16 τα θέματα ήταν παλούκια. Για αυτούς που πήγαιναν για άριστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο χρόνος. Απαιτούνταν πάρα πολλές πράξεις για να λυθούν τα υποερωτήματα, αφού το παραμικρό λάθος σε πράξεις μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, λόγω πίεσης χρόνου. Πέρσυ, έπρεπε να βλέπεις τα ερωτήματα, να σου έρχεται κατεύθειαν η λύση στο μυαλό και να γράφεις γρήγορα και με ακρίβεια, ώστε να τελείωνες οριακά πριν τη λήξη και να είχες λίγο χρόνο να τα ξανακοιτάξεις.
Edit: Θέμα Γ3, 2013