H διαφορά του παπισμού και της Ορθοδοξίας είναι ότι ο παπισμός είναι μια αυτοκρατορία με κέντρο τη Ρώμη και υπηκόους από το Σάο Πάολο μέχρι τη Σεούλ. Ο θεσμός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας όπως υπάρχει στους ορθοδόξους δεν υφίσταται και γι'αυτό άλλωστε ο Πάπας είναι απόλυτος άρχοντας, κάτι που βέβαια έχει περισσότερη σχεση με το Βυζαντινό Αυτοκράτορα, σαν θεσμός, παρά με τον Πατριάρχη, ο οποίος είναι ιεράρχης και μόνο ιεράρχης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (Νέας Ρώμης) δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον "πνευματικό ποιμένα", τον "πρώτο μεταξύ ίσων". Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με κοσμική εξουσία όπως έχει ο Πάπας, ο οποίος είναι αρχηγός κράτους. Ναι, σε αυτό υπάρχει θεμελιώδης διαφορά.
Όσο για τον Πάπα, με σεβασμό στη θέση του, αν και δεν είμαι υποχρεωμένος μιας και δεν είμαι καθολικός, συνήθιζε να είναι ανάχωμα στην ανάπτυξη και συχνά στην ειρήνη με διάφορες ενέργειες σκοταδισμού. Το βιβλίο άλλωστε στο οποίο καταχωρούνταν τα κομμάτια "απαγορευμένης" τέχνης (λογοκρισία με λίγα λόγια) καταστράφηκε μόλις πριν λίγες δεκαετίες και η παπική εκκλησία μόλις τα τελευταία 40 χρόνια έχει μπει στην περίοδο της συγγνώμης από την ανθρωπότητα, δια στόματος των ιεραρχών της. Δεν ξέρω, πραγματικά δεν θεωρώ ότι οι απλοί ιεραπόστολοι έχουν καμία διαφορά από αυτούς της Μεγάλης Ανατολικής του Χριστού Εκκλησίας (Ορθοδοξία), αλλά η διαφορά είναι ότι ακόμη και σήμερα η λογική του παπισμού είναι εγκλωβισμένη στον ευρωπαικό ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία, χωρίζοντας τους ανθρώπους σε πολιτισμένους και βάρβαρους που πρέπει να "εκπολιτιστούν", κάτι που δεν κάνουν οι αποστολές των ορθοδόξων εκκλησιών, αφού για παράδειγμα στην πιο φτωχή χώρα του κόσμου, το Μπουρούντι, η ανθρωπιστική δράση της Αλληλεγγύης, ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος ποτέ δεν απαίτησε από το ντόπιο πληθυσμό να ασπαστεί θρησκεία και συνήθειες δικές μας, προτού χτίσει τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους οικισμούς που έχτισε.
Δεν πρόκειται περί καμίας ενδοχριστιανικής κόντρας και ορθόδοξος να μην ήμουν, τα ίδια θα έλεγα. Δεν είπα άλλωστε ποτέ ότι οι Εκκλησίες των Ορθοδόξων ήταν αγνές σα χιόνι. Απλά μου κάνει εντύπωση πόσο ευτελισμένος μπορεί να είναι για τον καθολικισμό ο θεσμός της αγιοσύνης όταν αυτή αποδίδεται σε έναν άνθρωπο χωρίς ουσιαστική ζωή αγίου, μόνο και μόνο επειδή εξελέγη Πάπας και φυσικά χωρίς να έχει γίνει απολογισμός του έργου και της ζωής του, μιας κι ακόμη δεν έχει πεθάνει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.