Ποτέ εννοείς ποτέ, ή τα επόμενα 20 χρόνια; Και αναφέρεσαι στην Ελλάδα; Ή γενικά στην Ευρώπη και την Δύση; Ή σε όλο τον κόσμο;
Είσαι καινούριος εδώ, και δε γνωρίζεις πως γίνεται η κουβέντα.
Εσύ φέρεις το βάρος απόδειξης των ισχυρισμών σου.
Με το να με ρωτάς 150 υποερωτήσεις, οιονεί ανακριτικά τύπου ΓΑΔΑ, και μετά να μου λες "απάντα ρε κότα" θα έχει ως μόνη συνέπεια το να μη σου απαντάω απλά.
Και αν θες να ξέρεις για αυτό που λες υπάρχουν συν τοις άλλοις και συνταγματικής φύσεως εμπόδια. Αλλά επαναλαμβάνω, φαίνεται πως ΔΕΝ είσαι νομικός, αλλά επιμένεις μιλώντας για κάτι που δε το ξέρεις ούτε κατ' ελάχιστον.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 6 Αυγούστου 2025
Θέλω πολύ να το διαβάσω, παρ’οτι έχουμε μάθημα μεθοδολογίας του δικαίου στη σχολή που αντιστοιχεί αυτό το σύγγραμμα, εντούτοις δεν είναι εντός ύλης το βιβλίο καθ’εαυτο.
Εάν σε ενδιαφέρει ο τομέας της θεωρίας του δικαίου σου προτείνω επίσης την ηθική των δικηγόρων που εξέδωσε φέτος ο αρτι αφυπηρετήσας καθηγητής Βουτσάκης που δίδαξε για τελευταία φορά το ομώνυμο σεμινάριο στην Αθήνα, βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στο σύγγραμμα.
Σε βλέπω καθόλα ενήμερο και χαίρομαι.
Την "Ηθική των Δικηγόρων" του Βουτσάκη έτυχε και το αγόρασα μόλις ακριβώς βγήκε φέτος από το Σάκκουλα στην Εθνικής Αμύνης (οι υπάλληλοι μού είπαν ότι μόλις βγήκε από το πιεστήριο). Πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, αν και στη μέση και κάτω γίνεται πολύ ακαδημαϊκο-φιλοσοφικό (ουσιαστικά προσπαθεί να σου αντιτάξει με επιχειρήματα γνωσιοθεωρίας γιατί αξίζουν όμοιας κανονιστικής ισχύς με τους θετικούς νόμους του κράτους οι ηθικές υποδείξεις του κώδικα δεοντολογίας δικηγόρων). Προσωπικά το κεφάλαιό του "Η Δικηγορία και το Νόημα της Ζωής" μου προξένησε δάκρυα χαράς διαβάζοντάς το.
Όσον αφορά το "Δίκαιο και Δικανική Κρίση" το διάβασα μόνος μου από την αρχή μέχρι το τέλος, γιατί στο δικό μας μάθημα "Μεθοδολογίας Δικαίου" είχαμε ένα αισχρό σύγγραμμα 140 σελίδων που δε θέλω καν να αναφερθώ. Για το βιβλίο του Σούρλα, είναι καταπληκτικά ωραία δομημένο και πολύ επιστημονικό με την έννοια ότι προσεγγίζει σε σημεία μελέτη λογικής (π.χ. τι είναι η υπαγωγή στην ελάσσονα προκειμένη, ποιές υποπροτάσεις την απαρτίζουν, γιατί μας νοιάζει αυτό π.χ. σχετικό δεδικασμένο κλπ). Βαρύ, ωραίο, νομικό βιβλίο. Και να μη το κάνεις σαν μάθημα, για εμένα αξίζει να το μελετήσεις γιατί σίγουρα σου χρησιμεύει σαν νομικό βοήθημα.
Στη βιβλιοθήκη ενός μάχιμου δικηγόρου θεωρώ τού αξίζει οπωσδήποτε θέση, δίπλα από το Βαθρακοκοίλη.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 6 Αυγούστου 2025
Θέλω κι εγώ να το διαβάσω αυτό το βιβλίο.
Αξίζει οπωσδήποτε μια ανάγνωση. Είναι και σχετικά φτηνό (25; €). Περίμενε λίγο καιρό γιατί σίγουρα θα το αγοράσει η βιβλιοθήκη του τμήματός σου ώστε να το δανειστείς.