Όχι, κι εγω διαφωνώ (και πάλι) με την υιοθεσία. Άλλωστε αυτό που λεει ο Νίκος έχει βάση. Λέμε, δεν γίνεται υιοθεσία σε ΕΝΑ άτομο, γιατί το παιδί πρέπει να έχει σταθερή και φυσιολογική ολοκληρωμένη οικογένεια που να αποτελείται από μητέρα, πατέρα και πιθανόν αδέρφια. Θα πιαστώ από την παρακάτω δήλωση που κάποτε έκανε ένας εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ.
"Δεν θα υπάρχει μπαμπάς και μαμά. Εμείς θα υιοθετούμε ένα παιδί, του οποίου ο ένας θα είναι ο θετός γονέας και θα του λέμε, παιδί μου, απο δω ο μπαμπάς (ή η μαμά) κι απο δώ ο φίλος του μπαμπά (ή της μαμάς)."
Συνεπώς, θα πρόκειται για υιοθεσία από ένα άτομο και το παιδί θα ζει με ΕΝΑ γονέα και το σύντροφο αυτού. Η οικογένεια εξ'ορισμού θα είναι μονογονεική γιατί ακόμη και γάμος να τελεστεί, σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση, δεν θα υπάρχουν δύο σύζυγοι και το παιδί τους. Θα υπάρχει ένας σύζυγος, ο φίλος του (γκόμενος ή σύζυγος) και το παιδί του πρώτου. Ένα παιδί το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται να ζει σε ένα περιβάλλον τέτοιο που εγώ τουλάχιστον θεωρώ μη φυσιολογική οικογένεια. Για μένα είναι το ίδιο με μια γυναίκα που έχει ένα γκόμενο και υιοθετεί ένα παιδάκι και τελικά ζουν μαζί και οι τρεις. Η γυναίκα, το παιδί της κι ο γκόμενος. Αυτό πόσο φυσιολογική οικογένεια μπορεί να είναι;
Σαν πρόσθετο, βέβαια, να πούμε οτι κανένα παιδάκι δε χρωστάει να τρώει επι δεκαετίες τον κοινωνικό περίγελο στη μούρη για κάτι που επέλεξαν άλλοι γι'αυτό. Και φυσικά δεν δικαιώνω αυτή τη στάση της κοινωνίας, δε μπορώ όμως ούτε να πω οτι δεν υπάρχει, ούτε φυσικά να διατηρήσω ψευδαισθήσεις οτι κάποτε θα σταματησει να υπάρχει. Η κοινωνία σχολιάζει ό,τι προκαλεί και μάλιστα όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ναι, δύο γκέι σύντροφοι, εκ των οποίων ο ένας να υιοθετεί ένα μωρό και τελικά να ζουν όλοι μαζί, είναι πρόκληση.
Φυσικά, δεν μπορούμε να το εξισώσουμε με τη μονογονεική οικογένεια. Γιατί εκεί υπάρχουν και τα δύο πρότυπα εξ'ισου, απλώς κάποτε το ένα μέρος παύει να είναι χειροπιαστό. Η ιδέα όμως μένει. Βεβαίως αναφέρομαι όχι σε συνειδητώς μονογονεικές οικογένειες, αλλά σ'εκείνες που έγιναν μονογονεικές λόγω θανάτου ή διαζυγίου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.