Είναι λογικό νομίζω. Απλά το τόνισα γιατί δεν είχε σχέση με αυτό που είπες. Δε μίλησε κανείς για αξία, γιατί βασικά όλοι οι πολιτισμοί έχουν την αξία τους απλώς έτυχε ο ελληνικός να γίνει βάση για την ανθρωπότητα. Για τον αρχαίο είναι ξεκάθαρο το ζήτημα και ο ρόλος του δεν αμφισβητείται. Για το νέο, ποσοτικά και ποιοτικά, εννοώ πολύ απλά οτι σε κανένα άλλο προηγμένο κράτος η λαική κουλτούρα δεν έχει τόση ποικιλομορφία και σε κανένα άλλο προηγμένο κράτος δεν αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας. Είναι αυτό που είχε πει κάποιος βρετανός περιηγητής οτι δεν είναι τόσο η τυπική αξία της νεοελληνικής κουλτούρας που την κάνει μοναδική, αλλά το γεγονός οτι οι Έλληνες τη βιώνουν καθημερινά, ενώ οι άλλοι τη θυμούνται κατα περίσταση και επετειακά.
Όλα αυτά μαζί ορίζουν τον ελληνικό πολιτισμό που δεν συγκρίνεται ποσοτικά, γιατί κανένας άλλος πολιτισμός δεν περιέχει τόση ποικιλία και ποιοτικά γιατί το χρώμα του πολύ απλά κρατάει σε ένα περιβάλλον άκρατης και εγκληματικής παγκοσμιοποίησης. Νομίζω οτι η ποιότητα του κάθε πολιτισμού έχει να κάνει με το πόσο καταφέρνει να διατηρείται. Αυτό ακριβώς δείχνει οτι έχει βάθος. Και ο ελληνικός πολιτισμός, σε όλα του τα στάδια, απέδειξε οτι αντέχει και στο χρόνο και στην παγκοσμιοποίηση.
Πιθανόν να υπήρχαν και άλλοι ευρωπαικοί πολιτισμοί με τις ίδιες ικανότητες, αλλά δεν κρατήθηκαν τόσο πολύ. Είναι άλλωστε γνωστή η κρίση ταυτότητας των δυτικοευρωπαίων που πλέον αντιλήφθηκαν οτι οφείλουν να αρχίσουν να αποαμερικανοποιούνται. Σ'αυτό ο Έλληνας είναι μπροστά γιατί πολύ απλά δεν αμερικανοποιήθηκε ποτέ και όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται. Ο Έλληνας γυρνάει στις ρίζες του κι αυτό σημαίνει οτι ο πολιτισμός του είναι πολύ ισχυρός μαγνήτης. Άλλωστε, ποιος χόρευε τσιφτετέλι και ζειμπέκικο σε πάρτι πριν 20 χρόνια; Πριν 50 όμως χόρευε, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Και φυσικά η λαική έκφραση είναι πολιτισμός, πολύ δε περισσότερο από τα μάρμαρα. Είναι μία άποψη που έχω διατυπώσει πολλές φορές στη ζωή μου, μπορεί και κάπου εδω μέσα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.