Τα όσα γράφεις παραπάνω δε μ'ενδιαφέρουν και πολύ περισσότερο δεν ενδιαφέρουν αυτούς που διαβάζουν το thread,εφόσον δεν απαντάτε στο ΒΑΣΙΚΟ ερώτημα που έθεσε ο Businessman...δε σου ζήτησε κανείς τον "οδηγό επαγγελματικών διεξόδων",απλά γράφω απ'την αρχή ότι οι μεταφραστές στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με το τμήμα σου και ανέφερα τα της αγοράς εργασίας με αφορμή τον ισχυρισμό σου περί "επαγγελματικής αποκατάστασης"...
Να τονίσω ότι άλλο επαγγελματική
διέξοδος και άλλο επαγγελματική
αποκατάσταση...και ένας απόφοιτος απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής έχει την ανάληψη θέσης Γενικού Διευθυντή σε τράπεζα,αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνει και ποτέ!Διότι υπάρχουν πολλοί αλλοι "ανταγωνιστές",πιο έμπειροι πιο "βισματάτοι" πιο πιο πιο...
Καλή επαγγελματική αποκατάσταση σημαίνει τελειώνω αυτή τη σχολή για να ΜΠΟΡΕΣΩ να ασκήσω το "Χ" επάγγελμα και με το που την τελειώνω να βρω ΕΥΚΟΛΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ δουλειά επάνω στο αντικείμενο!
Αυτά για να μην μπερδεύουμε τις βούρτσες με τις π&&τσες (Θεέ μου σχώρα με!

)
Και όσων αφορά τους άλλους μεταφραστές,που όπως είπα και με το τμήμα σου δεν έχουν σχέση αλλά και συνήθως πρόκειται για πιο "exotic" γλώσσες που τις μιλούν λίγοι,ερώτημα αποτελεί και
πως αμοίβονται...Τι ασφάλιση έχουν;Είναι ενταγμένοι σε κάποιο κλάδο που "προσφέρει" κάτι;Αμοίβονται με "χαρτζιλίκι" ανά μετάφραση ή ανά χρησιμοποίησή τους;Αν ναι πόσο πάει η "ταρίφα";
Καταλαβαίνεις γιατί επιμένω στα παραπάνω;
Έχεις καταλάβει ότι μιλάμε για μια σχολή;Φυσικά και υπάρχουν μεταφραστές και μάλιστα πολύ λίγοι απ'ότι θα έπρεπε!Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που εργάζονται ως μεταφραστές (οπουδήποτε)
πήγαν στην Κέρκυρα να σπουδάσουν...έχεις καταλάβει τι συζητάμε;Δεν θίγω το επάγγελμα του μεταφραστή,το τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και τη "χρησιμότητά" του θίγω!
Και φυσικά ο μηχανικός μεταφράζει...γιατί ξέρει
τεχνική ορολογία σίγουρα στα Αγγλικά και εφόσον έχει σπουδάσει σε κάποια ξένη χώρα και έχει ζήσει εκεί μια 5ετία (π.χ. Βουλγαρία) σαφώς ξέρει περισσότερα Βουλγάρικα (ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα) που τα μιλά-γράφει-διαβάζει και εξασκεί κάθε μέρα από εσάς που ασχολείστε 3-4 ώρες την ημέρα (και αν) με αυτή...κι όσο για τα "15 μαθήματα",μαθήματα της μισής-μιας ώρας του στυλ "Παγκόσμια Λογοτεχνία" και "Θεωρία της Διερμηνείας" δε μου λένε απολύτως τίποτα...γι'αυτό το εν λόγω τμήμα μου θυμίζει τμήματα του στυλ "Αρχαιολογίας" και "Θεολογίας"...
Προς Θεού ΔΕΝ τα υποτιμώ καθόλου όσων αφορά το επίπεδο της προσφερόμενης γνώσης!Απλά αποτελούν σπουδές "πολυτελείας"...και δεν συνιστώ σε κάποιον να παρατήσει το σπίτι και την οικογένειά του για τέτοιες σπουδές...έγω κι εγώ φίλους και φίλες που ασχολούνται με τοιούτου είδους "θεωρίες και επιστήμες" αλλά πάνε στο Α.Π.Θ. που είναι 5 βήματα δεν τρέχουν στα νησιά!
*Αλήθεια επιλέγετε
μόνο μια γλώσσα σαν αντικείμενο μελέτης ο καθένας;Γιατί αν κάνετε έστω και μια γλώσσα παραπάνω τότε επιβεβαιώνεται περίτρανα αυτό που λέω παραπάνω...αυτό το "λίγο απ'όλα με πατάτες" δεν οδηγεί πουθενά...αν εγώ θέλω μετάφραση στα
Ισπανικά θέλω κάποιον που να ασχολείται ΜΟΝΟ με Ισπανικά...υποθέτω πως καταλαβαίνεις που το πάω...(το παράδειγμα με τον Ιταλό που έγραψα πιο πάνω το προσπερνάς...

)
Κατά τ'άλλα δεν έχει σχέση που απασχολείται ο καθένας,αυτό κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει ακριβώς και για καμία ειδικότητα...
Και συνιστώ ψυχραιμία εκ μέρους σου γιατί σε βλέπω "σκασμένη"...sorry dear αλλά δε φταίω εγώ μόνη σου πήγες!
Υ.Γ.1 Δεν μ'ενδιαφέρει να απαντήσεις στα παραπάνω (άλλωστε δεν έχει και σημασία όλος ο κόσμος καταλαβαίνει τι εννοώ) αλλά ΜΟΝΟ στο ερώτημα της πρώτης παραγράφου που εντέχνως παραβλέπεις,απλά γιατί πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά που το σκέφτονται αν
εξασφαλίζουν κάποιο επαγγελματικό δικαίωμα βάσει νόμου μέσα από αυτές τις σπουδές και όχι να ζουν στο δικό τους (σας) κόσμο...
Υ.Γ.2 Αν δεν μπορείς να σταθείς επάξια στις θέσεις των άλλων απλώς μην postάρεις!
Υ.Γ.3 Κι όσο για τα περί "τεχνολογίας",το Google που αναφέρεις (που ΔΕΝ είναι μόνο αυτό,έχει και πιο εξειδικευμένα) εκεί που πρίν 2 χρόνια μετέφραζε 2 λέξεις συνεχόμενες τώρα μεταφράζει 10 και με την πάροδο των χρόνων περισσότερες!Η τεχνολογία τρέχει μπροστά και είναι "χειροπιαστή" δεν έχει μείνει στο 1986...