Απολογούμαι δια την ολιγοήμερην απουσία.
Φαντάζομαι όπως εξανίσταται η πλειοψηφία των «δυτικών» Ελλήνων (και καλά κάνουμε) για το αυτομαστίγωμα σε δημόσιο χώρο (και σε ιδιωτικό εμένα το ίδιο μου κάνει) και απαιτεί τη μη άσκηση του εν λόγω εθίμου, τουλάχιστον όχι σε δημόσιο χώρο (και πολύ καλά κάνουμε), θα ήθελε να κοπούν και όλες οι φανφάρες το Πάσχα (μια μεγάλη χριστιανική γιορτή) που έχουν στοιχίσει ζωές σε αρκετούς (πρόσφατο θύμα ο εικονολήπτης στην Καλαμάτα). Εγώ θα το ήθελα, πάντως, να γίνουμε και λίγο δύση, εδώ πέρα.
Πίσω στον διάλογο. Συγγνώμη, @Volkswagen Fan, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ με μέσο που έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση (π.χ. Θέμα). Προφανώς, αυτό σου δίνει κάθε δικαίωμα να λες ότι δεν έχω τι να πω και, πράγματι, δεν έχω τρόπο να αντικρούσω ένα τέτοιο επιχείρημα μιας και δεν μπαίνω στον κόπο να το διαβάσω το άρθρο (βλέπεις, το μποϋκοτάζ σε ένα μέσο έχει και το τίμημά του). Ωστόσο, αν μπορεί να σε πείσει, ούτε παράθεση από την «Αυγή» θα έπαιρνα στα σοβαρά (άλλωστε, δεν έχω φέρει στοιχεία από κάποιο τέτοιο μέσο). Αλλά να σχολιάσω λίγο το άρθρο του BBC (μιας και την ανοίγουμε συχνά τη σελίδα του). Αρχικά θεωρώ σχετικά πιθανό το εξής σενάριο: άνοιξες τον browser, έβαλες κάποια keywords για Σουηδία, εγκληματικότητα και βιασμούς και έψαξες τις πιο κυριλέ και τις ανέβασες. Συγγνώμη που αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα, αλλά στο άρθρο του BBC που ανέβασες λέει τα εξής:
Σε άλλο σημείο:
Και, σε άλλο σημείο:
Το τελευταίο μάλιστα κάνει σαφές το ποιο είναι το πρόβλημα. Η ελλιπής πολιτική ένταξης (άλλωστε, και στη Σουηδία ο διαπολιτισμός σαν πολιτική δεν είναι τόσο παλιός) και όχι οι ίδιοι οι μετανάστες (δεν στοιχειοθετείται «κατηγορητήριο»).
Επίσης, παραπέμπει και σε αυτό το
άρθρο, το οποίο εξηγεί πολύ κομψά αν και κατά πόσο και γιατί έχουν ανέβει τα ποσοστά βιασμών (και στη χώρα και στο Μάλμε). Παραπέμπει και σε άλλα άρθρα, αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά μπορεί να τα βρει αυτά ο καθένας αν το διαβάσει το
αρχικό άρθρο.
Σε ό,τι αφορά επιχειρήματα και τεκμήρια, πόσα από τα papers στα οποία αναφέρθηκα διάβασες; (επειδή ξεχάστηκα και, προφανώς, δεν έχουμε όλη πρόσβαση σε επιστημονική βιβλιογραφία άμεσα και δωρεάν, αν δεν μπορείς να τα βρεις ή δε στα ανοίγει στείλε μου μήνυμα). Αν τα διαβάσεις θα δεις ότι ούτε αριστερή προπαγάνδα περιέχουν ούτε τίποτα. Είναι αρκετά κατατοπιστικά, όμως, ως προς το φαινόμενο που συζητάμε. Δυστυχώς, όλα δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση: πρέπει η δύση να κάνει τη δύσκολη απόφαση να σχεδιάσει σοβαρή πολιτική ένταξης και όχι την «εύκολη» και να πετάει κόσμο στη θάλασσα ή πίσω στον πόλεμο (αν και εμένα η πρώτη μου φαίνεται εύκολη, αν ζυγίσεις τα κόστη των δύο αποφάσεων).
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, προφανώς και θα βοηθήσουμε του γηγενείς αστέγους, αλλά αυτό μας εμποδίζει από το να βοηθάμε τους «ξένους»; Δηλαδή, στη
Σχεδία που εργάζονται αμφότεροι υπάρχει θέμα; Άλλωστε, άνθρωποι είναι και οι δύο.
Επίσης, αυτό που λέω και ξαναλέω είναι ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε Έλληνες
οικονομικούς μετανάστες με
αιτούντες ασύλου λόγω πολέμου. Δεν είμαστε σε τόσο άσχημη κατάσταση, δεν έχουμε πόλεμο, υπάρχουν και χειρότερα στον κόσμο και μπορούμε να βοηθήσουμε τον γείτονα που πεθαίνει. Και, σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες και το πώς αυτές επηρεάζουν περισσότερο από κάποια φαντασιακή εγγενή ροπή στη βία ή τη διαφθορά (η οποία, όπως τα επιστημονικά δεδομένα έως τώρα υποδεικνύουν, μάλλον δεν υπάρχει), πήρε ένα ωραίο άρθρο το μάτι μου στο Scientific American (το βρήκα
εδώ, απλά του λείπουν οι πίνακες με τα πειράματα αναλυτικά, αν τους θες, πες μου). Έχει και ωραίες σχετικές παραπομπές και πλούσια βιβλιογραφία, αν σε ενδιαφέρει.
Τέλος, θεωρώ αγενές από μέρους σου να αναφέρεσαι τόσο συχνά προσωπικά σε κάποιον με εκφράσεις «Πρέπει να σε βιάσουν για να καταλάβεις» κ.λπ., απλά είπα να μην το σχολιάσω, αρχικά.
Υ.Γ.: Επίσης, εκείνη την απάντηση στη διαχείριση του προσφυγικού δεν την πολυείδα να έρχεται από κανέναν. Πράγματι, θα τους πετάμε στη θάλασσα; Δηλαδή, κενολογείτε όσοι λέτε ότι θα βάλουμε όριο και λύσαμε τα προβλήματά μας;